PRAVILNIK
O NAČINU OBRAČUNA I UPLATE I O SADRŽINI PORESKE PRIJAVE O OBRAČUNATIM I PLAĆENIM DOPRINOSIMA ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE

("Sl. glasnik RS", br. 90/2002 i 77/2003)

Član 1

Pravno i fizičko lice koje ima zaposlene, odnosno lica koja obavljaju privremene i povremene poslove, a imaju svojstvo osiguranika zaposlenih u skladu sa zakonom kojim se uređuje penzijsko i invalidsko osiguranje (u daljem tekstu: poslodavac), prilikom svake isplate zarada i naknada zarada, odnosno naknada za rad (u daljem tekstu: zarada), vrši obračun i uplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje na način propisan ovim pravilnikom, na obrascima zbirne poreske prijave (u daljem tekstu: poreska prijava), i to:

1) PP OD - Poreska prijava o obračunatim i plaćenim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje na zarade;

2) PP OD-1 - Poreska prijava o obračunatim i plaćenim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje na naknade zarada na teret drugih isplatioca.

Poreske prijave iz stava 1 ovog člana odštampane su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 2

Poslodavac popunjava poreske prijave iz člana 1 ovog pravilnika na osnovu podataka koje utvrdi na dan isplate zarada i naknada zarada i jedan primerak poreske prijave dostavlja Poreskoj upravi istog dana kada je izvršena isplata, a najkasnije u roku od 24 časa od momenta isplate zarade, odnosno naknade zarade.

Član 3

Poreska prijava - PP OD

1) Obračunate zarade, osnovice za obračun doprinosa i obračun doprinosa

Pod rednim brojem 1 unosi se ukupan iznos obračunatih zarada za isplatu, kao i iznos ukupno isplaćenog dela zarade za mesec za koji se vrši isplata za zaposlene sa rednog broja 2, a dobija se sabiranjem pojedinačnih zarada svakog zaposlenog po osnovu zarade koju je ostvario za obavljeni rad i vreme provedeno na radu, uvećane zarade, naknade zarade i drugih primanja utvrđenih opštim aktom ili ugovorom o radu.

Ako je deo zarade isplaćen pre 1. juna 2001. godine, isplaćeni deo neto zarade uvećava se za pripadajuće doprinose za socijalno osiguranje i porez iz zarade, prema propisima koji važe od 1. juna 2001. godine.

Pod rednim brojem 2 unosi se ukupan broj zaposlenih kod poslodavaca po grupama poslova prema zahtevima stručnosti (kolone 3-10) utvrđenih aktom o sistematizaciji radnih mesta, a za privremene i povremene poslove prema stepenu stručne spreme koja je potrebna za obavljanje tih poslova.

Pod ukupnim brojem zaposlenih smatra se broj zaposlenih kod poslodavca u mesecu za koji se vrši obračun i isplata zarada i uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti     (u daljem tekstu: doprinos za obavezno socijalno osiguranje).

Pod rednim brojem 2.1. unosi se broj zaposlenih kojima je zarada koja se isplaćuje zajedno sa ranije isplaćenim delom zarade, u visini najniže osnovice ili u iznosu nižem od najniže osnovice koja služi za obračun doprinosa, a koje su utvrđene u skladu sa zakonom.

Pod rednim brojem 2.2. unosi se broj zaposlenih kojima je zarada koja se isplaćuje, zajedno sa ranije isplaćenim delom zarade u iznosu većem od najnižih osnovica, utvrđenih u skladu sa zakonom.

Pod rednim brojem 2.3. unosi se broj zaposlenih kojima je zarada koja se isplaćuje, zajedno sa ranije isplaćenim delom zarade u visini pet ili više prosečnih zarada u Republici, prema podatku nadležnog organa za poslove statistike na dan uplate doprinosa.

