PRAVILNIK
O NAČINU OBELEŽAVANJA VOZILA NA KOJIMA SE VRŠI OBUČAVANJE KANDIDATA ZA VOZAČE

("Sl. glasnik SRS", br. 16/83)

Član 1

Vozilo na kome se u saobraćaju na putu vrši obučavanje kandidata u upravljanju vozilom, mora biti označeno posebnim tablicama i obeleženo natpisima, na način predviđen odredbama ovog pravilnika.

Član 2

Tablice iz člana 1 ovog pravilnika imaju oblik kvadrata, plave su boje i na njima je belom bojom ispisano slovo "L" (u daljem tekstu: tablice).

Na poleđini tablice utisnut je kontrolni broj tablice.

Član 3

Dužina stranice tablice za motorcikle iznosi 12 cm, a za ostala vozila 16 cm.

Visina slova "L" na tablici za motorcikle iznosi 8 cm a za ostala vozila 10 cm.

Širina linije kojom je ispisano slovo "L" na tablici za motorcikle iznosi 1,5 cm, a za ostala vozila 2 cm.

Član 4

Na motorcikle se postavlja samo jedna tablica na zadnjoj strani vozila, neposredno iznad ili ispod registarske tablice.

Na ostalim vozilima postavljaju se po dve tablice, jedna na prednjoj a druga na zadnjoj strani vozila i to tako da sredina tablice ne bude udaljena više od 40 cm od leve bočne ivice vozila, a visina tablice - više od 1 m od površine kolovoza.

Ako se obučavanje vrši na vozilu koje vuče priključno vozilo, jedna tablica se postavlja na prednjoj strani vučnog, a druga na zadnjoj strani priključnog vozila, na način predviđen odredbama stava 2 ovog člana.

Član 5

Za vozilo na kojem se obučavanje kandidata vrši u centru za obuku vozača tablice izdaje centar za obuku vozača, a za vozila na kojima se obučavanje vrši u smislu člana 99 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima - prečišćeni tekst ("Službeni glasnik SR Srbije", broj 53/82) - opštinski organ unutrašnjih poslova na čijoj teritoriji kandidat za vozača ima prebivalište.

Član 6

Uz tablice se izdaje potvrda koja sadrži naziv i sedište centra za obuku vozača, kontrolni broj tablica, vreme za koje se izdaju tablice, registarski broj, vrstu, marku i tip vozila na kome se tablice postavljaju.

Ako potvrdu izdaje opštinski organ unutrašnjih poslova ona sadrži naziv i sedište organa koji je izdaje, ime, prezime i adresu lica kome je izdata, kao i ostale podatke predviđene odredbama stava 1 ovog člana.

Član 7

Centar za obuku vozača, odnosno opštinski organ unutrašnjih poslova, vodi evidenciju o izdatim tablicama.

Evidencija se sastoji iz registra ili kartoteke i sadrži podatke iz člana 6 ovog pravilnika, kao i datum izdavanja tablica.

Član 8

Putnički automobil na kome se vrši obučavanje kandidata u centru za obuku vozača, mora na bočnim stranama imati natpis koji sadrži naziv centra za obuku vozača i njegovo sedište. Pored ovog natpisa može se nalaziti i amblem centra za obuku vozača.

Natpis i amblem iz stava 1 ovog člana moraju biti takvih dimenzija da su jasno vidljivi sa udaljenosti od 50 m.

Ako se obučavanje kandidata vrši noću, vozilo iz stava 1 ovog člana mora na sredini prednje strane krova imati svetleći natpis "Centar za obuku vozača".

Član 9

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika, prestaje da važi Pravilnik o načinu obeležavanja vozila na kojima se vrši obučavanje kandidata za vozače ("Službeni glasnik SR Srbije", broj 8/75).

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".