ODLUKA
O OBRASCIMA PUTNIH ISPRAVA I VIZA

("Sl. list SRJ", br. 57/96, 14/97 i 4/98 i "Sl. list SCG", br. 18/2003)

1. Ovom odlukom propisuje se obrazac: pasoša, zajedničkog pasoša, diplomatskog pasoša, službenog pasoša, putnog lista i vize.

2. Obrazac pasoša je veličine 8.8x12.5 cm, izrađen je u obliku knjižice i sadrži, pored korica, 32 numerisane stranice prošivene specijalnim koncem.

Korice obrasca pasoša su sa spoljne stranice od sintetičkog materijala i izrađene u plavoj boji.

Unutrašnje stranice korica i stranice pasoša izrađene su od zaštićenog papira sa vodenim znakom (grb Savezne Republike Jugoslavije) i štampom u tri izvedene boje, sa dominantnim smeđim tonovima.

Obrazac pasoša sadrži:

1) Na prvoj spoljnoj stranici korica tekst: "Savezna Republika Jugoslavija", visine 0.9 i širine 4.4 cm u dva reda.

Ispod teksta nalazi se stilizovani grb Savezne Republike Jugoslavije veličine 3x3.4 cm.

U donjem delu tekst: "Pasoš" u tri reda, na srpskom, engleskom i francuskom jeziku, veličine slova 0.4x0.6 cm.

Tekst i grb Savezne Republike Jugoslavije odštampani su u tehnici zlatotiska.

2) Na prvoj unutrašnjoj stranici korica, u gornjem delu tekst: "Savezna Republika Jugoslavija" u tri reda na srpskom, engleskom i francuskom jeziku, veličine slova 0.15 do 0.22 cm.

Ispod teksta odštampan stilizovani grb Savezne Republike Jugoslavije u dubokoj štampi veličine 3.2x2.9 cm smešten u neutralni zaštitni motiv veličine 6.1x4.9 cm, u vidu rozete u diskretnim sivim tonovima.

Ispod grba serijski broj pasoša (numeracija) crvene boje od devet cifara, koji se perforira kroz obrazac pasoša počev od treće do 32 stranice, uključujući i zadnju stranicu korica.

Ispod serijskog broja pasoša mesto za svojeručni potpis imaoca pasoša, na liniji dužine 8.2 cm ispod koje tekst: "Svojeručni potpis" na srpskom, engleskom i francuskom jeziku.

U donjem delu stranice zaštitni štamparski motiv, veličine 7x2 cm.

3) Na prvoj stranici pasoša, koja nije numerisana, predviđen je prostor za unošenje podataka o imaocu pasoša iz člana 29 st. 1 i 2 i člana 30 stav 1 Zakona o putnim ispravama jugoslovenskih državljana i za fotografiju imaoca pasoša.

Zaštitna folija pored drugih elemenata zaštite sadrži i grb Savezne Republike Jugoslavije i kinegram koji se sastoji od kombinacije simbola "YU" i grba Savezne Republike Jugoslavije.

4) Stranice pasoša dva i tri su predviđene za upis deteta i u njih se unose podaci o detetu iz člana 37 Zakona o putnim ispravama jugoslovenskih državljana i fotografija deteta, ako je starije od pet godina.

Stranice pasoša od broja četiri do 32 u gornjem uglu (parne u gornjem levom, neparne u gornjem desnom) tekst: "Vize" na srpskom, engleskom i francuskom jeziku i numeraciju svake stranice.

5) Na drugoj unutrašnjoj stranici korica pasoša tekst:

"Za konzularno pravnu pomoć i zaštitu može se obratiti diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Savezne Republike Jugoslavije.

Nestanak putne isprave u Jugoslaviji njen imalac je dužan da bez odlaganja prijavi nadležnom organu za izdavanje putnih isprava i viza na čijem području je njegovo prebivalište, a u inostranstvu najbližem diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Jugoslavije."