Za zaposlene sa rednog broja 2.3. doprinosi se plaćaju na pet prosečnih zarada u Republici prema podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike na dan uplate doprinosa.

Pod rednim brojem 3 unosi se ukupan iznos osnovica na koje se vrši obračun doprinosa, a koji se za svaku grupu poslova prema zahtevu stručnosti dobija sabiranjem osnovica na koje se vrši obračun doprinosa sa red. br. 3.1. do 3.3.

Pod rednim brojem 3.1. unosi se ukupan iznos osnovica na koje se vrši obračun doprinosa, a koji se, za svaku grupu poslova prema zahtevu stručnosti, dobija sabiranjem pojedinačnih osnovica na koje se vrši obračun doprinosa za zaposlene sa rednog broja 2.1.

Pod rednim brojem 3.2. unosi se ukupan iznos osnovica na koje se vrši obračun doprinosa, a koji se, za svaku grupu poslova prema zahtevu stručnosti, dobija sabiranjem pojedinačnih osnovica na koje se vrši obračun doprinosa za zaposlene sa rednog broja 2.2.

Pod rednim brojem 3.3. unosi se ukupan iznos osnovica na koje se vrši obračun doprinosa za zaposlene sa rednog broja 2.3, a dobija se tako što se broj zaposlenih sa rednog broja 2.3. pomnoži iznosom pet prosečnih zarada u Republici, prema podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike koji je poznat na dan uplate doprinosa.

Red. br. 4 popunjava se samo kada se vrši uplata doprinosa bez isplata zarada, i unosi se ukupan iznos najnižih osnovica na koje se obračunavaju doprinosi, a koji se dobija množenjem najnižih osnovica prema zahtevu stručne spreme sa brojem zaposlenih na red. br. 2.

Pod rednim brojem 5 unosi se ukupan iznos obračunatih doprinosa na teret zaposlenog i poslodavca, a dobija se množenjem iznosa sa rednog broja 3, odnosno sa rednog broja 4 (u slučaju plaćanja doprinosa bez isplate zarade) zbirnom stopom doprinosa za obavezno socijalno osiguranje na teret zaposlenog i poslodavca, koja važi na dan uplate doprinosa.

Pod rednim brojem 5.1. do 5.3. unosi se na svakom rednom broju iznos doprinosa posebno za svaki oblik obaveznog socijalnog osiguranja, obračunat po stopama doprinosa na teret zaposlenog i poslodavca koje važe na dan uplate doprinosa, na osnovicu sa rednog broja 3, odnosno rednog broja 4.

Pod rednim brojem 6 unosi se ukupan broj zaposlenih koji rade na poslovima na kojima se računa staž osiguranja sa uvećanim trajanjem (beneficirani radni staž).

Pod rednim brojem 7 unosi se ukupan iznos sredstava obračunatog doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za zaposlene na rednom broju 6 koji plaća poslodavac, po odgovarajućim stopama koje važe na dan obračuna i uplate doprinosa, a koji se obračunava na osnovicu koju predstavlja zarada, odnosno deo zarada koji se isplaćuje zaposlenima koji rade na tim radnim mestima.

2) Ranije isplaćeni deo zarade i plaćeni doprinosi

Pod rednim brojem 8 unosi se iznos isplaćenih zarada, ako je prethodno izvršena jedna ili više isplata, odnosno zbir svih prethodnih isplata za mesec za koji su izvršene isplate zarada, ako je bilo više isplata.

Pod rednim brojem 8.1. unose se delovi zarade isplaćenih pre 1. juna 2001. godine, uvećani za pripadajuće doprinose i porez iz zarade po propisima koji važe od 1. juna 2001. godine.

Pod rednim brojem 8.2. unose se delovi zarade isplaćeni posle 1. juna 2001. godine.

Pod rednim brojem 9 unosi se ukupan iznos prethodno plaćenih doprinosa iz zarada zaposlenih i poslodavca, a dobija se sabiranjem plaćenih doprinosa sa red. br. 9.1. i 9.2.

