PRAVILNIK
O NAČINU VRŠENJA ISPRAVKE EVIDENTIRANOG PROMETA PREKO FISKALNE KASE PO IZDAVANJU FISKALNOG ISEČKA

("Sl. glasnik RS", br. 78/2003)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način vršenja ispravke evidentiranog prometa preko fiskalne kase po izdavanju fiskalnog isečka, u skladu sa Uredbom o načinu evidentiranja prometa preko registar kasa sa fiskalnom memorijom i o dinamici uvođenja tih kasa - "Službeni glasnik RS", br. 5/2003, 39/2003 i 72/2003 (u daljem tekstu: Uredba).

Ispravka iz stava 1 ovog člana vrši se na osnovu naloga za ispravku, na Obrascu NI - Nalog za ispravku, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Ispravka na Obrascu NI vrši se na osnovu originalnog fiskalnog isečka na kojem je evidentiran promet proizvoda koji se vraća ili se na drugi način vrši reklamacija proizvoda.

Za svaki fiskalni isečak na osnovu kojeg se vrši ispravka evidentiranog prometa popunjava se poseban Obrazac NI, istog dana kada je proizvod vraćen ili na drugi način reklamiran.

Izuzetno od stava 1 ovog člana, Obrazac NI ne popunjava se ako se vrši zamena proizvoda za proizvod iste vrste.

Obrazac NI sa originalnim fiskalnim isečkom čuva se najmanje godinu dana.

Član 3

Ako se za vraćeni proizvod kupcu isplaćuje novac ili se vraća više naplaćeni iznos novca na ime kupljenih proizvoda, poreski obveznik na osnovu Obrasca NI umanjuje evidentirani promet za iznos vraćenog novca.

Ako se kupcu za vraćeni proizvod daje proizvod druge vrste, ispravka evidentiranog prometa vrši se na način iz stava 1 ovog člana, a poreski obveznik je dužan da proizvod koji je dat u zamenu evidentira preko fiskalne kase.

Umanjivanje prometa iz st. 1 i 2 ovog člana vrši se u knjizi dnevnih izveštaja i u evidencijama koje poreski obveznik vodi u skladu sa propisima kojima se uređuje evidentiranje prometa i vođenje knjige dnevnih izveštaja.

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac NI

Firma ________________________
Adresa poslovne jedinice ________
PIB __________________________
Opština _______________________
Datum ________________________

NALOG ZA ISPRAVKU

Broj: _______

1. Umanjuje se promet evidentiran u fiskalnom isečku broj ________________ od ___________ godine, izdatom na fiskalnoj kasi identifikacioni broj ______________, za iznos ___________ dinara na ime vraćenog proizvoda: ________________________, jedinica mere: ________, količina: __________, cena: ________, vrednost: ________________, iznos poreza: _____________.

2. Umanjuje se promet evidentiran u fiskalnom isečku broj ________________ od ________________ godine, izdatom na fiskalnoj kasi identifikacioni broj ________________, za iznos ________________ dinara, na ime više naplaćenog iznosa za proizvod: ___________, jedinica mere: _____________, količina: ____________, cena: ___________, vrednost: ___________.

KUPAC
Ime i prezime: ______________

JMBG: ______________

Potpis: ____________________

   _______________________
      Potpis ovlašćenog lica       

Prilog: fiskalni isečak

M.P.

________________
NAPOMENA:
Nalog za ispravku ne potpisuje se od strane kupca ako je iznos vraćenog novca manji od 500 dinara.