ZAKON
O ČINOVIMA PRIPADNIKA MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA

("Sl. glasnik RS", br. 53/95 i 66/2003 - odluka USRS)

Član 1

Ovim zakonom utvrđuju se činovi za ovlašćena službena lica, radnike na određenim dužnostima u vatrogasnim jedinicama, učenike Srednje škole unutrašnjih poslova, studente Policijske  akademije i lica iz rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i uslovi i način sticanja i gubitka čina.

Član 2

Za ovlašćena službena lica činovi su:

1) sa srednjom stručnom spremom - mlađi vodnik, mlađi vodnik I klase, vodnik, vodnik I klase, stariji vodnik i stariji vodnik I klase;

2) sa višom stručnom spremom - mlađi zastavnik, zastavnik, stariji zastavnik, potporučnik, poručnik i kapetan;

3) sa visokom stručnom spremom - potporučnik, poručnik, kapetan, major, potpukovnik, pukovnik, general-major, general-potpukovnik i general-pukovnik.

Činovi iz stava 1 tačka 1 ovog člana su podoficirski, činovi iz stava 1 tač. 2 i 3 ovog člana, zaključno sa činom kapetana, su oficirski, a činovi majora, potpukovnika i pukovnika iz stava 1 tačka 3 ovog člana su viši oficirski činovi.

Ovlašćena službena lica sa odgovarajućom stručnom spremom iz stava 1 ovog člana stiču početni čin mlađeg vodnika, mlađeg zastavnika, odnosno potporučnika po završenom pripravničkom stažu i položenom stručnom ispitu.

Član 3

Aktom o sistematizaciji radnih mesta u Ministarstvu unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: akt o sistematizaciji) utvrđuju se činovi za svako radno mesto ovlašćenog službenog lica.

Član 4

Rad ovlašćenih službenih lica se ocenjuje jednom godišnje radi utvrđivanja uslova za napredovanje, odnosno sticanje i gubitak čina.

Član 5

Za učenike, studente i druga lica iz rezervnog sastava iz člana 1 ovog zakona činovi su:

1) za učenike Srednje škole unutrašnjih poslova - kadet prve godine, kadet druge godine, kadet treće godine i kadet četvrte godine;

2) za studente Policijske akademije - pitomac prve godine, pitomac druge godine, pitomac treće godine i pitomac četvrte godine;

3) za lica iz rezervnog sastava - rezervni mlađi vodnik, rezervni vodnik i rezervni stariji vodnik.

Učenici Srednje škole unutrašnjih poslova i studenti Policijske akademije stiču početni čin upisom u prvu godinu školovanja, odnosno studija, a lica iz rezervnog sastava rasporedom na zadatke za koje su angažovana.

Završetkom osnovnih studija na Policijskoj akademiji pitomci, u skladu sa zakonom, stiču početni čin potporučnika.

Član 6*

Ovlašćena službena lica na radna mesta za koja je aktom o sistematizaciji utvrđen podoficirski, oficirski i viši oficirski čin raspoređuje ministar unutrašnjih poslova, ili starešina koga on ovlasti.

Član 7

Ovlašćeno službeno lice stiče neposredno viši čin pod sledećim uslovima:

1) da ima odgovarajuću stručnu spremu;

2) da je čin utvrđen za radno mesto na kojem je raspoređeno, odnosno na koje se raspoređuje;

3) da je u prethodnom činu provelo određeno vreme;

4) da za poslednje dve godine pre sticanja čina ima pozitivne ocene;

5) da za poslednje dve godine pre sticanja čina nije bezuslovno kažnjeno za krivično delo kaznom zatvora i da nije kažnjeno disciplinskom merom zbog teže povrede radnih obaveza i dužnosti;

6) da se protiv njega ne vodi krivični postupak za krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti ni disciplinski postupak zbog teže povrede radnih obaveza i dužnosti.

Smatraće se da nije postojala smetnja za sticanje čina predviđena u stavu 1 tačka 5 ovog člana ako u ponovljenom postupku ili po zahtevu za zaštitu zakonitosti postupak bude obustavljen, ako bude doneta oslobađajuća presuda ili ako optužba bude odbijena, ali ne zbog nenadležnosti suda, odnosno smatraće se da nije postojala smetnja iz stava 1 tačka 6 ovog člana ako postupak bude obustavljen, ako bude doneta oslobađajuća presuda ili ako optužba bude odbijena, ali ne zbog nenadležnosti suda.

U slučajevima iz stava 2 ovog člana, ovlašćeno službeno lice koje je ispunjavalo ostale uslove utvrđene ovim zakonom za sticanje čina, steći će taj čin danom kada je ispunilo te uslove.

Član 8

Pod određenim vremenom provedenim u prethodnom činu u smislu člana 7 stav 1 tačka 3 ovog zakona smatra se za ovlašćeno službeno lice:

1) sa srednjom stručnom spremom - po pet godina u činu mlađeg vodnika, mlađeg vodnika I klase, vodnika, vodnika I klase i starijeg vodnika;

2) sa višom stručnom spremom - po pet godina u činu mlađeg zastavnika, zastavnika, starijeg zastavnika, potporučnika i poručnika;

3) sa visokom stručnom spremom - dve godine u činu potporučnika, po četiri godine u činu poručnika i kapetana, po pet godina u činu majora i potpukovnika, ukupno 15 godina u činovima potporučnika, poručnika, kapetana, majora, potpukovnika ili   pukovnika, po jedna godina u činu general-majora i general-potpukovnika.