Pod rednim brojem 9.1. unosi se ukupan iznos ranije plaćenih doprinosa iz zarada zaposlenih, a dobija se sabiranjem red. br. 9.1.1. do 9.1.3.

Pod red. br. 9.1.1. do 9.1.3. unose se ranije plaćeni doprinosi za svaki oblik obaveznog socijalnog osiguranja, a dobija se kao zbir pojedinačno plaćenih doprinosa iz zarada zaposlenih.

Pod rednim brojem 9.2. unosi se ukupan iznos ranije plaćenih doprinosa na teret poslodavca, a dobija se sabiranjem red. br. 9.2.1. do 9.2.3.

Pod red. br. 9.2.1. do 9.2.3. unose se ranije plaćeni doprinosi za svaki oblik obaveznog socijalnog osiguranja, a dobija se kao zbir pojedinačno plaćenih doprinosa na teret poslodavca.

Pod rednim brojem 10 unosi se iznos prethodno plaćenih doprinosa za staž osiguranja sa uvećanim trajanjem za mesec za koji se plaća doprinos.

Za zaposlene kojima je prestao radni odnos, a kojima je pre prestanka radnog odnosa isplaćena zarada u celini i podneta poreska prijava PP OD, poslodavac ne unosi iznos isplaćenih zarada i iznos plaćenih doprinosa.

3) Zarada za isplatu i doprinosi za uplatu

Pod rednim brojem 11 unosi se iznos razlike zarada koje se isplaćuju, odnosno deo zarada ako se isplaćuje u više delova, a dobija se tako što se od iznosa obračunatih zarada sa rednog broja 1 oduzme iznos isplaćenih zarada sa rednog broja 8. Podatak koji je manji od nule se ne unosi.

Pod rednim brojem 12 unose se doprinosi za uplatu iz zarada zaposlenih i na teret poslodavca, a dobija se kada se od iznosa sa rednog broja 5 oduzme iznos sa rednog broja 9.

Pod rednim brojem 12.1. unose se doprinosi za uplatu iz zarada zaposlenih, a dobija se kada se iznos sa rednog broja 5.1. umanji za iznos sa rednog broja 9.1.

Pod rednim brojem 12.1.1. do 12.1.3. unose se doprinosi za uplatu iz zarada zaposlenih, a dobija se kada se za svaki oblik socijalnog osiguranja od iznosa sa red. broj 5.1.1. do 5.1.3. oduzmu odgovarajući iznosi sa red. br. 9.1.1. do 9.1.3., a prema opisu datom u obrascu.

Pod rednim brojem 12.2. unose se doprinosi za uplatu na teret poslodavca, a dobija se kada se iznos sa rednog broja 5.2. umanji za iznos sa red. br. 9.2.

Pod rednim brojem 12.2.1. do 12.2.3. unose se doprinosi za uplatu na teret poslodavca, a dobija se kada se za svaki oblik socijalnog osiguranja od iznosa sa red. broj 5.2.1. do 5.2.3. oduzmu odgovarajući iznosi sa red. br. 9.2.1. do 9.2.3, a prema opisu datom u obrascu.

Pod rednim brojem 13 unosi se doprinos za uplatu PIO za beneficirani radni staž, a dobija se kada se od iznosa sa rednog broja 7 oduzme iznos sa rednog broja 10.

4) Više plaćeni doprinosi i umanjenje doprinosa za uplatu

Pod rednim brojem 14 unosi se podatak pri konačnoj isplati zarada za mesec, a dobija se kao zbir iznosa sa red. br. 14.1. i 14.2. Ovaj podatak se prenosi na redni broj 15 pri prvoj isplati zarada za naredni mesec.

Pod rednim brojem 14.1. unosi se podatak o više plaćenim doprinosima iz zarada zaposlenih, a dobija se kada se od iznosa sa rednog broja 9.1. oduzme iznos sa rednog broja 5.1.

