PRAVILNIK
O NAČINU POLAGANJA VOZAČKOG ISPITA

("Sl. glasnik SRS", br. 2/83 i "Sl. glasnik RS", br. 17/2003 - odluka USRS)

Član 1

Ovim pravilnikom se propisuje način polaganja ispita za vozača motornog vozila i vozača traktora, kao i način provere znanja o poznavanju saobraćajnih propisa vozača radnih mašina, vozača motokultivatora, vozača tramvaja i vozača bicikla sa motorom (u daljem tekstu: vozački ispit).

Član 2

Vozački ispit se polaže u centru za obuku vozača u kome se kandidat za vozača osposobljavao ili u centru za obuku vozača u kome se nije osposobljavao pod uslovom da uz prijavu priloži i potvrdu centra u kome se osposobljavao, a koja treba da sadrži:

1. podatak o broju časova praktične obuke izdatog na osnovu evidencije koju vodi centar za obuku vozača i

2. mišljenje da li je kandidat osposobljen za samostalno upravljanje vozilom u saobraćaju.

Mišljenje iz tačke 2 ovog člana daje rukovodilac centra na predlog vozača-instruktora koji je obučavao kandidata.

Član 3

Vozački ispit se polaže po programu osposobljavanja kandidata za vozača koji je utvrđen posebnim pravilnikom o nastavnom planu i programu centara za obuku vozača i evidencijama koje ovi centri vode.

Član 4

Na ispitu za vozača motornih vozila utvrđuje se da li je kandidat savladao gradivo predviđeno programom, i to:

1. primenu propisa o bezbednosti saobraćaja na putevima,

2. praktično upravljanje motornim vozilom, i

3. sadržaje koji doprinose razvijanju humanih odnosa, odnosa uzajamnog poštovanja i razumevanja među svim učesnicima u saobraćaju, postupanje u slučaju saobraćajne nezgode i uticaj raznih subjektivnih i objektivnih činilaca na bezbednost saobraćaja na putevima (u daljem tekstu: bezbedno ponašanje u saobraćaju).

Član 5

Na ispitu za vozače traktora utvrđuje se da li je kandidat savladao gradivo predviđeno programom i to: primenu osnovnih pravila saobraćaja, da li poznaje saobraćajne znakove i da li je osposobljen za samostalno i bezbedno upravljanje traktorom.

Član 6

Kandidatu za vozača koji vozački ispit polaže pred ispitnom komisijom centra za obuku vozača u kome se osposobljavao, centar je dužan da omogući polaganje vozačkog ispita u roku od 15 dana od dana završetka obuke.

Centar za obuku vozača je dužan da neposredno ili obaveštenjem na oglasnoj tabli u centru obavesti kandidata o načinu i vremenu polaganja vozačkog ispita.

Član 7

Ako se vozački ispit položi u centru za obuku vozača u kome se kandidat nije osposobljavao, onda kandidat podnosi centru kod koga će polagati vozački ispit prijavu, čiji je obrazac dat u prilogu ovog pravilnika i koji čini njegov sastavni deo.

Uz prijavu iz stava 1 ovog člana, kandidat podnosi potvrdu o ispunjenju uslova iz člana 2 ovog pravilnika i lekarsko uverenje.

Kandidat za vozača koji ima vozačku dozvolu, dozvolu za vozača traktora ili potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa, a želi da polaže vozački ispit za drugu kategoriju, uz prijavu podnosi i potvrdu o dopunskoj obuci u upravljanju motornim vozilom te kategorije za koju želi da polaže vozački ispit.

Ako su ispunjeni uslovi za polaganje vozačkog ispita, centar za obuku vozača će odobriti polaganje i odrediti mesto i vreme polaganja ispita u roku koji ne može biti duži od 30 dana od dana podnošenja prijave i o tome neposredno ili na oglasnoj tabli centra obavestiti kandidata.

Kandidat za vozača koji se nije osposobljavao u centru za obuku vozača (član 99 stav 1, član 114 stav 2 i član 119 st. 2 i 3 Zakona) uz prijavu podnosi potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa, uverenje, odnosno overeni prepis vozačke dozvole.

Član 8

Kandidatu koji ne položi vozački ispit u celini ili ispit iz pojedinih oblasti, ponovno polaganje ispita ne može se odrediti pre isteka roka od 15 dana od dana poslednjeg polaganja ispita.

