PRAVILNIK
O NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJA O DRŽAVLJANSTVU, OBRASCIMA ZA VOĐENJE EVIDENCIJA I OBRASCU UVERENJA O DRŽAVLJANSTVU

("Sl. glasnik SRS", br. 46/84)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način vođenja evidencija o državljanstvu Socijalističke Republike Srbije, državljanstvu drugih republika u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji i državljanstvu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: državljanstvo SR Srbije, državljanstvo druge republike i državljanstvo SFRJ), obrasci za vođenje evidencija i obrazac uverenja o državljanstvu.

Član 2

U matičnu knjigu rođenih, odnosno knjigu državljana, državljanstvo se upisuje tako što se prvo upisuje državljanstvo socijalističke republike, a potom državljanstvo SFRJ.

Član 3

Upis podataka o državljanstvu SR Srbije, državljanstvu drugih republika i državljanstvu SFRJ u matične knjige rođenih vrši se istovremeno sa upisom činjenice rođenja, a za lica koja su iz stranog državljanstva primljena u državljanstvo SR Srbije i SFRJ odmah po pravosnažnosti rešenja o prijemu u državljanstvo.

U matičnu knjigu rođenih podaci o državljanstvu upisuju se u rubriku "Državljanstvo", a podaci o promeni državljanstva u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške".

Član 4

Upis podataka o državljanstvu za lica koja nisu upisana u evidenciju državljana, a činjenica njihovog rođenja je upisana u matičnu knjigu rođenih u kojoj ne postoji rubrika "Državljanstvo deteta", vrši se u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške".

Upis podataka o državljanstvu deteta na osnovu sporazuma roditelja o određivanju republičkog državljanstva, odnosno izjave roditelja o republičkom državljanstvu deteta, u matičnu knjigu rođenih vrši se na osnovu zapisnika koji potpisuju roditelji i službeno lice koje vodi evidenciju o državljanstvu.

Član 5

Upis podataka o državljanstvu SR Srbije, državljanstvu drugih republika i državljanstvu SFRJ za lica koja su rođena u inostranstvu, a nisu upisana u matične knjige rođenih koje se vode u jugoslovenskim diplomatskim i konzularnim predstavništvima, vrši se istovremeno sa upisom činjenice rođenja u domaću matičnu knjigu.

Upis podataka o državljanstvu SR Srbije i SFRJ za lica koja su državljanstvo stekla prirođenjem, a nisu rođena na teritoriji SFRJ, vrši se istovremeno sa upisom činjenice rođenja u matičnu knjigu rođenih po mestu prebivališta lica u vreme donošenja rešenja i to tako što se u rubriku "Primedba" upisuje zabeleška: "Rešenjem (naziv organa, broj, dan, mesec i godina donošenja) koje je uručeno (dan, mesec i godina uručenja), primljen-a u državljanstvo SR Srbije - SFRJ", a u rubriku "Državljanstvo" upisuje se prethodno državljanstvo.

Upis podataka o prijemu u državljanstvo SR Srbije državljana drugih republika rođenih u SR Srbiji u matičnu knjigu rođenih, vrši se tako što se u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" upisuje zabeleška: "Rešenjem (naziv organa, broj, dan, mesec i godina donošenja) koje je uručeno (dan, mesec i godina uručenja), primljen-a u državljanstvo SR Srbije."

Član 6

Upis podataka o državljanstvu lica koja su ponovo stekla državljanstvo SR Srbije i SFRJ, rođenih van teritorije SR Srbije, vrši se tako što se u knjigu državljana, u rubriku 6, upisuje zabeleška: "Rešenjem (naziv organa, broj, dan, mesec i godina donošenja) koje je uručeno (dan, mesec i godina uručenja) primljen-a je u državljanstvo SR Srbije - SFRJ".

Upis podataka o prijemu u državljanstvo SR Srbije državljana drugih republika, rođenih van teritorije SR Srbije, u knjigu državljana vrši se tako što se u rubriku 6 upisuje zabeleška: "Rešenjem (naziv organa, broj, dan, mesec i godina donošenja) koje je uručeno (dan, mesec i godina uručenja) primljen-a je u državljanstvo SR Srbije."

