PRAVILNIK
O USLOVIMA ZA RAD CENTRA ZA OBUKU VOZAČA

("Sl. glasnik SRS", br. 2/83 i 29/86 - odluka USS)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se uslovi koje moraju da ispunjavaju organizacije udruženog rada, odnosno društvene organizacije i udruženja građana čiji su ciljevi unapređivanje bezbednosti saobraćaja na putevima (u daljem tekstu: centri za obuku vozača), kada vrše osposobljavanje kandidata za vozače.

Član 2

Centar za obuku vozača, pored opštih uslova za izvođenje nastave, mora da ima:

- sredstva, uređaje i učila za osposobljavanje kandidata za vozače;

- vozilo na motorni pogon za obuku vozača one kategorije za koju vrše obuku;

- odgovarajući stručni kadar za teoretsko i praktično osposobljavanje.

Početna obuka iz upravljanja vozilom može se vršiti i na trenažeru.

Član 3

Pod sredstvima za osposobljavanje kandidata za vozače podrazumeva se:

1. prostorija koja omogućava uspešno izvođenje teoretskog dela osposobljavanja i polaganja vozačkog ispita; i

2. uređeni poligon ili drugi prostor koji je za tu svrhu odobren, a koji omogućava uspešno izvođenje početne praktične obuke i polaganje vozačkog ispita.

Član 4

Prostorija za izvođenje teoretskog dela osposobljavanja i polaganja vozačkog ispita mora da predstavlja posebnu građevinsku celinu, koja je prvenstveno namenjena za rad centra za obuku vozača, ili da ima poseban ulaz i da nije deo ugostiteljskog ili stambenog prostora.

Prostorije u stavu 1 ovog člana moraju da ispunjavaju i sve ostale normative za izvođenje školske nastave shodno uslovima koje ispunjava obrazovni školski centar u mestu sedišta Centra za obuku vozača.

Uslovima iz st. 1 i 2 ovog člana mora se omogućiti istovremeno održavanje nastave i polaganje vozačkog ispita sa najmanje 10, a najviše 32 kandidata.

Član 5

Uređeni poligon ili drugi prostor kojim se obezbeđuje uspešna obuka i polaganje vozačkog ispita sastoji se iz jedne ili više površina, koje ne predstavljaju javni put.

Uređeni poligon mora po investiciono-tehničkoj dokumentaciji ispunjavati uslove za saobraćajni objekat koji je prvenstveno namenjen početnoj obuci u praktičnom upravljanju motornim vozilom ili obuci u upravljanju motornim vozilom.

Drugi prostor iz stava 1 ovog člana mora da ispunjava sledeće saobraćajno-tehničke uslove:

1. put sa najmanje dve saobraćajne trake za saobraćaj vozila u oba smera, dužine od najmanje 250 metara,

2. saobraćajne površine za izvođenje radnje vozilom koje su predviđene programom za početnu praktičnu obuku u upravljanju vozilom, kao i za obavljanje vozačkog ispita.

Saobraćajno-tehnički elementi puta, odnosno saobraćajne površine iz prethodnog stava moraju da budu izgrađeni sa savremenim kolovoznim zastorima (asfalt, beton i sl.) i obeleženi oznakama na kolovozu prema odredbama Pravilnika o saobraćajnim znakovima na putevima.

Na uređenom poligonu ili drugom prostoru iz stava 1 ovog člana moraju se preduzeti sve potrebne mere bezbednosti da za vreme izvođenja početne praktične obuke ne dođe do saobraćajne nezgode.

Član 6

Za izvođenje teoretskog dela osposobljavanja centri za obuku vozača moraju imati sledeće uređaje i učila:

1. komplet šema ili maketa svih saobraćajnih znakova,

2. šeme i druga učila (saobraćajni sto, magnetnu ploču i dr.) za objašnjenje saobraćajnih situacija, pravila saobraćaja, elemenata puta i slično,

3. modele ili šeme, uređaja na motornom vozilu značajne za bezbednost saobraćaja na putu (uređaji za zaustavljanje, uređaji za upravljanje, uređaji za davanje svetlosnih znakova i za osvetljavanje puta i vozila),

4. šeme, crteže ili fotografije traga kočenja (puta kočenja) ili zaustavljanja pri različitim brzinama i na različitim kolovozima (kolovoznim zastorima),

5. modele, crteže ili fotografije spoljne i unutrašnje gume (presek pneumatika, kompleta opreme vozila i sigurnosnih pojaseva), i

6. propise iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

Član 7

Vozila na motorni pogon na kojima se vrši obuka i polaganje vozačkog ispita u centru za obuku vozača moraju da ispunjavaju sledeće uslove, i to:

1. za vozače motornih vozila kategorije "A" - motorno vozilo kategorije "A",

2. za vozače motornih vozila kategorije "B" - motorno vozilo kategorije "B", koje nema automatski menjač,

3. za vozače motornih vozila kategorije "C" - teretno motorno vozilo nosivosti od najmanje 3,5 tone,

4. za vozače motornih vozila kategorije "D" - autobus koji ima ugrađena najmanje 25 sedišta,

5. za vozače motornih vozila kategorije "E" - motorno vozilo kategorije "B", "C" ili "D" sa odgovarajućim priključnim motornim vozilom, i

6. za vozače traktora - traktor sa priključnim vozilom, nosivosti najmanje 3 tone.