Član 9

Centar za obuku vozača pred kojim se polaže vozački ispit dužan je da obavesti ispitnu komisiju najkasnije 8 dana pre polaganja ispita, o datumu, mestu polaganja ispita i broju kandidata koji ispit polažu.

Član 10

Ako kandidat za vozača ima vozačku dozvolu, dozvolu za vozača traktora, odnosno potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa, a želi da polaže ispit za drugu kategoriju, ispit polaže u celini po programu te kategorije.

Kandidat za vozača kada polaže vozački ispit za E kategoriju polaže samo ispit iz upravljanja motornim vozilom.

Član 11

Vozački ispit se polaže pred ispitnom komisijom koju obrazuje centar za obuku vozača.

Centar za obuku vozača može obrazovati jednu ili više ispitnih komisija.

Član 12*

Predsednika i članove ispitne komisije, kao i njihove zamenike iz redova vozača-instruktora, određuje centar za obuku vozača, a članove ispitne komisije i njihove zamenike iz redova radnika organa unutrašnjih poslova, sekretar zajedničkog sekretarijata za unutrašnje poslove, odnosno gradskog sekretarijata za unutrašnje poslove.

Član 13

Radom ispitne komisije rukovodi predsednik.

U postupku utvrđivanja uspeha kandidata u savlađivanju programa praktičnog upravljanja motornim vozilom i traktorom učestvuje, pored člana ispitne komisije za praktični deo ispita i član ispitne komisije za teoretski deo ispita.

Predsednik i članovi ispitne komisije svoje odluke donose većinom glasova.

Član 14

Teoretski deo ispita za vozače motornih vozila i vozače traktora polaže se pismeno - na testu, a ispit iz upravljanja motornim vozilom i traktorom polaže se praktično.

Na praktičnom delu ispita pored znanja i veštine iz upravljanja motornim vozilom i traktorom ocenjuje se i primena stečenog znanja iz sadržaja koji doprinose razvoju humanih odnosa i odnosa uzajamnog poštovanja i razumevanja prema drugim učesnicima u saobraćaju, na načelima društvene samozaštite i solidarnosti.

Član 15

Testovi iz teoretskog dela ispita sadrže određeni broj pitanja sa najmanje dva odgovora, od kojih je samo jedan tačan.

Testovi mogu da sadrže i pitanja na koja kandidat treba da upiše odgovor tekstualno ili brojkom. Odgovori na pitanja u svakom testu vrednovani su određenim brojem bodova zavisno od značaja pitanja.

Smatraće se da je kandidat položio teoretski deo ispita ako je odgovorima na pitanja u testu postigao najmanje 90% od ukupnog broja bodova.

Član 16

Testovi predstavljaju službenu tajnu i mogu se koristiti samo za vreme polaganja ispita. Neupotrebljavani, kao i upotrebljavani testovi čuvaju se u centru na način propisan za čuvanje dokumenata koji predstavljaju službenu tajnu.

Član 17

Kandidat za vozača ne može polagati ispit iz upravljanja motornim vozilom, odnosno traktorom, dok ne položi teoretski deo vozačkog ispita.

Član 18

Ispit iz upravljanja motornim vozilom i traktorom polaže se na uređenom poligonu ili drugom prostoru odobrenom za tu svrhu i na javnom putu, kao jedinstven ispit.

Član 19

Na ispitu iz upravljanja motornim vozilom kategorije "B" koji se polaže na uređenom poligonu ili drugom prostoru odobrenom za tu svrhu izvode se sledeće radnje:

1. polazak vozilom sa mesta i održavanje pravca u vožnji unapred sa menjanjem I i II stepena prenosa, na jednoj saobraćajnoj traci i zaustavljanje vozila na bezbedan način;

2. održavanje pravca pri vožnji unazad na jednoj saobraćajnoj traci i zaustavljanje vozila na bezbedan način;

3. polukružno okretanje vozila sa najviše tri potpuna manevra na prostoru čija širina iznosi dve saobraćajne trake;

4. parkiranje vozila koso ili upravno na ivicu kolovoza vožnjom unapred i unazad u određeni prostor, odnosno uz desnu ili levu ivicu kolovoza u smeru kretanja vozila;

5. zaustavljanje i polazak vozilom na površini dužine najmanje 10 metara u usponu i u padu pod nagibom od 8 do 16%.