Član 7

Prestanak državljanstva upisuje se u matičnu knjigu rođenih tako što se u rubriku: "Naknadni upisi i zabeleške" upisuje zabeleška: "Rešenjem (naziv organa, broj, dan, mesec i godina donošenja) koje je uručeno (dan, mesec i godina uručenja) prestalo je državljanstvo SR (naziv republike čije je državljanstvo prestalo) i državljanstvo SFRJ".

Prestanak republičkog državljanstva zbog sticanja državljanstva druge republike upisuje se u matičnu knjigu rođenih tako što se u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" upisuje osnov sticanja državljanstva druge republike.

Prestanak državljanstva upisuje se u knjigu državljana tako što se upisani podaci u rubrikama 2-6 precrtavaju dijagonalnom linijom tako da ostanu čitljivi, u rubriku 7 upisuje se datum nastanka činjenice zbog koje prestaje državljanstvo, a u rubriku 8 upisuje se zabeleška: "Rešenjem (naziv organa, broj, dan, mesec i godina donošenja) prestalo je državljanstvo SR (naziv republike čije je državljanstvo prestalo) i državljanstvo SFRJ."

Prestanak republičkog državljanstva zbog sticanja državljanstva druge socijalističke republike upisuje se u knjigu državljana na način propisan u stavu 3 ovog člana, s tim što se u rubriku 8 upisuje osnov sticanja državljanstva druge socijalističke republike.

Činjenica smrti upisuje se u knjigu državljana tako što se upisani podaci u rubrikama 2-6 precrtavaju dijagonalnom linijom tako da ostanu čitljivi, u rubriku 7 upisuje se datum nastanka smrti, a u rubriku 8 upisuje se zabeleška "Umro-la (mesto gde je smrt nastupila), matična knjiga umrlih tek. br. __________ za __________ godinu".

Član 8

Stavljanje van snage rešenja o otpustu iz državljanstva upisuje se u matičnu knjigu rođenih u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" tako što se upisuje zabeleška: "Rešenjem (naziv organa, broj, dan, mesec i godina donošenja) koje je uručeno (dan, mesec i godina uručenja) stavljeno je van snage rešenje (naziv organa, broj, dan, mesec i godina donošenja) kojim je otpušten-a iz državljanstva".

Stavljanje van snage rešenja o otpustu iz državljanstva evidentira se u knjigu državljana tako što se u rubriku "Primedbe" upisuje zabeleška iz stava 1 ovog člana.

Član 9

Ako državljanin SFRJ stekne i strano državljanstvo, činjenica o sticanju stranog državljanstva upisuje se u matičnu knjigu rođenih u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške", tako što se upisuje zabeleška: "Stekao-la i državljanstvo (naziv države čije je državljanstvo stekao-la), način sticanja, naziv strane isprave i organa koji je izdao (broj, dan, mesec i godina izdavanja)".

Sticanje stranog državljanstva upisuje se u knjigu državljana, tako što se zabeleška iz stava 1 ovog člana upisuje u rubriku "Primedbe".

Član 10

Rešenje o sticanju i prestanku državljanstva uručuje se lično licu koje je steklo ili kome je prestalo državljanstvo, po odredbama Zakona o opštem upravnom postupku.

Ako se lice kome treba uručiti rešenje nalazi u zemlji uručenje se vrši preko opštinskog organa za unutrašnje poslove na čijem području lice ima prebivalište odnosno boravište, a ako se lice nalazi u inostranstvu rešenje se dostavlja nadležnom diplomatsko-konzularnom predstavništvu SFRJ radi uručenja.

Član 11

Kad se rešenje o sticanju ili prestanku državljanstva uručuje licu u SR Srbiji, nadležni organ za unutrašnje poslove, posle uručenja, na poleđini kopije rešenja, upisuje zabelešku: "Rešenje je uručeno (upisuje se dan, mesec i godina uručenja)", a ispod zabeleške sa leve strane upisuje se datum, overava potpisom službenog lica i pečatom organa i dostavlja nadležnom organu uprave koji vodi matične knjige radi upisa promene državljanstva a o promeni državljanstva, istovremeno, obaveštava nadležne organe uprave, druge organe i organizacije radi daljeg postupanja.