U donjem delu tekst: "Pasoš sadrži 32 stranice" na srpskom, engleskom i francuskom jeziku u tri reda, ispod koga je zaštitni štamparski motiv veličine 7x2 cm.

Obrazac pasoša odštampan je uz ovu odluku (obrazac broj 1) i čini njen sastavni deo.

3. Obrazac zajedničkog pasoša je dimenzija 8.8x12.5 cm, izrađen je u obliku knjižice i sadrži pored korica, 24 numerisane stranice prošivene specijalnim koncem.

Korice obrasca zajedničkog pasoša su sa spoljne stranice od sintetičkog materijala i izrađene u plavoj boji.

Unutrašnje stranice korica i stranice zajedničkog pasoša izrađene su od zaštićenog papira sa vodenim znakom (grb Savezne Republike Jugoslavije) i štampom u tri izvedene boje, sa dominantnim smeđim tonovima.

Obrazac zajedničkog pasoša sadrži:

1) Na prvoj spoljnoj stranici korica tekst: "Savezna Republika Jugoslavija" visine 0.9 i širine 4.4 cm u dva reda.

Ispod teksta nalazi se stilizovani grb Savezne Republike Jugoslavije veličine 2.5x2.2 cm.

U donjem delu tekst "Zajednički pasoš" u tri reda na srpskom, engleskom i francuskom jeziku veličine slova 0.3x0.45 cm.

Tekst i grb Savezne Republike Jugoslavije odštampani su u tehnici zlatotiska.

2) Na prvoj unutrašnjoj stranici korica u gornjem delu tekst "Savezna Republika Jugoslavija" u tri reda na srpskom, engleskom i francuskom jeziku veličine slova 0.15x0.22 cm.

Ispod teksta odštampan je stilizovani grb Savezne Republike Jugoslavije u dubokoj štampi veličine 3.2x2.9 cm smešten u neutralni zaštitni motiv veličine 6.1x4.9 cm, u vidu rozete u diskretnim sivim tonovima.

Ispod grba serijski broj zajedničkog pasoša (numeracija) crvene boje od devet cifara koji se perforira kroz obrazac zajedničkog pasoša počev od 13 do 24 stranice uključujući i zadnju stranicu korica.

U donjem delu stranice zaštitni štamparski motiv veličine 7.2 cm.

3) Na prvoj stranici zajedničkog pasoša tekst: "Država u koju grupa putuje", "Datum izdavanja" i "Važi do", "Pasoš izdao" na srpskom, engleskom i francuskom jeziku.

Zatim tekst: "Potpis službenog lica" na srpskom, engleskom i francuskom jeziku, kao i mesto za pečat nadležnog organa.

4) Na unutrašnjim stranicama dva do 12 predviđen je prostor za upisivanje podataka iz člana 29 stav 3 Zakona o putnim ispravama jugoslovenskih državljana za vođu grupe i članove grupe (pet do pedeset lica).

Stranice zajedničkog pasoša od broja trinaeste do 24 u gornjem uglu (parna u gornjem levom, neparna u gornjem desnom) predviđene su za izdavanje viza i sadrže tekst u gornjem delu: "Viza" na srpskom, engleskom i francuskom jeziku i u donjem delu numeraciju svake stranice.

U donjem delu druge unutrašnje stranice korica tekst: "Zajednički pasoš sadrži 24 stranice" na srpskom, engleskom i francuskom jeziku u tri reda ispod koga je zaštitni štamparski motiv veličine 7x2 cm.

Obrazac zajedničkog pasoša odštampan uz ovu odluku (obrazac broj 2) i čini njen sastavni deo.

4. Obrazac diplomatskog pasoša je veličine 8.8x12.5 cm, izrađen je u obliku knjižice i sadrži, pored korica, 32 numerisane stranice prošivene specijalnim koncem.

Korice obrasca diplomatskog pasoša su sa spoljne stranice od sintetičkog materijala i izrađene u tamnocrvenoj boji.

