ODLUKA
O USLOVIMA KOJE MORAJU ISPUNJAVATI LICA KOJA RADE NA POSLOVIMA I ZADACIMA UPRAVLJANJA PROIZVODNIM PROCESOM U NUKLEARNOM OBJEKTU I NA POSLOVIMA I ZADACIMA NADZORA NAD TIM PROCESOM

("Sl. list SRJ", br. 2/98)

1. Ovom odlukom propisuju se uslovi koje u pogledu stručne spreme, radnog iskustva i stručne osposobljenosti moraju ispunjavati lica koja rade na poslovima i zadacima upravljanja proizvodnim procesom u nuklearnom objektu i na poslovima i zadacima nadzora nad tim procesom.

2. Lica koja rade na poslovima i zadacima upravljanja proizvodnim procesom u nuklearnom objektu moraju ispunjavati sledeće uslove:

1) na poslovima i zadacima rukovođenja istraživačkim nuklearnim reaktorom moraju imati VII stepen stručne spreme tehničke ili prirodno-matematičke struke i osam godina radnog iskustva, od čega najmanje pet godina na poslovima u istraživačkom nuklearnom reaktoru;

2) na poslovima i zadacima rukovođenja održavanjem tehnoloških, mašinskih i elektro sistema istraživačkog nuklearnog reaktora i vođenja smene pogona istraživačkog nuklearnog reaktora moraju imati VII stepen stručne spreme tehničke ili prirodno-matematičke struke i pet godina radnog iskustva, od čega najmanje tri godine na poslovima u istraživačkom nuklearnom reaktoru;

3) na poslovima i zadacima rukovođenja objektom za skladištenje i preradu radioaktivnih otpadnih materijala, rukovođenja objektom za privremeno i trajno odlaganje radioaktivnog otpadnog materijala i rukovođenja održavanjem tehnoloških, mašinskih i elektro sistema na odlagalištu radioaktivnog otpadnog materijala moraju imati VII stepen stručne spreme tehničke ili prirodno-matematičke struke i pet godina radnog iskustva, od čega najmanje tri godine u nuklearnom objektu.

3. Lica koja rade na poslovima i zadacima nadzora nad proizvodnim procesom u nuklearnom objektu moraju ispunjavati sledeće uslove:

1) na poslovima i zadacima operatora istraživačkog nuklearnog reaktora, rukovođenja službom za zaštitu od jonizujućih zračenja u istraživačkom nuklearnom reaktoru i rukovođenja službenom za zaštitu od jonizujućih zračenja na odlagalištu radioaktivnog otpadnog materijala moraju imati VII stepen stručne spreme tehničke ili prirodno-matematičke struke i pet godina radnog iskustva od čega najmanje tri godine na poslovima u istraživačkom nuklearnom reaktoru;

2) na poslovima i zadacima dozimetrije u istraživačkom nuklearnom reaktoru i dozimetrije na odlagalištu radioaktivnog otpadnog materijala moraju imati IV stepen stručne spreme, elektrotehničke ili fizičko-hemijske struke i četiri godine radnog iskustva, od čega najmanje dve godine u nuklearnom objektu.

4. Lica koja rade na poslovima i zadacima iz tač. 2 i 3 ove odluke moraju biti stručno osposobljena za rad na tim poslovima i zadacima.

Stručno osposobljavanje lica za rad na poslovima i zadacima iz tač. 2 i 3 ove odluke vrši se prema programu stručnog osposobljavanja.

5. Programe stručnog osposobljavanja utvrđuju ovlašćena pravna lica koja vrše osposobljavanje lica za rad sa izvorima jonizujućih zračenja i za sprovođenje mera zaštite od jonizujućih zračenja i dostavljaju ih Saveznom ministarstvu za privredu.

6. Program stručnog osposobljavanja lica za rad na poslovima i zadacima rukovođenja istraživačkim nuklearnim reaktorom, vođenja smene pogona istraživačkog nuklearnog reaktora, rukovođenja službom za zaštitu od jonizujućih zračenja u istraživačkom nuklearnom reaktoru, pored znanja iz termodinamike, mašinstva, elektrotehnike, osnova nuklearne fizike i zaštite od jonizujućih zračenja sadrži i:

1) osnove teorije nuklearnih reaktora;

2) osnove tehnike nuklearnih reaktora;

3) postupke za rukovanje nuklearnim gorivom i teoriju ponašanja goriva u jezgru reaktora;

4) postupke za preradu i smeštaj radioaktivnih materija i osnove teorije procene rizika od jonizujućih zračenja;

5) uputstva za postupke, uslove rada i ograničenja u normalnom postupku;

6) mere civilne zaštite u slučaju prirodnih, nuklearnih i drugih velikih udesa i u slučaju rata.

Program stručnog osposobljavanja lica za rad na poslovima i zadacima rukovođenja održavanjem tehnoloških, mašinskih i elektro sistema istraživačkog nuklearnog reaktora i operatora istraživačkog nuklearnog reaktora, pored osnovnog znanja iz stava 1 ove tačke, sadrži i:

1) principe funkcionisanja nuklearnog reaktora;

2) osnovne principe nuklearne sigurnosti;

3) instrumentaciju i sisteme upravljanja;

4) uputstva za normalan rad i za preduzimanje mera u vanrednim situacijama;

5) postupke i propise za zaštitu od jonizujućih zračenja.

Programi iz st. 1 i 2 ove tačke sadrže i praktičnu obuku na istraživačkom nuklearnom reaktoru ili na njegovom simulatoru.

7. Program stručnog osposobljavanja lica za rad na poslovima i zadacima rukovođenja objektom za privremeno i trajno odlaganje radioaktivnog otpadnog materijala, rukovođenja objektom za skladištenje i preradu radioaktivnog otpadnog materijala, rukovođenja održavanjem tehnoloških, mašinskih i elektro sistema na odlagalištu radioaktivnog otpadnog materijala i rukovođenja službom za zaštitu od jonizujućih zračenja na odlagalištu radioaktivnog otpadnog materijala pored osnovnog znanja iz hemije, radijacione hemije, geofizike, geologije i zaštite od jonizujućih zračenja sadrži i:

1) postupke prerade i dorade radioaktivnih otpadnih materijala;

2) projektna svojstva odlagališta i njegove karakteristike u funkciji vremena tokom korišćenja i posle zatvaranja;

3) instrumentaciju i metode nadzora;

4) uputstva za normalan rad i za preduzimanje mera u vanrednim situacijama;

5) postupke i propise za zaštitu od jonizujućih zračenja;

6) uputstva u slučaju vanrednih događaja.

8. Korisnik nuklearnog objekta dužan je da obezbedi periodičnu obnovu znanja lica koja rade na poslovima i zadacima iz tač. 2 i 3 ove odluke, i to:

1) za lica sa VII stepenom stručne spreme - svakih pet godina;

2) za lica sa IV stepenom stručne spreme - svake tri godine.

9. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Pravilnik o stručnoj spremi, radnom iskustvu, proveri znanja i o potvrdi o ispunjavanju uslova lica koja rade na određenim poslovima u nuklearnim objektima ("Službeni list SFRJ", br. 86/87).

10. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".