ZAKON
O DAVANJU KONTRAGARANCIJE REPUBLIKE SRBIJE SRBIJI I CRNOJ GORI KAO GARANTU PREMA EVROPSKOJ BANCI ZA OBNOVU I RAZVOJ PO ZAJMU REPUBLIČKOJ DIREKCIJI ZA PUTEVE

("Sl. glasnik RS", br. 70/2003)

Kontragarancija Republike Srbije

Član 1

Republika Srbija preuzima obavezu da kao kontragarant izmiri obaveze Srbije i Crne Gore, kao garanta, po zajmu Evropske banke za obnovu i razvoj Republičkoj direkciji za puteve u visini od 76 miliona evra na osnovu Sporazuma o zajmu između Evropske banke za obnovu i razvoj i Republičke direkcije za puteve (u daljem tekstu: Sporazum o zajmu) zaključenog 31. jula 2002. godine za Projekat obnove puteva Republike Srbije.

Garancija Srbije i Crne Gore

Član 2

Obaveze Srbije i Crne Gore iz člana 1. ovog zakona, jesu obaveze koje je Savezna Republika Jugoslavija preuzela Zakonom o potvrđivanju Sporazuma o garanciji između Savezne Republike Jugoslavije i Evropske banke za obnovu i razvoj za zajam u visini od 76 miliona evra za finansiranje Projekta obnove puteva u Republici Srbiji ("Službeni list SRJ - Međunarodni ugovori", broj 11/2002).

Kamatna stopa i troškovi

Član 3

Redovna kamatna stopa utvrđivaće se za otplatu svake tranše na dan utvrđivanja kamate, na način određen Sporazumom o zajmu po stopi EURIBOR + marža (1%) na godišnjem nivou.

Zatezna kamatna stopa zaračunavaće se u slučaju neblagovremenog plaćanja, počev od datuma dospeća obaveze do izvršenog plaćanja, po stopi EURIBOR + marža (1%) + 2% na godišnjem nivou.

Ostali troškovi, koji obuhvataju profesionalne, bankarske, transferne i druge troškove koji nastanu u pripremi, izvršenju, dostavljanju ili registraciji Sporazuma o zajmu ili dokumenata u vezi sa Sporazumom o zajmu, jesu troškovi Republičke direkcije za puteve.

Datum plaćanja glavnice i otplata glavnice

Član 4

Glavnica se plaća polugodišnje, 17. maja i 17. novembra svake godine, počev od 17. novembra 2006. godine do 17. maja 2017. godine.

Stopa komisione provizije je 0,5% godišnje.

Otplata kamate i rok otplate ukupnih obaveza

Član 5

Kamata se plaća polugodišnje za svaku tranšu, počev od datuma povlačenja tranše.

Rok otplate obaveza je 14 godina, uključujući i period počeka do 17. novembra 2006. godine.

Poslednji dan za korišćenje zajma

Član 6

Poslednji dan za korišćenje zajma iz člana 1. ovog zakona jeste 30. mart 2006. godine.

Otplata obaveza

Član 7

Otplatu obaveza po Sporazumu o zajmu vrši Republička direkcija za puteve.

Obaveze iz stava 1. ovog člana, Republička direkcija za puteve dužna je da uplaćuje svakog prvog dana u mesecu, u visini jedne šestine obaveza za šestomesečni period u kojem otplaćuje glavnicu, odnosno kamatu u dinarskoj protivvrednosti po kursu centralne emisione ustanove na dan uplate, na račune koje za tu namenu otvori Republika Srbija.

Iznos iz stava 2. ovog člana, na dan otplate obaveza za šestomesečni period, mora da bude jednak dinarskoj protivvrednosti ukupnog iznosa obaveza za taj period.

Stupanje na snagu

Član 8

Ovaj zakon stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".