PRAVILNIK
O TEHNIČKIM I DRUGIM USLOVIMA ZA POSTAVLJANJE BILBORDA I DRUGIH REKLAMNIH OZNAKA NA JAVNIM POVRŠINAMA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 8/2002 i 10/2003)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se tehnički i drugi uslovi za postavljanje bilborda i drugih reklamnih oznaka na javnim površinama, na teritoriji Grada Novog Sada.

Član 2

Bilbord je slobodnostojeći reklamni pano odgovarajućih dimenzija namenjen za postavljanje reklamnih poruka.

Član 3

Reklamna oznaka je: reklamna tabla, transparent, rotirajuća reklamna tabla, prenosiva reklamna tabla, oznake na ukrasnim i zaštitno-namenskim ogradama, oznake na uličnim fasadama, reklamni tekstovi ili simbol na žardinjerama, razapetim platnima i zastavama, komercijalni i drugi oglasi, kao i oznake kojima se obeležavaju nepokretna kulturna dobra, turistički i drugi objekti.

II OBLIK, SADRŽAJ I DIMENZIJE BILBORDA I REKLAMNE OZNAKE

Član 4

Bilbord može da bude pravougaonog ili kvadratnog oblika.

Reklamna oznaka može da bude pravougaonog, kružnog, trouglastog, elipsastog ili oblika mnogougla. Reklamna oznaka može biti nepokretna ili rotirajuća.

Član 5

Bilbord i reklamna oznaka mogu da sadrže tekstualnu poruku, grafičku poruku ili obe vrste poruka.

Reklamna poruka iz stava 1 ovog člana može da bude sa jedne ili sa obe strane.

Član 6

Maksimalna površina bilborda je 20 m2, a najmanja površina reklamne oznake je 0,50 m2.

Ako je reklamna oznaka u obliku kruga, prečnik ne može da bude manji od 120 cm.

Ako je reklamna oznaka u obliku jednakostraničnog trougla, dužina strane ne može da bude manja od 150 cm.

Član 7

Raspored boja i simbola na bilbordu i reklamnim oznakama ne sme da podseća na saobraćajni znak.

Slova, brojevi i simboli na bilbordu i reklamnim oznakama moraju da se visinom, bojom i oblikom razlikuju od slova, brojeva i simbola na saobraćajnom znaku.

Na obod reklamne oznake kružnog, elipsastog ili trouglastog oblika ne može da se nalazi neprekidni pojas crvene boje. Pod neprekidnim pojasom se podrazumeva i onaj čiji je centralni ugao prekida kontinuiteta manji od 90o.

Član 8

Bilbord može biti neosvetljen, osvetljen (izvor svetla je spoljni) i prosvetljen (izvor svetla je unutrašnji), a reklamna oznaka može biti svetleća i nesvetleća.

III TEHNIČKI USLOVI ZA POSTAVLJANJE BILBORDA I REKLAMNIH OZNAKA

Član 9

Bilbord i reklamna oznaka se postavljaju na javnim površinama tako da ne ugrožavaju saobraćaj i ne ometaju učesnike u javnom saobraćaju.

Član 10

Reklamna oznaka ne može da se postavi na: stub ili naličje saobraćajnog znaka, stub ili naličje semafora, stablo drveta ili ukrasno zelenilo, autobusko stajalište, u trouglu preglednosti raskrsnice ili ukrštanja puta sa železničkom prugom, osim reklamne oznake na stubu javne rasvete, pod uslovima utvrđenim ovim pravilnikom.

Bilbord se postavlja pod pravim uglom u odnosu na tlo.

Član 11

Bilbord i reklamna oznaka se postavljaju na sopstvenom nosaču ili nosačima, a reklamna oznaka može da se postavi i na stub javne rasvete, osim stuba koji nosi vazdušnu elektro mrežu.

Član 12

Bilbord i reklamna oznaka mogu da se postave na trotoar pod uslovom da je postavljena na jednom stubu nosaču i da je za nesmetan prolaz pešaka obezbeđena širina prolaza od najmanje 3,0 m.

Član 13

Ako se bilbord i reklamna oznaka postavljaju iznad biciklističke staze ili trotoara, minimalna vertikalna udaljenost donje ivice bilborda i reklamne oznake od najisturenije tačke biciklističke staze ili trotoara je 2,5 m.

Ako se bilbord i reklamna oznaka postavljaju pored biciklističke staze ili trotoara, minimalna horizontalna udaljenost najbliže ivice bilborda i reklamne oznake od najisturenije tačke biciklističke staze ili trotoara je 0,3 m.

Član 14

Ako se bilbord i reklamna oznaka postavljaju iznad kolovoza, minimalna vertikalna udaljenost donje ivice reklamne oznake od najisturenije tačke kolovoza je 4,5 m.

Ako se reklamna oznaka postavlja pored kolovoza, minimalna horizontalna udaljenost najbliže ivice reklamne oznake od najisturenije tačke kolovoza je 1 m, a ako je visina donje ivice reklamne oznake manja od 1,2 m, minimalna horizontalna udaljenost je 3,0 m.

