PRAVILNIK
O PROGRAMU I NAČINU POLAGANJA ISPITA ZA VOZAČA - INSTRUKTORA

("Sl. glasnik SRS", br. 16/83)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se program i način polaganja ispita za vozača-instruktora.

Član 2

Program ispita za vozača-instruktora obuhvata sledeće oblasti:

1. propisi o bezbednosti saobraćaja na putevima;

2. osnovi psihologije;

3. osnovi pedagogije;

4. poznavanje motornih vozila;

5. upravljanje vozilom;

6. osnovi pružanja prve pomoći povređenima u saobraćajnoj nezgodi sa zdravstvenim savetima.

Član 3

Program ispita za vozača-instruktora odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 4

Kandidat za vozača-instruktora podnosi prijavu za polaganje ispita za vozača-instruktora Centru za obuku vozača odnosno visokoškolskoj organizaciji (u daljem tekstu: Centar), najkasnije 30 dana pre polaganja ispita odnosno početka ispitnog roka.

Prijava za polaganje ispita za vozača-instruktora (u daljem tekstu: prijava) sadrži: ime i prezime kandidata, datum i mesto rođenja, stručnu spremu, zanimanje, naznačenje kategorije vozila za koju kandidat ima dozvolu, broj dozvole i naziv organa koji je ovu izdao, adresu stana, podatak o kategoriji vozila za koju kandidat želi da polaže ispit, način pripremanja za ispit, kao i podatak o tome koji put kandidat polaže ispit.

Član 5

Uz prijavu kandidat za vozača-instruktora prilaže:

1. overen prepis vozačke dozvole,

2. dokaz o stručnoj spremi,

3. lekarsko uverenje da je telesno i duševno sposoban za upravljanje vozilom one kategorije za koju želi da polaže ispit za vozača-instruktora, koje nije starije od 6 meseci.

Član 6

Kandidatu koji ne ispunjava uslove propisane za polaganje ispita za vozača-instruktora ili koji uz prijavu ne priloži isprave iz člana 5 ovog pravilnika, neće se odobriti polaganje ispita za vozača-instruktora.

Član 7

Kandidat kome je odobreno polaganje ispita za vozača-instruktora mora biti obavešten najdocnije na 15 dana pre dana polaganja ispita o mestu i vremenu polaganja ispita i o drugim okolnostima koje su od značaja za sprovođenje ispita.

Član 8

Ispit za vozača-instruktora polaže se pred komisijom koju u tu svrhu obrazuje centar.

Član 9

Komisija se sastoji od predsednika i ispitivača za svaku oblast iz programa ispita za vozača-instruktora.

Predsednik komisije i ispitivači imaju zamenike.

Član 10

Predsednik i zamenik predsednika komisije imenuju se iz reda kandidata sa visokom ili višom školskom spremom koje predloži opštinski organ unutrašnjih poslova na čijem području se nalazi sedište centra.

Ispitivač je lice sa visokom ili višom školskom spremom iz oblasti koju ispituje, a koje najmanje tri godine ima vozačku dozvolu za upravljanje motornim vozilom kategorije B.

Za ispitivača iz oblasti upravljanja vozilom može da se imenuje lice koje ima dozvolu za vozača-instruktora one kategorije vozila za koju vrši ispitivanje.

Član 11

Pre polaganja ispita za vozača-instruktora utvrđuje se identitet kandidata.

Član 12

Ispit za vozača-instruktora polaže se pismeno, usmeno i praktično.

Ispit iz oblasti propisa o bezbednosti saobraćaja na putevima polaže se pismeno i usmeno. Pismeni ispit može se polagati putem testova. Testove za polaganje ispita priprema Republički sekretarijat za unutrašnje poslove.

Ispit iz oblasti osnova psihologije i oblasti poznavanja motornih vozila polaže se usmeno.

Ispit iz oblasti upravljanja vozilom polaže se praktično.

Ispit iz oblasti osnova pedagogije i oblasti pružanja prve pomoći povređenim u saobraćajnoj nezgodi sa zdravstvenim savetima polaže se usmeno i praktično.

Član 13

Na ispitu koji se polaže pismeno kandidatu se ostavlja dovoljno vremena za odgovore na pitanje ili testove.

Na ispitu koji se polaže usmeno, kandidat izvlači list koji sadrži najmanje tri pitanja.

Testovi i listovi sa pitanjima iz st. 1 i 2 ovog člana predstavljaju službenu tajnu i ne smeju se objavljivati.

Član 14

Ispit iz oblasti propisa o bezbednosti saobraćaja na putevima polaže se pred predsednikom komisije i ispitivačem za ovu oblast.

