PRAVILNIK
O KUĆNOM REDU ZA PRIMENU MERE PRITVORA

("Sl. glasnik RS", br. 35/99)

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se kućni red za primenu mere pritvora u kazneno-popravnom zavodu, kazneno-popravnom zavodu za maloletnike i okružnom zatvoru (u daljem tekstu: zavod).

Član 2

Tekst ovog pravilnika dostupan je pritvoreniku, u skladu sa zakonom.

II PRIJEM PRITVORENIKA

Identifikacija pritvorenika

Član 3

Prilikom prijema pritvorenika obavezno se, u skladu sa zakonom, utvrđuje njegov identitet i to na osnovu rešenja o određivanju pritvora ili naloga za prijem u odeljenje pritvora i ličnih isprava (lične karte, putne isprave ili drugih dokumenata podobnih za utvrđivanje identiteta).

Kad pritvorenik ne poseduje lične isprave, identifikacija se može izvršiti ako je pritvorenik lično poznat službenom licu zavoda, o čemu se sastavlja službena beleška.

Pretresanje pritvorenika

Član 4

Pretresanje pritvorenika mogu vršiti službena lica koja su istog pola kao pritvorenik.

Ne smatra se pretresanjem pritvorenika ako je izvršen samo spoljni pregled odeće i ličnog prtljaga.

Privremeno oduzimanje predmeta

Član 5

Pritvoreniku se prilikom prijema u zavod privremeno oduzimaju: novac, dragocenosti, noževi, makaze, britve, žileti za brijanje, igle, remen, šal, pertle, kravate, ogledalo i slične stvari podobne za samopovređivanje, napad ili bekstvo.

Privremeno se oduzimaju predmeti i isprave koje bi mogle biti štetne za uspešno vođenje postupka ili su podobne za izvršenje nekog drugog krivičnog dela ili su u vezi sa izvršenim krivičnim delom.

O predmetima za koje postoji osnovana sumnja da su u vezi sa izvršenim krivičnim delom pritvorenika, obavestiće se organ koji vodi postupak.

Potvrda o privremeno oduzetim predmetima

Član 6

Potvrda o privremeno oduzetim predmetima sačinjava se u dva primerka u koju se upisuje: prezime, ime jednog roditelja i ime pritvorenika, vrsta, količina i druge bitne osobine predmeta, broj potvrde, datum i čas oduzimanja predmeta, potpis pritvorenika, potpis službenog lica i službeni pečat.

Jedan primerak potvrde izdaje se pritvoreniku, a drugi se ulaže u lični list pritvorenika.

Ako se privremeno oduzimaju devizne novčanice, u potvrdi se upisuje vrsta valute, iznos i serijski brojevi novčanica.

Čuvanje privremeno oduzetih predmeta

Član 7

Predmeti privremeno oduzeti od pritvorenika čuvaju se u prostoriji zavoda, osigurani od oštećenja.

Novac i dragocenosti drže se u kasi ili na drugom sigurnom mestu.

Predmeti koji su po mišljenju lekara podložni kvarenju oduzeće se od pritvorenika i predati ili poslati porodici, ili licu koje pritvorenik odredi, o trošku pritvorenika. Na isti način može se postupiti i sa stvarima koje nisu podložne kvarenju.

Stvari za ličnu upotrebu

Član 8

Pritvoreniku se od stvari za ličnu upotrebu ostavlja: odelo, džemper (pulover), pet pari veša, pidžama, obuća, papuče, čarape, dva peškira, maramice, naočare i ortopedska pomagala, pribor za čišćenje odela i obuće, češalj, četkica za zube, pasta za zube u plastičnoj ambalaži i sapun, ako to ne bi bilo od štete za uspešno vođenje postupka.

Po odobrenju organa koji vodi postupak, pritvoreniku se mogu ostaviti i druge stvari za ličnu upotrebu.

Lekarski pregled

Član 9

Neposredno posle prijema u zavod, pritvorenika, u skladu sa zakonom, pregleda lekar i konstatuje njegovo zdravstveno stanje.

Kupanje i dezinfekcija

Član 10

Pritvorenik će se po prijemu u pritvor okupati, a na predlog lekara izvršiće se dezinfekcija njegovog odela i stvari koje je doneo sa sobom. Na isti način će se postupiti sa predmetima koje pritvorenik kasnije primi.