Unutrašnje stranice korica i stranice diplomatskog pasoša izrađene su od zaštićenog papira sa vodenim znakom (grb Savezne Republike Jugoslavije) i štampom u tri izvedene boje, sa dominantnim smeđim tonovima.

Obrazac diplomatskog pasoša sadrži:

1) Na prvoj spoljnoj stranici korica tekst: "Savezna Republika Jugoslavija", visine 0.9 i širine 4.4 cm u dva reda.

Ispod teksta nalazi se stilizovani grb Savezne Republike Jugoslavije veličine 3x3.4 cm.

U donjem delu tekst: "Diplomatski pasoš" u tri reda, na srpskom, engleskom i francuskom jeziku, veličine slova 0.4x0.6 cm.

Tekst i grb Savezne Republike Jugoslavije odštampani su u tehnici zlatotiska.

2) Na prvoj unutrašnjoj stranici korica, u gornjem delu tekst: "Savezna Republika Jugoslavija" u tri reda na srpskom, engleskom i francuskom jeziku, veličine slova 0.15 do 0.22 cm.

Ispod teksta odštampan stilizovani grb Savezne Republike Jugoslavije u dubokoj štampi veličine 3.2x2.9 cm smešten u neutralni zaštitni motiv veličine 6.1x4.9 cm, u vidu rozete u diskretnim sivim tonovima.

Ispod grba serijski broj diplomatskog pasoša (numeracija) crvene boje od devet cifara, koji se perforira kroz obrazac diplomatskog pasoša počev od treće do 32 stranice, uključujući i zadnju stranicu korica.

Ispod serijskog broja diplomatskog pasoša mesto za svojeručni potpis imaoca diplomatskog pasoša, na liniji dužine 8.2 cm ispod koje tekst: "Svojeručni potpis" na srpskom, engleskom i francuskom jeziku.

U donjem delu stranice zaštitni štamparski motiv, veličine 7x2 cm.

3) Na prvoj stranici diplomatskog pasoša koja nije numerisana, na kojoj je štampan grafički motiv u gornjem delu tekst: "Savezna Republika Jugoslavija", u tri reda, na srpskom, engleskom i francuskom jeziku, veličina slova 0.15 do 0.22 cm. Ispod teksta odštampan grb Savezne Republike Jugoslavije veličine 3.2x2.9 cm. Ispod grba tekst: "Diplomatski pasoš", u tri reda, na srpskom, engleskom i francuskom jeziku, veličina slova 0.15 do 0.22 cm.

4) Druga stranica diplomatskog pasoša ima prazan deo za fotografiju imaoca diplomatskog pasoša veličine 3.5x3.5 cm i tekst: "Diplomatski pasoš" na prostoru od 1x3.5 cm iznad mesta za fotografiju, na srpskom, engleskom i francuskom jeziku.

Druga stranica diplomatskog pasoša sadrži i rubrike za unošenje podataka o imaocu diplomatskog pasoša iz člana 29 stav 4 i člana 30 stav 1 Zakona o putnim ispravama jugoslovenskih državljana, kao i tekst: "Izdat od Saveznog ministarstva za inostrane poslove", na srpskom, engleskom i francuskom jeziku.

5) Stranice od broja 3 do 32 u gornjem delu na sredini tekst: "Vize" na srpskom, i "Visas" na engleskom i francuskom jeziku, a u donjem delu numeracija svake strane (parne na sredini i u levom uglu, neparne na sredini i u desnom uglu).

6) Na drugoj unutrašnjoj strani korica diplomatskog pasoša tekst: "U ime Savezne Republike Jugoslavije, Savezni ministar za inostrane poslove moli sve nadležne organe da bez smetnji propuste imaoca ovog pasoša i da mu u slučaju potrebe ukažu pomoć i zaštitu", na srpskom, engleskom i francuskom jeziku i u donjem delu tekst: "Pasoš sadrži 32 stranice, na srpskom, engleskom i francuskom jeziku u tri reda, ispod koga je zaštitni štamparski motiv veličine 7x2 cm".