Ispit iz oblasti osnova psihologije, osnova pedagogije, poznavanja motornih vozila i osnova pružanja prve pomoći povređenima u saobraćajnoj nezgodi sa zdravstvenim savetima, polaže se pred ispitivačem za određenu oblast. Ovom ispitu, po pravilu, prisustvuje predsednik komisije.

Ispit iz oblasti upravljanja vozilom i praktični deo iz oblasti osnova pedagogije, polaže se pred ispitivačem za određenu oblast i još jednim članom komisije, koga odredi predsednik komisije.

Član 15

Ispit iz oblasti upravljanja vozilom traje najmanje 30 minuta.

Komisija je dužna da kandidatu, koji nije položio ispit, ukaže na greške koje je tokom vožnje učinio.

Smatra se da komisija prisustvuje ispitu iz upravljanja motorciklom i traktorom, ako na drugom vozilu prati vozilo kojim upravlja kandidat.

Član 16

Ispit iz oblasti upravljanja vozilom polaže se, i to:

- za vozača-instruktora za obučavanje kandidata za vozače motornih vozila kategorije A - na motornom vozilu kategorije A čija zapremina prelazi 125 cm3;

- za vozača-instruktora za obučavanje kandidata za vozača motornih vozila kategorije B - na motornom vozilu kategorije B koje nema automatski menjač;

- za vozača-instruktora za obučavanje kandidata za vozača motornih vozila kategorije C - na teretnom motornom vozilu čija je nosivost najmanje 3.500 kg;

- za vozača-instruktora za obučavanje kandidata za vozača motornih vozila kategorije D - na autobusu na kome je ugrađeno najmanje 25 sedišta;

- za vozača-instruktora za obučavanje kandidata za vozača traktora - na traktoru sa prikolicom nosivosti najmanje 3.000 kg.

Član 17

Deo ispita iz oblasti osnova pedagogije koji se odnosi na praktično obučavanje kandidata za vozača vrši se na vozilu koje mora imati uređaje propisane za vozilo na kome se vrši obuka kandidata za vozača.

Član 18

Ako se kandidat za vozača-instruktora na ispitu služi nedozvoljenim sredstvima (korišćenje udžbenika, beležaka, prepisivanje i dr.), komisija će odstraniti kandidata sa ispita. U tom slučaju smatra se da kandidat nije položio ispit.

Član 19

Ocenjivanje uspeha kandidata za vozača-instruktora na ispitu vrši se za svaku oblast ocenom "položio" ili "nije položio".

Član 20

Kad kandidat polaže popravni ispit iz određene oblasti drugi ili treći put, ispitu obavezno prisustvuje predsednik komisije.

Član 21

Kandidat za vozača-instruktora koji ne da zadovoljavajuće odgovore iz bilo koje oblasti osim iz oblasti propisa o bezbednosti saobraćaja na putevima, može da ponovi polaganje ispita iz te oblasti dva puta, a ako ni tada ne položi ispit smatraće se da ispit nije položio u celini.

Ako kandidat nije dao zadovoljavajuće odgovore iz oblasti propisa o bezbednosti saobraćaja na putevima, smatraće se da ispit nije položio u celini.

Član 22

O polaganju ispita za vozača-instruktora vodi se zapisnik.

Zapisnik sadrži: redni broj registra o polaganju ispita za vozača-instruktora, ime i prezime kandidata, ime i prezime predsednika i članova ispitne komisije, datum i mesto polaganja ispita, oznaku testova i tekst pitanja, ocenu uspeha za svaku pojedinu oblast i ispit u celini.

Zapisnik potpisuju predsednik ispitne komisije i ispitivači.

Član 23

Kandidatu za vozača-instruktora koji iz opravdanih razloga (bolest i sl.) ne pristupi polaganju ispita, dozvoliće se, na njegov zahtev, da polaže ispit u narednom ispitnom roku.

Ako kandidat odustane od već započetog polaganja ispita iz određene oblasti smatraće se da nije položio ispit iz te oblasti.

Član 24

Kandidat za vozača-instruktora koji već ima važeću dozvolu za vozača-instruktora polaže ispit samo iz oblasti propisa o bezbednosti saobraćaja i oblasti upravljanja vozilima na vozilu one kategorije za koju polaže ispit, a koje ispunjava uslove određene u članu 16 ovog pravilnika.

Član 25

Centar pred čijom komisijom se polaže ispit za vozača-instruktora obrazuje i čuva dokumentaciju koja se odnosi na kandidata za vozača-instruktora, i vodi sledeće registre:

1. Registar o polaganju ispita za vozača-instruktora koji sadrži: redni broj, ime i prezime kandidata i ime jednog od roditelja, njegovo prebivalište i adresu, datum, mesto i opštinu njegovog rođenja, broj vozačke dozvole i naziv organa koji je ovu izdao, kategoriju vozila za koju se polaže ispit, datum polaganja, uspeh postignut na ispitu, po koji put kandidat polaže ispit i rubriku za napomenu;

2. Registar izdatih uverenja o položenom ispitu za vozača-instruktora koji sadrži - prezime i ime kandidata i ime jednog od roditelja, redni broj pod kojim se kandidat vodi u registru iz tačke 1 ovog člana i broj i datum izdatog uverenja.

