UREDBA
O PRAVU NA AKONTACIJU PENZIJE KORISNICIMA PENZIJA SA STALNIM PREBIVALIŠTEM NA TERITORIJI REPUBLIKE SRBIJE KOJI SU PRAVO NA PENZIJU OSTVARILI U DRUGIM REPUBLIKAMA BIVŠE SFRJ

("Sl. glasnik RS", br. 76/92, 16/93, 42/93, 75/93, 98/93, 28/94, 1/95 i 22/96)

Član 1

Korisnici penzija koji su pravo na penziju ostvarili u drugim republikama bivše SFRJ, a prebivalište imaju na teritoriji Republike Srbije, imaju pravo na akontaciju penzije u visini, pod uslovima i na način utvrđen ovom uredbom, ukoliko penziju ne isplaćuju fondovi penzijskog i invalidskog osiguranja kod kojih su ostvarili pravo na penziju, odnosno ukoliko korisnici penzija ne ostvaruju to pravo neposredno kod tih fondova.

Član 2

Korisnici penzija iz člana 1 ove uredbe, osim korisnika penzija koji su pravo na penziju ostvarili u bivšoj Republici Bosni i Hercegovini, od 1. septembra 1992. godine imaju pravo na akontaciju penzije u mesečnom iznosu koji se utvrđuje zavisno od visine sredstava obezbeđenih u skladu sa članom 4 ove uredbe i visine poslednje penzije koju su isplatili fondovi penzijskog i invalidskog osiguranja kod kojih je ostvareno pravo na penziju.

Akontacije penzija iz stava 1 ovog člana usklađuju se u procentima koje, prema raspoloživim sredstvima, utvrđuju fondovi za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srbije.

U slučajevima kada republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje nema korisnike penzija koji žive na teritoriji drugih republika bivše SFRJ korisnicima penzije iz člana 1 ove uredbe akontacija penzije će se utvrditi tako što će se iznos poslednje isplaćene penzije uskladiti sa kretanjem zarada u Republici Srbiji, zaključno sa majem 1993. godine.

Akontacije penzija iz stava 3 ovog člana pripadaju od 1. juna 1993. godine i usklađuju se sa kretanjem zarada u Republici Srbiji.

Najviši iznos usklađene penzije prema stavu 2 ovog člana ne može preći najviši iznos penzije utvrđen po propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju Republike Srbije.

Korisnicima iz stava 1 ovog člana isplatiće se iznosi akontacije i za ranije mesece za koje im penzija nije isplaćena u visini koju, prema raspoloživim sredstvima, utvrde republički fondovi za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Iznos akontacije penzija preračunava se u jugoslovenske dinare u odnosu 1:1.

Član 2a

Korisnicima penzija koji su pravo na penziju ostvarili u bivšoj Republici Bosni i Hercegovini akontacija penzije utvrdiće se tako što će se iznos isplaćene penzije za mart 1992. godine uskladiti sa kretanjem zarada u Republici Srbiji, zaključno sa majem 1993. godine.

Akontacije penzija iz stava 1 ovog člana pripadaju od 1. juna 1993. godine i usklađuju se sa kretanjem zarada u Republici Srbiji.

Član 3

Akontaciju penzije iz čl. 2 i 2a ove uredbe utvrđuju i isplaćuju fondovi za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srbije.

Na isplaćene iznose akontacija penzija iz stava 1 ovog člana republički fondovi za penzijsko i invalidsko osiguranje uplaćuju doprinos za zdravstveno osiguranje, u visini utvrđenoj zakonom, Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje, odnosno filijali tog zavoda prema prebivalištu korisnika penzije.

Član 3a

Član porodice umrlog korisnika akontacije starosne, odnosno invalidske penzije kome Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje kod koga je korisnik ostvario pravo na penziju nije priznao pravo na porodičnu penziju, ima pravo na akontaciju porodične penzije u skladu sa ovom uredbom.

Član porodice umrlog korisnika akontacije starosne, odnosno invalidske penzije kome je Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje kod koga je korisnik ostvario pravo na penziju, priznao pravo na porodičnu penziju, ima pravo na akontaciju porodične penzije u skladu sa ovom uredbom.

Privremeno rešenje o pravu iz st. 1 i 2 ovog člana donosi nadležni Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srbije pod uslovima, u visini, početku isplate i po postupku propisanim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 27/92 i 82/92).

Osnov za utvrđivanje visine akontacije porodične penzije predstavlja visina akontacije starosne odnosno invalidske penzije umrlog korisnika u času smrti.

Za utvrđivanje činjenica potrebnih za ocenu uslova za sticanje prava na akontaciju porodične penzije koriste se dokazna sredstva u skladu sa zakonom kojim je uređen opšti upravni postupak.

