ODLUKA
O UPOTREBI GRBA I ZASTAVE GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 18/2003)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se upotreba grba i zastave grada Beograda (u daljem tekstu: grad).

Član 2

Grb i zastava grada mogu da se upotrebljavaju samo u obliku i sadržini koji su utvrđeni Statutom grada Beograda i ovom odlukom.

Grad koristi grb u tri nivoa, kao Osnovni, Srednji i Veliki grb.

Osnovni grb grada opisan je u Statutu grada Beograda.

Srednji grb je istovetan Osnovnom grbu, ali je štit nadvišen zlatnom bedemskom krunom sa pet vidljivih merlona, i sa istom takvom dijademom ukrašenom rubinima, safirima i smaragdima.

Veliki grb se sastoji od srebrenog dvoglavog orla u poletu, zlatno oružanog i isto takvih nogu i jezika. Orao u desnoj kandži drži srebrni mač zlatnog balčaka i jabuke, a u levoj plodnu prirodnu granu masline. Na grudima orla je Osnovni grb grada, a iznad orla zlatna bedemska kruna sa pet vidljivih merlona i sa istom takvom dijademom ukrašenom rubinima, safirima i smaragdima. Ispod orla su dve lučno postavljene plodne zlatne grane hrasta preko čije su ukrsnice nalazi prvi poznati grb grada (štit razdeljen, gore u crvenom iz razdeone linije izdiže se srebrno bedemsko krunište sa tri merlona, od kojih su dva bočna nadvišena zlatnim patrijarškim trolisnim krstovima, a srednji kružni dvospratnom srebrnom kulom sa kruništem i sa po dva lučna poljem otvorena prozora na svakom spratu, a dole tri puta razdeljeno crveno i srebrno), a sa obe strane štita, preko rečenih hrastovih grana, odličja dodeljena gradu u prirodnim bojama i sa odgovarajućim trakama, i to bliže štitu desno Orden Karađorđeve zvezde s mačevima 4. stepena, a levo Orden narodnog heroja, a dalje od štita desno francuski Orden legije časti 5. stepena, a levo čehoslovački Ratni krst 1914-1918, sva pomenuta odličja prikazana u aversu.

Član 3

Etalon (izvornik) Osnovnog, Srednjeg i Velikog grba i grafički standardi za njihovo prikazivanje, kao i etalon (izvornik) zastave i grafički standardi prikazivanja zastave utvrđuju se aktima Izvršnog odbora Skupštine grada Beograda (u daljem tekstu: Izvršni odbor).

Oblikovanje grba za upotrebu i izrada zastave vrši se u skladu sa aktima iz stava 1 ovog člana.

Član 4

Etalon (izvornik) grba i zastave čuva se u Skupštini grada Beograda - organu Gradske uprave nadležnom za poslove informisanja.

Jedna kopija etalona grba i zastave grada deponovana je u arhivi Srpskog društva za heraldiku, genealogiju, veksilologiju i faleristiku "Beli orao" iz Beograda.

Član 5

Grb i zastava ne mogu da se upotrebljavaju kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model, niti kao bilo koji drugi znak za obeležavanje robe ili usluga.

Grb i zastava ne smeju da se upotrebljavaju ako su oštećeni ili svojim izgledom nepodobni za upotrebu.

Grb i zastava kojima su izmenjeni pojedini elementi ali svojim izgledom asociraju na grb i zastavu grada ne smeju da se koriste.

Grb i zastava grada ne smeju da se upotrebljavaju neprimereno, nedolično, to jest na način koji vređa javni moral i dostojanstvo građana Beograda.

Član 6

Upotreba grba i zastave grada u umetničkom stvaralaštvu i u vaspitno-nastavne svrhe slobodna je, pod uslovom da se ne protivi dobrom ukusu, društvenim i moralnim normama, heraldičkoj praksi, tradiciji i ovoj odluci.

Član 7

Izvršni odbor donosi uputstvo kojim se bliže uređuje upotreba grba i zastave grada.

II UPOTREBA GRBA GRADA

1. Službena upotreba grba

Član 8

Osnovni grb grada je oznaka i simbol grada, a koristi ga Gradska uprava za obeležavanje svojih prostorija i u službenoj je upotrebi.