Registri iz tač. 1 i 2 ovog člana zaključuju se na kraju svake kalendarske godine i čuvaju se trajno, a ostala dokumentacija u vezi sa polaganjem ispita za vozača-instruktora čuva se najmanje tri godine.

Član 26

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o programu i načinu polaganja ispita za vozača-instruktora ("Službeni glasnik SR Srbije", broj 8/75).

Član 27

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku SR Srbije".

 

PROGRAM ISPITA ZA VOZAČA-INSTRUKTORA

I Propisi o bezbednosti saobraćaja na putevima

Za kategoriju A i B

1. Opšta pitanja:

- vrsta propisa o bezbednosti saobraćaja (međunarodne konvencije, savezni zakoni i prateći propisi, republički zakoni i prateći propisi, odluke skuština opština);

- prava i obaveze društveno-političkih zajednica, organizacija udruženog rada i drugih organizacija i građana;

- način vršenja saobraćaja na putevima;

- podela javnih puteva, njihovo održavanje i korišćenje;

- organi za regulisanje i kontrolu saobraćaja na putevima;

- značenje pojedinih izraza u saobraćaju.

2. Pravila saobraćaja:

- radnje sa vozilom u saobraćaju - uključivanje u saobraćaj, polukružno okretanje, vožnja unazad;

- kretanje vozila po putu (strana kretanja, vožnja na putu sa više saobraćajnih traka, kretanje unazad);

- brzina kretanja (prilagođavanje brzina kretanja, ograničenje brzine kretanja);

- pravila skretanja;

- pravila o prvenstvu prolaza;

- pravila saobraćaja na raskrsnici;

- pravila mimoilaženja;

- naizmenično propuštanje vozila;

- pravila preticanja i obilaženja;

- pravila o upotrebi zvučnih i svetlosnih znakova upozorenja;

- pravila zaustavljanja i parkiranja;

- presecanje organizovane kolone pešaka;

- vučenje vozila;

- pravila o upotrebi svetala u saobraćaju;

- pravila saobraćaja tramvaja i drugih vozila na šinama;

- odstojanje između vozila;

- pravila saobraćaja bicikala, bicikala sa motorom i motocikala;

- pravila o saobraćaju zaprežnih vozila;

- gonjenje stoke po putu;

- pravila o kretanju pešaka;

- obaveze vozača prema pešacima;

- pravila saobraćaja na prelazu puta preko železničke pruge;

- pravila saobraćaja na auto-putu i putu rezervisanom za saobraćaj motornih vozila;

- saobraćaj u tunelu;

- vozila pod pratnjom;

- vozila sa pravom prvenstva prolaza;

- prevoz lica motornim i priključnim vozilima;

- vožnja noću i vožnja pod nepovoljnim vremenskim uslovima;

- sportske i druge priredbe na putu;

- osnovni propisi o javnom prevozu putnika i robe;

- probna vožnja;

- vučenje vozila;

- vožnja u koloni;

3. Saobraćajni znakovi:

- postavljanje znakova;

- znakovi opasnosti;

- znakovi izričitih naredbi;

- obeležavanje prelaza puta preko železničke pruge;

- obeležavanje radova na putu;

- znaci koje daju ovlašćena službena lica;

- svetlosni saobraćajni znakovi i svetlosne oznake;

- oznake na kolovozu;

- dopunske table uz saobraćajne znakove.

4. Propisi o ovlašćenjima organa unutrašnjih poslova u vršenju poslova kontrole i regulisanja saobraćaja:

- ovlašćenja za isključenje vozača iz saobraćaja i načini isključenja vozača iz saobraćaja; obaveze vozača s tim u vezi;

- ovlašćenja za isključenje vozila iz saobraćaja i načini isključenja vozila iz saobraćaja; obaveze vozača s tim u vezi:

- upućivanje vozača na kontrolni zdravstveni pregled;

- ovlašćenja za mandatno kažnjavanje i preduzimanje drugih represivnih mera;

- upućivanje vozila na vanredni tehnički pregled;

- ostala ovlašćenja saobraćajne milicije prema vozačima, na osnovu zakonskih i drugih propisa;

5. Osnovni propisi o prevozu opasnih materija:

- propisi o transportovanju eksploziva;

- propisi o transportovanju zapaljivih tečnosti;

- propisi o transportovanju drugih opasnih materija;

6. Propisi o vozačima:

- pravo na upravljanje vozilima;

- način obuke vozača;

- oprema vozila za obuku;

- uslovi za dobijanje vozačke dozvole, odnosno dozvole za vozača traktora;

- kategorija vozila;

- izdavanje, važenje, produžavanje i oduzimanje vozačke dozvole odnosno dozvole za vozača traktora.

