PRAVILNIK
O UNUTRAŠNJEM REDU U PARKU PRIRODE GOLIJA

("Sl. glasnik RS", br. 63/2003)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o unutrašnjem redu u Parku prirode Golija (u daljem tekstu: Pravilnik), uređuju se pravila za sprovođenje režima zaštite i razvoja Parka prirode Golija (u daljem tekstu: Park), i to na način i uslovima za:

1. kretanje i boravak posetilaca u Parku;

2. korišćenje flore i faune (lekovitog bilja, gljiva, šumskih plodova, lovne i ribolovne faune, pašnjaka, i slično);

3. korišćenje rekreativnih i drugih javnih površina;

4. korišćenje puteva (javni, šumski, lokalni, i slično), kretanje i parkiranje vozila;

5. postavljanje informativnih, reklamnih i drugih oznaka,

6. korišćenje zaštitnog znaka Parka prirode Golija;

7. drugi uslovi obezbeđenja režima zaštite, sa posebnim zabranama i ograničenjima, propisanim Uredbom o zaštiti Parka prirode Golija ("Službeni glasnik RS", broj 45/2001), u sprovođenju zaštite i razvoja Parka.

Član 2

Odredbe ovog pravilnika odnose se na sva pravna i fizička lica, koja na bilo koji način, koriste prirodne vrednosti i područje Parka.

Član 3

Javno preduzeće za gazdovanje šumama "Srbijašume" (u daljem tekstu: Preduzeće), ostvaruje unutrašnji red u Parku, u skladu sa zakonom, ovim pravilnikom i Pravilnikom o čuvanju šuma.

Član 4

Posetiocem, u smislu ovog pravilnika, smatra se osoba koja, organizovano ili samostalno, dolazi u Park radi:

- upoznavanja sa vrednostima Parka prirode Golija,

- odmora,

- rekreacije, i

- korišćenja drugih usluga.

Član 5

Posetiocima, u smislu člana 4 ovog pravilnika, ne smatraju se, i to:

- lica koja imaju prebivalište ili su vlasnici zemljišta na području Parka;

- lica koja im dolaze u goste i ne koriste usluge koje se pružaju na području Parka;

- lica koja su zaposlena ili obavljaju službene radnje na području Parka;

- poslovni partneri Preduzeća.

II PRAVILA O UNUTRAŠNJEM REDU

Kretanje i boravak posetilaca

Član 6

Za vreme boravka u Parku, posetioci su dužni da se pridržavaju zakonskih odredbi (član 107 Zakona o zaštiti prirode), odredaba Pravila o unutrašnjem redu, uputstava sa informacionih tabli i drugih oznaka i uputstava ovlašćenih lica Preduzeća.

Član 7

Ulaz, prolaz i boravak na teritoriji Parka kontrolišu ovlašćena lica Preduzeća.

Posetilac je dužan da se prijavi nadležnom organu i kupi boravišnu kartu za period boravka u Parku. Ukoliko posetilac dolazi sa motornim vozilom, prijavljuje i registarski broj svog motornog vozila.

Način prodaje, evidentiranja, kontrole i visine naknade, utvrdiće se posebnim aktom nadležnog organa.

Član 8

Kretanje na području Parka dozvoljeno je po javnim putevima izvan I zone zaštite, po uređenim terenima i stazama namenjenim za sport i rekreaciju, i drugim mestima namenjenim posetiocima Parka.

Posetioci se mogu kretati pešice, zaprežnim i motornim vozilima, skijama, balonom, paraglajdingom i zmajevima. Izbor načina kretanja mora se uskladiti sa namenom koja je predviđena za taj prostor.

Član 9

Organizovane grupe mogu obilaziti područja Parka, uz prethodnu saglasnost Preduzeća i dobijanja dozvole za grupne posete.

Zahteve za izdavanje dozvola posetiocima rešavaju nadležni organi uprave Parka na način propisan Zakonom o upravnom postupku.

III KORIŠĆENJE FLORE I FAUNE

Član 10

Korišćenje flore i faune (lekovitog bilja, gljiva, šumskih plodova, lovne i ribolovne faune, pašnjaka i slično), može se vršiti pod sledećim uslovima, i to:

1. da su vrste flore i faune, čije korišćenje nije, zakonom ili drugim propisima, zabranjeno;

2. da korišćenje flore i faune bude u skladu sa šumskim, lovnim i ribolovnim osnovama;

3. da se branje i sakupljanje lekovitog bilja, šumskih plodova i gljiva, može vršiti samo uz prethodno odobrenje Preduzeća, u smislu određivanja područja, načina i vremena branja i korišćenja;

4. da se vrste flore i faune, koje su zaštićene posebnim aktom o kontroli korišćenja i prometu divljih biljnih i životinjskih vrsta, koriste na način i pod uslovima predviđenim tim aktom;

5. da se ribolov vrši, na delovima voda, na način i pod uslovima koje odredi Preduzeće, a u skladu sa ribolovnim osnovama;

6. da se divljač može loviti u skladu sa lovnom osnovom, uz odobrenje Preduzeća i uz pratnju čuvara Parka. Kretanje lovačkih i drugih pasa, van seoskog područja, dozvoljeno je sa povocem i uz kontrolu vlasnika;

7. da se pčelarenje može vršiti samo uz prethodno odobrenje Preduzeća, u smislu određivanja područja, način i vremena korišćenja;

8. da se pašarenje stoke vrši uz prethodno odobrenje Preduzeća, na prostoru gde je dozvoljena paša, pod nadzorom čuvara stoke. Psi čuvari mogu se koristiti, na način i pod uslovom, da čuvar stoke obezbedi i garantuje bezbednost i ostalim korisnicima Parka.