Pod red. br. 14.1.1. do 14.1.3. unose se podaci o više plaćenim doprinosima za svaki oblik obaveznog socijalnog osiguranja, a dobija se kada se od iznosa sa red. br. 9.1.1. do 9.1.3. oduzmu iznosi sa red. br. 5.1.1. do 5.1.3, a prema opisu datom u obrascu.

Pod rednim brojem 14.2. unosi se podatak o više plaćenim doprinosima iz zarada zaposlenih, a dobija se kada se od iznosa sa rednog broja 9.2. oduzme iznos sa rednog broja 5.2.

Pod red. br. 14.2.1. do 14.2.3. unose se podaci o više plaćenim doprinosima za svaki oblik obaveznog socijalnog osiguranja, a dobija se kada se od iznosa sa red. br. 9.2.1. do 9.2.3. oduzmu iznosi sa red. br. 5.2.1. do 5.2.3, a prema opisu datom u obrascu.

Na rednom broju 15 podatak unosi samo poslodavac koji je pri prethodnoj konačnoj isplati zarade za mesec iskazao više plaćene doprinose. Iznos na ovom red. br. predstavlja razliku iznosa iskazanog na rednom broju 12 i iznosa iskazanog na rednom broju 14.

Na rednom broju 15.1. unosi se podatak o iznosu doprinosa za uplatu iz zarada zaposlenih, a dobija se kao razlika iznosa iskazanih na red. br. 12.1. i 14.1.

Na red. br. 15.1.1. do 15.1.3. unose se podaci o iznosu doprinosa za uplatu iz zarada zaposlenih za svaki oblik obaveznog socijalnog osiguranja, a dobijaju se kao razlike iznosa iskazanih na red. br. 12.1.1. do 12.1.3. i iznosa sa red. br. 14.1.1. do 14.1.3, a prema opisu datom u obrascu.

Na rednom broju 15.2. unosi se podatak o iznosu doprinosa za uplatu na teret poslodavca, a dobija se kao razlika iznosa iskazanih na red. br. 12.2. i 14.2.

Na red. br. 15.2.1. do 15.2.3. unose se podaci o iznosu doprinosa za uplatu na teret poslodavca za svaki oblik obaveznog socijalnog osiguranja, a dobijaju se kao razlike iznosa iskazanih na red. br. 12.2.1. do 12.2.3. i iznosa sa red. br. 14.2.1. do 14.2.3, a prema opisu datom u obrascu.

Član 4

Ako se zarada isplaćuje u delovima, a tako isplaćeni pojedinačni deo zarade je niži od 50% najniže osnovice utvrđene u skladu sa zakonom za odgovarajuću grupu poslova prema zahtevu stručnosti, poslodavac prilikom isplate prvog dela zarade može da obračunava i plaća doprinose za obavezno socijalno osiguranje na 50% najniže osnovice.

Ako je deo zarade veći od 50% najniže osnovice, a manji od najniže osnovice za odgovarajuću grupu poslova, prilikom isplate prvog dela zarade doprinosi se plaćaju na najniže osnovice.

Prilikom isplate drugog dela zarade ako je pojedinačni deo zarade koji se isplaćuje, zajedno sa isplaćenim prvim delom zarade, niži od najniže osnovice utvrđene u skladu sa zakonom, osnovicu za plaćanje doprinosa čini razlika između najniže osnovice utvrđene u skladu sa zakonom i osnovice na koju je plaćen doprinos u smislu stava 1 ovog člana.

Poslodavac koji je platio doprinose u smislu stava 2 ovog člana, obračun i plaćanje doprinosa za naredni mesec može vršiti tek po obračunu i plaćanju doprinosa prilikom isplate drugog dela zarade za prethodni mesec.

