ODLUKA
O OBRAZOVANJU KANCELARIJE UPRAVE CARINA SRBIJE I UPRAVE CARINA CRNE GORE

("Sl. list SCG", br. 25/2003)

1. Obrazuje se, na paritetnoj osnovi, Kancelarija Uprave carina Srbije i Uprave carina Crne Gore (u daljem tekstu: Kancelarija) u sastavu Ministarstva za međunarodne ekonomske odnose.

2. Članove Kancelarije imenuje Ministarstvo finansija i ekonomije Republike Srbije i Ministarstvo finansija Republike Crne Gore, na predlog Uprave carina Srbije i Uprave carina Crne Gore.

Članovi Kancelarije imenuju se iz sastava stalno zaposlenih u carinskim službama Republike Srbije i Republike Crne Gore.

Kancelariju čine po tri predsednika država članica Srbije i Crne Gore.

3. Kancelarija bira predsednika iz redova svojih članova na period od godinu dana.

Predsednik ne može biti dva puta uzastopno iz jedne države članice.

Kancelarija donosi poslovnik o svome radu.

4. Kancelarija obavlja poslove koji se odnose na:

1) koordinaciju i kontrolu procedure izdavanja sertifikata o poreklu robe sa teritorija država članica kad se međunarodnim ugovorom ili nacionalnim propisom zemlje uvoznice zahteva overavanje i naknada provera sertifikata jednog organa u zemlji izvoznici;

2) utvrđivanje predloga oblika i sadržaja pečata kojim se overava sertifikat o poreklu robe;

3) staranje o blagovremenom dostavljanju otisaka pečata iz odredbe pod 2 ove tačke svim carinarnicama, nadležnim organima Evropske unije, kao i drugim nadležnim organima država sa kojima su potpisani sporazumi o slobodnoj trgovini ili drugi sporazumi;

4) proveravanje tačnosti (verodostojnosti) izdatih sertifikata u saradnji sa Upravom carina Crne Gore i Upravom carina Srbije;

5) kontrolisanje primene pravila o poreklu robe i staranje o njihovoj pravilnoj i jednoobraznoj primeni.

5. Naloge Kancelarije u vezi sa poslovima iz tačke 4 ove odluke sprovode Uprava carina Crne Gore, odnosno Uprava carina Srbije, u skladu sa važećim zakonodavstvom države članice.

Uprave carina država članica odgovorne su za saradnju sa Kancelarijom.

6. Pored poslova iz tačke 4 ove odluke, Kancelarija može da obavlja i druge poslove u skladu sa zaključenim sporazumom država članica.

7. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom listu SCG".