Član 8

Vozilo, za vreme dok se koristi za obučavanje i polaganje vozačkog ispita, mora da služi isključivo toj nameni. Na vozilu moraju biti ugrađene duple komande ili da ima ugrađenu pomoćnu kočnicu između kandidata i vozača-instruktora, osim za vozila "A" i "D" kategorije i traktora.

Centar za obuku vozača može koristiti vozilo u privatnom vlasništvu, ako se obuka i polaganje vozačkog ispita vrši na vozilu "A" kategorije, traktoru i vozilu koje je prilagođeno telesnim nedostacima kandidata.

Član 9

Za obučavanje kandidata za vozače sa određenim telesnim nedostacima - invalida, centar za obuku vozača može koristiti vozilo sa automatskim menjačem.

Vozilo za obučavanje invalida mora da bude prilagođeno telesnim nedostacima lica koje se obučava i mora da ima atest ovlašćene organizacije.

Član 10*

Lica koja nemaju dozvolu za vozača-instruktora, a osposobljavaju kandidate za teoretski deo ispita moraju da imaju stručnu spremu pravnog, saobraćajnog ili mašinskog smera i da poseduju vozačku dozvolu najmanje 3 godine.

Lice koje izvodi nastavu i vrši praktičnu obuku kandidata za vozače, pored opštih uslova za zasnivanje radnog odnosa mora ispunjavati i uslov da će svojim radom, društvenim i ukupnim ponašanjem doprinositi ostvarivanju ciljeva i zadataka osposobljavanja kandidata za vozače i unapređivanja bezbednosti saobraćaja.

Član 11

Zahtev za utvrđivanje da li su ispunjeni uslovi za rad centra za obuku vozača podnosi, u ime centra, ovlašćeno lice. Zahtev se podnosi sekretarijatu, odnosno odeljenju za unutrašnje poslove zajedničkog, odnosno gradskog sekretarijata za unutrašnje poslove, u opštini na čijoj se teritoriji nalazi sedište centra.

Zahtev iz stava 1 ovog člana sadrži:

1. naziv centra za obuku vozača,

2. sedište i adresu,

3. koje kategorije vozača želi da osposobljava,

4. koje područje centar za obuku vozača obuhvata, i

5. potpis lica ovlašćenog za zastupanje centra za obuku vozača.

Član 12

Uz zahtev za utvrđivanje uslova iz člana 11 ovog pravilnika, prilaže se:

1. samoupravni opšti akt o osnivanju i unutrašnjoj organizaciji,

2. spisak vozača-instruktora i nastavnika koji su u stalnom radnom odnosu u centru za obuku vozača, a koji će biti angažovani za izvođenje nastave iz teoretskog i posebno iz praktičnog dela osposobljavanja, sa naznačenjem njihove stručne spreme i slično,

3. skice poligona ili drugog uređenog prostora sa opisom saobraćajno-tehničkih elemenata iz člana 5 ovog pravilnika, kao i odobrenje nadležnog organa skupštine opštine za korišćenje te površine,

4. nastavni plan koji je po oceni Republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove, Republičkog komiteta za obrazovanje i fizičku kulturu i Republičkog komiteta za zdravlje i socijalnu politiku usaglašen sa odredbama Programa osposobljavanja kandidata za vozače,

5. popis i skice prostorija za izvođenje teoretske nastave, sa podacima o opremi iz člana 6 ovog pravilnika,

6. spisak vozila (marka i tip) na kojima će se osposobljavati kandidati za vozače, i

7. spisak ostalih sredstava - uređaja i učila za izvođenje teoretskog i praktičnog dela osposobljavanja kandidata za vozače.

Centar za obuku vozača je dužan da priloži i odluku nadležnog organa skupštine opštine, u kojoj će se obavljati polaganje vozačkog ispita, u kojoj je određeno polazno mesto za obavljanje ispita sa kandidatima tog centra, ako u sedištu centra za obuku vozača ne postoje saobraćajno-tehnički uslovi za izvođenje polaganja vozačkog ispita.

Član 13

Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".

Napomene

* Odredba člana 10 stav 1 prestala je da važi Odlukom Ustavnog suda Srbije IU br. 667/85 ("Sl. glasnik SRS", br. 29/86).