ODLUKA
O IZDAVANJU I OSNOVNIM OBELEŽJIMA NOVČANICE OD 5000 DINARA

("Sl. glasnik RS", br. 65/2003)

1. Narodna banka Srbije izdaće novčanicu od 5000 dinara.

2. Novčanica od 5000 dinara štampaće se na toniranoj zaštićenoj hartiji sa multitonskim vodenim znakom u vidu portreta Slobodana Jovanovića i OVD elementom na licu novčanice (u daljem tekstu: kinegram) koji je plasiran u donjem delu, između portreta i oznake vrednosti "5000".

Kinegram kao elemente sadrži znak Narodne banke Srbije i oznaku vrednostti "5000" postavljene u srednju zonu kinegrama, kao i mikrotekst "5000 dinara" ispisan ćirilicom i latinicom u dva koncentrična kruga oko tog motiva. U demetalizovanom delu kinegrama (gore i dole levo i desno) cifra "5000" ponovljena je tri puta. Konturno izvedene cifre "5000" smanjuju se idući ka krajevima i upotpunjuju ukupan izgled kinegrama. Zavisno od ugla gledanja i upadnog ugla svetlosti, kinegram formira nekoliko različitih slika koje se prelivaju jedna u drugu, menjajući pri tom boju.

Na naličju novčanice ugrađena je isprekidana zaštitna step nit koja sadrži mikrotekst "DINAR DINAR" u negativu, ćirilicom i latinicom, sa znakom "č". Mikrotekst se kontinuirano ponavlja i čita i s lica i s naličja novčanice (zaštitna nit i mikrotekst su s naličja jasno vidljivi, a s lica pod svetlošću koja novčanicu čini transparentnom).

U papir su ugrađena vidljiva zaštitna vlakanca u žutoj, plavoj i crvenoj boji, od kojih žuta i crvena pod svetlošću lampe sa ultraljubičastim zracima fluoresciraju žuto i crveno.

Novčanica će se štampati u kombinovanoj tehnici štampe - lice u dubokoj i višebojnoj ofset štampi, a naličje u višebojnoj ofset štampi i tehnici visoke štampe za numeraciju.

Numeracija sadrži dve slovne oznake i sedam numeričkih, smeštena je na naličju novčanice u gornjem delu između znaka Narodne banke Srbije i oznake vrednosti "5000". Štampana je crnom fluorescentnom bojom koja pod ultraljubičastim zracima fluorescira žutozeleno.

3. Novčanica od 5000 dinara imaće dimenzije 76 x 159 mm.

   Lice novčanice

4. Dispozicija je horizontalna.

Na levoj strani je portret Slobodana Jovanovića izveden tehnikom duboke štampe. Levo od portreta ćirilicom i latinicom ispisane su reči "Slobodan Jovanović" i godine njegovog rođenja i smrti (1869-1958), a ispod toga je faksimil potpisa Slobodana Jovanovića.

Centralnim delom novčanice dominira prikaz skulpturalne grupe sa središnjom figurom žene sa golubom u podignutoj desnoj ruci (skulptura na krovnom vencu zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu).

Oznaka vrednosti "5000" data u pozitivu smeštena je u donjem desnom delu bele površine, dok se manja oznaka vrednosti "5000", u vertikalnoj dispoziciji, nalazi desno od portreta u gornjoj zoni.

Tekst "Narodna banka Srbije", ispisan latinicom u dva reda, smešten je na beloj površini u desnom delu, a isti tekst ispisan ćirilicom u dva reda - u blizini leve margine novčanice, i to reči "Narodna banka" u pozitivu, a reč "Srbije" u negativu. Iznad reči "Srbije" tehnikom duboke štampe izveden je znak za slepe (tri paralelne horizontalne linije nejednake dužine). Levo do te reči, istom tehnikom, ćirilicom i latinicom izveden je mikrotekst "NBS" u šest redova.

U donjem desnom delu bele površine novčanice, a iznad oznake vrednosti "5000", u tehnici duboke štampe, optički varijabilnom bojom (OVI bojom) štampana je stilizovana otvorena knjiga. U zavisnosti od ugla gledanja, boja knjige se menja od zlatne do zelene.

