ODLUKA
O SLUŽBI SKUPŠTINE AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 6/2003)

Član 1

Ovom odlukom se uređuje organizacija, zadaci i rad Službe Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Služba Skupštine).

Član 2

Služba Skupštine obavlja stručne i druge poslove za potrebe Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Skupština), njenih odbora, poslanika i poslaničkih grupa.

Služba Skupštine obavlja stručne i druge poslove za potrebe Pravnog saveta.

Član 3

Služba Skupštine se organizuje i obavlja poslove kao jedinstvena Služba.

Član 4

Službom Skupštine rukovodi sekretar Skupštine.

Sekretar Skupštine, radi propisivanja načina rada i izvršavanja poslova Službe Skupštine, donosi pravilnike, naredbe, uputstva i rešenja.

Sekretar Skupštine donosi akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Službi Skupštine uz saglasnost Odbora za administrativna i mandatno-imunitetska pitanja.

U pogledu rukovođenja radom Službe Skupštine, određivanja rasporeda radnog vremena, zasnivanja i prestanka radnog odnosa zaposlenih, ostvarivanja prava, dužnosti i odgovornosti zaposlenih u Službi Skupštine, kao i upotrebe i korišćenja sredstava za rad, sekretar Skupštine ima prava i dužnosti starešine koji rukovodi pokrajinskim organom uprave.

Za rad Službe Skupštine i svoj rad sekretar odgovara Skupštini.

Član 5

Naredbodavac za korišćenje sredstava koja se budžetom Pokrajine obezbeđuju za rad Skupštine i za rad Službe Skupštine je sekretar Skupštine ili lice koje on ovlasti.

Član 6

Sekretar Skupštine ima zamenika, koji se imenuje i razrešava na način i po postupku utvrđenim za sekretara Skupštine.

Zamenik sekretara Skupštine obavlja poslove koje mu poveri sekretar Skupštine i zamenjuje sekretara Skupštine u slučaju njegove odsutnosti i sprečenosti sa svim pravima i ovlašćenjima sekretara Skupštine.

Član 7

U Službi Skupštine, pored zvanja utvrđenih Zakonom, postoje i zvanja:

- pomoćnik sekretara Skupštine,

- pokrajinski savetnik i

- savetnik Skupštine.

Pomoćnik sekretara Skupštine rukovodi sektorom, obavlja druge složene i odgovorne stručne poslove utvrđene aktom o sistematizaciji i poslove po nalogu sekretara Skupštine.

Pokrajinski savetnik obavlja najsloženije poslove za potrebe Skupštine, koji zahtevaju posebnu stručnost i samostalnost u radu.

Savetnik Skupštine obavlja složene poslove za potrebe Skupštine.

Član 8

Zvanje pomoćnika sekretara Skupštine i pokrajinskog savetnika može steći lice koje ima visoku školsku spremu i najmanje deset godina radnog staža na poslovima u vezi sa radom Skupštine i koji je na tim poslovima pokazao značajne rezultate.

Zvanje savetnika Skupštine može steći lice koje ima visoku školsku spremu i najmanje sedam godina radnog staža na poslovima u vezi sa radom Skupštine i koji je osposobljen za samostalan rad u jednoj ili više povezanih oblasti.

Član 9

U Službi Skupštine organizuju se sledeće organizacione jedinice.

1. Sektor za pripremu i obradu sednica Skupštine, odbora i poslaničkih grupa;

2. Sektor za finansijsko-materijalne i organizacione poslove;

3. Kabinet predsednika Skupštine.

Aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Službi Skupštine, u sektoru se mogu obrazovati unutrašnje organizacione jedinice.

Član 10

U Sektoru za pripremu i obradu sednica Skupštine, odbora i poslaničkih grupa obavljaju se stručni i administrativni poslovi u vezi sa pripremom i održavanjem sednice Skupštine, pripremom akata kada je odbor predlagač, obradom sednica i akata koje Skupština donosi odnosno predlaže Narodnoj skupštini, stručni poslovi za potrebe odbora, Pravnog saveta, poslaničkih grupa i poslanika, poslovi u oblasti radnih odnosa, poslovi izdavanja informativnih materijala i kancelarijsko-manipulativni poslovi (pisarnica - ekspedicija i arhiva).

U Sektoru se, na zahtev poslanika i po njihovim nalozima vrši stručna obrada tekstova predloga odluka i drugih propisa i opštih akata iz nadležnosti Skupštine.

Član 11

U Sektoru za finansijsko-materijalne i organizacione poslove obavljaju se finansijsko-materijalni i drugi stručni poslovi u vezi sa organizacijom i metodom rada Službe Skupštine, stenografski i daktilografski poslovi i drugi poslovi utvrđeni aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Službi.

Član 12

U Kabinetu predsednika Skupštine obavljaju se stručni i administrativni poslovi za potrebe predsednika i potpredsednika Skupštine.

Član 13

Poslove u službi Skupštine obavljaju zaposleni, odnosno postavljena lica na radnim mestima koja su, u skladu sa ovom odlukom utvrđena aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Službi Skupštine.

Prijem u radni odnos u Službi Skupštine vrši se na osnovu oglasa, osim lica koje postavlja Odbor za administrativna i mandatno-imunitetska pitanja.

Rešenje o prijemu u radni odnos i prestanku radnog odnosa donosi sekretar Skupštine osim za lica koja postavlja Odbor za administrativna i mandatno-imunitetska pitanja.

Član 14

Sekretar Skupštine može, u slučaju potrebe, privremeno odrediti da poslove iz pojedinih organizacionih jedinica vrše zaposleni i postavljena lica raspoređeni u drugim organizacionim jedinicama.

Član 15

U skladu sa potrebama i zahtevima Skupštine i njenih odbora i drugih radnih tela, mogu se obrazovati stručne radne grupe za izvršenje pojedinih poslova.

Stručne radne grupe obrazuju, iz sastava Službe Skupštine, sekretar Skupštine i odbor za poslove iz svog delokruga.

U stručne radne grupe mogu se odrediti i stručnjaci iz pokrajinskih organa uprave i drugih organa i organizacija i naučni radnici, o čemu odlučuje sekretar Skupštine i predsednik odbora u dogovoru sa starešinom pokrajinskog organa uprave, odnosno drugog organa ili organizacije.

Član 16

Odbor za administrativna i mandatno-imunitetska pitanja, u vezi sa organizacijom i radom Službe Skupštine, vrši sledeće poslove:

- daje saglasnost na akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Službi Skupštine;

- utvrđuje predloge za obezbeđenje sredstava u budžetu Pokrajine za rad Skupštine i Službe Skupštine;

- donosi godišnji finansijski plan prihoda i rashoda Skupštine (kao i druge akte na osnovu zakona i odluke);

- postavlja i razrešava pomoćnika sekretara Skupštine, pokrajinskog savetnika i savetnika Skupštine, na predlog sekretara Skupštine;

- donosi rešenja o platama sekretara i zamenika sekretara Skupštine i postavljenih lica u Službi Skupštine, u skladu sa zakonom i odlukom.

Član 17

Određene poslove za potrebe Skupštine obavlja posebna služba obrazovana odlukom, kao služba za obavljanje zajedničkih poslova za sve pokrajinske organe i službe.

Član 18

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o Službi Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine ("Službeni list APV", broj 13/92).

Član 19

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".