Član 5

Srazmerni iznos najniže osnovice utvrđuje se za zaposlene kojima u toku meseca prestane radni odnos ili zasnuju radni odnos kod poslodavca, ili su započeli, odnosno prestali sa korišćenjem bolovanja preko 30 dana, porodiljskog odsustva ili odsustva sa rada bez naknade zarade, odnosno u drugim slučajevima kada se koristi srazmerni iznos najniže osnovice.

Srazmerni iznos najniže osnovice utvrđuje se tako što se iznos najniže osnovice utvrđene u skladu sa zakonom za odgovarajuću grupu poslova prema zahtevu stručnosti, za svakog zaposlenog, podeli mogućim fondom časova rada kod poslodavca za mesec za koji se vrši obračun i isplata zarada i tako dobijeni iznos pomnoži ostvarenim časovima rada zaposlenog u mesecu za koji se vrši obračun i isplata zarada.

Član 5a

Kad zaposleni radi sa nepunim radnim vremenom kod jednog poslodavca, doprinosi za obavezno socijalno osiguranje obračunavaju se i plaćaju na zaradu, odnosno na najnižu osnovicu u skladu sa zakonom, bez umanjenja srazmerno vremenu provedenom na radu.

Član 5b

Kad zaposleni radi sa nepunim radnim vremenom kod dva ili više poslodavca i po tom osnovu ostvaruje puno radno vreme, doprinosi za obavezno socijalno osiguranje obračunavaju se i plaćaju na sledeći način:

1) ako je zarada ostvarena srazmerno vremenu provedenom na radu kod svakog poslodavca kod koga zaposleni radi sa nepunim radnim vremenom veća od najniže osnovice, doprinosi se obračunavaju i plaćaju na zaradu koja se isplaćuje;

2) ako je ukupna zarada zaposlenog, ostvarena kod svih poslodavaca kod kojih radi sa nepunim radnim vremenom, veća od najniže osnovice, svaki poslodavac obračunava i uplaćuje doprinose na zaradu koju isplaćuje srazmerno vremenu provedenom na radu;

3) ako je ukupna zarada zaposlenog, ostvarena kod svih poslodavaca kod kojih radi sa nepunim radnim vremenom, manja od najniže osnovice, doprinos se obračunava i plaća na najnižu osnovicu, i to tako što svaki poslodavac doprinose plaća na srazmerni iznos najniže osnovice koji se utvrđuje prema procentualnom učešću ostvarene zarade kod svakog poslodavca u odnosu na ukupnu zaradu.

Član 5v

Odredbe čl. 4, 5, 5a i 5b Pravilnika primenjuju se i kod obračuna i plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje za lica koja obavljaju privremene i povremene poslove.

Član 6

Poreska prijava PP OD-1

Obračun doprinosa na poreskoj prijavi OD-1 vrši se za zaposlene na porodiljskom odsustvu, na bolovanju i za invalide koji rade nepuno radno vreme (II kategorije) na teret drugih isplatioca (organizacija obaveznog socijalnog osiguranja).

U poreskoj prijavi PP OD-1 poslodavac unosi podatke na sledeći način:

1) pod rednim brojem 1 unosi se ukupan broj zaposlenih kod poslodavaca kojima se isplaćuje naknada zarade za vreme porodiljskog odsustva, naknada zarade zbog privremene sprečenosti za rad preko 30 dana (bolovanje) i naknada zarade za invalide koji rade nepuno radno vreme;

2) pod rednim brojem 2 unosi se ukupan iznos sredstava za isplatu naknade zarade koji se dobija sabiranjem pojedinačnih iznosa koji se isplaćuju zaposlenima sa rednog broja 1;

3) pod rednim brojem 3 (3.1. do 3.3) unose se stope doprinosa za svaki vid socijalnog osiguranja;

4) pod rednim brojem 4 unosi se ukupan iznos obračunatih doprinosa koji se uplaćuju, a dobija se množenjem iznosa sa rednog broja 2 odgovarajućom stopom doprinosa koja važi na dan obračuna i uplate doprinosa;

5) pod red. br. 4.1. do 4.3. unosi se na svakom rednom broju iznos doprinosa posebno za svaki oblik obaveznog socijalnog osiguranja, obračunat po stopama doprinosa koji važe na dan obračuna i uplate doprinosa, na osnovicu koju predstavlja iznos sa rednog broja 2.