Vremenom provedenim u prethodnom činu u smislu stava 1 ovog člana ne smatra se kalendarska godina u kojoj je ovlašćeno službeno lice ocenjeno negativnom ocenom, odnosno u kojoj je bilo odsutno sa rada duže od šest meseci, izuzev zbog profesionalnog oboljenja ili povrede koja je nastupila u vršenju ili povodom vršenja službe.

Član 9

Učenik Srednje škole unutrašnjih poslova i student Policijske akademije stiče neposredno viši čin upisom u odgovarajuću godinu školovanja, odnosno studija, a lice iz rezervnog sastava Ministarstva unutrašnjih poslova stiče viši čin u skladu sa rasporedom i zadacima na kojima je angažovano.

Član 10*

(Prestao da važi odlukom USRS)

Član 11

Ovlašćeno službeno lice čiji je rad u poslednje dve godine ocenjen najvišom pozitivnom ocenom, a u činu koji ima je provelo najmanje polovinu vremena predviđenog za sticanje neposredno višeg čina i ispunjava druge uslove iz člana 7 ovog zakona, može prevremeno steći neposredno viši čin.

Ovlašćeno službeno lice koje je postiglo izuzetne rezultate i dalo značajan doprinos ostvarivanju bezbednosti Republike i njenih građana, kao i ovlašćeno službeno lice u godini u kojoj ispunjava opšte uslove za sticanje starosne penzije, može vanredno steći neposredno viši čin.

Akt o prevremenom, odnosno vanrednom sticanju neposredno višeg čina iz st. 1 i 2 ovog člana donosi ministar unutrašnjih poslova, ili starešina koga on ovlasti.

Član 12

Pored mera za težu povredu radnih obaveza i dužnosti utvrđenih Zakonom o unutrašnjim poslovima ("Službeni glasnik RS", br. 44/91 i 79/91), za težu povredu radnih obaveza i dužnosti ovlašćenih službenih lica utvrđuje se i mera - zaustavljanje u napredovanju u viši čin.

Mera zaustavljanja u napredovanju u viši čin izriče se u trajanju od šest meseci do tri godine.

Zaustavljanje u napredovanju u viši čin računa se od dana kada je disciplinska presuda postala pravosnažna.

Član 13*

(Prestao da važi odlukom USRS)

Član 14

Ovlašćeno službeno lice gubi čin prestankom radnog odnosa u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Učenik Srednje škole unutrašnjih poslova i student Policijske akademije gubi čin prestankom svojstva učenika, odnosno studenta.

Lice iz rezervnog sastava gubi čin brisanjem iz evidencije rezervnog sastava.

Član 15*

Penzionisani radnik Ministarstva unutrašnjih poslova koji je raspoređen u rezervni sastav Ministarstva, zadržava čin koji je imao u vreme odlaska u penziju.

Član 16

Predsednik Republike može dodeliti počasni čin utvrđen ovim zakonom licu koje nije jugoslovenski državljanin, ako ima naročite zasluge za bezbednost Republike i njenih građana.

Član 17*

Akta o raspoređivanju i sticanju čina, vanrednom unapređenju, prevremenom i vanrednom sticanju višeg čina, smanjenju ili oproštaju disciplinske mere zaustavljanja u napredovanju u viši čin, i o dodeli počasnog čina ne obrazlažu se.

Protiv akta iz stava 1 ovog člana može se podneti zahtev za preispitivanje odluke donosiocu akta u roku od 15 dana od dana donošenja akta.

Zahtev za preispitivanje odluke ne zadržava njeno izvršenje.

Protiv akta donetog po zahtevu za preispitivanje odluke ne može se voditi upravni spor.

Član 18

Vrste ocena i način i postupak ocenjivanja ovlašćenih službenih lica, kao i bliži uslovi, način i postupak sticanja i gubitka čina uređuju se propisom ministra unutrašnjih poslova.

Član 19

Odredbe ovog zakona o činovima ovlašćenih službenih lica i uslovima i načinu sticanja i gubitka čina ovlašćenog službenog lica primenjuju se i na radnike na određenim dužnostima u vatrogasnim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova.

Član 20

Ovlašćenom službenom licu i radniku iz člana 19 ovog zakona koji se na dan stupanja na snagu ovog zakona zatekao na radu u Ministarstvu unutrašnjih poslova, čin će se utvrditi po odredbama ovog zakona, prema ukupnom radnom stažu u efektivnom trajanju.

Ovlašćenom službenom licu i radniku iz člana 19 ovog zakona kome prilikom utvrđivanja čina u smislu stava 1 ovog člana preostane određeno vreme za napredovanje, priznaje se to vreme za napredovanje u viši čin, pod uslovima i na način utvrđen ovim zakonom.

Utvrđivanje činova će se izvršiti u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Član 21

Propis iz člana 18 ovog zakona doneće se najkasnije u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ovog zakona, a akt o sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova uskladiće se sa ovim zakonom i propisom iz člana 18 ovog zakona najkasnije u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Član 22

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Republike Srbije".

Napomene

Odredbe člana 6 st. 1 i 2, i stava 3 u delu koji glasi "Druga", čl. 10 i 13, člana 15 st. 2 i 3 i člana 17 stav 1 u delu koji glasi "zadržavanju čina po odredbi člana 15 stav 2 ovog zakona..." Zakona o činovima pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova ("Službeni glasnik RS", broj 53/95), prestale su da važe Odlukom Ustavnog suda Republike Srbije IU broj 5/96 ("Sl. glasnik RS", br. 66/2003).