ZAKON
O ZADUŽENJU SRBIJE I CRNE GORE KOD MEĐUNARODNOG UDRUŽENJA ZA RAZVOJ (PRIVATIZACIJA I RESTRUKTURIRANJE BANAKA I PROJEKAT TEHNIČKE POMOĆI PREDUZEĆIMA)

("Sl. list SCG", br. 27/2003)

Član 1

Srbija i Crna Gora zadužiće se, u svoje ime, a za račun Republike Srbije, iznosom koji je jednak protivvrednosti osam miliona četiri stotine hiljada specijalnih prava vučenja (8,4 miliona SDR) kod Međunarodnog udruženja za razvoj, radi finansijske podrške privrednom i bankarskom sektoru u Republici Srbiji. U trenutku započinjanja pregovora o zaduženju, iznos izražen u SDR je predstavljao protivvrednost 11 miliona USD.

Član 2

Zaduženje iz člana 1 ovog zakona izvršava se zaključenjem Sporazuma o kreditu za razvoj (Privatizacija i restrukturiranje banaka i Projekat tehničke pomoći preduzećima) između Međunarodnog udruženja za razvoj, kao zajmodavca, i Srbije i Crne Gore, kao zajmoprimca, koju zastupa Savet ministara.

Srbija i Crna Gora se obavezuje da sa Republikom Srbijom, u roku od 30 dana od stupanja na snagu ovog zakona, zaključi ugovor o prenosu sredstava kredita.

Član 3

Radi korišćenja sredstava iz člana 1 ovog zakona, Srbija i Crna Gora otvara dva posebna računa kod neke komercijalne banke (specijalni računi) za Deo A i Deo B Projekta specificiranog u Dodatku 2 Sporazuma o kreditu iz člana 2 stav 1 ovog zakona, pod uslovima i na način prihvatljiv za Međunarodno udruženje za razvoj, na kojima se sredstva iskazuju u evrima - po kursu na dan uplate tih sredstava, sa isključivom namenom korišćenja sredstava zajma za potrebe korisnika kredita.

Član 4

Međunarodno udruženje za razvoj, u skladu sa odredbama odeljka 2.02. (c) Sporazuma o kreditu iz člana 2 stav 1 ovog zakona, na datum efektivnosti kredita umanjuje iznos sredstava iz člana 1 ovog zakona za iznos do tada povučene glavnice avansa i ugovorenih troškova.

Međunarodno udruženje za razvoj uplaćuje Srbiji i Crnoj Gori sredstva iz člana 1 ovog zakona, umanjena na način opisan u stavu 1 ovog člana, na račune iz člana 3 ovog zakona u evrima.

Član 5

Radi izmirivanja obaveza iz ovog zakona, Republika Srbija je dužna da obezbeđuje sredstva za urednu otplatu obaveza po Sporazumu o razvojnom kreditu iz člana 2 stav 1, a u skladu sa ugovorom o prenosu sredstava kredita iz člana 2 stav 2 ovog zakona.

Kao instrument obezbeđenja Republika Srbija će, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona, dati Srbiji i Crnoj Gori kontragaranciju za uredno izmirivanje obaveza iz ovog zakona.

Sredstva iz stava 1 ovog člana Republika Srbija prenosi na poseban račun Srbije i Crne Gore otvoren kod Narodne banke Srbije, sa isključivom namenom otplate obaveza iz ovog zakona.

Član 6

Srbija i Crna Gora izmirivaće obaveze prema Međunarodnom udruženju za razvoj po osnovu sredstava iz člana 5 ovog zakona.

Član 7

Zajmoprimac otplaćuje obaveze iz ovog zakona u roku od 20 godina, počev od 1. maja 2013. godine do 1. novembra 2022. godine, i to u polugodišnjim ratama (1. maja i 1. novembra svake godine), s tim da svaka rata iznosi 5% iznosa iz člana 1 ovog zakona.

Član 8

Zajmoprimac se obavezuje da Međunarodnom udruženju za razvoj plaća troškove u skladu sa sporazumom iz člana 2 ovog zakona, s tim da Republika Srbija obezbeđuje sredstva i prenosi ih na poseban račun Srbije i Crne Gore iz člana 5 ovog zakona.

Troškovi iz stava 1 ovog člana plaćaju se polugodišnje (1. maja i 1. novembra svake godine), počev od dana kada Međunarodno udruženje za razvoj potvrdi ratifikacione dokumente.

Član 9

Kursne razlike koje mogu nastati u vezi sa izmirivanjem obaveza u smislu ovog zakona snosi Republika Srbija.

Član 10

Narodna banka Srbije naplaćuje od Republike Srbije troškove za transfer sredstava za otplatu obaveza Međunarodnom udruženju za razvoj, kao i proviziju za usluge koje pruža u smislu ovog zakona.

Član 11

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".