PRAVILNIK
O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA UTVRĐIVANJE CENA USLUGA U USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE ZA SMEŠTAJ KORISNIKA I U CENTRIMA ZA SOCIJALNI RAD KADA OBEZBEĐUJU SMEŠTAJ KORISNIKA, KAO I CENA USLUGA SMEŠTAJA U DRUGU PORODICU I O UTVRĐIVANJU CENA PROGRAMA RADA CENTARA ZA SOCIJALNI RAD

("Sl. glasnik RS", br. 15/92, 100/93, 12/94, 51/97 i 70/2003)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se kriterijumi i merila za utvrđivanje cena usluga u ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika koje osniva Republika (u daljem tekstu: ustanova socijalne zaštite), i u centrima za socijalni rad kada obezbeđuju smeštaj korisnika, kao i cena usluga smeštaja u drugu porodicu i cena programa rada centara za socijalni rad u delu poslova koji se odnose na vršenje javnih ovlašćenja.

Član 2

Cene iz stava 1 ovog pravilnika utvrđuju se primenom normativa i standarda za obavljanje delatnosti u ustanovama za smeštaj korisnika i za obavljanje poslova centara za socijalni rad u vršenju javnih ovlašćenja, u skladu sa zakonom, koje propisuje ministarstvo nadležno za socijalna pitanja i primenom odredaba Pravilnika o bližim uslovima u pogledu prostora, opreme i potrebnih stručnih i drugih radnika za osnivanje ustanova socijalne zaštite i za obavljanje delatnosti, odnosno poslova socijalne zaštite ("Službeni glasnik Republike Srbije", broj 75/91).

Član 3

Cena usluge ustanove socijalne zaštite utvrđuje se po korisniku u mesečnom iznosu, u skladu sa vrstom i kvalitetom usluga.

Član 4

Cenu usluga u ustanovi socijalne zaštite i centru za socijalni rad, kada obezbeđuje smeštaj korisnika, čini deo sredstava koja su u ustanovi namenjena za:

1) materijalne troškove;

2) amortizaciju;

3) tekuće i investiciono održavanje;

4) nematerijalne troškove;

5) zarade i ostala primanja zaposlenih u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom; i

6) zakonske obaveze.

Cena iz stava 1 ovog člana utvrđuje se po korisniku za pun kapacitet ustanove, u skladu sa uslovima smeštaja.

Cena usluge smeštaja utvrđena na način iz st. 1 i 2 ovog člana, uvećava se po osnovu visokog standarda i komfornosti, i to:

1) za 50% za jednokrevetne garsonjere i jednokrevetne apartmane;

2) za 45% za dvosobne apartmane sa jednokrevetnim sobama;

3) za 35% za dvokrevetne garsonjere i dvokrevetne apartmane;

4) za 30% za dvosobne apartmane sa dvokrevetnim sobama;

5) za 20% za jednokrevetne sobe.

Član 5

Izuzetno od člana 4 ovog pravilnika, cena usluga za nepopunjene kapacitete, obračunava se u visini stvarnih fiksnih troškova, a najviše do 60% od utvrđene najniže cene usluga, u sledećim okolnostima:

1) u novoosnovanoj ustanovi, odnosno u ustanovi u kojoj je izvršeno proširenje kapaciteta, a najduže šest meseci od dana donošenja odluke o osnivanju;

2) u prihvatilištima i prihvatnoj stanici, u zavodima za decu i omladinu i ustanovi za smeštaj dece i omladine bez roditeljskog staranja koje organizuju zbrinjavanje samohrane trudnice i majke sa detetom (materinski dom);

3) u ustanovi koja je ukinuta, i to najduže šest meseci od dana donošenja odluke o ukidanju.

Član 6

Materijalni troškovi utvrđuju se prema najpovoljnijim tržišnim cenama po jedinici ovih troškova.

Član 7

Amortizacija se utvrđuje u skladu sa zakonskim propisima i obračunava se po minimalnim zakonskim stopama.

Član 8

Deo sredstava u ceni usluge koji je namenjen za tekuće i investiciono održavanje objekata i opreme utvrđuje se na osnovu drugih elemenata cene usluge iz člana 4 ovog pravilnika i čini 4% od te cene.

Član 9

Cena usluge za korisnika koji preko pet dana a najduže do 30 dana odsustvuje iz ustanove obračunava se u visini 60% od utvrđene cene usluge.