Nadležni organ uprave koji vodi matične knjige rođenih o evidentiranoj promeni državljanstva dostavlja izveštaj nadležnom opštinskom organu za unutrašnje poslove koji sadrži: "Naziv organa koji dostavlja izveštaj; broj; datum; naziv organa kome se izveštaj dostavlja; prezime, ime jednog roditelja i ime lica kome je promenjeno državljanstvo; broj rešenja Republičkog sekretarijata za unutrašnje poslove SR Srbije o promeni državljanstva i datum donošenja rešenja; strana, tekući broj i godina; opština i mesto za koje se vodi matična knjiga rođenih, odnosno knjiga državljana; potpis službenog lica i mesto za pečat".

Izveštaj o upisu podataka o promeni državljanstva sa dostavnicom, nadležni opštinski organ za unutrašnje poslove dostaviće Republičkom sekretarijatu za unutrašnje poslove SR Srbije (u daljem tekstu: Republički sekretarijat).

Član 12

Kad se rešenje o sticanju ili prestanku državljanstva uručuje licu u inostranstvu, Republički sekretarijat, po prijemu dostavnice o uručenju rešenja, na kopiji pravosnažnog rešenja upisuje zabelešku iz člana 11 stav 1 ovog pravilnika i dostavlja je nadležnom organu za unutrašnje poslove.

Nadležni organ za unutrašnje poslove, po prijemu kopije pravosnažnog rešenja dostavlja ga nadležnom organu uprave koji vodi matične knjige radi evidentiranja promene državljanstva, a istovremeno o promeni državljanstva, obaveštava nadležne organe uprave, druge organe i organizacije radi daljeg postupanja.

Nadležni organ uprave koji vodi matične knjige, nakon evidentiranja promene državljanstva, dostavlja izveštaj iz člana 11 stav 2 ovog pravilnika Republičkom sekretarijatu preko nadležnog organa za unutrašnje poslove.

Za lica sa teritorije socijalističke autonomne pokrajine, uručenje rešenja i izveštavanje o promeni državljanstva vrši se preko pokrajinskog sekretarijata za unutrašnje poslove.

Član 13

Za lica rođena pre stupanja na snagu ovog pravilnika koja nisu upisana u evidencije državljana, opštinski organ uprave koji vodi matične knjige i knjige državljana, nadležan po mestu prebivališta lica, sprovešće postupak za utvrđivanje državljanstva i doneti odgovarajuće rešenje.

Ako se činjenica državljanstva upisuje u matičnu knjigu rođenih u rubriku "Naknadni upisi i zabeleške" upisuje se zabeleška: "Rešenjem (broj, dan, mesec i godina donošenja, naziv organa) je utvrđeno da je državljanin SR (naziv republike čije je državljanstvo utvrđeno) - SFRJ, odnosno da nije državljanin SFRJ".

Ako se činjenica državljanstva upisuje u knjigu državljana podaci o licu se upisuju u odgovarajuće rubrike s tim što se u rubriku 6 upisuje zabeleška: "Rešenjem (broj, dan, mesec i godina donošenja, naziv organa) je utvrđeno da je državljanin SR (naziv republike čije je državljanstvo utvrđeno) - SFRJ".

Ako je činjenica državljanstva sporna opštinski organ uprave nadležan za vođenje matičnih knjiga i knjiga državljana, u postupku utvrđivanja ovih činjenica, pribaviće o tome podatke i mišljenje od Republičkog, odnosno pokrajinskog sekretarijata za unutrašnje poslove.

Član 14

Republički sekretarijat vodi evidenciju o sticanju i prestanku državljanstva SR Srbije u obliku knjige - registra sticanja i prestanka državljanstva (u daljem tekstu: registar).

Registar se vodi na obrascu veličine 40 x 130 cm koji sadrži mesta na koja se upisuju podaci: redni broj; prezime, ime jednog roditelja i ime; dan, mesec i godina rođenja; mesto i opština rođenja, a za lica rođena u inostranstvu naziv države; mesto i opština prebivališta, odnosno boravišta, a za lice koje boravi u inostranstvu duže od 60 dana i tačna adresa boravišta; zanimanje; dosadašnje državljanstvo, odnosno državljanstvo u koje se prima; naziv organa koji je doneo rešenje, broj, dan, mesec i godina donošenja rešenja; dan, mesec i godina uručenja rešenja; naziv organa kod koga je upisan-a u evidenciju državljana, mesto i opština, strana, tekući broj i godina matične knjige rođenih ili redni broj knjige državljana; ime maloletne dece koja su obuhvaćena rešenjem; dan, mesec i godina kao i mesto i opština rođenja maloletne dece; pravni osnov sticanja ili prestanka državljanstva; jedinstveni matični broj građana; jedinstveni matični broj stranaca; primedba (obrazac broj 1).