U gornjem delu bele površine novčanice, tehnikom duboke štampe izveden je tzv. kip efekat, koji prikazuje tekst "NBS". Taj tekst se uočava samo pri posmatranju novčanice pod određenim uglovima (pravac gledanja mora biti što bliži ravni novčanice i okrenut za 45 stepeni u oba smera rotacije), dajući njegovu sliku i u negativu i u pozitivu. Uz gornji i donji deo tog elementa nalazi se mikrotekst "NBS", koji se ponavlja - gore dat u ćirilici, a dole u latinici.

U gornjem delu novčanice, levo od kip efekta, izveden je prozirni registar, koji predstavlja polovinu ukupne slike čija se celina može sagledati tek zajedno sa odgovarajućim delom slike na naličju novčanice (ukupnu sliku čini kvadrat sa upisanim belim krugom).

Desno od manje, vertikalno postavljene cifre "5000" ispisan je tekst "pet hiljada dinara" latinicom u negativu, dok je isti tekst štampan ćirilicom u pozitivu smešten u donjem delu novčanice levo od veće cifre "5000".

Uz desnu ivicu novčanice, na svetloljubičastoj podlozi, ispisan je, najpre ćirilicom a zatim latinicom, tekst "falsifikovanje se kažnjava po zakonu" i u produžetku diskretno naznačena oznaka vrednosti "5000".

   Naličje novčanice

5. Dispozicija je vertikalna.

Na naličju novčanice nalazi se figura Slobodana Jovanovića. Iznad nje je fragment zgrade Savezne skupštine, a levo stilizovani prikaz enterijera skupštinske sale, izveden tehnikom duboke štampe.

Oznaka vrednosti "5000" data u pozitivu smeštena je u gornjem delu novčanice na svetloljubičastoj podlozi, a ona data u negativu - u donjem levom uglu punog štampanog dela.

U gornjem desnom uglu punog štampanog dela ispisan je tekst "pet hiljada dinara", i to u pozitivu ćirilicom a, ispod toga, u negativu latinicom. U donjem levom delu bele površine ćirilicom i latinicom ispisane su u tri reda, odozgo nadole, reči "Beograd", "godina" i "guverner", sa oznakom godine "2003" u negativu. Ispod njih je faksimil potpisa guvernera Mlađana Dinkića. Uz donju ivicu punog štampanog dela ispisan je ćirilicom tekst "Narodna banka Srbije - Zavod za izradu novčanica i kovanog novca - Topčider", a ispod toga, na beloj površini - latinicom.

U donjem desnom uglu štampanog dela ispisan je u pozitivu, naizmenično ćirilicom i latinicom, u sedam redova, mikrotekst "5000 dinara". Iznad mikroteksta nalazi se oznaka vrednosti "5000".

U gornjem levom uglu novčanice, na svetloljubičastoj podlozi prikazan je znak Narodne banke Srbije, a ova podloga ispod znaka sadrži multiplikovanu cifru "5000" u negativu sa senkom, a u donjem delu cifra "5000" je u mikrotekstu.

U gornjem desnom delu novčanice, na granici bele površine i punog štampanog dela, nalazi se drugi deo prozirnog registra iz tačke 4 stav 8 ove odluke.

6. Na licu i naličju novčanice preovlađuju tonovi zelene boje, uz dodatke ljubičastih i žutih tonova. Fluorescentna žuta boja na licu novčanice jasno je vidljiva pod svetlošću lampe sa ultraljubičastim zracima. Na naličju novčanice svetlozelena boja pod svetlošću lampe sa ultraljubičastim zracima fluorescira plavo.

Na naličju novčanice stilizovani prikaz enterijera skupštinske sale, kao i oznaka vrednosti "5000" u gornjem delu, štampani su bojom osetljivom na infracrvene zrake svetlosnog spektra, tako da kad su osvetljeni tim zracima nestaju sa ekrana IR lampe (postaju nevidljivi).

7. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".