Cena usluge za korisnika smeštaja u domu za decu i omladinu, odnosno u zavodu za vaspitanje dece i omladine, koji odsustvuje iz ustanove za vreme školskog raspusta, obračunava se u visini od 60% od utvrđene cene usluge za taj period.

Član 10

Nematerijalni troškovi utvrđuju se u visini neophodnih troškova po najpovoljnijim tržišnim cenama, a prema potrošnji iz prethodne godine.

Član 10a

Cenu usluge smeštaja u drugu porodicu čine naknada za izdržavanje korisnika i naknada za rad hraniteljice.

U naknadu za izdržavanje korisnika uračunavaju se troškovi za ishranu, odeću i obuću, školovanje, za zadovoljavanje higijenskih, obrazovnih i kulturno-zabavnih potreba, obračunatih po korisniku primenom normativa i standarda za obavljanje delatnosti u odgovarajućim ustanovama socijalne zaštite.

Visina naknade iz stava 2 ovog člana utvrđuje se zavisno od mesta stanovanja hraniteljice (selo ili grad) i uslova stanovanja.

Naknada iz stava 2 ovog člana povećava se za korisnika kojima je neophodan prevoz od mesta stanovanja do mesta školovanja, za iznos najniže cene javnog prevoza za mesec u kome se koristi prevoz.

Naknada za rad hraniteljice obračunava se po korisniku, u odgovarajućem iznosu od neto zarade zaposlenih koji, u skladu sa normativima, obavljaju neposredno poslove nege i vaspitanja, pripreme hrane i održavanje higijene u odgovarajućim ustanovama socijalne zaštite.

Naknada iz stava 4 ovog člana uvećava se za 30% za hraniteljicu koja ima na smeštaju decu sa poremećajima u ponašanju, lica ometena u mentalnom razvoju, duševno obolela lica i lica kojima je utvrđena prva kategorija invalidnosti u smislu propisa o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Član 11

Cene programa rada centara za socijalni rad, u delu poslova koji se odnose na vršenje javnih ovlašćenja, utvrđuju se u mesečnom iznosu, u skladu sa godišnjim planom i programom rada centara za socijalni rad.

Član 12

Cenu programa rada centara za socijalni rad u delu poslova koji se odnose na vršenje javnih ovlašćenja čine sredstva namenjena za: zarade zaposlenih prema posebnom kolektivnom ugovoru i ostala primanja zaposlenih prema opštem kolektivnom ugovoru, materijalne troškove, amortizaciju, zakonske obaveze na teret materijalnih troškova, nematerijalne troškove i za tekuće i investiciono održavanje objekata i opreme.

Materijalni troškovi u ceni iz stava 1 ovog člana utvrđuju se prema najpovoljnijim tržišnim cenama po jedinici ovih troškova a na osnovu prosečne potrošnje u prethodnoj godini, valorizovani za rast cena u tekućoj godini.

Nematerijalni troškovi u ceni iz stava 1 ovog člana utvrđuju se u visini neophodnih troškova po najpovoljnijim tržišnim cenama, a prema potrošnji iz prethodne godine, valorizovani za rast cena u tekućoj godini.

Amortizacija u ceni iz stava 1 ovog člana za objekte i opremu, odnosno deo objekta i opreme koji se koriste za vršenje poslova javnih ovlašćenja, utvrđuje se u skladu sa zakonom i obračunava se po minimalnim zakonskim stopama.

Deo sredstava namenjenih za tekuće i investiciono održavanje objekata i opreme u ceni iz stava 1 ovog člana utvrđuje se na osnovu drugih elemenata cene iz stava 1 ovog člana i čini 4% od te cene.

Član 12a

Ministarstvo nadležno za socijalna pitanja najmanje jednom godišnje ocenjuje izvršenje programa rada centara za socijalni rad u delu vršenja javnih ovlašćenja i, u skladu sa ocenom, može cenu programa rada za poslednji mesec perioda za koji se vrši ocena umanjiti, odnosno uvećati do 25%.

Kod ocene izvršenja programa rada iz stava 1 ovog člana ceni se posebno:

1) ažurnost u rešavanju po zahtevima za ostvarivanje prava,

2) broj poništenih rešenja u drugostepenom postupku,

3) ispravnost pri obračunu prava i trebovanju sredstava,

4) poštovanje rokova za dostavljanje podataka, izveštaja, programa, informacija, obračuna i sl.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".