UREDBA
O POSTUPKU SA ROBOM U PROMETU SA REPUBLIKOM CRNOM GOROM

("Sl. glasnik RS", br. 45/2003)

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovom uredbom uređuje se carinski postupak sa robom u prometu sa Republikom Crnom Gorom, organizacione jedinice carinske službe za vođenje tog postupka, kao i obaveze i prava učesnika u carinskom postupku.

II UPUĆIVANJE, DOPREMA I PREVOZ ROBE STRANOG POREKLA

Član 2

Roba stranog porekla koja se upućuje sa carinskog područja Republike Crne Gore na carinsko područje Republike Srbije, u drumskom, železničkom i avio saobraćaju, prijavljuje se carinskim organima Republike Srbije na carinskom kontrolnom punktu i uz odgovarajuće mere carinskog nadzora upućuje najbližoj robnoj ispostavi, radi prijavljivanja i sprovođenja carinskog postupka.

Roba iz stava 1 ovog člana može se, uz odgovarajuće mere carinskog nadzora, uputiti odredišnoj carinarnici, osim kada se radi o akciznoj robi koja se mora ocariniti kod iste carinske ispostave, uz primenu carinskih, spoljnotrgovinskih, poreskih i deviznih propisa.

Član 3

Roba koja je na Aerodrom Beograd dopremljena vazdušnim putem iz inostranstva i vazdušnim putem se otprema za Republiku Crnu Goru, prijavljuje se carinskim organima kao roba u provozu.

Vozar, odnosno lice koje on ovlasti podnosi carinskim organima, radi kontrole i overe, kargo manifest za robu iz stava 1 ovog člana.

Overeni primerci kargo manifesta prate robu koju prilikom utovara u vazduhoplov kontroliše carinski radnik i po njegovom odletanju razdužuje.

Član 4

Poštanske pošiljke iz Republike Crne Gore upućuju se carinarnici Beograd - Carinska ispostava Pošta.

Član 5

Roba sa carinskog područja Republike Crne Gore koja se doprema na carinsko područje Republike Srbije, za koju postoji obaveza pribavljanja prethodnog odobrenja nadležne inspekcije, može se dopremiti samo na osnovu tog odobrenja.

III UPUĆIVANJE STRANE NEOCARINJENE I IZVOZNO OCARINJENE ROBE NA CARINSKO PODRUČJE REPUBLIKE CRNE GORE

Član 6

Strana neocarinjena roba upućuje se na carinsko područje Republike Crne Gore sa međunarodnog graničnog prelaza, odnosno naknadno se upućuje sa carinskog područja Republike Srbije na carinsko područje Republike Crne Gore, uz odgovarajuće mere carinskog nadzora i prijavljuje najbližoj carinskoj ispostavi na granici sa Republikom Crnom Gorom.

Izuzetno od odredbe stava 1 ovog člana, upućivanje akcizne robe i šećera vrši se samo preko Carinske ispostave Prijepolje.

Član 7

Izvozno ocarinjena roba na carinskom području Republike Srbije upućuje se na carinsko područje Republike Crne Gore na način iz člana 6 ove uredbe.

IV PRIVREMENO OTREMANJE I DOPREMANJE ROBE

Član 8

Za stranu robu koja je ocarinjena na području jedne republike, a otprema se na područje druge republike radi oplemenjivanja, opravke, izlaganja i slično, sprovodi se carinski postupak shodno propisima o privremenom izvozu, odnosno privremenom uvozu robe.

V PROMET DOMAĆE ROBE

Član 9

Dopremanje domaće robe iz Republike Crne Gore u Republiku Srbiju slobodno je i vrši se u skladu sa ovom uredbom.

Roba iz stava 1 ovog člana ne podleže obračunu i plaćanju carine i drugih uvoznih dažbina.

Kao domaća roba, u smislu stava 1 ovog člana, smatra se roba koja je u celosti proizvedena u Republici Crnoj Gori, odnosno čija je vrednost u procesu proizvodnje uvećana najmanje za 51%.

Član 10

Roba iz člana 9 stav 1 ove uredbe prijavljuje se na carinskom kontrolnom punktu, na način i po postupku pripisanom ovom uredbom.

Član 11

Poreklo robe iz člana 9 stav 1 ove uredbe dokazuje se:

1) pismenom izjavom proizvođača robe;

2) fakturom prodavca koja sadrži klauzulu da je roba poreklom iz Republike Crne Gore.

Fizičko lice koje je poljoprivredni proizvođač podnosi na uvid uverenje nadležnog organa u Republici Crnoj Gori da se bavi poljoprivrednom delatnošću.

Dokazi iz st. 1 i 2 ovog člana moraju biti overeni pečatom i potpisom ovlašćenog radnika Uprave carina Republike Crne Gore.

Član 12

Evidenciju o vrsti, količini i vrednosti domaće robe u prometu između dve republike vodi Uprava carina.

Za robu iz stava 1 ovog člana carinarnici, odnosno njenoj organizacionoj jedinici podnosi se Evidenciona jedinstvena carinska isprava.

Odredba člana 5 ove uredbe primenjuje se i u prometu robe domaćeg porekla.

VI PUTNIČKI PROMET

Član 13

U putničkom prometu domaćih i stranih putnika, preko administrativne linije između dve republike, ne primenjuju se odredbe ove uredbe, osim ako putnici sa sobom nose robu trgovačkog karaktera.

VII CARINSKI KONTROLNI PUNKTOVI

Član 14

Carinski kontrolni punktovi iz člana 2 ove uredbe jesu:

1) u drumskom saobraćaju:

   (1) Brodarevo;

   (2) Jabuka;

   (3) Mehov Krš;

2) u železničkom saobraćaju:

Železnička stanica Prijepolje:

3) u vazdušnom saobraćaju:

Aerodrom Beograd;

4) u poštanskom saobraćaju:

Pošta carinjenja Beograd.

Član 15

Na carinskim kontrolnim punktovima, pored carinske službe, poslove iz svoje nadležnosti i u okviru svojih ovlašćenja vrše i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Poreska uprava, Tržišna inspekcija i druge inspekcije.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 16

Na carinski postupak u prometu sa Republikom Crnom Gorom, u skladu sa odredbama ove uredbe, shodno se primenjuju odredbe Carinskog zakona i propisa donetih na osnovu tog zakona, propisi iz oblasti spoljnotrgovinskog prometa i poreski propisi.

Član 17

Ministar nadležan za poslove finansija i ekonomije bliže uređuje carinski postupak u skladu sa ovom uredbom, a posebno sprovođenje mera carinskog nadzora i carinske kontrole.

Član 18

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".