7. Propisi o vozačima-instruktorima:

- pravo na dobijanje dozvole za vozača-instruktora;

- obaveze vozača-instruktora prema kandidatima za vozače;

- način polaganja ispita za vozača-instruktora;

- kategorija vozila za koje se izdaju dozvole za vozača-instruktora;

- oduzimanje dozvole za vozača-instruktora.

8. Propisi o zdravstvenim uslovima koje moraju ispunjavati vozači motornih vozila;

9. Propisi o vozilima:

- registracija vozila;

- saobraćajna dozvola i potvrda o registraciji, njeno izdavanje, važenje i produženje važenja;

- registarske oznake;

- saobraćaj neregistrovanih vozila;

- privremena registracija;

- tehnički pregled;

- rokovi i način vršenja tehničkih pregleda.

10. Krivična i prekršajna odgovornost vozača i drugih učesnika u saobraćaju (posebno alkoholisanost i prekršaji za koje je obavezno oduzimanje vozačke dozvole odnosno dozvole za vozača traktora);

11. Osnovni pojmovi o osiguranju motorih vozila;

12. Saobraćajne nezgode i postupak u slučaju saobraćajne nezgode:

- dužnosti lica koje je učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi;

- dužnosti lica koje je naišlo ili se zateklo na mestu saobraćajne nezgode u kojoj je bilo povređenih lica.

Za kategoriju C i D

Pored programa predviđenog za vozača-instruktora na motornim vozilima A i B kategorije, kandidati za vozače-instruktore na motornim vozilima C i D kategorije moraju poznavati i sledeću materiju:

1. Propisi o prevozu opasnih materija:

- uslovi koje moraju ispunjavati vozila kojima se prevoze zapaljive tečnosti, dužnosti vozača, označavanje vozila, oprema vozila, punjenje sudova, brzina kretanja, mere opreznosti pri prevozu, postupak u slučaju pojave požara;

- uslovi koje moraju ispunjavati vozila kojima se prevoze eksplozivne materije, dužnosti vozača, označavanje vozila, oprema vozila, brzina kretanja, mere opreznosti pri prevozu, postupak u slučaju pojave požara, postupak u slučaju kvara na vozilu;

- uslovi koje moraju ispunjavati vozila kojima se prevoze radioaktivne, fisibilne, nagrizajuće i otrovne materije, dužnosti vozača, označavanje vozila, mere opreznosti pri prevozu;

2. Propisi o zdravstvenim uslovima koje moraju ispunjavati vozači, propisi o radnom vremenu i odmorima vozača;

3. Propisi o uslovima koje moraju ispunjavati vozači i vozila u međunarodnom drumskom saobraćaju;

4. Propisi o prevozu putnika i robe u drumskom saobraćaju.

II Osnovi psihologije

1. Psihologija i njena primena u saobraćaju - Uvodne napomene;

2. Osnovni psihički procesi:

- osećaji (oseti);

- opažanje (iluzije, halucinacije);

- predstave;

- pažnja;

- emocije;

- mišljenje;

- refleksi;

3. Psihologija ličnosti:

- šta je to ličnost;

- osobine ličnosti;

- temperament;

- karakter;

- osobine ličnosti i karakteristike ponašanja vozača (mehanizam ponašanja);

4. Sposobnosti:

- struktura sposobnosti. Čulne psihomotorne i mentalne sposobnosti;

- psihofizičke sposobnosti u toku godina života;

5. Učenje i pamćenje:

- pamćenje, zadržavanje i reprodukcija, zaboravljanje;

- pojam i oblici učenja. Učenje pokreta i radnji. Sticanje i uvežbavanje motornih navika;

- napredovanje u učenju. Metodi učenja;

- uticaj ranijeg iskustva u učenju;

- faktori uspešnog učenja. Starost i uspeh obučavanja vozača;

6. Umor vozača:

- šta uslovljava pojavu umora. Trajanje i vreme rada i umor;

- kako se umor ispoljava kod vozača. Subjektivni i objektivni znaci umora;

- suzbijanje umora;

- uticaj odmora i spavanja na sprečavanje pojave umora;

- monotonija i njeno sprečavanje;

7. Viđenje u vezi sa upravljanjem motornim vozilom:

- organ vida. Dnevno i noćno viđenje;

- osnovne funkcije karakteristike vida. Oštrina centralnog i periferijskog vida. Širina vidnog polja, procena rastojanja, raspoznavanje boja;

- uticaj funkcionalnih nedostataka i anomalija vida na efikasnost upravljanja vozilom;

- noćna vožnja i zaslepljivanje;

8. Uticaj spoljnih uslova na vozača:

- osvetljenost puteva i svetlosni uređaji vozila;

- sistem signalizacije i saobraćajni znakovi na putu;

- sedište, komandni i kontrolni uređaj vozila;

- obim, intenzitet i struktura saobraćaja.

