PRAVILNIK
O SADRŽINI I NAČINU IZDAVANJA ODOBRENJA ZA IZGRADNJU I SADRŽINI PRIJAVE POČETKA IZVOĐENJA RADOVA

("Sl. glasnik RS", br. 60/2003)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuje sadržina i način izdavanja odobrenja za izgradnju objekata, kao i sadržina prijave početka izvođenja radova.

Član 2

Odobrenje za izgradnju se izdaje na zahtev investitora koji namerava da gradi, odnosno rekonstruiše objekat (u daljem tekstu: investitor).

Zahtev za izdavanje odobrenja za izgradnju sadrži:

- naziv, odnosno ime investitora;

- podatke o objektu čija se izgradnja odobrava (stambeni, poslovni, industrijski, energetski, saobraćajni, gabaritu, spratnosti i dr.);

- oznaku lokacije (katastarska parcela) na kojoj se planira izgradnja objekata, odnosno kod rekonstrukcije - lokacije na kojoj se objekat nalazi;

- podatke o dokumentaciji koja se prilaže uz zahtev.

U slučaju da se objekat gradi po delovima koji predstavljaju tehničko-tehnološku celinu, zahtev sadrži i podatke o planiranim fazama građenja i konačnom roku završetka radova.

Član 3

Uz zahtev za izdavanje odobrenja za izgradnju podnosi se idejni projekat, u tri primerka, usklađen sa izvodom iz urbanističkog plana, odnosno aktom o urbanističkim uslovima, kao i dokumentacija utvrđena Zakonom o planiranju i izgradnji (u daljem tekstu: Zakon), i to:

- izvod iz urbanističkog plana, odnosno akt o urbanističkim uslovima, koji nije stariji od šest meseci;

- dokaz o pravu svojine, odnosno zakupa na građevinskom zemljištu, odnosno pravu svojine na objektu, odnosno pravu korišćenja na neizgrađenom građevinskom zemljištu i rešenje iz člana 84 Zakona;

- kao i drugi dokazi određeni urbanističkim planom, odnosno aktom o urbanističkim uslovima.

Uz zahtev za izdavanje odobrenja za izgradnju objekata, za koje odobrenje za izgradnju izdaje ministarstvo nadležno za poslove građevinarstva, odnosno autonomna pokrajina podnosi se, pored dokumentacije iz stava 1 ovog člana, i izveštaj revizione komisije iz člana 110 Zakona.

Član 4

Odobrenje za izgradnju izdaje se rešenjem, u roku od 15 dana od dana podnošenja urednog zahteva za izdavanje odobrenja za izgradnju.

Dispozitiv rešenja iz stava 1 ovog člana, pored podataka propisanih zakonom, sadrži:

- naziv, odnosno ime investitora kome se izdaje odobrenje za izgradnju sa naznakom sedišta, odnosno adrese;

- podatke o objektu čija se izgradnja, odnosno rekonstrukcija odobrava, odnosno na kome se radovi izvode sa osnovnim podacima o njegovoj nameni, vrsti (stambeni, poslovni, industrijski, energetski, saobraćajni i dr.), gabaritu, spratnosti i oznakom lokacije na kojoj se gradi, odnosno nalazi (katastarska parcela);

- naziv preduzeća, odnosno drugog pravnog lica ili radnje koja je izradila idejni projekat i ime odgovornog projektanta;

- rok u kome je investitor dužan da otpočne sa građenjem objekta, odnosno izvođenjem radova sa napomenom da po isteku tog roka prestaje važnost izdatog odobrenja za izgradnju;

- konstataciju da je idejni projekat i izvod iz urbanističkog plana, odnosno akt o urbanističkim uslovima sastavni deo rešenja o odobrenju za izgradnju;

- konstataciju da se na osnovu odobrenja za izgradnju ne može pristupiti građenju objekta, odnosno izvođenju radova ali se može raditi glavni projekat na osnovu koga se vrši građenje, odnosno izvođenje radova;

- konstataciju da je investitor dužan da osam dana pre početka građenja objekta podnese prijavu početka izvođenja radova, sa dokumentacijom propisanom Zakonom i ovim pravilnikom, organu nadležnom za izdavanje odobrenja.