Raspoređivanje pritvorenika

Član 11

Raspored pritvorenika u prostorijama zavoda vrši upravnik zavoda, na osnovu ličnog svojstva pritvorenika i raspoloživosti smeštajnog prostora.

Član 12

Pritvorenici koji su izvršili krivična dela koja su u međusobnoj vezi neće se smestiti u istu prostoriju.

Pritvorenici koji boluju od zarazne ili neke druge lako prenosive bolesti smeštaju se odvojeno od ostalih pritvorenika, o čemu donosi odluku upravnik zavoda na predlog lekara.

Pritvorenici protiv kojih se vodi postupak za krivična dela izvršena iz nehata raspoređuju se odvojeno od ostalih pritvorenika, ako to dozvoljavaju smeštajne mogućnosti u zavodu.

Raspoređivanje maloletnika

Član 13

Maloletnik, u skladu sa zakonom, izdržava pritvor, po pravilu, odvojeno od punoletnih lica.

Po odobrenju organa koji vodi postupak, stručnjaci zavoda mogu maloletniku pružiti pedagoško-psihološku pomoć.

III POLOŽAJ PRITVORENIKA

Smeštaj pritvorenika

Član 14

Prostorije u kojima pritvorenici borave i rade moraju biti toliko prostrane da na svakog pritvorenika dođe najmanje osam kubnih metara prostora, zagrejane i dovoljno osvetljene, u skladu sa zakonom.

Pritvoreniku se obezbeđuje ormarić, odnosno posebna pregrada u ormanu ili poseban deo nameštaja za držanje stvari koje, po odobrenju upravnika zavoda, može imati kod sebe.

Sve prostorije u kojima borave pritvorenici moraju se redovno provetravati i čistiti, a pritvorenici su dužni da postupaju prema naređenju službenih lica zavoda kada je potrebno održavanje higijene.

Redovna kontrola higijenskih uslova

Član 15

Dezinfekcija sanitarnih uređaja, drugih instalacija i inventara u zavodu vrši se, po pravilu, tromesečno.

Krečenje prostorija u kojima su smešteni pritvorenici vrši se najmanje jedanput godišnje, a druge higijenske preventivne mere preduzimaju se po potrebi ili po nalogu organa koji vrši nadzor nad pritvorenicima.

Pravo na odelo i obuću

Član 16

Pritvorenik ima pravo da nosi svoje odelo i obuću ako to ne bi bilo od štete za uspešno vođenje postupka.

Ako pritvorenik nema svoje odelo i obuću, zavod će mu ih obezbediti, prema klimatskim uslovima i godišnjem dobu.

Posteljina

Član 17

Po odobrenju organa koji vodi postupak, pritvorenik može da se služi svojim posteljnim stvarima.

Pritvoreniku koji nema svoje posteljne stvari, zavod će obezbediti krevet, dušek, jastuk sa jastučnicom, dva čaršafa i najmanje dva ćebeta.

Pri stupanju u odeljenje pritvora pritvorenik se zadužuje sa čistom posteljinom.

Održavanje lične higijene

Član 18

Pritvorenici su dužni da održavaju čistoću tela, odeće, obuće i posteljine, a zavod je dužan da im to omogući.

Brijanje se vrši dva puta nedeljno, šišanje jednom mesečno, a kupanje najmanje jednom nedeljno.

Pritvoreniku koji nema novčanih sredstava, a ne raspolaže stvarima za ličnu higijenu, zavod će obezbediti najpotrebnije stvari (peškir, sapun i dr.).

Pritvorenoj ženi će se omogućiti češće korišćenje tople vode i staviće joj se na raspolaganje potreban higijenski pribor.

Pritvoreniku se može omogućiti da svoju odeću opere u perionici zavoda.

Obezbeđivanje pribora za jelo

Član 19

Pritvoreniku se obezbeđuje pribor za jelo, i to: kašika, posuda za hranu i čaša za vodu.

Kontrola kvaliteta hrane

Član 20

Lekar ili drugi zdravstveni radnik najmanje jedanput sedmično obilazi zavodsku kuhinju i proverava higijenu i način pripremanja hrane, kvalitet namirnica, hranljivu vrednost obroka, kao i zdravstveno stanje radnika u kuhinji, a svoja zapažanja unosi u knjigu obilazaka i kontrole kuhinje.