IV KORIŠĆENJE REKREATIVNIH I DRUGIH JAVNIH POVRŠINA

Član 11

Rekreativnim i drugim javnim površinama smatraju se delovi teritorije Parka, koji su uređeni i opremljeni za određenu namenu rekreacije i sporta i drugih vidova javnog korišćenja (šetalište, izletničke staze, ski staze, igralište, izložbeni prostor, prostor za pružanje različitih usluga posetiocima parka, prostor za privremene objekte i slično).

Član 12

Rekreativne i druge javne površine moraju biti uređene, opremljene, održavane i bezbedne, o čemu se staraju neposredni korisnici tih površina. Rekreativne površine, koje prostornim planom dobiju status građevinskog zemljišta, uređuju se i opremaju u skladu sa Programom uređivanja i opremanja građevinskog zemljišta.

Član 13

Naknade za korišćenje rekreativnih i drugih javnih površina, kojima upravlja Preduzeće, kao i naknade za korišćenje Parka prirode Golija, plaća se Preduzeću u skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju visine i načina obračuna naknada za korišćenje prirodnih vrednosti i usluga u Parku prirode Golija i posebnim ugovorima zaključenim između Preduzeća i korisnika.

Član 14

Postavljanje privremenih objekata vrši se uz prethodnu saglasnost Preduzeća i pod uslovima koje propiše Preduzeće.

V KRETANJE I PARKIRANJE MOTORNIH VOZILA

Član 15

Kretanje i parkiranje vozila, odnosno saobraćaj na području Parka, obavlja se u skladu sa utvrđenim režimom saobraćaja na javnim putevima i pod uslovima utvrđenim ovim pravilnikom, i to:

1. kretanje motornih vozila može se vršiti samo na javnim putevima;

2. kretanje motornih vozila šumskim putevima dozvoljeno je vozilima Preduzeća, Vojske Jugoslavije, MUP-a, hitne pomoći i vatrogasne službe, a izuzetno, vozilima drugih korisnika na osnovu posebne dozvole Preduzeća;

3. vozila za zimsko održavanje objekata, mogu se kretati po utvrđenim i pripremljenim trasama;

4. vozila vatrogasne i policijske službe, mogu se, u cilju izvršavanja službenih radnji, kretati po svim prohodnim terenima izvan I zone zaštite;

5. u slučaju potrebe, za vozila Vojske Jugoslavije, kretanje je dozvoljeno izvan javnih i šumskih puteva i izvan I zone zaštite, na osnovu posebnih odobrenja i uslova, uz obaveznu sanaciju terena;

6. vozila se mogu parkirati na, samo za te namene, određene površine.

Član 16

Program održavanja javnih puteva donose ovlašćene organizacije, uz saglasnost Preduzeća.

Održavanje šumskih puteva obezbeđuje Preduzeće, u skladu sa Programom zaštite i razvoja Parka.

VI POSTAVLJANJE INFORMACIONIH, REKLAMNIH I DRUGIH OZNAKA

Član 17

1. Preduzeće postavlja propisane oznake na prilazima i granicama Parka u skladu sa propisom o načinu obeležavanja zaštićenih prirodnih dobara.

2. Postavljanje informacionih tabli i drugih oznaka radi prezentacije i afirmacije prirodnih vrednosti Parka i pružanje informacija posetiocima o uslovima kretanja, pravilima o unutrašnjem redu, mogućnostima korišćenja i slično.

Reklamne i druge oznake na području Parka mogu se postavljati, isključivo, uz prethodno odobrenje Preduzeća u skladu sa jedinstvenim standardima.

Postojeće oznake moraju se uskladiti u roku od šest meseci, od dana stupanja na snagu ovog pravilnika. Neusklađene oznake, Preduzeće će otkloniti na teret korisnika.

Član 18

Korisnici Parka mogu, u reklamne svrhe, koristiti ime i zaštitni znak Parka, uz prethodno odobrenje Preduzeća.

Fotografisanje i snimanje, u komercijalne svrhe, može se izvoditi uz prethodno odobrenje Preduzeća.

Član 19

Za sve reklame i oznake, postavljene na području Parka, plaća se naknada utvrđena Pravilnikom o utvrđivanju visine i načina obračuna naknada za korišćenje prirodnih vrednosti i usluga u Parku prirode Golija.