Registar se izrađuje u tvrdom povezu, sa numerisanim stranama, a listovi su prošiveni jemstvenikom čiji su krajevi spojeni otiskom pečata u crvenom vosku.

Registar se označava rednim brojevima i kada se ispuni poslednji upis u jednom registru, počinje se sa upisom u drugi sa narednim rednim brojem.

Podaci uneti u registar ne mogu se brisati, već će se pogrešno upisan podatak precrtati vodoravnom linijom tako da ostane čitak, a u istoj rubrici upisaće se podatak koji je tačan.

Pored registra iz stava 1 ovog člana vodi se i azbučni, odnosno abecedni registar na obrascu veličine 8 x 13 cm, koji sadrži mesta na koja se upisuju podaci: prezime, ime jednog roditelja i ime; dan, mesec i godina rođenja; mesto i opština rođenja; mesto boravka; ime maloletne dece (dan, mesec i godina rođenja, mesto i opština rođenja); strana i redni broj knjige (obrazac broj 2).

Azbučni, odnosno abecedni registar iz stava 6 ovog člana može se voditi na mikrofilmu.

Član 15

Evidencije iz člana 14 ovog pravilnika mogu se voditi i sredstvima za automatsku obradu podataka.

Član 16

O činjenici državljanstva izdaje se uverenje na obrascu, koji sadrži mesta na koja se upisuju podaci: Socijalistička Republika Srbija, a za lica upisana u matičnu knjigu rođenih, odnosno u knjigu državljana na teritoriji socijalističke autonomne pokrajine i naziv socijalističke autonomne pokrajine; opština; broj; datum; mesto; pravni osnov; prezime i ime podnosioca zahteva i mesto prebivališta; naziv i sedište državnog organa, organizacije udruženog rada i druge samoupravne organizacije ili zajednice; uverenje; prezime, ime jednog roditelja i ime; dan, mesec i godina rođenja; mesto i opština rođenja, a za lica rođena u inostranstvu naziv države; jedinstveni matični broj građana; državljanstvo, opština i matično područje gde je upisana činjenica o državljanstvu, strana, tekući broj i godina za koju se vodi matična knjiga rođenih; strana i redni broj upisa u knjigu državljana; naziv propisa po kome je taksa naplaćena i poništena; tarifni broj i iznos; mesto za pečat i potpis službenog lica (obrazac broj 3).

Podaci u obrascu uverenja o državljanstvu unose se na jezicima naroda i narodnosti u skladu sa propisima.

Član 17

Knjige državljana, zaključene danom stupanja na snagu Pravilnika o načinu vođenja evidencije o državljanstvu, obrascima za vođenje evidencije i obrascu uverenja o državljanstvu ("Službeni glasnik SR Srbije", broj 52/79), nastaviće da se vode danom stupanja na snagu ovog pravilnika, a sa upisivanjem činjenica državljanstva započeće se pod narednim rednim brojem.

Član 18

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu vođenja evidencija o državljanstvu, obrascima za vođenje evidencija i obrascu uverenja o državljanstvu ("Službeni glasnik SR Srbije", broj 52/79)

Član 19

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".