Član 9

Srednji grb grada je službeni grb organa grada i javnih službi, ističe se na zgradama koje oni koriste i u službenoj je upotrebi.

Veliki grb grada oznaka je i simbol grada, a ističe se na glavnoj zgradi Skupštine grada Beograda, u službenim prostorijama predsednika i potpredsednika Skupštine grada kao i predsednika Izvršnog odbora, služi za njihovu službenu upotrebu; u najsvečanijim prilikama kada se ističu značaj i tradicija grada; kao i svim drugim slučajevima kada se reprezentuje grad.

Veliki grb grada obavezno se utiskuje, odnosno štampa na poveljama, diplomama i drugim javnim priznanjima koje dodeljuje grad.

Član 10

Osnovni, odnosno Srednji grb grada utiskuju se, odnosno štampaju na predmetima koji se daju u reprezentativne svrhe, kao i na memorandumu, koverti, zvaničnoj pozivnici i čestitki, vizitkarti i sl.

Zaposlena lica u Gradskoj upravi mogu otiskivati samo Osnovni grb na službenim vizitkartama, a birana, imenovana i postavljena lica mogu otiskivati Srednji grb na službenim vizitkartama.

Član 11

Grb grada ističe se na javnim mestima, na otvorenom i u zatvorenom prostoru za vreme manifestacija od značaja za grad.

Član 12

Grb grada mogu koristiti zvanični predstavnici i delegacije grada kada učestvuju na manifestacijama koje se održavaju u drugim gradovima u zemlji i inostranstvu.

Član 13

Na granici atara grada ističe se Srednji grb grada.

Član 14

Grb grada može se koristiti kao oznaka na službenom odelu radnika organa gradske uprave, koji u skladu sa posebnim propisima nose službena odela, kao i na službenim vozilima Skupštine grada Beograda.

Član 15

U svim slučajevima službene upotrebe grba grada mora se prethodno pribaviti mišljenje organa Gradske uprave nadležnog za poslove informisanja o izgledu i načinu isticanja grba i zastave.

2. Upotreba grba po odobrenju

Član 16

Preduzeću, ustanovi ili drugoj organizaciji, kao i preduzetniku sa sedištem na teritoriji grada izuzetno se može odobriti da Osnovni grb grada upotrebi kao ukras, kao deo nezaštićenog znaka ili u komercijalne svrhe.

Odobrenje za upotrebu grba daje organ Gradske uprave nadležan za poslove informisanja.

Član 17

Protiv akta o odbijanju zahteva za upotrebu grba ili zastave grada žalba se podnosi Izvršnom odboru.

Izvršni odbor obrazuje heraldičku komisiju koja razmatra pitanja vezana za upotrebu grba i zastave grada, usklađenost predstave grba za čije se korišćenje traži saglasnost sa blazonom i/ili važećim etalonom grba, da li su namena za koju se traži upotreba grba i način na koji će grb biti korišćen u skladu sa Odlukom i Uputstvom o upotrebi grba i zastave, dobrim heraldičkim običajima i praksom.

Heraldička komisija Izvršnog odbora ima pet članova od kojih su tri predstavnika grada i dva heraldičara iz Srpskog heraldičkog društva "Beli orao".

Član 18

Zahtev za davanje odobrenja sadrži namenu upotrebe grba, tehnički opis i druge činjenice bitne za odlučivanje.

Član 19

Rešenjem kojim se odobrava upotreba grba mogu se odrediti posebni uslovi: namena, naknada za korišćenje i rok u kome odobrenje važi i drugo, ukoliko takva ograničenja odgovaraju nameni upotrebe grba.

Član 20

Subjekti kojima je odobrena upotreba grba dužni su da obezbede doličan izgled ukrasa, odnosno nezaštićenog znaka.

Član 21

Rešenjem kojim se odobrava upotreba grba ukida se ako korisnik odobrenja upotrebljava grb suprotno utvrđenoj nameni i uslovima ili se ne stara o doličnom izgledu ukrasa ili nezaštićenog znaka.

Član 22

Organ Gradske uprave nadležan za poslove informisanja vodi evidenciju izdatih odobrenja.

