ZAKON
O ZADUŽENJU SRBIJE I CRNE GORE KOD MEĐUNARODNOG UDRUŽENJA ZA RAZVOJ (DRUGI KREDIT ZA PRILAGOĐAVANJE PRIVATNOG I FINANSIJSKOG SEKTORA)

("Sl. list SCG", br. 27/2003)

Član 1

Srbija i Crna Gora zadužiće se, u svoje ime, a za račun Republike Srbije, iznosom koji je jednak protivvrednosti pedeset osam miliona sedam stotina hiljada specijalnih prava vučenja (58,7 miliona SDR), tj. oko 80 miliona USD kod Međunarodnog udruženja za razvoj, radi finansijske podrške strukturnom prilagođavanju privatnog i finansijskog sektora Republike Srbije.

Član 2

Zaduženje iz člana 1 ovog zakona izvršava se zaključenjem sporazuma o drugom kreditu za strukturno prilagođavanje privatnog i finansijskog sektora između Međunarodnog udruženja za razvoj, kao zajmodavca, i Srbije i Crne Gore, kao zajmoprimca, koju zastupa Savet ministara.

Član 3

Radi korišćenja sredstava iz člana 1 ovog zakona, Srbija i Crna Gora otvara poseban račun kod Narodne banke Srbije (depozitni račun), na kome se sredstva iskazuju u evrima - po kursu na dan uplate tih sredstava, sa isključivom namenom korišćenja sredstava zajma za potrebe Republike Srbije - korisnika kredita.

Sredstva iz stava 1 ovog člana deo su budžeta Republike Srbije.

Član 4

Međunarodno udruženje za razvoj uplaćuje sredstva iz člana 1 ovog zakona Srbiji i Crnoj Gori u evrima, na račun iz člana 3 ovog zakona.

Narodna banka Srbije, na ime sredstava iz stava 1 ovog člana, uplaćuje dinarsku protivvrednost tih sredstava, po kursu koji važi na dan uplate, i to na račun budžeta Republike Srbije, na osnovu zahteva Republike Srbije, odnosno nadležnog ministarstva finansija i ekonomije.

Član 5

Radi izmirivanja obaveza iz ovog zakona, Republika Srbija je dužna da obezbeđuje dinarska sredstva u budžetu, a kao instrument obezbeđenja daće Srbiji i Crnoj Gori kontragaranciju za uredno izmirivanje obaveza, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Sredstva iz stava 1 ovog člana Republika Srbija prenosi na poseban račun Srbije i Crne Gore kod Narodne banke Srbije, sa isključivom namenom otplate obaveza iz ovog zakona.

Član 6

Srbija i Crna Gora izmirivaće obaveze prema Međunarodnom udruženju za razvoj po osnovu sredstava iz člana 5 ovog zakona.

Član 7

Zajmoprimac otplaćuje obaveze iz ovog zakona u roku od 20 godina, počev od 15. avgusta 2013. godine do 15. februara 2023. godine, i to u polugodišnjim ratama (15. februara i 15. avgusta svake godine), s tim da svaka rata iznosi 5% iznosa iz člana 1 ovog zakona.

Član 8

Zajmoprimac se obavezuje da Međunarodnom udruženju za razvoj plaća troškove u skladu sa sporazumom iz člana 2 ovog zakona, s tim da Republika Srbija obezbeđuje dinarska sredstva u budžetu i prenosi ih na poseban račun Srbije i Crne Gore iz člana 5 ovog zakona.

Troškovi iz stava 1 ovog člana plaćaju se polugodišnje (15. februara i 15. avgusta svake godine), počev od dana kada Međunarodno udruženje za razvoj potvrdi ratifikacione dokumente.

Član 9

Kursne razlike koje mogu nastati u vezi sa izmirivanjem obaveza u smislu ovog zakona snosi Republika Srbija.

Član 10

Narodna banka Srbije naplaćuje od Republike Srbije troškove za transfer sredstava za otplatu obaveza Međunarodnom udruženju za razvoj, kao i proviziju za usluge koje pruža u smislu ovog zakona.

Član 11

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".