ODLUKA
O MARKICI ZA VIDEO KASETU SA SNIMLJENIM FILMOM I DRUGE NOSAČE SLIKE I TONA I O TAKSI ZA JAVNO PRIKAZIVANJE FILMA ZA OBVEZNIKE SA SEDIŠTEM NA TERITORIJI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 6/2003)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se oblik, veličina, boja, sadržaj, visina naknade i način izdavanja i korišćenja markice koja se izdaje kao dokaz da su ispunjeni zakonski uslovi za davanje na korišćenje, stavljanje u promet, umnožavanje i javno prikazivanje video kaseta i drugih nosača slike i tona sa snimljenim filmovima, za obveznike sa sedištem na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 2

Markicu iz člana 1 ove odluke izdaje Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i kulturu (u daljem tekstu: Pokrajinski sekretarijat).

Član 3

Markica je samolepljiva, pravougaonog oblika dimenzija 2 x 3,5 santimetara.

Za svaku godinu markica se štampa u drugoj boji.

Grafički prikaz je odštampan uz ovu odluku i njen je sastavni deo.

Član 4

Naknada za markicu za video kasetu, odnosno druge nosače slike i tona sa jednim celovečernjim filmom kupljenih u toku 2003. godine, koji se daje na korišćenje ili javno prikazivanje iznosi 60,00 dinara, odnosno 40,00 dinara za video kasetu, odnosno druge nosače slike i tona koji se stavljaju u promet.

Naknada iz stava 1 ovog člana se plaća jednokratno i važeća je za sve vreme eksploatacije kasete, odnosno drugog nosača slike i tona.

Taksa za javno prikazivanje filma na televiziji, u bioskopima, sredstvima javnog prevoza, kao i na drugim javnim mestima, po jednom prikazivanju odnosno emitovanju u toku 2003. godine, za strani film iznosi 120,00 dinara za domaći film iznosi 100,00 dinara.

Član 5

Sredstva iz člana 4 ove odluke prihod su Budžeta AP Vojvodine i usmeravaju se Pokrajinskom sekretarijatu za: snimanje filmova od posebnog značaja, zaštitu filma, modernizaciju bioskopske mreže, širenje filmske kulture, razvoj audio-vizuelnih komunikacija i razvoj kinematografije.

Troškovi izdavanja markice, u skladu sa zakonom, prihodi su izdavaoca markice, odnosno Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje i kulturu, a naplaćuje se od obveznika prilikom izdavanja markica.

Sredstva iz člana 4 ove odluke raspoređuje Pokrajinski sekretarijat prema programu koji donosi za svaku godinu, na osnovu konkursa za konkretne projekte.

O načinu korišćenja sredstava Pokrajinski sekretarijat jedanput godišnje izveštava Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 6

Markica koja je dokaz da su ispunjeni uslovi za davanje na korišćenje, umnožavanje ili javno prikazivanje filma putem video kasete i drugih nosača slike i tona lepi se na kasetu ili drugi nosač slike i tona.

Markica koja je dokaz da su ispunjeni uslovi za stavljanje u promet video kaseta i drugih nosača slike i tona sa snimljenim filmom, lepi se na omot kasete, odnosno drugog nosača slike i tona.

Član 7

Na svakoj markici nalazi se odštampan tekst: "REPUBLIKA SRBIJA, AUTONOMNA POKRAJINA VOJVODINA, POKRAJINSKI SEKRETARIJAT ZA OBRAZOVANJE I KULTURU", oznaka serije štampanim slovima azbuke, redni broj i vrednost markice.

Član 8

Taksa za javno prikazivanje filma na televiziji, u bioskopima, sredstvima javnog prevoza i na drugim javnim mestima uplaćuje se na osnovu broja prikazanih filmova u toku meseca, do 10. (desetog) u narednom mesecu, o čemu je takseni obveznik dužan da vodi tačnu i blagovremenu evidenciju o mestu, datumu i vremenu prikazivanja filma i naslovu filma.

Član 9

Pokrajinski sekretarijat izdaje markicu na osnovu podnetog zahteva za izdavanje markica.

