ODLUKA
O UPOTREBI ISTORIJSKOG ZNAMENJA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 10/2002)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se protokolarna upotreba grba Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao istorijskog znamenja Vojvodine (u daljem tekstu: grb).

Član 2

Grbom se predstavlja Autonomna Pokrajina Vojvodina i izražava pripadnost Autonomnoj Pokrajini Vojvodini, kao savremenoj evropskoj demokratskoj regiji.

Član 3

Grb se ističe i upotrebljava u obliku i sadržini koji su utvrđeni ovom odlukom.

Član 4

Grb se ističe i upotrebljava u skladu sa ovom odlukom, drugim propisima i protokolarnim uzansama.

Grb se ne može isticati i upotrebljavati na način kojim se narušava ugled i dostojanstvo Autonomne Pokrajine Vojvodine.

II OBLIK I SADRŽINA GRBA

Član 5

Grb kao istorijsko znamenje Autonomne Pokrajine Vojvodine sastoji se od grba Bačke, Banata i Srema.

Na štitu složenom iz tri polja, dva uspravna i jednim položenim, smešteni su grbovi Bačke, Banata i Srema, gledajući sa leva u desno.

U uspravnom polju levo smešten je grb Bačke - Apostol Pavle na modroj, kraljevski plavoj boji stoji bosonog na zelenom polju ogrnut braon plaštom, sa zlatnim oreolom oko glave i drži u desnoj ruci mač bele boje sa zlatnim rukohvatom i odbojnicima za ruku, okrenutim na dole, a u levoj ruci drži knjigu crnih korica.

U uspravnom polju desno smešten je grb Banata - na crvenom polju nalazi se uspravno postavljen zlatni lav okrenut na desno sa sabljom u desnoj šapi.

U položenom polju je grb Srema - u modrom, kraljevski plavom polju tri srebrne trake - reke Bosut, Sava i Dunav, ispod druge trake na zelenom polju odmara se jelen sa zlatnom ogrlicom oko vrata, a iza njega raste čempres.

III UPOTREBA GRBA

Član 6

Grb se upotrebljava zajedno sa grbom Republike Srbije kada je zakonom i drugim propisima predviđena upotreba grba Republike Srbije, postavljanjem desno od grba Republike Srbije.

Član 7

Grb se može upotrebiti, uz prethodnu saglasnost Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao sastavni deo amblema, odnosno znaka.

Grb se ne može upotrebiti kao robni ili uslužni znak, uzorak, model ili drugi znak za obeležavanje robe ili usluga.

Grb se ne sme upotrebljavati ako je oštećen ili je svojim izgledom nepodoban za upotrebu.

Član 8

Grb se obavezno upotrebljava:

1. u sastavu pečata i štambilja organa Autonomne Pokrajine Vojvodine,

2. u službenim natpisima na zgradama organa Autonomne Pokrajine Vojvodine i organa lokalne samouprave u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini i u službenim prostorijama koje koristi predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine i predsednik Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine, a može se isticati i u drugim službenim prostorijama Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine i Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine,

3. na poveljama, diplomama i drugim javnim priznanjima koje dodeljuju organi Autonomne Pokrajine Vojvodine,

4. na predmetima koji se daju u reprezentativne svrhe, kao i na memorandumu, koverti, zvaničnoj pozivnici i čestitki i na vizit kartama koje koriste predsednik, potpredsednici i sekretar Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, predsednik, potpredsednici, sekretar i članovi Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine, kao i druge starešine pokrajinskih organa,

5. na službenim vozilima koja koristi predsednik, potpredsednici i sekretar Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, predsednik, potpredsednici, sekretar i članovi Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine,

6. na diplomama i svedočanstvima o školovanju završnom na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine,

7. na legitimacijama poslanika u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine i članova Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Grb se može upotrebljavati i u drugim slučajevima ako njegova upotreba nije u suprotnosti sa ovom odlukom.

Član 9

Etalon (izvornik) grba Autonomne Pokrajine Vojvodine čuva se u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine i prema njemu se vrši oblikovanje grba u upotrebi.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 10

Novčanom kaznom od 2.000,00 dinara do 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako:

1. upotrebi grb na način kojim se narušava ugled i dostojanstvo Autonomne Pokrajine Vojvodine (član 4),

2. upotrebi grb u drugačijoj sadržini i obliku od sadržine i oblika utvrđenih ovom odlukom (član 5),

3. ne upotrebi grb kada je upotreba grba obavezna (čl. 6, 7 i 8),

4. upotrebi oštećeni grb ili, bez odobrenja upotrebi grb kao amblem ili znak ili robni ili uslužni žig ili za obeležavanje roba ili usluga (član 7).

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 100,00 dinara do 5.000,00 dinara.

Novčanom kaznom iz prethodnog stava kazniće se i svako drugo fizičko lice koje izvrši prekršaj iz stava 1 ovog člana.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 11

Ovlašćuje se Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine da, po potrebi, izda uputstvo kojim će u skladu sa ovom odlukom bliže urediti upotrebu grba.

Član 12

Pečati i štambilji organa Autonomne Pokrajine Vojvodine uskladiće se sa odredbom ove odluke prilikom prve izmene tih pečata i štambilja iz bilo kojih razloga, a najkasnije u roku od godinu dana od stupanja na snagu ove odluke.

Član 13

Sadržina legitimacije poslanika u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine i članova Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine uskladiće se sa odredbama ove odluke prilikom prve zamene tih legitimacija, a najkasnije prilikom izdavanja novih legitimacija.

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

Napomene

Oblik i sadržina grba objavljeni su u "Sl. listu AP Vojvodine", br. 10/2002 - str. 124.