 

Obrazac br. 1
/Veličina 40 x 30 cm/

REGISTAR STICANJA I PRESTANKA DRŽAVLJANSTVA

Redni broj

Prezime, ime jednog roditelja i ime

Dan, mesec i godina rođenja

Mesto i opština rođenja, a za lica rođena u inostranstvu naziv države

Mesto i opština prebivališta, odnosno boravišta, a za lice koje boravi u inostranstvu duže od 60 dana i tačna adresa boravišta

Zanimanje

Dosadašnje državljanstvo, odnosno državljanstvo u koje se prima

Naziv organa koji je doneo rešenje, broj, dan, mesec i godina donošenja rešenja

Dan, mesec i godina uručenja rešenja

Naziv organa kod koga je upisan-a u evidenciju državljana, mesto i opština, strana, tekući broj i godina matične knjige rođenih ili redni broj knjige državljana

Ime maloletne dece koja su obuhvaćena rešenjem

 

Dan, mesec i godina kao i mesto i opština rođenja maloletne dece

Pravni osnov sticanja ili prestanka državljanstva

 

Jedinstveni matični broj građana

Jedinstveni matični broj stranaca

Primedba

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obrazac broj 2
/Veličina 8 x 13 cm/

AZBUČNI /ABECEDNI/ REGISTAR

Prezime, ime jednog roditelja i ime

 

 

Dan, mesec i godina rođenja

 

 

Mesto i opština rođenja

 

 

Mesto boravka

 

 

Ime maloletne dece /dan, mesec i godina rođenja,
mesto i opština rođenja/

 

 

Strana i redni broj knjige

 

 

 

Obrazac broj 3

SOCIJALISTIČKA REPUBLIKA SRBIJA
SOCIJALISTIČKA AUTONOMNA POKRAJINA*
Opština ____________________________________
Broj _______________________________________
Datum _____________________________________
U _________________________________________

_____________
*) Unosi se u uverenja koja izdaju nadležni organi uprave na teritoriji socijalističkih autonomnih pokrajina

Na osnovu člana 26 stav 3 Zakona o državljanstvu Socijalističke Republike Srbije ("Službeni glasnik SR Srbije", br. 45/79 i 13/83) i člana 171 Zakona o opštem upravnom postupku ("Službeni list SFRJ", broj 32/78), a na zahtev

____________________________________________________________________________________________
(Prezime i ime podnosioca zahteva i mesto prebivališta; naziv i sedište državnog organa, organizacije udruženog rada i druge samoupravne organizacije ili zajednice)

izdaje se

UVERENJE

____________________________________________________________________________________________
(Prezime, ime jednog roditelja i ime)

rođen-a __________________________________________________________________________________
               (Dan, mesec i godina rođenja; mesto i opština rođenja, a za lica rođena u inostranstvu naziv države)

____________________________
   Jedinstveni matični broj građana

Državljanin je

Socijalističke Republike Srbije

Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije

a činjenice o državljanstvu upisane su u matičnu knjigu rođenih - knjigu državljana _______________________________________
          (opština i matično područje) ___________________________ strana _____, tekući broj _______, godina za koju se vodi matična knjiga rođenih ________________, (strana ______, redni broj knjige državljana u koju je upisan-a _______).

Taksa po tarifnom broju ______ Odluke o administrativnim taksama ____ u iznosu od __________ naplaćena je i na podnesku poništena.

M.P.

Potpis službenog lica

 

_________________

Napomene

1. U obrascima javnih isprava propisanim republičkim zakonima i drugim propisima donetim pre 28. septembra 1990. godine naziv: "Socijalistička Republika Srbija" menja se i glasi: "Republika Srbija", u odgovarajućem padežu. - Videti Uredbu o izmeni sadržaja obrazaca javnih isprava ("Sl. glasnik RS", br. 34/99).
2. U obrascima javnih isprava propisanim saveznim zakonima i drugim propisima donetim pre 27. aprila 1992. godine, naziv savezne države i njen grb menjaju se tako da odgovaraju tadašnjem nazivu savezne države, odnosno izgledu njenog grba. - Videti Uredbu o izmeni sadržaja obrazaca javnih isprava ("Sl. list SRJ", br. 49/99).
3. U obrascima javnih isprava propisanim republičkim zakonima i drugim republičkim propisima donetim pre 4. februara 2003. godine i u obrascima javnih isprava propisanim saveznim zakonima i drugim saveznim propisima donetim pre 4. februara 2003. godine, a koji se saglasno Zakonu za sprovođenje Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora primenjuju kao republički propisi, reči: "Savezna Republika Jugoslavija" zamenjuju se rečima: "Srbija i Crna Gora". - Videti Uredbu o izmeni sadržaja obrazaca javnih isprava ("Sl. glasnik RS", br. 19/2003).