Član 4

Sredstva za isplatu akontacije penzija i doprinosa za zdravstveno osiguranje za korisnike penzija iz člana 2 stav 1 ove uredbe obezbeđuju se iz sredstava fondova za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srbije u visini sredstava namenjenih za isplatu penzija i doprinosa korisnicima koji su to pravo ostvarili u Republici Srbiji a imaju prebivalište u drugim republikama bivše SFRJ, i iz sredstava koja se, za ove namene, obezbeđuju u skladu sa saveznim zakonom.

Sredstva za isplatu akontacije penzija i doprinosa za zdravstveno osiguranje za korisnike penzija iz člana 2 stav 3 i člana 2a ove uredbe obezbeđuju se iz sredstava fondova za penzijsko i invalidsko osiguranje i iz sredstava koja se za ove namene obezbeđuju u skladu sa saveznim zakonom.

Član 4a

Prosečna akontacija penzija korisnika penzija iz člana 1 ove uredbe ne može iznositi više od prosečne penzije u Republici Srbiji.

Akontacija starosne i invalidske penzije iz člana 1 ove uredbe ne može iznositi manje od 40% od osnova za određivanje visine najniže penzije utvrđenog Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 27/92, 82/92, 28/95 i 12/96), s tim što penzija za zaposlene i samostalne delatnosti, ne može biti niža od 267,00 novih dinara.

Akontacija porodične penzije iz člana 1 ove uredbe ne može iznositi manje od 70% od iznosa akontacije penzije iz stava 2 ovog člana.

Član 4b

Akontacije penzija iz člana 2 stav 1 ove uredbe, usklađuju se, od 1. juna 1993. godine, sa kretanjem zarada u Republici Srbiji, ukoliko je procenat za usklađivanje penzija utvrđen prema ovoj uredbi, niži od rasta zarada u Republici Srbiji.

Član 4v

Korisnicima penzija iz člana 2a ove uredbe isplatiće se, od  1. januara 1993. godine do 31. maja 1993. godine, razlika između isplaćene penzije u tom periodu i iznosa utvrđene akontacije penzije.

Član 5

Akontacija penzije iz ove uredbe isplaćivaće se korisnicima penzija za vreme dok fondovi za penzijsko i invalidsko osiguranje kod kojih je ostvareno pravo na penziju ne otpočnu sa isplaćivanjem penzija, odnosno do zaključivanja ugovora o penzijskom i invalidskom osiguranju između Savezne Republike Jugoslavije i republika bivše SFRJ, ako Zakonom nije drukčije uređeno.

Član 6

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Samostalni član Uredbe o dopuni
Uredbe o pravu na akontaciju penzije korisnicima penzije sa stalnim prebivalištem na teritoriji republike Srbije koji su pravo na penziju ostvarili u drugim republikama bivše SFRJ

("Sl. glasnik RS", br. 28/94)

Član 2

Obračun i isplata penzija po ovoj uredbi vršiće se za april 1994. godine i naredne mesece.

 

Samostalni članovi Uredbe o izmenama
Uredbe o pravu na akontaciju penzije korisnicima penzije sa stalnim prebivalištem na teritoriji Republike Srbije koji su pravo na penziju ostvarili u drugim republikama bivše SFRJ

("Sl. glasnik RS", br. 1/95)

Član 2

Korisnici penzija koji su pravo na penziju ostvarili u drugim republikama bivše SFRJ, a koji prebivalište na teritoriji Republike Srbije imaju od 11. juna 1993. godine, imaju pravo na akontaciju penzije prema odredbama Uredbe o pravu na akontaciju penzije korisnicima penzije sa stalnim prebivalištem na teritoriji Republike Srbije koji su pravo na penziju ostvarili u drugim republikama bivše SFRJ ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 76/92, 16/93, 42/93, 75/93, 98/93 i 28/94), počev za mesec januar 1995. godine.

Član 3

Akontacija penzije utvrđene prema Uredbi o pravu na akontaciju penzije korisnicima penzije sa stalnim prebivalištem na teritoriji Republike Srbije koji su pravo na penziju ostvarili u drugim republikama bivše SFRJ ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 76/92, 16/93, 42/93, 75/93, 98/93 i 28/94), isplaćivaće se za mesec decembar 1994. godine i za mesece januar, februar i mart 1995. godine, u visini isplaćenoj za mesec novembar 1994. godine.

Akontacija penzije za korisnike iz člana 2 ove uredbe, kao i za lica koja to pravo ostvare od 1. januara 1995. godine, isplaćivaće se za mesec januar, februar i mart te godine, u visini kojom se obezbeđuje nivo prava za korisnike iz stava 1 ovog člana.