Član 5

Na svim primercima idejnog projekta (koricama projekta, crtežima i sl.) koji su propisno kompletirani i zapečaćeni u skladu sa posebnim propisom, nadležni organ koji je doneo rešenje o odobrenju za izgradnju, odnosno izvršenju radova stavlja pečat organa sa naznakom broja rešenja kojim je izgradnja odobrena i datumom njegovog donošenja i potpisom ovlašćenog lica.

Jedan primerak odobrenja za izgradnju i idejni projekat sa svim prilozima zadržava organ nadležan za izdavanje odobrenja za izgradnju radi trajnog čuvanja.

Član 6

Nadležni organ koji je izdao odobrenje za izgradnju objekta uručuje dva primerka rešenja investitoru, jedan primerak dostavlja nadležnom inspekcijskom organu, a osnovne podatke iz rešenja (o investitoru, objektu, broju i datumu rešenja - odobrenja za izgradnju, roku važnosti odobrenja za izgradnju i dr.) unosi u spisak - pregled izdatih odobrenja za izgradnju.

Član 7

Građenje objekta vrši se na osnovu prijave početka građenja objekta, koju investitor podnosi organu nadležnom za izdavanje odobrenja za izgradnju.

Prijava iz stava 1 ovog člana, za objekte iz člana 89 stav 4 tač. 11)-17) Zakona, podnosi se i ministarstvu nadležnom za poslove saobraćaja i telekomunikacija sa potvrdom iz člana 114 stav 3 Zakona.

Pripremni radovi, koji prethode građenju objekta, mogu se vršiti na osnovu prijave početka izvođenja pripremnih radova.

Prijava početka izvođenja pripremnih radova, odnosno početka građenja objekta sadrži:

- naziv investitora;

- naziv izvođača radova;

- podatke o odgovornom izvođaču radova;

- početak izvođenja pripremnih radova, odnosno početak građenja objekta;

- rok završetka izgradnje.

Član 8

Uz prijavu početka izvođenja pripremnih radova koji prethode građenju objekta investitor podnosi:

- projekat pripremnih radova, u četiri primerka, sa potvrdom i izveštajem o izvršenoj tehničkoj kontroli;

- primerak overenog ugovora o građenju, odnosno izvođenju radova;

- primerak overenog rešenja o odobrenju za izgradnju.

Član 9

Uz prijavu početka građenja objekta investitor podnosi:

- glavni projekat, u četiri primerka, sa potvrdom i izveštajem o izvršenoj tehničkoj kontroli;

- pismenu izjavu o početku građenja, odnosno izvođenja radova kao i roku završetka izgradnje;

- primerak overenog ugovora o građenju;

- primerak odobrenja za izgradnju;

- dokaz o uređivanju međusobnih odnosa u pogledu plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta;

- dokaz o uplati administrativne takse, koja se obračunava za izgradnju objekata, u skladu sa zakonom.

Član 10

Na svim primercima projekta pripremnih radova, odnosno glavnog projekta (koricama projekta) koji su propisno kompletirani i zapečaćeni u skladu sa posebnim propisom, odnosno izvođenju radova potvrđuje prijem, stavljanjem pečata organa, sa naznakom broja rešenja kojim se odobrava izgradnja, datumom njegovog donošenja i potpisom ovlašćenog lica.

Jedan primerak projekta pripremnih radova, odnosno glavnog projekta sa svim prilozima zadržava organ nadležan za izdavanje odobrenja za izgradnju radi trajnog čuvanja.

Po jedan primerak projekta pripremnih radova, odnosno glavnog projekta iz stava 1 ovog člana, sa svim prilozima, dostavlja se investitoru i izvođaču radova radi trajnog čuvanja a jedan primerak izvođaču radova za potrebe građenja, odnosno izvođenja radova.

Član 11

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o izdavanju odobrenja za gradnju objekata ("Službeni glasnik SRS", broj 27/85).

Član 12

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".