Zahtev sadrži:

- podatke o podnosiocu zahteva (ime i prezime, naziv firme, adresu i telefon),

- overen spisak naslova filmova i naznaku da li se radi o video kaseti ili drugom nosaču slike i tona,

- dokaz da je za određeni film zaključen ugovor o korišćenju video prava,

- dokaz da je film uvezen u skladu sa spoljnotrgovinskim propisima,

- dokaz o uplati naknade utvrđene zakonom i ovom odlukom, i

- druge relevantne dokaze.

Član 10

O izdatim markicama i plaćenim taksama Pokrajinski sekretarijat vodi evidenciju za svakog korisnika, odnosno obveznika, posebno.

Evidencija sadrži: ime i prezime, naziv firme, mesto i adresu, broj telefona, dokaz o dozvoli o radu izdat od strane nadležnog opštinskog organa, dokaze potrebne za izdavanje markica i dokaz o prestanku obavljanja delatnosti zbog gašenja firme ili po rešenju nadležnog inspekcijskog organa o privremenoj zabrani rada.

Član 11

Pokrajinski sekretarijat vrši inspekcijski nadzor u pogledu primene odredaba zakona i ove odluke.

Poslove inspekcijskog nadzora obavlja lice sa posebnim ovlašćenjima pokrajinskog sekretara.

Član 12

Ako ovlašćeno lice, u vršenju inspekcijskog nadzora, ustanovi da se pravno ili fizičko lice koje daje na korišćenje, odnosno stavlja u promet video kasete sa snimljenim filmovima ili druge nosače slike i tona ili prikazuje filmove, ne pridržava odredaba zakona i ove odluke, doneće rešenje kojim će naložiti otklanjanje utvrđenih nepravilnosti i utvrditi rok u kome se one moraju otkloniti.

Privremeno će se zabraniti obavljanje delatnosti pravnom, odnosno fizičkom licu koje u određenom roku ne postupi po nalogu ovlašćenog lica, do otklanjanja utvrđene nepravilnosti.

Član 13

Novčanom kaznom do 10.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

1. ako u roku od 30 dana od početka eksploatacije filma ne obavesti o tome Jugoslovensku kinoteku u Beogradu;

2. ako daje na korišćenje, stavi u promet, javno prikaže, odnosno umnoži video kasetu sa snimljenim filmom, za koji nije zaključen ugovor o korišćenju video prava, koji nije uvezen u skladu sa spoljnotrgovinskim propisima, odnosno za video kasetu koja nema markicu utvrđenu zakonom i ovom odlukom;

3. ako prikaže film na televiziji, u bioskopima, sredstvima javnog prevoza, ili drugim javnim mestima, a nije platio taksu utvrđenu zakonom i ovom odlukom;

4. ako takseni obveznik ne vodi tačnu i blagovremenu evidenciju o mestu, datumu i vremenu prikazivanja filma i naslovu filma;

5. ako ovlašćenom licu ne omogući vršenje njegovih ovlašćenja, ne pruži mu potrebna obaveštenja i podatke i ne stavi na uvid potrebnu dokumentaciju.

Novčanom kaznom do 1.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1 ovog člana i odgovorno lice.

Član 14

Novčanom kaznom do 5.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice:

1. ako u roku od 30 dana od početka eksploatacije filma ne obavesti o tome Jugoslovensku kinoteku u Beogradu, i

2. ako ovlašćenom licu ne omogući vršenje njegovih ovlašćenja, ne pruži mu potrebna obaveštenja i podatke i ne stavi na uvid potrebnu dokumentaciju.

Član 15

Visina iznosa naknade iz stava 1, odnosno iznos takse iz stava 3 člana 4 ove odluke se određuje za svaku kalendarsku godinu, izmenama i dopunama ove odluke, najkasnije do 1. marta tekuće godine.

Član 16

Danom donošenja ove odluke prestaje da važi Odluka o markici za video kasetu sa snimljenim filmom i druge nosače slike i tona i o taksi za javno prikazivanje filma za obveznike sa sedištem na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine doneta 16. oktobra 2002. godine ("Službeni list APV", broj 17/2002).

Član 17

Ova odluka stupa na snagu danom donošenja, a objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".