UPUTSTVO
O PEČATIMA I ŠTAMBILJIMA ORGANA UPRAVE SAVETA MINISTARA

("Sl. list SCG", br. 20/2003)

I PEČATI ORGANA UPRAVE SAVETA MINISTARA

1. Savet ministara, ministarstva i drugi organi uprave, upravne organizacije, Generalni sekretarijat Saveta ministara i službe (u daljem tekstu: organi uprave Saveta ministara) imaju jedan pečat, a mogu imati i više pečata.

Broj pečata određuje starešina organa uprave Saveta ministara zavisno od obima i karaktera poslova tog organa.

2. Pečat organa uprave Saveta ministara (u daljem tekstu: pečat) izrađuje se od gume, metala ili drugog odgovarajućeg materijala.

Pečat izrađuje samo za to ovlašćena pečatoreznica.

3. Pečat je veličine 40 mm u prečniku.

4. Naziv i sedište organa uprave Saveta ministara ispisuju se na pečatu u krugu ili u koncentričnim krugovima oko grba Srbije i Crne Gore, na srpskom jeziku ćiriličnim pismom.

Na način iz stava 1 ove tačke ispisuje se i tekst na pečatu područne organizacione jedinice organa uprave Saveta ministara.

Na pečatu diplomatskog ili konzularnog predstavništva Srbije i Crne Gore u inostranstvu tekst na otisku pečata se ispisuje ćiriličnim pismom.

II MALI PEČAT ORGANA UPRAVE SAVETA MINISTARA

5. Organi uprave Saveta ministara može imati i pečat prečnika manjeg od 40 mm, ali ne manjeg od 20 mm (u daljem tekstu: mali pečat).

Malim pečatom se overavaju zdravstvene i druge knjižice, legitimacije, putne i druge isprave i sl., a stavlja se i na pozive, dopisnice i sl.

Mali pečat se koristi samo onda kada bi upotreba velikog pečata bila nepodesna.

6. Mali pečat sadrži naziv i sedište organa uprave Saveta ministara i grb saglasno Zakonu o državnom pečatu državne zajednice Srbija i Crna Gora i o pečatima organa uprave Saveta ministara.

Naziv organa uprave Saveta ministara može se na malom pečatu skratiti, s tim da je iz skraćenog naziva jasno o kom je organu uprave Saveta ministara reč.

Starešina organa uprave Saveta ministara odlučuje o potrebi postojanja malih pečata i o njihovom broju.

III ČUVANJE I UPOTREBA PEČATA

7. Organ uprave Saveta ministara je dužan da vodi evidenciju o svojim pečatima. Evidencija sadrži naročito: broj i datum akta na osnovu koga je pečat nabavljen, otisak pečata, broj primeraka svakog pečata i njihove oznake, kao i podatke o upotrebi i čuvanju pečata.

8. Starešina organa uprave Saveta ministara određuje radnika koji upotrebljava i čuva pečat.

Radnik kome je poveren pečat na čuvanje i upotrebu dužan je da ga čuva na način koji onemogućava neovlašćeno korišćenje pečata.

9. Pečat se upotrebljava u radnim prostorijama organa uprave Saveta ministara.

Izuzetno od odredbe stava 1 ove tačke, pečat se može upotrebljavati i van radnih prostorija organa uprave Saveta ministara kad treba izvršiti određene službene radnje van tih prostorija.

10. Pečat se stavlja na akte i druga pismena pored potpisa lica ovlašćenog za potpisivanje.

11. Organ uprave Saveta ministara koji ima više pečata mora svaki pečat da obeleži arapskom cifrom radi njegovog razlikovanja od ostalih pečata.

IV ŠTAMBILJ ORGANA UPRAVE SAVETA MINISTARA

12. Štambilj organa uprave Saveta ministara služi prvenstveno za evidentiranje akata i drugih pismena. Štambilj može služiti kao memorandum. Štambilj može služiti i za naznačenje organa uprave Saveta ministara na kovertama i drugim omotima u kojima se otprema službena pošta, kao i za druge slične svrhe.

13. Štambilj je pravougaonog oblika.

Dimenzije štambilja ne mogu biti veće od 30 x 60 mm.

Štambilj se izrađuje od gume ili drugog odgovarajućeg materijala.

14. Štambilj koji se koristi za evidentiranje akata sadrži naziv i sedište organa uprave Saveta ministara, datum prijema akta, broj organizacione jedinice organa uprave, broj predmeta u kome je i broj primljenog akta, vrednost, odnosno ukupan iznos neponištenih taksenih maraka koje su prilepljene na akt ili su priložene uz akt. Ako se štambilj koristi kao memorandum sadrži grb saglasno Zakonu o državnom pečatu državne zajednice Srbija i Crna Gora i o pečatima organa uprave Saveta ministara, naziv i sedište organa, broj dostavljenog akta i datum slanja akta. Svaki štambilj može da sadrži i druge podatke (adresu organa, broj poštanskog faha i pošte, broj telefona i sl.). Naziv i sedište organa uprave Saveta ministara ispisuju se vodoravno, a između njih ostavlja se prazan prostor za upisivanje broja akta i datuma njegovog evidentiranja.

Na štambilju područne organizacione jedinice organa uprave Saveta ministara, ispod naziva organa uprave Saveta ministara, ispisuju se naziv i sedište organizacione jedinice.

Otisak štambilja stavlja se u zaglavlje akta s desne strane ako se koristi kao evidencioni, a ako se koristi kao memorandum - sa leve strane.

Sadržina štambilja koji se koristi kao memorandum može biti odštampana u zaglavlju akta.

15. Veličinu i sadržinu štambilja utvrđuje starešina organa uprave Saveta ministara.

16. Štambilj se čuva na način na koji se čuva i ostali službeni materijal.

V ZAVRŠNE ODREDBE

17. Danom stupanja na snagu ovog uputstva prestaje da važi Uputstvo o pečatima i štambiljima saveznih organa ("Službeni list SRJ", br. 37/92).

18. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".