VII IZVOĐENJE NAUČNIH I ISTRAŽIVAČKIH RADOVA

Član 20

Na području Parka mogu se vršiti naučni i istraživački radovi, uz prethodnu saglasnost Preduzeća, na način kojim se ne izazivaju oštećenja prirodnih dobara, a u skladu sa posebnim uslovima koji se određuju u postupku pribavljanja saglasnosti od Preduzeća.

Podaci dobijeni istraživanjem obavezno se dostavljaju Preduzeću radi evidentiranja i čuvanja.

VIII OBAVLJANJE TURISTIČKIH, UGOSTITELJSKIH I DRUGIH DELATNOSTI

Član 21

Turističke, ugostiteljske i druge delatnosti na području Parka obavljaju se u skladu sa Zakonom, kao i određenim režimom zaštite i graničnim kapacitetima koje utvrđuje Prostorni plan.

Programi korisnika koji obavljaju ove delatnosti na području Parka, moraju se uskladiti sa Programom zaštite i razvoja Parka.

Član 22

Svi objekti moraju biti maksimalno opremljeni sredstvima za zaštitu od požara i moraju se zameniti u roku od pet godina sistemi grejanja, ako nisu na plin, struju, ogrev. Novi objekti moraju imati sisteme grejanja na dozvoljene vrste goriva.

IX PRAVILA ZA ODRŽAVANJE ČISTOĆE

Član 23

Održavanje čistoće u Parku obaveza je svih korisnika na pripadajućim parcelama i objektima.

Vlasnici objekata dužni su da uredno održavaju i uređuju objekte (fasade, ograde, dvorište i prilazne puteve i staze).

Član 24

Korisnici Parka dužni su da se pridržavaju nekih opštih pravila:

1. deponovanje građevinsko i drugog materijala može se vršiti, uz odobrenje Preduzeća, na način i na mestu koje odredi Preduzeće;

2. paljenje korova, lišća, granja i slično, kao i loženje otvorene vatre, po pravilu se ne može vršiti, osim izuzetno, po odobrenju i u skladu sa Programom zaštite od požara Preduzeća i na mestima predviđenim za tu namenu;

3. pri uklanjanju snega i leda zabranjeno je korišćenje industrijske soli;

4. podzemne i nadzemne vode, skretanje vodotoka, izgradnja brana i kaptiranje izvora, može se izvoditi, na način i pod uslovima utvrđenim Prostornim planom. Otpadne vode, bez prethodnog prečišćavanja na način i pod uslovima propisanim zakonom, ne mogu se ispuštati u prostor Parka.

5. ne mogu se deponovati komunalni, industrijski i radio-aktivni otpad, i druge opasne materije na području Parka. Nije dozvoljeno bacanje otpada na području Parka izvan, za te namene, postavljenih objekata i sudova.

X NAČIN DAVANJA SAGLASNOSTI, ODOBRENJA I VRŠENJE NADZORA

Član 25

Zahtev za izdavanje saglasnosti, odnosno odobrenja, podnosi se Preduzeću, u njegovoj teritorijalno pripadajućoj organizacionoj jedinici, na nivou Šumske uprave.

Organi za rešavanje zahteva su: direktor Šumskog gazdinstva, generalni direktor i Upravni odbor Preduzeća, u skladu sa utvrđenim nadležnostima.

Zahteve, za čije rešavanje nije utvrđena nadležnost, rešava Upravni odbor Preduzeća.

Na svaki zahtev, saglasnost daje upravnik Parka.

Član 26

Nadzor nad sprovođenjem pravila, utvrđenim ovim pravilnikom, vrši Služba nadzora Preduzeća, čija su organizacija, prava i obaveze propisani Pravilnikom o službi nadzora.

Član 27

Obaveza nadzornika je da kontroliše sprovođenje pravila unutrašnjeg reda, čuvanje šuma, lovišta, ribolovnih područja i obavlja i druge poslove u skladu sa zakonom i Pravilnikom o čuvanju šuma.

Obaveza nadzornika u vršenju službe je da ustanovi da li je učinjena radnja suprotna odredbama Uredbe o zaštiti Parka prirode golija, Zakona o šumama i Pravilnika o unutrašnjem redu, ili kada postoji osnovana sumnja da je učinjeno krivično delo ili prekršaj, ovlašćen je da postupi u skladu sa odredbama člana 8 Pravilnika o službi nadzora.

Član 28

Nadzorna služba dužna je da u ostvarivanju režima zaštite, koristi prava vezana za aktivnu legitimaciju, i da u roku od 24 časa obavesti, pismenim putem, direktora Šumskog gazdinstva o svim promenama u prostoru Parka.

Direktor Šumskog gazdinstva, u obavezi je, da u roku od tri dana, o svemu, kao i o preduzetim merama, pismenim putem obavesti upravu Parka.

Član 29

Kaznene odredbe predviđene za krivična dela, privredne prestupe i prekršaje neposredno se primenjuju pri korišćenju prava iz aktivne legitimacije.

Novčana sredstva, koja se ostvaruju naplatom novčanih kazni na licu mesta od strane čuvara, prihod su Preduzeća.

XI ZAVRŠNE ODREDBE

Član 30

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".