Obaveza primanja hrane

Član 21

Pritvorenik je dužan da prima dnevne obroke hrane, a ako odbije da primi hranu o tome se odmah obaveštava upravnik zavoda, organ koji vodi postupak i predsednik suda koji vrši nadzor nad pritvorenicima.

Kad pritvorenik i pored upozorenja i dalje odbija da se hrani i na taj način dovodi svoj život i zdravlje u opasnost, lekar će, u skladu sa zakonom, i bez njegovog pristanka primeniti neophodne medicinske mere.

Ishrana

Član 22

Pritvorenici imaju pravo na besplatnu ishranu koja se izdaje svakog dana u tri obroka i koja mora biti raznovrsna i kvalitetna.

Po odobrenju organa koji vodi postupak, pritvorenik ima pravo da se hrani o svom trošku, a zavod je dužan da mu to omogući.

Hrana koja se donosi pritvoreniku o njegovom trošku prima se jedanput dnevno u količini koja odgovara njegovim dnevnim potrebama u vreme koje odredi upravnik zavoda.

Hrana mora biti tako pripremljena da se može lako pregledati i da se može konzumirati kašikom; meso mora biti bez kostiju i u sitnim komadima, a hleb isečen u tankim komadima koji se vizuelno mogu lako prekontrolisati.

Posuda u kojoj se jelo donosi treba da bude providna, otporna na lom i podesna za lako nošenje.

U slučaju spora koja je količina i vrsta hrane potrebna, upravnik zavoda konsultovaće lekara i doneti odluku.

U prostorijama zavoda pritvorenik ne može da drži hranu u količini većoj od pet kilograma.

O primljenoj hrani i predmetima vodi se evidencija u zavodu.

Sadržaj paketa

Član 23

Pritvorenik ima pravo na prijem dva paketa mesečno čija pojedinačna težina ne može biti veća od 10 kg, a ako paket prelazi dozvoljenu težinu postupiće se shodno članu 7 ovog pravilnika.

Paket može sadržati:

1) stvari za ličnu higijenu;

2) nekvarljive prehrambene proizvode;

3) pečeno, kuvano ili prženo meso bez kostiju i bez dodataka;

4) kačkavalj u kriškama;

5) povrće koje nije podložno kvarenju;

6) voće koje nije koštunjavo;

7) keks bez fila;

8) instant kafu.

Namirnice koje se paketom upućuju ne smeju biti lako kvarljive, podložne oštećenju i ne mogu biti u originalnom fabričkom pakovanju (konzerve, tetrapak, cigarete i dr.).

Hrana, plastično posuđe i drugi predmeti koji se neposredno ili poštom dostavljaju pritvoreniku moraju biti, u prisustvu pritvorenika, pregledani pre njihove predaje.

Paket može sadržati knjige, novine i druge stvari koje odgovaraju redovnim potrebama pritvorenika, ako to ne bi bilo od štete za uspešno vođenje postupka.

Član 24

Pritvorenik ne može primati od odevnih predmeta: šalove, kravate, pantalone sa tregerima, cipele sa metalnim delovima, klompe, dugačke peškire, kao i druge predmete koji se mogu zloupotrebiti.

Član 25

Za prijem stvari upućenih pritvoreniku upravnik zavoda odrediće najmanje jedan dan u sedmici ako ove predmete donose lica iz mesta u kojem se nalazi zavod. Ako predmete donose lica iz drugih mesta može se dozvoliti prijem i drugog dana, a stvari upućene poštom primaju se svakog dana.

Ako se prilikom pregleda nađu stvari koje su podobne za samopovređivanje, napad ili bekstvo ili stvari koje se ne mogu uručiti pritvoreniku, ove stvari će se privremeno oduzeti, obavestiti o tome organ koji vodi postupak i postupiće se po njegovoj odluci.

Alkohol, opojna sredstva i cigarete

Član 26

Pritvorenicima je zabranjeno da primaju, nabavljaju i uživaju alkoholna pića i opojna sredstva.

Pušenje duvana može se ograničiti na određene sate i na određen prostor, a o tome odlučuje upravnik zavoda na predlog zavodskog lekara.