III Osnovi pedagogije

(Osnovi teorije obuke-didaktika)

Ispitivanjem vozača-instruktora treba utvrditi kako je savladao osnovna teorijska znanja neophodna u obučavanju vozača. Stoga se ispit ne ograničava samo na reprodukovanje teorijskih znakova, definicija termina, pojmova i slično, nego i na utvrđivanje kako će instruktor stečena znanja iz didaktike i primeniti u obučavanju vozača.

1. Osnovni principi obučavanja:

- Svrha, potreba i vrednost poznavanja osnovnih didaktičkih principa u radu instruktora;

- Didaktički principi koji u instruktivnom radu dolaze pretežno do izražaja;

a) princip očiglednosti;

b) princip povezanosti teorije sa praksom;

v) princip sistematičnosti i postupnosti;

g) princip svesne aktivnosti;

d) princip racionalizacije i ekonomičnosti;

đ) princip individualizacije;

e) princip trajnosti znanja, umešnosti i navika;

- Primena didaktičkih principa u praktičnom radu instruktora;

2. Nastavne metode:

- metoda žive reči u obučavanju;

- metoda pokazivanja (demonstriranja): radnji, delova i njihove funkcije i uzajamne povezanosti, šema i crteža (razne situacije);

- metoda razgovora i njegova funkcija u toku obučavanja;

- primena nastavnih metoda u praksi. Povezanost nastavnih metoda u obučavanju;

3. Nastavni oblici:

- frontalni oblik;

- grupni oblik;

- individualni oblik;

- primena oblika nastave u raznim praktičnim situacijama;

4. Nastavna sredstva:

- demonstraciona sredstva (slike, karte, crteži, šeme i dr.);

- manipulativna sredstva (alati, pribor, mehanizmi);

- operativna sredstva (mašine, aparati);

- primena nastavnih sredstava u praksi instruktora;

5. Nastavni čas:

- uvodni čas, njegova struktura i funkcija;

- čas upoznavanja s novim gradivom;

- čas uopštavanja i sistematizacije stečenih znanja, umešnosti i navika;

- čas primene usvojenih znanja, umešnosti i navika;

- čas ponavljanja i proveravanja;

- kombinovani čas;

- primena raznih tipova časova u raznim situacijama;

- faze pojedinih tipova nastavnih časova;

6. Pripremanje instruktora za čas:

- planiranje nastavnog rada u određenom periodu obučavanja (sadržina, struktura, vremenski raspored);

- pripremanje za grupu časova i za pojedini čas (sadržina, dimenzije);

7. Proveravanje, ocenjivanje i evidentiranje napredovanja:

- tekuće proveravanje i ocenjivanje kvaliteta primene stečenih znanja, umešnosti i navika;

- završno proveravanje i ocenjivanje na kraju određenih etapa obučavanja;

- zahtevi usmenog i pismenog proveravanja i ocenjivanja;

- struktura i potreba evidentiranja napredovanja.

IV Poznavanje motornih vozila

Kategorija A i B

- Motori: uloga i vrste. Glavni delovi motora. Principi rada četvorotaktnog motora;

- Stublina (cilindar): uloga;

- Klip, klipnjača, radilica sa zamajcem: uloga, način podmazivanja i način rada;

- Ventilski uređaj: uloge i način rada;

- Hlađenje motora: potreba, vrste, osnovni delovi uređaja za hlađenje vodom, uloga termostata. Hlađenje vazduhom;

- Podmazivanje motora: potreba, vrste, zamene ulja;

- Napajanje motora gorivom: uređaji za napajanje;

- Karburator (rasplinjač): uloga, osnovni delovi i principi rada. Činioci koji utiču na sastav mešavine;

- Prenosni uređaji: spojnica (kvačilo): vrste, rukovanje;

- Menjač: uloga, vrste, osnovni delovi i način rada;

- Kardanski prenos: uloga kardanskog vratila i zglobova;

- Diferencijal: uloga, osnovni delovi i način rada;

- Prednje i zadnje vešanje: uloga prednje osobine federa, amortizera, točkova i guma;

- Okvir (ram): uloga i vrste;

- Tovarni sanduk: vrste, uloga i stanje;

- Uređaj za upravljanje: uloga, osnovni delovi i stanje;

- Uređaji za zaustavljanje: uloga, vrste kočnih sistema na motornim vozilima, osnovni delovi mehaničke hidraulične, vazdušne i kombinovane kočnice. Radna kočnica: uloga, efikasnost, ujednačenost delovanja. Pomoćna kočnica: uloga, efikasnost kočenja. Parkirna kočnica: uloga i efikasnost;