Član 7

U poreskim prijavama PP OD i PP OD-1 novčani podaci unose se u dinarima bez decimala, a ostali podaci unose se u brojevima.

Član 8

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o načinu obračuna i uplate i o sadržini obrazaca za obračun i uplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje ("Službeni glasnik RS", br. 31/2001 i 1/2002).

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. januara 2003. godine.

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o načinu obračuna i uplate i o sadržini poreske prijave o obračunatim i plaćenim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje

("Sl. glasnik RS", br. 77/2003)

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

 

PP OD

PIB ___________________________________
Isplatilac _______________________________
Sedište isplatioca _________________________
                             (adresa i opština isplatioca)
/__/__/__/__/__//__/__/__/__/__//__/__/__/__/__/
                           (matični broj)

REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO FINANSIJA
I EKONOMIJE
- PORESKA UPRAVA -
- Organizaciona jedinica
___________________

Račun isplatioca ________________________
Šifra delatnosti isplatioca _________________
Uplatni račun javnih prihoda _______________

 

PORESKA PRIJAVA O OBRAČUNATIM I PLAĆENIM DOPRINOSIMA
ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE NA ZARADE
ZA MESEC __________ (DEO*___) ________ GODINE

Isplata izvršena u mesecu _________ 2003. godine

 

- Iznos u dinarima, bez para
- Zaposleni kao ceo broj, bez decimala

Red. br.

OPIS

GRUPE POSLOVA PREMA ZAHTEVIMA STRUČNOSTI

UKUPNO

Oznaka za AOP

Poslovi za koje se ne zahteva stručnost i poslovi za koje se zahteva osposobljenost u trajanju od godine dana (I stepen), odnosno do dve godine (II stepen)

Poslovi za koje se zahteva stručnost koja se stiče srednjim obrazovanjem u trajanju do tri godine (kvalifikovani rad - III stepen)

Poslovi za koje se zahteva stručnost koja se stiče srednjim obrazovanjem u trajanju od četiri ili više godina (IV stepen)

Poslovi za koje se zahteva stručnost koja se stiče specijalizacijom nakon srednjeg obrazovanja, u trajanju od godinu dana (visokokvalifikovani rad - V stepen)

Poslovi za koje se zahteva stručnost koja se stiče višim obrazovanjem (VI stepen)

Poslovi za koje se zahteva stručnost koja se stiče fakultetskim odnosno visokim obrazovanjem (VII1 stepen)

Poslovi za koje se zahteva stručnost koja se stiče magistraturom ili specijalizacijom na osnovu fakultetskog, odnosno visokog obrazovanja (VII2 stepen)

Poslovi za koje se zahteva stručnost stečena doktoratom (VIII stepen)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

I

OBRAČUNATE ZARADE, OSNOVICE ZA OBRAČUN DOPRINOSA I OBRAČUN DOPRINOSA

1.

Obračunate zarade

01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

Broj zaposlenih (red. br. 2.1. do 2.3.)

09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.1.

Broj zaposlenih čije su zarade manje od najniže osnovice

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.2.

Broj zaposlenih čije su zarade veće od najniže osnovice

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.3.

Broj zaposlenih čije su zarade veće od pet prosečnih zarada u Republici

12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

Osnovica za obračun doprinosa (red. br. 3.1. do 3.3.)

13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.1.

Za zaposlene sa red. br. 2.1.

14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.2.

Za zaposlene sa red. br. 2.2.

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.3.

