ZAKLJUČCI
O MERAMA ZA RACIONALNO TROŠENJE VODE U GRADU BEOGRADU

("Sl. list grada Beograda", br. 12/2003)

1. Zadužuje se JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" da sprovede sve neophodne mere iz svoje nadležnosti u cilju zaštite funkcionalnosti vodovodnog sistema i održavanja kontinuiteta snabdevanja vodom grada i posebno prioritetnih potrošača.

2. Zadužuje se JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" da sve korisnike koji neracionalno troše vodu isključi iz sistema snabdevanja vodom i istovremeno o tome obavesti nadležnu inspekcijsku službu. Ova mera primenjuje se na fizička i pravna lica, kao i na području grada u kojima je registrovana nenamenska i neracionalna potrošnja vode koja ugrožava stabilnost vodovodnog sistema.

3. Za područja grada u kojima je otežano i neredovno snabdevanje vodom JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" i JKP "Gradska čistoća" dužni su da obezbede potreban broj cisterni sa vodom za piće.

4. Obavezuje se JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" da svakodnevno preko medija obaveštava javnost o područjima gde je snabdevanje vodom otežano sa podacima o vremenu, rasporedu i broju cisterni sa vodom za piće koje će biti upućene na ta područja.

5. Obavezuje se JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" da o stanju u snabdevanju grada vodom, kao i o preduzetim merama za redovno snabdevanje vodom svakodnevno izveštava Izvršni odbor Skupštine grada Beograda.

6. Za vreme dok traju okolnosti koje su dovele do otežanog snabdevanja vodom, zabranjeno je korišćenje vode iz gradskog vodovoda za:

- punjenje individualnih rezervoara i bazena vodom,

- navodnjavanje poljoprivrednih površina,

- zalivanje javnih zelenih površina i bašta,

- pranje ulica,

- polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta,

- pranje automobila i vozila, kao i

- neovlašćenu upotrebu hidranata za gašenje požara.

7. Ovi zaključci primenjuju se od dana donošenja, pa sve dok traju novonastale okolnosti.

8. Ove zaključke objaviti u "Službenom listu grada Beograda".