- Dvotaktni benzinski motori: princip rada;

- Dizel-motori: princip rada. Uređaji za napajanje gorivom;

- Akumulator (baterija): uloga i održavanje;

- Generator (dinamo): uloga, osnovni delovi i način rada;

- Regler: uloga. Akumulatorski prekidač: uloga;

- Električni prekidač (starter): uloga, osnovni delovi i način rada;

- Baterijsko paljenje: uloga indukcionog kalema, prekidača, kondenzatora i razvodnika paljenja. Regulisanje paljenja;

- Svećice: uloga, opis;

- Svetlosni i svetlosno-signalni uređaji; uloga, vrste, svetlosni uređaj za osvetljavanje puta (veliko, oboreno svetlo i svetlo za maglu); stanje, broj, položaj, boja, podešenost, funkcionisanje, međusobna povezanost sa propisanim svetlima;

- Svetlosni uređaji za označavanje vozila: prednja svetla, zadnja svetla za označavanje vozila: uloga, položaj, broj, boja, ujednačenost vidljivosti, funkcionisanje, povezanost sa drugim propisanim svetlima;

- Katadiopteri (mačje oči): uloga, broj, položaj, boja, oblik, površina, vidljivosti;

- Svetlosno-signalni uređaji za davanje svetlosnih znakova; pokazivači pravca: uloga, položaj, broj, boja, funkcionisanje, vidljivost, učestalost žmiganja;

- Stop-svetla: uloga, položaj, broj, boja, funkcionisanje;

- Uređaji za davanje zvučnih signala: uloga, vrste, sastavni deolovi uređaja, stanje, funkcionisanje, intenzitet zvučnih signala;

- Uređaji koji omogućavaju normalnu vidljivost: uloga, vetrobransko staklo i druge zastakljene površine: stanje, providnost, posedovanje oznake sigurnosnog stakla;

- Brisači vetrobrana: uloga, broj, funkcionisanje, efikasnost, perači vetrobrana: stanje, funkcionisanje;

- Vozačka ogledala: uloga, broj, položaj, funkcionisanje, mogućnost podešavanja;

- Električni osigurači: uloga.

- Kontrolni i signalni uređaji: brzinomer sa putomerom i svetiljkom za osvetljavanje: uloga, funkcionisanje. Kontrolna plava lampa za veliko svetlo, uloga, funkcionisanje, istovremenost paljenja sa dugim svetlom;

- Svetlosni ili zvučni signalizator kontrole rada pokazivača pravca: uloga, funkcionisanje, vidljivost, istovremenost paljenja sa pokazivačem pravca;

- Uređaj za odvod sagorelih gasova: uloga, osnovni delovi i njihovo stanje, usmerenost i položaj izvoda izduvne cevi, obojenost izduvnih gasova;

- Maksimalni nivo dozvoljene buke motornih vozila;

- Uređaj za odmrzavanje i odmagljivanje vetrobrana, uređaj za grejanje i provetravanje kabine za vozača i prostora za putnike: uloga;

- Brava vrata: stanje, držanje, osiguranje;

- Zavesice na zadnjim blatobranima: uloga, stanje, položaj veličina;

- Priključci za vezivanje sigurnosnih pojaseva: uloga;

- Uređaji za obezbeđivanje vozila od krađe: uloga, vrste i funkcionisanje;

- Oprema vozila: aparat za gašenje požara, pričvršćenost, oznaka roka trajanja;

- Znak za obeležavanje vozila zaustavljenog na kolovozu: uloga i boja.

Kategorija C i D

- Kandidati koji polažu ispit za vozača-instruktora na vozilima C i D kategorije, pored gradiva predviđenog za vozače-instruktore na vozilima A i B kategorije, polažu ispit iz sledeće materije:

- Uređaj za upravljanje: servo-upravljač: uloga i način rada;

- Pneumatski servo-upravljač: uloga i način rada;

- Uređaj za zaustavljanje: hidraulične kočnice, rad dvokružnog sistema kočenja;

- Hidraulične kočnice: rad dvokružnog sistema kočenja;

- Hidraulične disk-kočnice: princip rada; vazdušne kočnice: princip rada;

- Motorne kočnice: uloga i princip rada;

- Regulator za neprekidno podešavanje intenziteta kočenja: uloga;

- Kontrolni i signalni uređaji;

- Tahograf: uloga i ispravnost;

- Pokazivač raspoloživog pritiska pneumatičnog uređaja radne kočnice: uloga i funkcionisanje;

- Uređaj za signalizaciju nedozvoljenog pritiska pneumatika: uloga i funkcionisanje vozila na kojima se mora nalaziti;

- Vučni uređaj za spajanje vučnog i priključnog vozila; uloga, pričvršćenost i pomoćna veza.