Za zaposlene sa red. br. 2.3.

16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

Osnovice za obračun i uplatu doprinosa bez isplate zarada

17

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

Obračunati doprinosi za socijalno osiguranje (red. br. 5.1. plus red. br. 5.2.)

18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.1.

Iz zarada zaposlenih (red. br. 5.1.1. do 5.1.3.)

19

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.1.1.

Za PIO

20

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.1.2.

Za zdravstvo

21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.1.3.

Za zapošljavanje

22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2.

Na teret poslodavca (red. br. 5.2.1. do 5.2.3.)

23

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2.1.

Za PIO

24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2.2.

Za zdravstvo

25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2.3.

Za zapošljavanje

26

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

Broj zaposlenih za koje se plaća doprinos za staž osiguranja sa uvećanim trajanjem (beneficirani staž)

27

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

Doprinos za PIO za beneficirani staž

28

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II

RANIJE ISPLAĆENI DEO ZARADE I PLAĆENI DOPRINOSI

8.

Isplaćeni deo zarade (red. br. 8.1. plus 8.2)

29

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.1.

- pre 1. juna 2001. godine

30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.2.

- posle 1. juna 2001. godine

31

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.

Ukupno plaćeni doprinosi (red. br. 9.1. plus 9.2.)

32

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.1.

Iz zarada zaposlenih (red. br. 9.1.1. do 9.1.3.)

33

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.1.1.

Za PIO

34

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.1.2.

Za zdravstvo

35

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.1.3.

Za zapošljavanje

36

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.2.

Na teret poslodavca (red. br. 9.2.1. do 9.2.3.)

37

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.2.1.

Za PIO

38

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.2.2.

Za zdravstvo

39

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9.2.3.

Za zapošljavanje

40

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.

Plaćeni doprinosi za PIO za beneficirani staž

41

 

 

 

 

 

 

 

 

 

III

ZARADA ZA ISPLATU I DOPRINOSI ZA UPLATU

11.

Zarada za isplatu (red. br. 1. minus red. br. 8.)

42

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.

Doprinos za uplatu (red. br. 5. minus red. br. 9.) veći od nule

43

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.1.

Iz zarada zaposlenih (red. br. 5.1. minus red. br. 9.1.)

44

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.1.1.

Za PIO (red. br. 5.1.1. minus red. br. 9.1.1.)

45

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.1.2.

Za zdravstvo (red. br. 5.1.2. minus red. br. 9.1.2.)

46

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.1.3

Za zapošljavanje (red. br. 5.1.3. minus red. br. 9.1.3.)

47

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.2.

Na teret poslodavca (red. br. 5.2. minus red. br. 9.2.)

48

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.2.1.

Za PIO (red. br. 5.2.1. minus red. br. 9.2.1.)

49

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.2.2.

Za zdravstvo (red. br. 5.2.2. minus red. br. 9.2.2.)

50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12.2.3.

Za zapošljavanje (red. br. 5.2.3. minus red. br. 9.2.3.)

51

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13.

Doprinos za uplatu PIO - za beneficirani staž (red. br. 7 minus red. br. 10)

52

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IV

VIŠE PLAĆENI DOPRINOSI I UMANJENJE DOPRINOSA ZA UPLATU

14.

Više plaćeni doprinosi (14.1. plus 14.2.)

53

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.1.

Iz zarada zaposlenih (9.1. minus 5.1.)

54

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.1.1.

Za PIO (red. br. 9.1.1. minus 5.1.1.)

55

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.1.2.

Za zdravstvo (red. br. 9.1.2. minus 5.1.2.)

56

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.1.3

Za zapošljavanje (red. br. 9.1.3. minus 5.1.3.)

57

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.2.

Na teret poslodavca (9.2. minus 5.2.)

58

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.2.1.

Za PIO (red. br. 9.2.1. minus 5.2.1.)

59

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.2.2.