5. Obrazac službenog pasoša je veličine 8.8x12.5 cm, izrađen je u obliku knjižice i sadrži, pored korica, 32 numerisane stranice prošivene specijalnim koncem.

Korice obrasca službenog pasoša su sa spoljne stranice od sintetičkog materijala i izrađene u tamnocrvenoj boji.

Unutrašnje stranice korica i stranice službenog pasoša izrađene su od zaštićenog papira sa vodenim znakom (grb Savezne Republike Jugoslavije) i štampom u tri izvedene boje, sa dominantnim smeđim tonovima.

Obrazac službenog pasoša sadrži:

1) Na prvoj spoljnoj stranici korica tekst: "Savezna Republika Jugoslavija", visine 0.9 i širine 4.4 cm u dva reda.

Ispod teksta nalazi se stilizovani grb Savezne Republike Jugoslavije veličine 3x3.4 cm.

U donjem delu tekst: "Službeni pasoš" u tri reda, na srpskom, engleskom i francuskom jeziku, veličine slova 0.4x0.6 cm.

Tekst i grb Savezne Republike Jugoslavije odštampani u tehnici zlatotiska.

2) Na prvoj unutrašnjoj stranici korica, u gornjem delu tekst: "Savezna Republika Jugoslavija" u tri reda na srpskom, engleskom i francuskom jeziku, veličine slova 0.15 do 0.22 cm.

Ispod teksta odštampan stilizovani grb Savezne Republike Jugoslavije u dubokoj štampi veličine 3.2x2.9 cm smešten u neutralni zaštitni motiv veličine 6.1x4.9 cm, u vidu rozete u diskretnim sivim tonovima.

Ispod grba serijski broj službenog pasoša (numeracija) crvene boje od devet cifara, koji se perforira kroz obrazac službenog pasoša počev od treće do 32 stranice, uključujući i zadnju stranicu korica.

Ispod serijskog broja službenog pasoša mesto za svojeručni potpis imaoca službenog pasoša, na liniji dužine 8.2 cm ispod koje tekst: "Svojeručni potpis" na srpskom, engleskom i francuskom jeziku.

U donjem delu stranice zaštitni štamparski motiv, veličine 7x2 cm.

3) Na prvoj stranici službenog pasoša, koja nije numerisana, na kojoj je štampan grafički motiv u gornjem delu tekst: "Savezna Republika Jugoslavija", u tri reda, na srpskom, engleskom i francuskom jeziku, veličine slova 0.15 do 0.22 cm. Ispod teksta odštampan grb Savezne Republike Jugoslavije veličine 3.2x2.9 cm. Ispod grba tekst: "Službeni pasoš", u tri reda, na srpskom, engleskom i francuskom jeziku, veličine slova 0.15 do 0.22 cm.

4) Druga stranica službenog pasoša ima prazan deo za fotografiju imaoca službenog pasoša veličine 3.5x4.5 cm i tekst: "Službeni pasoš" na prostoru od 1x3.5 cm iznad mesta za fotografiju, na srpskom, engleskom i francuskom jeziku.

Druga stranica službenog pasoša sadrži i rubrike za unošenje podataka o imaocu službenog pasoša iz člana 29 stav 4 i člana 30 stav 1 Zakona o putnim ispravama jugoslovenskih državljana.

5) Stranice od broja 3 do 32 u gornjem delu na sredini tekst: "Vize" na srpskom, i "Visas" na engleskom i francuskom jeziku, a u donjem delu numeracija svake strane (parne na sredini i u levom uglu, neparne na sredini i u desnom uglu).

6) Na drugoj unutrašnjoj strani korica službenog pasoša tekst: "U ime Savezne Republike Jugoslavije, Savezni ministar za inostrane poslove moli sve nadležne organe da bez smetnji propuste imaoca ovog službenog pasoša i da mu u slučaju potrebe ukažu pomoć i zaštitu", na srpskom, engleskom i francuskom jeziku i u donjem delu tekst: "Pasoš sadrži 32 stranice", na srpskom, engleskom i francuskom jeziku u tri reda, ispod koga je zaštitni štamparski motiv veličine 7x2 cm.