Kandidat za vozača radnje iz tač. 1 do 5 stava 1 ovog člana izvodi samo jedanput.

Kandidat za vozača koji ne može da izvede pravilno radnje iz tač. 1 i 3 stava 1 ovog člana smatra se da nije zadovoljio na ispitu iz upravljanja vozilom i ispit se prekida, a ako ne izvede pravilno radnje iz tač. 2, 4 i 5 ne dobija odgovarajući broj pozitivnih poena utvrđenih u zapisniku i nastavlja sa daljim polaganjem vozačkog ispita.

Član 20

Na ispitu iz upravljanja vozilom kategorija "C", "D" i "E", izvode se radnje na način i po postupku predviđenom u članu 19 ovog pravilnika, a na prostoru na kome je moguće potpuno oceniti sposobnost kandidata u izvođenju pojedinih radnji sa vozilom.

Član 21

Na ispitu iz upravljanja motorciklom koji se polaže na poligonu, izvode se sledeće radnje:

1. polazak vozilom sa mesta, održavanje pravca i ravnoteže u vožnji sa promenom stepena prenosa, na prostoru obeleženom linijom širine 0,2 metra, čija je dužina najmanje 35 metara i čista širina 0,5 metara, zatim okretanje vozila i vožnja u suprotnom smeru u istom prostoru, i

2. vožnja u pravcu oznake u obliku broja 8 koji je ucrtan na prostoru veličine 8,5 x 5 metara i ograničen čunjevima, pri čemu se kandidat ne sme pomagati nogama.

Kandidat ne može ponoviti radnje iz prethodnog stava ako ih prvi put nije uspešno izveo, s tim što ako ne izvede pravilno radnju iz tačke 1 stava 1 ovog člana, smatra se da nije zadovoljio na ispitu u celini i ispit se prekida, a ako ne izvede pravilno radnju iz tačke 2 stava 1 ovog člana, ne dobija odgovarajući broj pozitivnih poena utvrđenih u zapisniku i nastavlja sa daljim polaganjem vozačkog ispita.

Član 22

Na delu vozačkog ispita na kome se ocenjuje da li kandidat poseduje praktično znanje i potrebnu veštinu za samostalno upravljanje vozilom, komisija posebno utvrđuje da li kandidat:

- održava pravac u vožnji unapred sa menjanjem stepena prenosa,

- sigurno i bezbedno polukružno okreće vozilo,

- upravlja vozilom u skladu sa propisima o pravilima saobraćaja i okolnostima na putu,

- postupa dovoljno obazrivo i oprezno prema drugim učesnicima u saobraćaju,

- dovoljno osmatra saobraćaj oko sebe i kako koristi vozačka ogledala,

- kako prilagođava brzinu kretanja vozila uslovima saobraćaja,

- pri većim brzinama kretanja vozila na putu bezbedno upravlja vozilom, pretiče, vrši mimoilaženje i obilaženje,

- postupa po saobraćajnim znakovima,

- prilagođava način upravljanja vozilom stanju puta i uslovima saobraćaja i da li je pažljiv prema drugim učesnicima u saobraćaju (pešaci, deca, hendikepirane osobe, starije osobe i sl.).

Član 23

Kandidatu koji polaže vozački ispit iz upravljanja motorciklom i traktorom na javnom putu, određuju se ispitni zadaci i pravac kretanja, a ispitna komisija ga prati drugim vozilom.

Član 24

Na ispitu za vozača traktora kandidat treba da pokaže da li je u postupku osposobljavanja stekao praktično znanje i potrebnu veštinu za upravljanje traktorom, a u skladu sa odredbama čl. 19 i 22 ovog pravilnika.

Član 25

Ispit iz upravljanja motornim vozilom i traktorom traje dok se komisija ne uveri da li je kandidat osposobljen za bezbedno i samostalno upravljanje vozilom.

Utvrđivanje uspeha kandidata na ispitu iz upravljanja motornim vozilom i traktorom komisija vrši na osnovu pokazanih rezultata, prema kriterijumima i merilima utvrđenim u ovom pravilniku.

Ocenu rezultata pokazanog u upravljanju vozilom, komisija unosi u zapisnik o sprovođenju ispita, tako što broj utvrđenih poena u zapisniku, za pravilno izvedenu radnju zaokružuje, a za nepravilno izvedenu radnju precrtava.