Za zdravstvo (red. br. 9.2.2. minus 5.2.2.)

60

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14.2.3.

Za zapošljavanje (red. br. 9.2.3. minus 5.2.3.)

61

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.

Doprinosi za uplatu (red. br. 12 minus red. br. 14)

62

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.1.

Iz zarada zaposlenih (red. br. 12.1. minus red. br. 14.1.)

63

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.1.1.

Za PIO (red. br. 12.1.1. minus red. br. 14.1.1.)

64

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.1.2.

Za zdravstvo (red. br. 12.1.2. minus red. br. 14.1.2.)

65

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.1.3.

Za zapošljavanje (red. br. 12.1.3. minus red. br. 14.1.3.)

66

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.2.

Na teret poslodavca (red. br. 12.2. minus red. br. 14.2.)

67

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.2.1.

Za PIO (red. br. 12.2.1. minus red. br. 14.2.1.)

68

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.2.2.

Za zdravstvo (red. br. 12.2.2. minus red. br. 14.2.2.)

69

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15.2.3.

Za zapošljavanje (red. br. 12.2.3. minus red. br. 14.2.3.)

70

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*) Ako se zarada, odnosno naknada zarade isplaćuje u delovima, unosi se broj isplate zarade koja se isplaćuje za mesec.
Da su iskazani podaci u poreskoj prijavi PP OD tačni, tvrdi i overava:

U _________________
Dana __________ god.

 

 

 

 

PORESKU PRIJAVU POPUNIO
____________________

(M.P.)

ODGOVORNO LICE ISPLATIOCA
_____________________________
______________________________

 

 

 

 

PEČAT PORESKE UPRAVE

             KONTROLU IZVRŠILI:
1.  _____________________________
2.  _____________________________



 

PP OD-1

PIB ___________________________________
Isplatilac _______________________________
Sedište isplatioca _________________________
                             (adresa i opština isplatioca)
/__/__/__/__/__//__/__/__/__/__//__/__/__/__/__/
                           (matični broj)

REPUBLIKA SRBIJA
MINISTARSTVO FINANSIJA
I EKONOMIJE
- PORESKA UPRAVA -
- Organizaciona jedinica
___________________

Račun isplatioca ________________________
Šifra delatnosti isplatioca _________________
Uplatni račun javnih prihoda _______________

 

PORESKA PRIJAVA ZA OBRAČUNATE I PLAĆENE DOPRINOSE ZA OBAVEZNO SOCIJALNO
OSIGURANJE NA NAKNADE ZARADA NA TERET DRUGIH ISPLATIOCA ZA MESEC ____(DEO*____) ______GOD.

Isplata izvršena u mesecu ______________ godine

Red.broj

OPIS

Naknada zarade za porodiljsko odsustvo

Naknada zarade zbog privremene sprečenosti za rad (bolovanje preko 30 dana)

Naknada zarade za invalide II kategorije

1

2

3

4

5

1.

Broj zaposlenih

 

 

 

2.

Iznos naknade zarade

 

 

 

3.

Stope doprinosa

 

 

 

3.1.

PIO

 

 

 

3.2.

Zdravstvo

 

 

 

3.3.

Zapošljavanje

 

 

 

4.

Iznos obračunatih doprinosa (red.br. 2 puta stopa doprinosa)

 

 

 

4.1.

PIO

 

 

 

4.2.

Zdravstvo

 

 

 

4.3.

Zapošljavanje

 

 

 

* ) Ako se zarada, odnosno naknada zarade isplaćuje u delovima, unosi se broj isplate zarade koja se isplaćuje za mesec.

Da su iskazani podaci u PP OD-1 tačni, tvrdi i overava:

U _______________

 

 

 

Dana ___________. god.

 

 

 

 

   PORESKU PRIJAVU POPUNIO
______________________________

(M.P.)

ODGOVORNO LICE ISPLATIOCA 
_______________________________