Član 15

Ako se reklamna oznaka postavlja na ukrasnim i zaštitno-namenskim ogradama duž kolovoza, minimalna horizontalna udaljenost najbliže ivice reklamne oznake od najisturenije tačke kolovoza je 0,3 m.

Visina stuba nosača reklamne oznake kao i same oznake na ukrasnim i zaštitno-namenskim ogradama ne može da bude veća od 1 m.

Član 16

Bilbord i reklamna oznaka ne mogu da se postavljaju u razdelnom pojasu i razdelnom ostrvu čija je širina manja od 6 m.

Član 17

Na stub javne rasvete mogu da se postave najviše dve reklamne oznake pod uslovom da reklamne oznake moraju biti na suprotnim stranama u odnosu na osu stuba.

Ako se reklamna oznaka postavlja na stub javne rasvete čija je visina veća od 6 m, donja ivica rama reklamne oznake mora biti postavljena na visini od 4,5 m od najisturenije tačke terena.

Ako se reklamna oznaka postavlja na stub javne rasvete čija je visina manja od 6 m, donja ivica rama reklamne oznake mora biti postavljena na visini od 2,5 m od najisturenije tačke terena, ali tako da ne ulazi u slobodan profil kolovoza.

Ram reklamne oznake koji se postavlja na stub javne rasvete pričvršćuje se na dve tačke, a udaljenost najbliže ivice rama od spoljne ivice stuba mora biti 0,1 m.

Član 18

Reklamna oznaka koja se postavlja na stub javne rasvete mora biti pravougaonog oblika dimenzija 0,70 m x 1,00 m.

Reklamna oznaka iz stava 1 ovog člana može biti neosvetljena i prosvetljena, a može da se postavi i kao rotirajuća, umetnuta u okvir rama.

Član 19

Reklamna oznaka ne može da se postavi na stub javne rasvete koji se nalazi u trouglu preglednosti, raskrsnice ili ukrštanja puta sa železničkom prugom, a čija stranica trougla iznosi 40 m u naselju i 120 m van naselja.

Član 20

Žardinjere i reklamne oznake na njima moraju da se postave tako da je osigurana njihova stabilnost.

Visina žardinjere ne može da pređe 1 m.

Ako se žardinjera sa reklamnom oznakom postavlja na trotoar, za nesmetan prolaz pešaka mora da se obezbedi širina od najmanje 2 m.

Član 21

Bilbord i reklamna oznaka mogu da se postave na uličnu fasadu zgrade pod uslovom da se obezbedi minimalna visina od 2,5 m od trotoara.

Član 22

Bilbord i reklamna oznaka moraju biti postavljeni tako da ne zaklanjaju saobraćajni znak. Minimalna udaljenost bilborda i reklamne oznake od saobraćajnog znaka je 15 m u naselju, a 50 m van naselja.

Član 23

Bilbord i reklamna oznaka se postavljaju tako da ne zaklanjaju postojeći bilbord ili reklamnu oznaku. Minimalno rastojanje između postavljenih bilborda i reklamnih oznaka je 15 m u naselju, a 50 m van naselja.

Član 24

Rastojanje između dve reklamne oznake postavljene u istom smeru od kojih je jedna veće površine od 4 m2, ne može biti manja od 25 m u naselju, a 100 m van naselja.

Rastojanje između dva bilborda i dve reklamne oznake postavljene u istom smeru od kojih je jedna veće površine od 12 m2, ne može biti manja od 50 m u naselju, a 150 m van naselja.

Član 25

Visina donje ivice rotirajuće reklamne oznake mora biti minimalno 2,5 m od nivoa terena.

Član 26

Bilbord i reklamna oznaka čija je ukupna površina veća od 4 m2 moraju imati statički proračun, urbanističko-tehničke uslove i odgovarajuće konstruktivno rešenje nosača i temelja.

Član 27

Gornja ivica temeljne stope nosača bilborda i reklamne oznake ne sme biti iznad nivoa terena i mora biti prekrivena travom ili materijalom kojim je obrađen okolni teren.

Temeljna stopa nosača bilborda i reklamne oznake ne može da se postavi iznad PTT instalacija, elektro-kablova i drugih podzemnih vodova.

Član 28

Ako je bilbord osvetljen ili prosvetljen ili reklamna oznaka svetleća, izvor svetlosti mora biti postavljen tako da ne zaslepljuje učesnike u saobraćaju. Svetlost ne sme biti emitovana u isprekidanim intervalima.

Ako je bilbord osvetljen ili prosvetljen ili reklamna oznaka svetleća, kao i ako se reklamna oznaka postavlja na stub javne rasvete, podnosilac zahteva dužan je pribaviti saglasnost nadležne elektrodistribucije.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 29

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika, prestaje da važi Privremeni pravilnik o postavljanju natpisa pored javnog puta ("Službeni list Grada Novog Sada", broj 16/96).

Član 30

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".