Rad pritvorenika

Član 27

Po odobrenju organa koji vodi postupak, a u sporazumu sa upravnikom zavoda, pritvorenik se na svoj zahtev može uposliti da radi na poslovima u krugu zavoda koji odgovaraju njegovim psihičkim i fizičkim svojstvima, pod uslovom da to nije štetno za vođenje postupka.

Boravak izvan zatvorenih prostorija

Član 28

Pritvoreniku će se obezbediti kretanje na svežem vazduhu najmanje dva časa dnevno ako zavod raspolaže podesnim ograđenim prostorom, u skladu sa zakonom.

Za vreme boravka na svežem vazduhu pritvorenici mogu da se šetaju ili sede u određenom zavodskom prostoru - šetalištu. Po pravilu, zajedno se izvode samo pritvorenici koji su smešteni u istoj prostoriji.

Ako istovremeno izlaze na šetnju pritvorenici iz različitih prostorija, ne smeju biti zajedno pritvorenici koji su učestvovali u izvršenju istog krivičnog dela, niti muška i ženska lica, kao ni pritvorenici čija bi zajednička šetnja mogla biti štetna za uspešno vođenje postupka.

Prilikom boravka na svežem vazduhu pritvorenici se kreću slobodno, mogu da razgovaraju i puše. Pri tom ne smeju da krše pravila discipline u zavodu.

Po oceni upravnika zavoda, ako to interesi bezbednosti zahtevaju, pritvorenici se mogu izvoditi i pojedinačno.

Slobodno vreme pritvorenika

Član 29

U slobodno vreme pritvoreniku će se omogućiti učenje, pripremanje ispita, čitanje knjiga i drugih štampanih stvari koje može imati kod sebe, pisanje pisama i podnesaka, kao i igranje šaha sa drugim pritvorenicima ili drugih društvenih igara osim hazardnih.

Zdravstvena zaštita

Član 30

Pritvoreniku koji oboli ukazuje se lekarska pomoć u zavodskoj ambulanti a ako je neophodno bolničko lečenje ili mu se u zavodu ne može pružiti odgovarajuća zdravstvena zaštita, upućuje se u zatvorsku bolnicu, psihijatrijski zavod ili drugu zdravstvenu ustanovu, u skladu sa zakonom.

U hitnim slučajevima pritvorenik se upućuje u najbližu odgovarajuću zdravstvenu ustanovu.

Član 31

O upućivanju pritvorenika u zatvorsku bolnicu, psihijatrijski zavod ili drugu zdravstvenu ustanovu odlučuje, na predlog zavodskog lekara, upravnik zavoda, koji o tome odmah obaveštava organ koji vodi postupak.

Služba obezbeđenja zavoda preduzima potrebne mere da se spreči bekstvo pritvorenika koji je upućen na lečenje ili njegov kontakt sa drugim licima.

Mogućnost izbora lekara

Član 32

Po odobrenju organa koji vodi postupak i pod njegovim nadzorom ili pod nadzorom lica koje on odredi, pritvorenika može na sopstveni zahtev i trošak da pregleda lekar koga on izabere. U ovom slučaju pritvorenika će prethodno pregledati zavodski lekar.

Ovaj pregled vrši se, po pravilu, u prostorijama zavoda.

Pregledu mora prisustvovati i zavodski lekar.

Nabavka lekova

Član 33

Po odobrenju lekara pritvorenik ima pravo da nabavlja lekove o svom trošku ili da ih prima od svoje porodice i od drugih lica.

Lekove mora pre upotrebe da pregleda zavodski lekar koji određuje terapiju prema uputu specijaliste koji je lekove propisao.

Zavodski lekar predlaže način čuvanja lekova i obaveštava upravnika zavoda koji donosi odluku o tome.

Odbijanje lečenja

Član 34

Ako pritvorenik odbijanjem lečenja ugrozi svoje zdravlje ili život primenjuju se i bez njegovog pristanka neophodne medicinske mere koje pismeno odredi lekar, u skladu sa zakonom.

Posete pritvorenicima

Član 35

Po odobrenju organa koji vodi postupak pritvorenike mogu posećivati bliski srodnici.

Ako pritvorenik zahteva, po odobrenju organa koji vodi postupak, mogu ga posećivati lekar i druga lica.

