UREDBA
O VISINI TROŠKOVA PRINUDNE NAPLATE POREZA

("Sl. glasnik RS", br. 63/2003)

Član 1

Ovom uredbom uređuje se visina troškova u postupku prinudne naplate poreza i sporednih poreskih davanja (u daljem tekstu: troškovi) koji padaju na teret poreskog obveznika.

Član 2

U postupku prinudne naplate plaćaju se troškovi, i to:

1) za svaki izlazak poreskog izvršitelja radi popisa i procene pokretne stvari ili nepokretnosti poreskog obveznika, nezavisno od toga da li je pokretna stvar, odnosno nepokretnost u posedu poreskog obveznika ili u državini drugog lica, u postupku obezbeđenja poreskog potraživanja u prinudnoj naplati poreza (zaloga) i u postupku prinudne naplate poreske obaveze

2.000 dinara

2) za svaki izlazak poreskog izvršitelja radi zaplene popisane pokretne stvari, odnosno nepokretnosti poreskog obveznika u postupku prinudne naplate poreske obaveze, kao i u postupku obezbeđenja poreskog potraživanja u prinudnoj naplati poreza iz pokretnih stvari

2.000 dinara

3) za svako održano usmeno javno nadmetanje u postupku prodaje zaplenjenih pokretnih stvari, odnosno nepokretnosti poreskog obveznika

3.000 dinara

4) svedoku za prisustvovanje radnjama poreskog izvršitelja u postupku obezbeđenja poreskog potraživanja u prinudnoj naplati poreza i u postupku prinudne naplate poreske obaveze - po danu

1.500 dinara

Član 3

Troškove procene popisanih pokretnih stvari poreskog obveznika od strane drugog stručnog lica određuje Poreska uprava zaključkom, uzimajući u obzir zahtev tog lica u pogledu visine nagrade za izvršenu procenu.

Troškovi veštaka u postupku utvrđivanja početne vrednosti nepokretnosti radi prinudne naplate poreske obaveze utvrđuju se na način iz stava 1 ovog člana.

Član 4

Troškovi čuvanja i prodaje zaplenjenih hartija od vrednosti poreskog obveznika u postupku prinudne naplate poreske obaveze iz hartija od vrednosti, određuju se ugovorom o deponovanju, čuvanju i prodaji hartija od vrednosti koji zaključuju Poreska uprava i banka, odnosno druga finansijska organizacija.

Ugovor iz stava 1 ovog člana, u ime Poreske uprave, potpisuje direktor Poreske uprave ili lice koje on ovlasti.

Član 5

Troškove prevoza, skladištenje i čuvanje oduzetih pokretnih stvari poreskog obveznika u postupku prinudne naplate poreske obaveze, kao i troškove oglašavanja prodaje zaplenjenih pokretnih stvari, odnosno nepokretnosti, koja se vrši putem usmenog javnog nadmetanja, Poreska uprava utvrđuje zaključkom, u stvarnim iznosima.

Član 6

U postupku prinudne naplate sekundarne poreske obaveze iz člana 31 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji ("Službeni glasnik RS", br. 80/2002, 84/2002 i 23/2003), troškovi se utvrđuju u iznosima i na način iz čl. 1-5 ove uredbe.

Član 7

Troškovi prinudne naplate, kao i troškovi iz čl. 2-6 ove uredbe, uplaćuju se na propisani podračun konsolidovanog računa trezora Republike Srbije.

Član 8

Dinarski iznosi troškova iz člana 2 ove uredbe, usklađuju se godišnje sa rastom troškova života, prema podacima koje objavljuje republički organ nadležan za poslove statistike, pri čemu se zaokruživanje vrši tako što se iznos do pet dinara ne uzima u obzir, a iznos preko pet dinara zaokružuje na deset dinara.

Vlada Republike Srbije, na predlog ministarstva nadležnog za poslove finansija i ekonomije, objavljuje usklađene dinarske iznose troškova iz stava 1 ovog člana.

Član 9

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o određivanju troškova prinudne naplate ("Službeni glasnik RS", broj 38/98).

Član 10

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".