ODLUKA
O OBRAZOVANJU KOMISIJE SAVETA MINISTARA ZA PRIPREMU RADNOG TEKSTA PREDLOGA ZA IZBOR SUDIJA SUDA SRBIJE I CRNE GORE

("Sl. list SCG", br. 30/2003)

Član 1

U Generalnom sekretarijatu Saveta ministara obrazuje se Komisija Saveta ministara za pripremu radnog teksta Predloga za izbor sudija Suda Srbije i Crne Gore (u daljem tekstu: Komisija) i utvrđuje njen delokrug i sastav.

Član 2

(1) Komisija će, u skladu sa članom 16 Zakona o Sudu Srbije i Crne Gore, predložiti Savetu ministara radni tekst Predloga za izbor sudija Suda Srbije i Crne Gore, u roku od 7 dana od dana prijema inicijativa.

(2) Prilikom utvrđivanja radnog teksta Predloga iz stava 1 ovog člana Komisija će, polazeći od rokova utvrđenih Zakonom za sprovođenje Ustavne povelje državne zajednice Srbija i Crna Gora, nastojati da hitno i kvalitetno obavi sve radnje i potrebne konsultacije radi stvaranja pretpostavki da Savet ministara utvrdi svoj predlog i, sa potrebnim obrazloženjem, dostavi ga Skupštini Srbije i Crne Gore radi konstituisanja Suda Srbije i Crne Gore.

Član 3

U okviru svog delokruga, Komisija:

1) prikuplja inicijative zakonom ovlašćenih inicijatora - pravosudnih saveta država članica, advokatskih komora, pravnih fakulteta, udruženja pravnika i ovlašćenih predlagača sudija u državama članicama;

2) razmatra da li su, uz podnete inicijative, dostavljeni dokazi o ispunjavanju uslova za izbor sudija;

3) sarađuje sa pravosudnim savetima država članica, odnosno drugim zakonom ovlašćenim inicijatorima o potrebnim podacima i mišljenjima o stručnosti i dostojnosti kandidata, a po potrebi, neposredno ih pribavlja od organa i organizacija u kojima je kandidat radio u pravnoj struci;

4) pribavlja pismenu saglasnost kandidata;

5) utvrđuje, priprema i obrazlaže radni tekst Predloga za izbor sudija Suda Srbije i Crne Gore i dostavlja ga Savetu ministara za definitivno utvrđivanje, radi njegovog dostavljanja Skupštini Srbije i Crne Gore na odlučivanje, i

6) obaveštava ovlašćene podnosioce inicijativa o postupku pripremanja inicijative za razmatranje i, po potrebi, zahteva njihovo kompletiranje.

Član 4

(1) Komisija ima predsednika i dva člana.

(2) Za predsednika Komisije imenuje se Rasim Ljajić, ministar za ljudska i manjinska prava.

Za članove Komisije imenuju se:

1) Igor Lukšić, zamenik ministra spoljnih poslova;

2) Mirko Petrović, direktor Službe za zakonodavstvo.

(3) Za sekretara Komisije imenuje se Željko Radivojević, viši savetnik u Generalnom sekretarijatu Saveta ministara.

Član 5

Prvu sednicu Komisije saziva predsednik Srbije i Crne Gore.

Član 6

(1) Sednici Komisije može prisustvovati i učestvovati u njenom radu, bez prava odlučivanja, i predstavnik zakonom ovlašćenog inicijatora iz člana 3 ove odluke.

(2) Izuzetno u radu Komisije može, bez prava odlučivanja, a po oceni i pozivu predsednika, prisustvovati predstavnik građana, nevladine organizacije ili drugog pravnog lica koji su podneli obrazložene sugestije za izbor sudije zakonom ovlašćenim inicijatorima.

Član 7

Komisija može odlučiti da u njenom radu, bez prava odlučivanja, prisustvuje i učestvuje u radu predsednik Saveznog suda, odnosno predsednik Saveznog ustavnog suda.

Član 8

Stručne i druge poslove za potrebe Komisije obavlja Generalni sekretarijat Saveta ministara.

Član 9

(1) Na sednici Komisije vodi se zapisnik.

(2) Na sednici Komisije vodi se magnetofonski zapis, ako Komisija to odluči.

Član 10

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".