Zapisnik o sprovođenju ispita iz upravljanja vozilom odštampan je u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Član 26

Invalidi i lica sa telesnim nedostacima mogu polagati ispit iz upravljanja vozilom pod uslovom da za vreme polaganja imaju potrebna pomagala (naočari, proteze i dr.), odnosno da ispit iz praktičnog upravljanja polažu na vozilu sa automatskim menjačem ili na vozilu koje je prilagođeno njihovim individualnim telesnim nedostacima ili na vozilu specijalno podešenom za vozače sa određenim telesnim nedostacima.

Član 27

Ako se kandidat na vozačkom ispitu služi nedozvoljenim sredstvima (korišćenja udžbenika ili beležaka, prepisivanjem i dr.), komisija će ga udaljiti sa ispita i smatraće se kao da nije položio ispit u celini.

Član 28

Ocenjivanje uspeha kandidata na vozačkom ispitu vrši se ocenama "položio" ili "nije položio".

Član 29

Kandidatu za vozača koji nije položio ispit moraju se saopštiti greške koje je učinio.

Član 30

Kandidat koji položi ispit iz teoretskog dela osposobljavanja može, u roku od jedne godine od dana položenog ispita iz te oblasti, više puta ponovo polagati ispit iz upravljanja vozilom.

Kandidat koji u roku iz prethodnog stava ne položi vozački ispit, ponovo polaže vozački ispit u celini.

Član 31

Kandidati za vozače koji imaju vozačku dozvolu, dozvolu za vozača traktora ili potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa, da bi stekli uslov da polažu vozački ispit druge kategorije, moraju se u centru za obuku vozača obučavati u upravljanju motornim vozilom te kategorije, i to:

1. kandidat koji ima vozačku dozvolu "C" kategorije - za "D" kategoriju - najmanje 5 časova;

2. kandidat koji ima vozačku dozvolu "B" kategorije - za "C" kategoriju - najmanje 10 časova;

3. kandidat koji ima vozačku dozvolu "A" kategorije, dozvolu za vozača traktora ili potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa:

- za "B" kategoriju - najmanje 20 časova;

- za "C" kategoriju - najmanje 30 časova.

Član 32

O polaganju vozačkog ispita u celini vodi se zapisnik u koji se unosi: redni broj registra o polaganju ispita, ime i prezime kandidata, ime i prezime predsednika komisije i ispitivača, datum i mesto polaganja ispita, oznaka teksta, redni broj zapisnika o delu ispita iz upravljanja vozilom, ocena uspeha na ispitu iz svake oblasti i iz ispita u celini.

Zapisnik potpisuju predsednik, članovi komisije ili njihovi zamenici koji su učestvovali u ispitivanju kandidata.

Zapisnik o polaganju vozačkog ispita u celini čuva se 5 godina, a testovi i zapisnik iz praktičnog dela ispita 2 godine.

Član 33

Ako kandidat iz opravdanih razloga (bolesti i dr.) ne pristupi polaganju vozačkog ispita, dozvoliće mu se, na njegov zahtev, da naknadno polaže ispit.

Ako kandidat odustane od već započetog polaganja ispita iz pojedine oblasti, smatra se da ispit iz te oblasti nije položio.

Član 34

Ispitna komisija neće započeti ispit iz upravljanja vozilom ako ustanovi da vozilo, na kome treba da se polaže ispit nije tehnički ispravno, ili da kandidat, koji treba da polaže ispit, zbog uticaja alkohola ili drugih opojnih sredstava, umora, bolesti ili psihičkog stanja u kome se nalazi, nije sposoban da sigurno upravlja vozilom.

Član 35

Ako se za vreme polaganja ispita iz upravljanja vozilom dogodi saobraćajna nezgoda, ili vozilo na kome se polaže ispit postane tehnički neispravno u tolikoj meri da je na njemu opasno nastaviti polaganje ispita, komisija će prekinuti ispit.

Član 36

U slučaju kada se kandidati za vozača motorcikla i kandidati za vozača traktora samostalno obučavaju u upravljanju vozilom na putu prethodno polažu ispit iz propisa o bezbednosti saobraćaja na putevima, ako već nemaju vozačku dozvolu.

Ispit iz propisa o bezbednosti saobraćaja na putevima za kandidate iz stava 1. ovog člana sastoji se iz osnovnih pravila saobraćaja i saobraćajnih znakova i znakova koje daju ovlašćena lica.