Upravnik zavoda će u sporazumu sa predsednikom suda koji vrši nadzor nad pritvorenicima odrediti najmanje jedan dan u sedmici, kao i vreme u tom danu kada će se obavljati posete pritvorenicima.

Poseta pritvorenicima se obavlja u prostoriji za posete pod nadzorom organa koji vodi postupak ili lica koje on odredi.

Poseta pritvoreniku traje jedan čas, a po odobrenju organa koji vodi postupak može trajati i duže.

Prekid posete

Član 36

Lice koje nadzire razgovor u zavodu može da prekine posetu ako pritvorenik ili posetilac koristi posetu na način koji bi mogao biti od štete za uspešno vođenje postupka ili ako se nedisciplinovano i nepristojno ponašaju.

O razlozima prekida posete obavestiće se upravnik zavoda koji će odlučiti da li će obavestiti organ koji vodi postupak.

Verska kultura

Član 37

Verski obredi obavljaju se u posebnim, prikladnim prostorijama zavoda, u skladu sa zakonom.

Pritvorenike posećuje sveštenik koga sporazumno odrede verska zajednica i direktor Uprave za izvršenje zavodskih sankcija, u skladu sa zakonom.

Dopisivanje

Član 38

Pritvorenik se može dopisivati sa licem van zavoda sa znanjem i pod nadzorom organa koji vodi postupak. Sve pismene pošiljke koje pritvorenik šalje ili prima, zavod će pre slanja ili uručenja predati organu koji vodi postupak i dalje će postupati po njegovoj odluci.

Pritvoreniku će se omogućiti da o svom trošku nabavlja sredstva za dopisivanje, a ako pritvorenik nema novčanih sredstava zavod je dužan da mu omogući da se javi porodici ili najbližoj rodbini.

Dopisivanje i razgovor sa braniocem

Član 39

O zatraženom razgovoru i pismu koje pritvorenik želi da uputi braniocu, odnosno pismu koje je branilac uputio pritvoreniku, zavod će obavestiti organ koji vodi postupak.

Kada se razgovor vodi slobodno, bez nadzora, službeno lice ima obavezu da spreči eventualno bekstvo pritvorenika i druge nedozvoljene radnje.

Razgovor branioca sa pritvorenikom obavlja se bez fizičkih prepreka u prikladnoj prostoriji zavoda.

Podnesci, pritužbe i predstavke

Član 40

Pritvorenik svoja prava ostvaruje u zavodu neposrednim obraćanjem službenim licima zavoda i upravniku zavoda na usmenom raportu ili pismenim podneskom.

Pritvorenik se može obratiti molbom ili pritužbom predsedniku suda koji vrši nadzor nad pritvorenicima.

Upućivanje podnesaka pritvorenika nadležnom organu vrši se istog dana, preko organa koji vodi postupak, a najkasnije narednog radnog dana, o čemu se stara lice koje odredi upravnik zavoda.

Pritvoreniku se nikada ne može zabraniti odašiljanje žalbi, pritužbi i molbi.

Prijem novčanih pošiljki

Član 41

Pritvorenik može da prima novac putem pošte ili prilikom posete. Novac se čuva kao njegov depozit i uvodi u evidenciju depozita pritvorenika.

Pritvorenik ima pravo da troši novac iz svog depozita za nabavku hrane i drugih dozvoljenih stvari samo za ličnu upotrebu. Pritvorenik može uzimati novac iz depozita u gotovini po odobrenju organa koji vodi postupak, i to: za izdržavanje porodice, za troškove odbrane ili u drugim opravdanim slučajevima.

Kantina

Član 42

U zavodu postoji prodavnica - kantina, u kojoj pritvorenici kupuju prehrambene i druge artikle za ličnu upotrebu.

Vrstu artikala koji se mogu kupovati u kantini, način na koji pritvorenici vrše kupovinu i radno vreme kantine određuje upravnik zavoda.

Oslovljavanje

Član 43

Pritvorenici su dužni da se pristojno ponašaju prema zaposlenima u zavodu i drugim licima.

Pri susretu sa zaposlenima u zavodu i drugim licima pritvorenik je dužan da ih u stojećem stavu pozdravi prema dobu dana.

Pritvorenik se prilikom obraćanja predstavlja ličnim imenom i zaposlene u zavodu oslovljava sa: "gospodine upravniče", "gospodine vaspitaču", "gospodine komandire", "gospodine instruktore" itd.

