ODLUKA
O OSTVARIVANJU PRAVA NA POMOĆ ZA OPREMU NOVOROĐENČETA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 6/2003)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se pravo na pomoć za opremu novorođenčeta (u daljem tekstu: pravo na pomoć), radi finansijske podrške porodici sa decom, a u cilju podsticanja nataliteta na teritoriji Grada Novog Sada.

Član 2

Pravo na pomoć ima svaka porodilja koja ima prebivalište na teritoriji Grada Novog Sada.

Član 3

Pravo na pomoć porodilja ostvaruje na osnovu otpusne liste Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra "Novi Sad" u Novom Sadu, ili na osnovu izvoda iz matične knjige rođenih, ukoliko dete nije rođeno u ovoj klinici.

Član 4

Gradska uprava Grada Novog Sada - Sekretarijat za zdravstvo i socijalnu zaštitu (u daljem tekstu: Sekretarijat), na osnovu dokumentacije iz člana 3 ove odluke, koju pribavlja od Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra "Novi Sad" u Novom Sadu ili roditelja ukoliko dete nije rođeno u ovoj klinici, sačinjava spisak porodilja koje imaju pravo na pomoć i dostavlja ga jednom nedeljno apoteci koju odredi Apotekarska ustanova "Novi Sad" u Novom Sadu (u daljem tekstu: Apoteka).

Član 5

Apoteka, na osnovu spiska Sekretarijata iz člana 4 ove odluke, izdaje porodilji, uz ličnu kartu, po izboru, opremu za novorođenče u vrednosti od 3.000,00 dinara.

Apoteka je u obavezi da Sekretarijatu dostavlja mesečno izveštaj o tome koje porodilje sa spiska su ostvarile pravo na pomoć i o izdatoj opremi sa specifikacijom opreme prema vrsti i količini.

Član 6

Sredstva za finansiranje prava na pomoć obezbeđivaće se iz budžeta Grada Novog Sada i iz donacija.

Sredstva koja su obezbeđena iz donacija vodiće se na posebnom računu Gradske uprave Grada Novog Sada - Sredstva za podsticanje nataliteta na teritoriji Grada Novog Sada.

Naredbodavac za izvršenje ove odluke je sekretar Gradske uprave Grada Novog Sada, ili lice koje on ovlasti.

Član 7

Sekretarijat vodi evidenciju o ostvarenim pravima na pomoć i o utrošenim sredstvima.

Član 8

Pravo na pomoć, u skladu sa odredbama ove odluke, ostvaruje se počev od 14. januara 2003. godine.

Član 9

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o utvrđivanju prava iz oblasti društvene brige o deci ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 18/2001, 24/2001 i 3/2002).

Član 10

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".