Prilikom polaganja ispita za vozača traktora položen ispit iz prethodnog stava smatra se kao položen teoretski deo ispita, a prilikom polaganja vozačkog ispita kandidat za vozača motorcikla dužan je da položi i razliku teoretskog dela ispita predviđenog Programom za "A" kategoriju.

U slučajevima kada kandidati iz stava 1 ovog člana polože ispit iz propisa o bezbednosti saobraćaja na putevima centar za obuku vozača izdaće im uverenje, a nadležni opštinski organ za unutrašnje poslove na osnovu tog uverenja i po ispunjenju ostalih uslova predviđenih u članu 157 Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima - potvrdu o položenom ispitu.

Potvrda iz stava 4 ovog člana, izdaje se na obrascu potvrde o poznavanju saobraćajnih propisa.

Član 37

Na proveri znanja za vozače bicikla sa motorom, vozače tramvaja, vozače radnih mašina i vozače motokultivatora utvrđuje se da li je kandidat savladao gradivo predviđeno Programom i to: saobraćajne znakove i osnovna pravila saobraćaja.

Član 38

Provera znanja o poznavanju saobraćajnih propisa vrši se pred komisijom koju obrazuje centar za obuku vozača.

Komisija iz stava 1 ovog člana obrazuje se i radi na način i po postupku predviđenom u čl. od 11 do 13 ovog pravilnika, s tim što i član ispitne komisije iz redova vozača-instruktora i član ispitne komisije iz redova radnika organa unutrašnjih poslova su ispitivači za teoretski deo ispita.

Član 39

Provera znanja o poznavanju saobraćajnih propisa vrši se pismeno - na testu po postupku i na način predviđen u čl. 15 i 16 ovog pravilnika.

Član 40

O pozitivnim rezultatima koje vozač pokaže u postupku provere znanja o poznavanju saobraćajnih propisa, centar za obuku vozača će na osnovu evidencija koje vodi izdati kandidatu za vozača uverenje.

Potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa izdaje na osnovu uverenja iz stava 1 ovog člana opštinski organ unutrašnjih poslova.

Član 41

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku SR Srbije".

 

ZAPISNIK
o praktičnom delu vozačkog ispita

Prezime i ime kandidata ______________________________

Mesto i datum ispita _________________________________

Broj lične karte ____________ izdate od ________________

Naziv centra za obuku vozača _________________________

Prezime i ime vozača-instruktora _______________________

__________________________________________________

Ispit polaže ________________ put, za _________ kategoriju.

Ispit nije započet zbog (opis razloga):

- tehnička neispravnost vozila _________________________

- drugih razloga ____________________________________

Ispit je prekinut zbog:

- saobraćajne nezgode _______________________________

- tehničke neispravnosti vozila ________________________

I Rezultat provere na poligonu ili drugoj određenoj površini:

A. za sve kategorije motornih vozila, i za vozače traktora, osim za "A" kategoriju

1.

Polazak, održavanje pravca, menjanje stepena prenosa i zaustavljanje

uspešno

 

 

 

neuspešno

 

2.

vožnja unazad

 

2

3.

polukružno kretanje

uspešno

 

 

 

neuspešno

 

4.

parkiranje vozila

 

2

5.

zaustavljanje i polazak na putu sa nagibom

 

2

 

B. samo za "A" kategoriju

 

 

1.

polazak, održavanje pravca i ravnoteže, menjanje stepena prenosa

uspešno

 

 

 

neuspešno

 

2.

vožnja u obliku osmice

 

5

II

Ocena rezultata ispita u saobraćaju na javnom putu (za sve kategorije vozila)

 

 

 

 

 

broj poena

1.

Pravilno vrši pripreme za polazak (podešavanje, ogledala, ručne kočnice, puštanje motora u rad, stepen prenosa)

 

2

2.

Proverava uslove za bezbedno uključivanje u saobraćaj i pravilno se uključuje u saobraćaj

 

5

3.

Pravilno rukuje komandama (pokazivači pravca, upravljač, kočnica, gas, stepen prenosa, kvačilo)

 

2

4.

Podešava brzinu kretanja stanju puta i uslovima saobraćaja

 

5

5.

Pravilno izvodi:

 

 

 

- skretanje

 

2

 

- mimoilaženje

 

5

 

- preticanje i obilaženje

 

5

6.

Postupa po pravilima o prvenstvu prolaza

 

5

7.

Pravilno postupa na raskrsnici

 

5

8.

