UREDBA
O USLOVIMA ZA PODIZANJE ROBE ISPOD CARINSKOG NADZORA PRE UPLATE CARINE I DRUGIH DAŽBINA I O OBEZBEĐENJU NAPLATE CARINE I DRUGIH DAŽBINA

("Sl. glasnik RS", br. 48/2003)

Član 1

Ovom uredbom propisuju se uslovi za podizanje robe ispod carinskog nadzora posle izvršenog carinskog pregleda, a pre uplate carina i drugih uvoznih dažbina, kao i kamate iz člana 135 Carinskog zakona, poreza na promet i akcize (u daljem tekstu: druge dažbine) i obezbeđenje naplate carine i drugih dažbina.

Član 2

Carinski obveznik može podići robu ispod carinskog nadzora posle izvršenog carinskog pregleda robe, a pre uplate carine i drugih dažbina, ako Upravi carina podnese garanciju banke "bez prigovora".

Rok važenja garancije iz stava 1 ovog člana ne može biti kraći od roka u kojem može nastati obaveza plaćanja carine i drugih dažbina i produženog još za 90 radnih dana.

Garanciju iz stava 1 ovog člana može podneti i preduzeće koje se u carinskom postupku pojavljuje kao punomoćnik carinskog obveznika.

Izuzetno od odredbe stava 1 ovog člana, držalac konsignacionog skladišta dužan je da podnese garanciju pre prodaje robe iz konsignacionog skladišta, radi obezbeđenja naplate carine i drugih dažbina.

Član 3

Carinski obveznik može podići robu ispod carinskog nadzora samo ako, pored podnesene garancije, izmiri ranija dospela potraživanja.

Član 4

Garancija se ne može povući dok se ne izmiri obaveza plaćanja carine i drugih dažbina za robu ocarinjenu za vreme važenja garancije. Carinski obveznik ne može podneti drugu garanciju banke dok ne izmiri obaveze po prethodno podnesenoj garanciji.

Član 5

Evidenciju o primljenim garancijama i njihovoj iskorišćenosti vodi Uprava carina.

Član 6

Garancijom se obezbeđuje naplata carine i drugih dažbina iz člana 1 ove uredbe, ako carinski obveznik, odnosno podnosilac garancije ne izmiri te obaveze u propisanom roku.

Član 7

Obračunate dažbine carinski obveznik, odnosno podnosilac garancije iz člana 2 ove uredbe, dužan je da plati u roku od tri dana od dana prijema obračuna tih dažbina.

Danom uplate, u smislu stava 1 ovog člana, smatra se dan kad je uplata izvršena na račun utvrđen propisom kojim su propisani uplatni računi.

Član 8

Uprava carina vodi evidenciju carinskih obveznika koji nisu izmirili plaćanje dažbina u propisanom roku.

Član 9

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjivaće se od 15. maja 2003. godine.