PRAVILNIK
O USLOVIMA ZA OBAVLJANJE TRGOVINE DUVANSKIM PROIZVODIMA

("Sl. glasnik RS", br. 77/2003)

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se bliži uslovi za obavljanje trgovine na veliko i trgovine na malo duvanskim proizvodima.

II USLOVI ZA OBAVLJANJE TRGOVINE NA VELIKO

Član 2

Preduzeće, odnosno preduzetnik, može da se bavi trgovinom na veliko duvanskim proizvodima, ako:

1) raspolaže odgovarajućim skladištem, koje je izgrađeno od čvrstog materijala u skladu sa propisima o planiranju i izgradnji objekata;

2) raspolaže prevoznim sredstvima koja mu omogućavaju nesmetano i redovno snabdevanje trgovaca na malo;

3) ima zaključen predugovor o snabdevanju duvanskim proizvodima sa registrovanim proizvođačem, odnosno uvoznikom duvanskih proizvoda.

Član 3

Skladište iz člana 2 tačka 1) ovog pravilnika jeste prostorija, odnosno objekat u kojoj se obavlja preuzimanje, čuvanje i pripremanje duvanskih proizvoda za otpremu.

Član 4

Skladište ima površinu od najmanje 500 m2, a visinu od najmanje 2,8 m, koja omogućava uredno uskladištenje najmanje 30 tona cigareta i drugih duvanskih proizvoda u okviru ukupnog magacinskog prostora.

Proizvodi iz stava 1 ovog člana mogu se skladištiti u više skladišta koja su fizički odvojena, s tim da svako skladište ima površinu od najmanje 100 m2, a da ukupna površina magacinskog prostora u svim skladištima nije manja od 500 m2 i da su u svakom skladištu ispunjeni i drugi propisani uslovi.

Član 5

Skladište ima manipulativni prostor za nesmetan istovar i utovar robe i opremu za preuzimanje, odnosno uredno uskladištenje radi čuvanja duvanskih proizvoda u skladištu i njihovu otpremu iz skladišta.

Član 6

Skladište ima higijenski ispravnu vodu, pribor za higijenu i održavanje čistoće, prirodno ili veštačko osvetljenje i provetravanje i opremu za smeštaj duvanskih proizvoda na način koji omogućava nesmetan pristup i zaštitu proizvoda od zagađivanja i štetnih uticaja na kvalitet i ispravnost proizvoda.

Član 7

Skladište ima jedan ili više ulaza za korisnike i obezbeđene uslove za nesmetano preuzimanje duvanskih proizvoda i njihovu otpremu.

Član 8

Za nesmetano i redovno snabdevanje trgovaca na malo, obezbeđuju se prevozna sredstva najmanje ukupne nosivosti 10 tona.

Prevozno sredstvo za namene iz stava 1 ovog člana ima nosivost najmanje 300 kg.

Član 9

Za prevoz duvanskih proizvoda koriste se prevozna sredstva vidno označena propisanom oznakom.

Član 10

Pravo da podnese zahtev za dobijanje licence za obavljanje trgovine na veliko duvanskim proizvodima ima i preduzeće, odnosno preduzetnik koji podnese detaljan projekat koji predviđa uslove iz čl. 2 do 9 ovog pravilnika sa obrazloženjem projekta, utvrđenim iznosom potrebnih finansijskih sredstava za realizaciju projekta, bankarskom garancijom na taj iznos, odnosno dokazom o obezbeđenim sredstvima u tom iznosu od banke ili druge finansijske organizacije, kao i obezbeđenim sredstvima za plaćanje propisane naknade za dobijanje licence i dokaz o obezbeđenim sredstvima u iznosu propisanog depozita koji se plaća kod upisa u Registar.

Član 11

Lice ovlašćeno za zastupanje preduzeća koje obavlja trgovinu na veliko duvanskim proizvodima, odnosno preduzetnik, može biti lice koje u periodu od tri godine pre dana podnošenja zahteva za dobijanje licence, nije osuđeno na novčanu kaznu ili kaznu zatvora za izvršeno krivično delo zbog nedozvoljene trgovine duvanskim proizvodima.

Uslov iz stava 1 ovog člana odnosi se i na lice ovlašćeno za zastupanje povezanog lica sa preduzećem koje se upisuje u Registar trgovaca na veliko duvanskim proizvodima i pravnog lica čiji pravni sledbenik se upisuje u Registar trgovaca na veliko duvanskim proizvodima.

III USLOVI ZA OBAVLJANJE TRGOVINE NA MALO DUVANSKIM PROIZVODIMA

Član 12

Preduzeće, odnosno preduzetnik, može da se bavi trgovinom na malo duvanskim proizvodima, ako:

1) ima zaključen predugovor o snabdevanju duvanskim proizvodima sa registrovanim trgovcima na veliko duvanskim proizvodima;

2) raspolaže maloprodajnim objektom koji ispunjava sanitarno-higijenske, zdravstvene i druge uslove u skladu sa zakonom kojim se uređuje sanitarni nadzor;

3) nema neizmirene obaveze po osnovu javnih prihoda.

Član 13

Trgovina na malo duvanskim proizvodima obavlja se u maloprodajnom objektu koji je izgrađen u skladu sa propisima o planiranju i izgradnji objekata, odnosno postavljen na javnoj površini u skladu sa propisima kojima se uređuje obavljanje komunalnih delatnosti.

Maloprodajni objekat iz stava 1 ovog člana ima propisanu oznaku o zabrani prodaje duvanskih proizvoda maloletnim licima, postavljenu na propisan način.

Član 14

Lice ovlašćeno za zastupanje preduzeća koje obavlja trgovinu na malo duvanskim proizvodima, odnosno preduzetnik, može biti lice koje u periodu od tri godine pre dana podnošenja zahteva za dobijanje odobrenja nije osuđeno na novčanu kaznu ili kaznu zatvora za izvršeno krivično delo zbog nedozvoljene trgovine duvanskim proizvodima.

Uslov iz stava 1 ovog člana odnosi se i na lice ovlašćeno za zastupanje povezanog lica sa preduzećem koje traži odobrenje za obavljanje trgovine na malo duvanskim proizvodima i pravnog lica čiji pravni sledbenik traži odobrenje za obavljanje trgovine na malo duvanskim proizvodima.

IV ZAVRŠNA ODREDBA

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".