6. Obrazac putnog lista je veličine 35.12x12.5 cm, izrađen je u obliku lista koji se savija u četiri dela i sadrži 8 stranica.

Obrazac putnog lista je izrađen od zaštićenog papira sa vodenim znakom (grba Savezne Republike Jugoslavije) i štampom u tri izvedene boje.

Obrazac putnog lista sadrži:

1) Na prvoj spoljnoj stranici tekst: "Savezna Republika Jugoslavija" visine 0.9 i širine 4.4 cm u dva reda.

Ispod teksta stilizovani grb Savezne Republike Jugoslavije veličine 2x2.2 cm.

Ispod grba tekst: "Putni list" u tri reda na srpskom, engleskom i francuskom jeziku, veličine slova 0.3x0.45 cm i serijski broj crvene boje od devet cifara.

U donjem delu tekst: "Ovaj putni list važi samo za povratak u Jugoslaviju" na srpskom, engleskom i francuskom jeziku u tri reda.

Tekst i grb Savezne Republike Jugoslavije odštampani su u ofset tehnici.

2) Na prvoj unutrašnjoj stranici putnog lista, koja nije numerisana, predviđen je prostor za unošenje podataka o imaocu putnog lista iz člana 29 stav 1 i člana 30 stav 1 Zakona o putnim ispravama jugoslovenskih državljana i za fotografiju imaoca putnog lista.

3) Stranice putnog lista od broja tri do osam u gornjem delu sadrže tekst: "Vize" na srpskom, engleskom, francuskom jeziku i numeraciju stranica u donjem delu.

Obrazac putnog lista odštampan je uz ovu odluku (obrazac broj 5) i čini njen sastavni deo.

7. Obrazac vize je u obliku nalepnice veličine 7.5x10.5 cm i izrađen je od zaštićenog papira sa vodenim znakom (grb Savezne Republike Jugoslavije) štampan u višebojnoj tehnici u tri izvedene boje.

Obrazac vize sadrži:

1) U centralnom gornjem delu zaštitnu rozetu sa tekstom "Viza" na srpskom, engleskom i francuskom jeziku i rubrike u koje se upisuju: "Prezime i ime", "Vrsta vize", "Datum izdavanja", "Rok važenja", "Država putovanja" i "Broj vize".

2) U gornjem levom uglu skraćenicu "YU" za Saveznu Republiku Jugoslaviju, ispod koje je multigram koji se sastoji iz kombinacije simbola "YU" i grba Savezne Republike Jugoslavije. Ispod multigrama je serijski broj vize.

Ispod kinegrama je serijski broj vize.

3) U donjem delu je prostor za upisivanje kodiranih podataka za automatsko očitavanje.

Obrazac vize odštampan je uz ovu odluku (obrazac broj 6) i čini njen sastavni deo.

8. Ova odluka stupa na snagu 1. marta 1997. godine.

 

Samostalna odredba Odluke o izmenama
Odluke o obrascima putnih isprava i viza

("Sl. list SRJ", br. 14/97)

6. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

Samostalne odredbe Odluke o izmenama
Odluke o obrascima putnih isprava i viza

("Sl. list SRJ", br. 4/98)

3. Obrasci br. 3 i 4 koji su sastavni deo Odluke o obrascima putnih isprava i viza, zamenjuju se obrascima koji su odštampani uz ovu odluku i čine njen sastavni deo.

4. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".

 

Samostalna odredba Odluke o izmeni
Odluke o obrascima putnih isprava i viza

("Sl. list SCG", br. 18/2003)

2. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".

Napomene

Obrasci koji su sastavni deo ove odluke, objavljeni su u "Sl. listu SRJ", br. 57/96, str. 4-13 i u "Sl. listu SRJ", br. 4/98, str. 3-5.