UREDBA
O RATIFIKACIJI SPORAZUMA IZMEĐU SAVEZNOG IZVRŠNOG VEĆA SKUPŠTINE SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I KOMISIJE EVROPSKE ZAJEDNICE ZA SARADNJU U OBLASTI VETERINARSTVA

("Sl. list SRJ - Međunarodni ugovori", br. 6/96)

ČLAN 1

Ratifikuje se Sporazum između Saveznog izvršnog veća Skupštine Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Komisije Evropske zajednice za saradnju u oblasti veterinarstva, postignut razmenom pisama 29. novembra 1989. godine u Brislu u originalu na engleskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Sporazuma u originalu na engleskom i prevodu na srpskohrvatski jezik glasi:

 

SAVEZNI SEKRETAR ZA INOSTRANE POSLOVE SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE

Poštovani gospodine,

Imam čast da potvrdim aranžmane postignute danas između predstavnika Saveznog izvršnog veća Skupštine Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i predstavnika Komisije Evropskih zajednica kako sledi:

Savezno izvršno veće Skupštine Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Komisija evropskih zajednica, u daljem tekstu "Strane";

Imajući u vidu odredbe člana 7 Sporazuma o saradnji između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Evropske ekonomske zajednice, potpisanog 2. aprila 1980;

S obzirom na zajedničku spremnost Strana da uspostave plodnu saradnju u oblasti veterinarstva;

Smatrajući da tako uspostavljena saradnja ne može ni u kom slučaju da se kosi sa obavezama koje i za jednu i za drugu Stranu proističu iz međunarodnih sporazuma kojima su Strane već pristupile, a posebno u okviru Međunarodne organizacije za zarazne bolesti životinja i Evropskog saveta, da se ona ne može kositi sa veterinarskim propisima Zajednice koji u veterinarskoj oblasti regulišu razmenu životinja, sirovina i proizvoda životinjskog porekla između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Evropske ekonomske zajednice;

Sporazumeli su se o sledećim aranžmanima koji određuju načela i okvir sprovođenja veterinarske saradnje između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Evropske ekonomske zajednice:

G. Abel Matutes
Član Komisije
Evropskih zajednica

1. Strane zajednički utvrđuju najpovoljnije oblike njihove saradnje u oblasti veterinarskog i javnog zdravlja uključujući i higijenu, zootehnologiju i Zaštitu životinja.

2. Ostvarivanje mera u okviru ovih aranžmana zavisiće od raspoloživih sredstava jedne i druge Strane.

3. Strane će oformiti stručnu radnu grupu za "Veterinarsku saradnju", sastavljenu od predstavnika nadležnog organa Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Komisije evropskih zajednica u cilju obezbeđenja primerenog ostvarenja programa saradnje predviđenog ovim aranžmanima. Strane će utvrditi sastav radne grupe za svaki sastanak i organizovati zadatke pomenute grupe za godinu dana.

Program saradnje će se odnositi posebno na:

- uspostavljanje sistema međusobne razmene informacija,

- razmenu publikacija,

- studije i procene mera kontrole i eradikacije bolesti koje preokupiraju obe strane,

- studije i procene mera kontrole koje se primenjuju na proizvode životinjskog porekla,

- kratka obrazovna stažiranja,

- predavanja, seminare, radne grupe,

- razmenu stručnjaka.

Nakon pet godina primene ovih aranžmana Strane će se sastati da bi preispitale uslove njihove primene.

Smatra se da je ovim Pismom, zajedno sa povoljnim odgovorom Komisije evropskih zajednica uspostavljen aranžman između Strana, koja stupa na snagu 120 dana od povoljnog odgovora Komisije, osim ako bilo koja strana pismeno obavesti drugu pre isteka pomenutog roka, o svojoj odluci da aranžmane ne zaključi.

Molim Vas, da mi potvrdite Vašu saglasnost sa gornjim navodima.

Primite, Gospodine, izraze mog dubokog poštovanja.

Brisel, 29. novembar 1989. godine

Budimir Lončar

Komisija
Evropskih zajednica
Abel Matutes
Član Komisije

Brisel, 29. novembar 1989.

Poštovani gospodine,

Čast mi je da potvrdim prijem Vašeg pisma sa današnjim datumom u vezi sprovođenja saradnje u oblasti veterinarstva shodno članu 7 Sporazuma o saradnji između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Evropske ekonomske zajednice koji je potpisan 2. aprila 1980.

Komisija se slaže sa sadržajem pisma, ona pozdravlja povećane mogućnosti za unapređenje veterinarske saradnje između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Evropske ekonomske zajednice.

Primite izraze mog najdubljeg poštovanja.

Abel Matutes

G. Budimir Lončar
savezni sekretar za inostrane poslove
Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije

ČLAN 3

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ - Međunarodni ugovori".