V Upravljanje vozilom

- Priprema vozila za vožnju: obaveze vozača u toku pripreme. Isprave za vožnju;

- Ulazak u vozilo, stavljanje motora u rad, praćenje rada motora, postizanje radne temperature.

1. Vožnja kroz naseljena mesta:

- Uključivanje u saobraćaj;

- Prilagođivanje kretanja vozila prema postavljenim saobraćajnim znakovima, pravilima i uslovima saobraćaja;

- Vožnja kroz ulice sa slabijim saobraćajem;

- Vožnja kroz ulice sa intenzivnim saobraćajem;

- Obilaženje prepreka na kolovozu;

- Mimoilaženje sa drugim vozilima;

- Preticanje motornih i šinskih vozila;

- Prelaženje i vožnja pored stanica vozila za skupni javni prevoz putnika;

- Vožnja pored površina sa većim intenzitetom pešačkog saobraćaja (škole, bolnice, autobuske i železničke stanice, pijace, bioskopi, igrališta, pozorišta i sl);

- Vožnja preko raskrsnice na kojoj saobraćaj reguliše ovlašćeno službeno lice;

- Vožnja preko raskrsnice na kojoj je saobraćaj regulisan postavljenim saobraćajnim znakom;

- Vožnja preko raskrsnice na kojoj je saobraćaj regulisan postavljenim svetlosnim saobraćajnim znakom - semaforom;

- Vožnja na delu puta na kome je koordiniran rad svetlosnih signala na raskrsnicama;

- Zaustavljanje vozila u naseljenim mestima;

- Parkiranje vozila: na kolovozima, trotoarima i drugim površinama određenim za parkiranje. Parkiranje vozila na ograničenim prostorima. Zaustavljanje i parkiranje vozila u zonama gde je parkiranje vremenski ograničeno;

- Postupak pri nailasku vozila sa pravom prvenstva i vozila pod pratnjom;

- Polukružna kretanja u ulicama sa i bez manevrisanja. Polukružna kretanja na raskrsnicama;

- Vožnja kroz naseljena mesta noću.

2. Vožnja na putevima:

- Vožnja na putu sa obeleženim i neobeleženim saobraćajnim trakama. Rukovanje upravljačem u toku vožnje;

- Promene stepena prenosa;

- Držanje odstojanja od vozila iza kojih se kreće;

- Obilaženje prepreka na putu;

- Prilagođavanje kretanja vozila prema postavljenim saobraćajnim znakovima, pravilima i uslovima saobraćaja;

- Mimoilaženje sa drugim vozilima;

- Preticanje vozila na putevima;

- Davanje znakova i signala u toku vožnje;

- Zaustavljanje i parkiranje vozila na kolovozima puta i na prostorima određenim za parkiranje;

- Vožnja unazad;

- Vožnja preko raskrsnice puteva, ustupanje prvenstva prolaska vozilima koja na to imaju pravo, skretanja na levu i desnu stranu;

- Ulazak i izlazak iz krivina, nadvožnjaka, podvožnjaka i tunela;

- Kočenje vozila u toku vožnje - kočnicama i motorom;

- Vožnja preko mostova i ostalih objekata na putevima;

- Vožnja na prelazima puta preko železničkih pruga;

- Vožnja po magli;

- Vožnja po poledici, vejavici, po kolovozima pokrivenim snegom i drugim klizavim kolovozima;

- Zaustavljanje i polazak na putu sa većim uzdužnim nagibom;

- Polukružno kretanje na putu sa i bez manevrisanja;

- Vožnja noću.

VI Osnovi pružanja prve pomoći povređenim u saobraćajnoj nezgodi sa zdravstvenim savetima

- Značaj zdravstvene sposobnosti za bezbedno upravljanje motornim vozilom (akutna oboljenja i vozačka sposobnost, hronična oboljenja i vozačka sposobnost);

- Alkohol i vozačka sposobnost (dejstvo alkohola, male doze alkohola, pozno dejstvo alkohola (mamurluk), koje količine različitih pića dovode do koncentracije od 0,5 promila alkohola u krvi);

- Zamor i vozačka sposobnost (vrste zamora, znaci zamora, kako sprečiti zamor);

- Psihička stanja koja utiču na bezbednu vožnju (posebne situacije koje mogu da utiču na psihičku sposobnost za upravljanje motornim vozilom);

- Lekovi i droge koje utiču na bezbednu vožnju (upoznavanje sa listom lekova koji utiču na zdravstvenu sposobnost za bezbednu vožnju, upoznavanje sa uticajem droga na psihičku i fizičku sposobnost za vožnju);

- Uticaj privatne ishrane na vozačku sposobnost (ritam i način ishrane, broj obroka, vrsta hrane);