Zaposleni pritvorenike oslovljavaju poimenično i dužni su da otpozdrave na njihov pozdrav.

Raspored dnevnih aktivnosti

Član 44

Ustajanje, lična higijena, spremanje prostorija, doručak i ukoliko pritvorenik radi - pripreme za posao, obavljaju se kao dnevne aktivnosti u periodu od 5,30 do 6,30 časova.

Ručak pritvorenici obavljaju u periodu od 13,00 do 16,00 časova, a večeru od 18,00 do 19,30 časova.

Povečerje i spavanje traje od 21,30 do 5,30 časova.

Nedeljom i u dane državnog praznika znak za ustajanje daje se jedan sat kasnije. Na dati znak za ustajanje nisu u obavezi da ustaju pritvorenici koji se nalaze na lekarskoj poštedi, ako je tako naložio upravnik zavoda na predlog lekara.

Član 45

Na znak povečerja pritvorenici su dužni da ugase svetla i da legnu u krevet.

Upravnik zavoda ili lice koje on za to odredi može dozvoliti praćenje TV programa i posle znaka za povečerje ako zavod raspolaže TV prijemnikom.

Održavanje reda i discipline

Član 46

Pritvorenici su dužni da se u toku trajanja pritvora ponašaju u skladu sa naredbama i uputstvima upravnika zavoda.

Pritvorenici čine disciplinski prestup:

1) ako se nedisciplinovano, nepristojno i agresivno ponašaju;

2) ako ugrožavaju i ometaju druge pritvorenike u obavljanju radnih i slobodnih aktivnosti;

3) ako se udaljavaju iz kruga zavoda ili radilišta zavoda bez odobrenja;

4) ako se fizički obračunavaju, pripremaju bekstvo ili pobegnu iz zavoda;

5) ako iznose alat i druga materijalna sredstva kojima su zaduženi na radnom mestu;

6) ako međusobno vrše kupoprodaju i razmenu odeće, obuće, lekova i drugih stvari;

7) ako se kockaju;

8) ako pripremaju obroke, napitke i hrane se van prostora predviđenog u tu svrhu;

9) ako se tetoviraju i povređuju sebe ili druge;

10) ako uništavaju imovinu zavoda;

11) ako lepe postere, šaraju po zidovima i na drugi način narušavaju izgled zavoda;

12) ako vrše druge nedozvoljene aktivnosti kojima se remeti život i rad u zavodu.

Član 47

Između pritvorenika smeštenih u raznim prostorijama zavoda zabranjeno je dopisivanje, razgovor ili uspostavljanje kontakta na bilo koji način.

Pritvorenici smešteni u različitim prostorijama ne smeju jedni drugima davati dnevne listove, knjige, druge štampane stvari niti bilo koje druge predmete.

Član 48

O učinjenom disciplinskom prestupu, zavod odmah obaveštava sud pred kojim se vodi postupak.

Razmeštaj pritvorenika

Član 49

Ako se primeti da se pritvorenici dogovaraju na način koji bi mogao biti štetan za uspešno vođenje postupka, pripremaju bekstvo, ugrožavaju život drugih pritvorenika ili vrše druge nedozvoljene radnje, upravnik zavoda, a u hitnim slučajevima i drugo službeno lice zavoda, može izvršiti razmeštaj pritvorenika u zasebnu prostoriju.

Član 50

Ako pritvorenik učini u zavodu krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, upravnik zavoda o tome obaveštava predsednika suda koji vrši nadzor nad pritvorenicima, a nadležnom javnom tužiocu podnosi krivičnu prijavu.

Bekstvo

Član 51

U slučaju bekstva pritvorenika, upravnik zavoda, u cilju preduzimanja traganja, najhitnije o tome obaveštava Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo pravde, organ koji vodi postupak i predsednika suda koji vrši nadzor nad pritvorenicima.

Upravnik zavoda će preduzeti potrebne mere, uključujući i ispitivanje ostalih lica lišenih slobode, radi utvrđivanja uzroka, načina i posledica bekstva pritvorenika i eventualnih saučesnika.

Izvođenje, sprovođenje, privođenje i upućivanje pritvorenika

Član 52

U slučaju izvođenja više lica nalog za izvođenje se dostavlja za svakog pritvorenika posebno.