III UPOTREBA ZASTAVE GRADA

Član 23

Zastava grada ističe se:

1) u dane praznika grada na zgradama Skupštine grada Beograda i zgradama javnih preduzeća i javnih službi koje je osnovao grad;

2) prilikom proslava, svečanosti i drugih masovnih kulturnih, sportskih i sličnih manifestacija od značaja za grad;

3) prilikom međugradskih susreta, takmičenja i drugih skupova (političkih, naučnih, kulturno-umetničkih, sportskih i dr.) na kojima grad učestvuje ili je reprezentovan, u skladu sa pravilima i praksom održavanja takvih skupova;

4) stalno na zgradama Skupštine grada Beograda - Starom dvoru i na zgradi na Trgu Nikole Pašića;

5) u drugim slučajevima, ako njena upotreba nije u suprotnosti sa odredbama ove odluke a na osnovu odobrenja.

Zastava grada stalno je postavljena u službenim prostorijama predsednika i potpredsednika Skupštine grada Beograda i predsednika Izvršnog odbora.

Član 24

Grad može imati unikatnu zastavu - štandartu.

Dimenzija, izgled i izrada ove zastave uređuju se aktom Izvršnog odbora.

Štandarta se koristi u enterijeru, u najsvečanijim prilikama, isključivo u prisustvu predsednika i potpredsednika Skupštine grada Beograda ili lica koja ih zamenjuju.

Član 25

Kada se zastava ističe zajedno sa zastavom drugih gradova, postavlja se tako da se ističe prednost zastave grada kao domaćina.

Član 26

Zastava grada ne sme biti postavljena tako da dodiruje tlo, niti kao podloga, podmetač, prostirka, zavesa i sl.

Zastava grada ne sme da se upotrebljava kao aplikacija.

Zastavom se ne mogu prekrivati vozila ili drugi predmeti, niti se mogu ukrašavati konferencijski stolovi ili govornice, osim u formi stone zastavice.

IV NADZOR

Član 27

O sprovođenju ove odluke stara se organ Gradske uprave nadležan za poslove informisanja.

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši organ Gradske uprave nadležan za poslove komunalne inspekcije.

Komunalni inspektor je ovlašćen da, kada utvrdi da se grb i zastava koriste suprotno odredbama ove odluke, rešenjem zabrani upotrebu grba i zastava grada i, po pravilu, naloži uklanjanje sa objekta i predmeta na kojima su istaknuti i druge mere radi otklanjanja utvrđenih nedostataka.

V KAZNENE ODREDBE

Član 28

Novčanom kaznom od 10.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

1. koristi grb i zastavu grada suprotno članu 2 odluke;

2. koristi grb i zastavu grada suprotno članu 5 odluke;

3. koristi grb i zastavu grada suprotno članu 6 odluke;

4. koristi grb grada bez odobrenja nadležnog organa (član 16) ili suprotno odobrenju (član 19);

5. koristi grb suprotno odredbi člana 20 odluke.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 500 do 5.000 dinara i odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 500 do 5.000 dinara.

Član 29

Za prekršaj iz člana 28 ove odluke može se na licu mesta naplatiti mandatna kazna u iznosu od 5.000 dinara za pravno lice i preduzetnika, a novčana kazna od 500 dinara za odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice.

Novčanu kaznu iz stava 1 ovog člana naplaćuje na licu mesta komunalni inspektor.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 30

Izvršni odbor Skupštine grada Beograda doneće akte iz člana 3 za Veliki i Srednji grb u roku od 60 dana, a akt iz člana 7 ove odluke u roku od 120 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 31

Preduzeće, ustanova, druga organizacija ili preduzetnik koji su upotrebljavali grb grada do dana stupanja na snagu ove odluke dužni su da u roku od tri meseca od dana njenog stupanja na snagu, podnesu zahteve za davanje odobrenja iz člana 17 ove odluke.

Preduzeće, ustanova, druga organizacija ili preduzetnik koji su upotrebljavali grb grada protivno članu 6 ove odluke do dana njenog stupanja na snagu, dužni su da u roku od tri meseca od dana njenog stupanja na snagu usklade upotrebu grba sa odredbama ove odluke.

Član 32

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o upotrebi grba i zastave grada Beograda ("Službeni list grada Beograda", br. 19/95, 20/95, 15/96, 7/98, 6/99).

Član 33

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".