- Uticaj sredine na vozače (meteorološke promene i uticaj na bezbednu vožnju, pregrejavanje kabine vozila, uticaj buke i vibracije, uticaj zagađenja vazduha i pušenja);

- Trovanje izduvnim gasovima (u vozilu i garažama, znaci i prva pomoć);

- Obaveštavanje zdravstvene ustanove o saobraćajnoj nezgodi i povređenima;

- Vrsta povreda i njihovo utvrđivanje (rane, krvarenja, prelomi, opekotine, smrzotine). Praktično: kako se meri puls, utvrđuje mesto preloma, ispituje funkcija disanja, svlači i oblači povređeni radi pregleda i prve pomoći;

- Prva pomoć i sredstva za ukazivanje prve pomoći (vrste prve pomoći: samopomoć, uzajamna pomoć i pomoć drugom licu, značaj prve pomoći za dalju sudbinu povređenih, osnovni principi o ukazivanju prve pomoći - ne naškoditi povređenome). Praktično: upoznavanje sa sredstvima za ukazivanje prve pomoći, kutija prve pomoći.

- Rana i prva pomoć (pojam rane, opasnost od postojanja rane, postupak sa ranama, rana i opšte stanje povređenog, šta se ne sme uraditi kod rane). Praktično: previjanje rane, upoznavanje sa zavojima, zavoj oko temena i podbratka, zavoj za lakat i koleno, zavoj oko vrata, zavoj od trougle marame (za glavu, koleno i šake);

- Krvarenje, vrste i prva pomoć (spoljašnje i unutrašnje krvarenje, opasnost od krvarenja, znaci krvarenja, digitalna kompresija, kompresivni zavoj, poveska). Praktično: vršenje digitalne kompresije, oformljenje i postavljanje kompresivnih zavoja, podvezivanje. Postavljanje iskrvavljenog u pravilan položaj;

- Povrede glave, znaci i prva pomoć (povrede mekih delova - lica) i prva pomoć, povrede koštanog dela (lobanje); povreda mozga znaci i prva pomoć. Praktično: postavljanje povređenog na desni bok i zauzimanje pravilnog položaja, previjanje povreda glave, obezbeđenje prolaznosti disajnih puteva (čišćenje disajnih puteva i fiksiranje jezika);

- Povrede kičme (znaci povrede kičme bez povreda kičmene moždine, znaci povreda kičmene moždine, iznošenje povređenog, prenošenje povređenog, imobilizacija, transport povređenog, šta ne sme da se radi kod povrede kičme). Praktično: izvođenje imobilizacije kod povrede kičme i karlice, izbor sredstava za imobilizaciju;

- Prelom kostiju i povrede zglobova, znaci i prva pomoć (vrste preloma, znaci i opasnosti iščašenja, uganuće, znaci i prva pomoć, prva pomoć kod otvorenog i zatvorenog preloma, imobilizacija, principi imobilizacije). Praktično: demonstrirati pravilno držanje povređenih udova za vreme ukazivanja prve pomoći, demonstrirati imobilizaciju ključne kosti trouglom maramom, imobilizacija podlaktice pešom od kaputa i trouglom maramom, imobilizacija šake i stopala trouglom maramom, imobilizacija povređene noge uz zdravu nogu, demonstrirati priručna sredstva za imobilizaciju;

- Znaci smrti (prividna smrt, apsolutni znaci smrti);

- Oživljavanje (prestanak disanja, znaci prestanka disanja i kada se sme primeniti veštačko disanje), oslobađanje prolaznosti disajnih puteva, vrste veštačkog disanja koje se mogu primeniti prema tipu povrede, prestanak rada srca, kako se dokazuje i kada se sme primeniti masaža srca, sprovođenje masaže srca kod odraslih i dece, kombinovano davanje veštačkog disanja i masaže srca). Praktično: demonstrirati kako se oslobađaju disajni putevi i fiksira jezik, demonstrirati način veštačkog disanja i spoljnu masažu srca;

- Transport povređenih (izvlačenje iz vozila, nega povređenog po ukazivanju prve pomoći do transporta, izbor transportnih sredstava prema vrsti povrede i stepenu hitnosti, transport u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu prema vrsti povreda, nega povređenog u transportu). Praktično: demonstracija položaja povređenog pri transportu i to: kada je povređeni u nesvesti, kada povraća i kada krvari;

- Besvesno stanje, prva pomoć i transport;

- Opekotine, vrste i prva pomoć (opekotine od hemijskih sredstava i prva pomoć). Praktično: demonstrirati postavljanje prvog zavoja i sterilne kompresije;

- Smrzavanje, smrzotine i prva pomoć (šta se ne sme uraditi kod osoba sa znacima smrzavanja i sa smrzotinama). Praktično: demonstrirati postavljanje prvog zavoja i sterilne kompresije.