ZAKON
O ZADUŽENJU SRBIJE I CRNE GORE KOD EVROPSKE INVESTICIONE BANKE U IZNOSU OD 70 MILIONA EVRA ZA FINANSIRANJE PROJEKTA OBNOVE ENERGETSKOG SEKTORA

("Sl. list SCG", br. 26/2003)

Član 1

Srbija i Crna Gore zadužiće se u svoje ime, a za račun država članica (Republike Srbije i Republike Crne Gore), u iznosu od 70 miliona evra kod Evropske investicione banke, za finansiranje Projekta obnove energetskog sektora.

Član 2

Zaduženje iz člana 1 ovog zakona izvršava se na osnovu Finansijskog ugovora između Savezne Republike Jugoslavije, kao zajmoprimca, i Evropske investicione banke, kao zajmodavca, zaključenog avgusta 2002. godine.

Član 3

Iz sredstava ovog zajma u visini do 59 miliona evra, finansiraće se sledeće komponente Projekta obnove energetskog sektora u Republici Srbiji, i to:

1) u fazi A:

izgradnja podstanice Beograd 20, 400 kV. Montaža podstanice u Beogradu je ključna kako bi se očuvala pouzdanost u severnim i centralnim delovima Beograda. Podstanica će snabdevati i sedam ostalih podstanica, jer bilo koji kvar u dvostrukom kolu vazdušnih vodova izazvao bi preopterećenje u ostalih sedam podstanica;

izgradnja podstanice Jagodina 4, 400 Kv. Obezbediće pouzdano snabdevanje korisnika u centralnoj i severnoj Srbiji, preko osam podstanica u tom regionu i smanjiće gubitke;

proširenje podstanice Sombor 3, 400 kV;

proširenje podstanice Sremska Mitrovica 2, 400 kV;

remont ključnih prenosnih vodova u dužni od oko 96 km, Valjevo 3 Zvornik, 110 kV;

remont ključnih prenosnih vodova u dužini od oko 64 km, Beograd 3 Kostolac, 110 kV.

2) u fazi B:

obnova podstanice Beograd 8, 400 kV;

obnova podstanice Novi Sad 3, 400 kV, 2x300 MVA;

zamena 15 jedinica u raznim podstanicama, 400 kV;

remont podstanice Beograd 5, 220 kV; 2x250 MVA;

podizanje transformatorskog kapaciteta podstanice Beograd 3, 220 kV, sa 250 MVA;

remont podstanice Beograd 3, 220 kV, 250 MVA;

remont podstanice Novi Sad 3, 220 kV.

Korisnik zajma u Republici Srbiji je Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije.

Član 4

Iz sredstava ovoga zajma u visini od 11 miliona evra, finansiraće se sledeće komponente Projekta obnove energetskog sektora u Republici Crnoj Gori, i to:

1) remont hidroelektrana:

(a) Hidroelektrana Perućica: zamena turbina u Jedinici 6; instalacija elektronske turbine sa hidrauličnom kontrolom u Jedinici 6; nova jedinica za čišćenje vode za "Marin Krst".

(b) Hidroelektrana Piva:

sistem snabdevanja i električnog prekida za tri seta generatora: zamena 3 kružna prekidača i 3 prenosna diskonektora u 220 kV prekidnoj stanici, uključujući i sastavne elemente;

2) remont prenosne mreže: zamena triulaznih kružnih prekidača za spoljno podizanje sistema; zamena seta od tri jednoulazna diskonektora, 400 kV, za spoljno podizanje sistema; zamena transformatora za merenje visokog napona; zamena transformatora snage.

Korisnik zajma u Republici Crnoj Gori je Elektroprivreda Crne Gore a.d. Nikšić.

Član 5

Republika Srbija i Republika Crne Gora obavezuju se da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona izdaju Srbiji i Crnoj Gori kontragarancije za uredno obezbeđenje sredstava za izmirivanje svih dospelih obaveza po ugovoru iz člana 2 ovog zakona za deo dugova preduzeća sa njihovih teritorija.

Republika Srbija i Republika Crna Gora obavezuju se da će obezbeđivati sredstva u budžetima za izmirenje dela dospelih obaveza preduzeća sa njihovih teritorija, ako to blagovremeno ne učine korisnici zajmova.

Sredstva iz stava 2 ovog člana Republika Srbija i Republika Crna Gora prenose na poseban račun Srbije i Crne Gore kod Narodne banke Srbije, otvoren s isključivom namenom otplate zajma iz člana 2 ovog zakona.

Član 6

Kursne razlike koje mogu nastati u vezi s izmirenjem obaveza, u smislu ovog zakona, snose krajnji korisnici navedeni u čl. 4 i 5, tj. Republike Srbija i Republika Crna Gora u delu obaveza preduzeća sa njihove teritorije.

Član 7

Narodna banka Srbije naplaćuje od krajnjih korisnika navedenih u čl. 4 i 5, tj. Republike Srbije i Republike Crne Gore, u delu obaveza preduzeća sa njihove teritorije, troškove za transfer sredstava za otplatu obaveza Evropskoj investicionoj banci, kao i proviziju za usluge koju pruža u smislu ovog zakona.

Član 8

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".