Član 53

Prilikom sprovođenja preduzimaju se potrebne mere obezbeđenja. Ako upravnik zavoda, odnosno pripadnik službe za obezbeđenje zavoda oceni da je to potrebno, pritvorenik će biti vezan. Mlađi maloletnik ne može biti nikad vezan.

Sprovođenje se vrši, po pravilu, u posebno za to namenjenom prevoznom sredstvu.

Sprovođenje duševno obolelih lica u zdravstvenu ustanovu vrši se uz prisustvo zdravstvenog radnika, obavezno vozilom za prevoz pritvorenika ili vozilom hitne pomoći.

Član 54

Ako je naređeno da se pritvorenik privede organu koji vodi postupak, privođenje vrše pripadnici službe za obezbeđenje, a organ koji vodi postupak potvrđuje to na samom nalogu. Nalog se čuva u arhivi zavoda.

Član 55

Kad se pritvorenik upućuje drugom organu s njim se istovremeno dostavljaju i njegove stvari čuvane u zavodu.

Organ koji preuzima pritvorenika izdaje potvrdu o danu i času prijema pritvorenika i potvrđuje prijem njegovih stvari, a potvrda se čuva u upravi zavoda u koji je pritvorenik upućen.

Smrt pritvorenika

Član 56

U slučaju smrti pritvorenika zavod, u skladu sa zakonom, odmah obaveštava njegovog bračnog druga, decu i usvojenika, a ako ih pritvorenik nema - njegove roditelje, usvojioca, brata ili sestru, odnosno dalje srodnike.

O smrti pritvorenika obaveštava se, u skladu sa zakonom, i sud pred kojim se vodi postupak, predsednik suda koji vrši nadzor nad pritvorenicima i matičar.

Ako je pritvorenik umro prirodnom smrću predsednik suda koji vrši nadzor nad pritvorenicima obrazuje komisiju koja će zapisnički konstatovati uzrok smrti. U sastav komisije ulaze kao članovi - sudija koga odredi predsednik suda, javni tužilac ili njegov zamenik, službeno lice organa unutrašnjih poslova, upravnik zavoda ili, lice koje on odredi i jedan ili po potrebi dva lekara.

Ako pritvorenik nije umro prirodnom smrću ili ako se u pogledu uzroka smrti pojave znaci sumnje, postupa se po zahtevu nadležnog istražnog sudije.

Upravnik zavoda preduzima mere da se sačuvaju tragovi i predmeti nađeni na licu mesta koji su u vezi sa sumnjivim smrtnim slučajem pritvorenika.

Ako srodnici pritvorenika ne preuzmu njegove posmrtne ostatke oni se sahranjuju na mesnom groblju o trošku zavoda.

Nadzor

Član 57

Upravnik zavoda je dužan da u svako doba omogući predsedniku okružnog suda na čijem je području sedište zavoda u kome se izvršava pritvor dolazak u zavod u cilju vršenja nadzora.

Otpuštanje pritvorenika

Član 58

Pre otpuštanja potrebno je izvršiti identifikaciju pritvorenika.

Ako uprava zavoda ne raspolaže podacima da je pritvor protiv okrivljenog produžen ili ukinut, obavestiće organ koji vodi postupak najmanje 24 časa pre isteka roka za pritvor.

Pre otpuštanja iz zavoda pritvorenika, u skladu sa zakonom, pregleda lekar, a lekarski nalaz se unosi u zdravstveni karton pritvorenika.

Član 59

Prilikom otpuštanja pritvoreniku se predaju sve njegove stvari koje su se nalazile na čuvanju, kao i neutrošeni novac koji je čuvan kao njegov depozit.

Predaju i prijem stvari i novca iz stava 1 ovog člana, pismeno potvrđuje službeno lice koje vrši predaju i pritvorenik koji stvari i novac prima.

Prilikom otpuštanja, pritvorenik predaje sve stvari sa kojima se zadužio tokom boravka u zavodu.

IV PRELAZNA I ZAVRŠNA ODREDBA

Član 60

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o kućnom redu za izdržavanje pritvora ("Službeni glasnik SRS", broj 14/78), osim odredaba člana 4 stav 2, člana 5, člana 47 stav 1, čl. 48 i 50 i člana 52 st. 1 i 2 tog pravilnika.

Član 61

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".