Pravilno postupa prema pešacima

 

5

9.

Preduzima odgovarajuće radnje u slučaju neposredne opasnosti

 

5

10.

Pravilno postupa prema drugim učesnicima u saobraćaju

 

5

Pošto je kandidat na poligonu ili drugoj odgovarajućoj površini pokazao da radnje iz tač. 1 i 3 pod A, (a za kategoriju "A" iz tačke 1 pod B) izveo uspešno - neuspešno, a na ispitu u celini u upravljanju vozilom jeste - nije postigao više od 50 poena, ocena uspeha u upravljanju vozilom je

POLOŽIO
NIJE POLOŽIO

Ispitivači:

 

Predsednik Komisije,

1. _____________________

 

_____________________

2. _____________________

 

_____________________

 

1. Za vozača motornog vozila

__________________________

2. Za vozača traktora

(Naziv centra za obuku vozača)

3. Za vozača bicikla sa motorom, vozače tramvaja, vozača radnih mašina i vozača motokultivatora

 

PRIJAVA
ZA POLAGANJE VOZAČKOG ISPITA

1.

Ime i prezime

 

2.

Datum i mesto rođenja

 

3.

Stručna sprema

 

4.

Zanimanje

 

5.

Prebivalište i adresa

 

6.

Kategorija za koju želi da polaže vozački ispit

 

7.

Kategorija motornog vozila za koju*) kandidat ima vozačku dozvolu

 

8.

Naziv i sedište centra za obuku vozača u kome se kandidat osposobljavao

 

9.

Izjava o načinu pripremanja za polaganje vozačkog ispita *)

 

10.

Iz koje oblasti kandidat ponovo polaže ispit:

 

 

1. Teoretski deo

 

 

2. Praktični deo

 

11.

Napomena:

 

______________________________________________________

Uz prijavu prilažem:

a)

Lekarsko uverenje _____________________

 

b)

Potvrdu o broju časova*) praktične obuke sa mišljenjem o osposobljenosti za samostalno upravljanje vozilom u saobraćaju ___________*)

 

v)

Prepis vozačke dozvole, uverenje o položenom vozačkom ispitu, odnosno potvrde o položenom ispitu iz oblasti propisa o bezbednosti saobraćaja _______________________________*)

 

g)

Potvrdu o broju dopunskih časova praktične obuke u upravljanju motornim vozilom ____________________________________________________________ 19 ____ godine

 

____________________
        (Mesto)

Podnosilac prijave:
_______________

*) Uputstvo za popunjavanje prijave (štampa se na poleđini).

- rubriku pod br. 7 popunjavaju kandidati za vozača koji imaju važeću vozačku dozvolu, dozvolu za vozača traktora ili potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa, a ispit žele da polažu za drugu kategoriju. Pored toga, ovi kandidati su dužni da prilože prepis ili overenu fotokopiju navedenih isprava ili da ih daju na uvid centru za obuku vozača kod koga prijavljuju polaganje vozačkog ispita;
- rubriku pod br. 9 popunjavaju kandidati koji su se samostalno obučavali u upravljanju motociklom odnosno traktorom;
- rubriku pod b) popunjavaju kandidati koji su se osposobili u drugom centru za obuku vozača;
- rubriku pod v) popunjavaju kandidati koji polažu ceo vozački ispit, jer nisu zatražili izdavanje vozačke dozvole u roku od 2 godine od dana položenog ispita; kandidati kod kojih je proteklo više od 5 godina od dana isteka roka važenja vozačke dozvole odnosno dozvole za vozača traktora; kandidati kod kojih se vrši posebna provera poznavanja propisa o bezbednosti saobraćaja jer nisu zatražili produženje vozačke dozvole odnosno dozvole za vozača traktora u roku od 1 god. od isteka njenog važenja, kao i kandidati koji su se samostalno obučavali u upravljanju motorciklom i traktorom;
- rubriku pod g) popunjavaju kandidati koji imaju važeću vozačku dozvolu, dozvolu za vozača traktora odnosno potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa, žele da polažu ispit za drugu kategoriju, a dopunsku obuku za tu kategoriju vršili su u drugom centru za obuku vozača.

Napomene

* Odredba člana 12 stav 2 ovog pravilnika prestala je da važi na osnovu Odluke USRS IU br. 124/2002 ("Sl. glasnik RS", br. 17/2003)