PRAVILNIK
O POSTUPKU FISKALIZACIJE, OBLIKU, SADRŽINI I NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJA, IZGLEDU I SADRŽINI SERVISNE KNJIŽICE REGISTAR KASA SA FISKALNOM MEMORIJOM

("Sl. glasnik RS", br. 78/2003)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se uređuju postupak fiskalizacije, oblik, sadržina i način vođenja evidencija, izgled i sadržina servisne knjižice registar kasa sa fiskalnom memorijom, u skladu sa Uredbom o načinu evidentiranja prometa preko registar kasa sa fiskalnom memorijom i o dinamici uvođenja tih kasa - "Službeni glasnik RS", br. 5/2003, 29/2003 i 72/2003 (u daljem tekstu: Uredba).

Dodela identifikacionih brojeva fiskalnim kasama

Član 2

Identifikacione brojeve fiskalnog modula (u daljem tekstu: IB) fiskalnim kasama, na zahtev ovlašćenog proizvođača fiskalnih kasa, dodeljuje Poreska uprava vodeći računa da dodeljeni IB fiskalnog modula bude jedinstven za svaku fiskalnu kasu, po ovlašćenim proizvođačima, tipu fiskalne kase i rednom broju proizvedenog fiskalnog modula.

IB fiskalnog modula sastoji se od osam alfanumeričkih znakova - XXNNNNNN, pri čemu prva dva slova znaka (XX) označavaju proizvođača i tip fiskalne kase, a preostalih šest znakova (NNNNNN) su progresivni rastući brojevi koji počinju od 000000. Prvih sedam alfanumeričkih znakova sa nulom kao osmim alfanumeričkim znakom su identični IB fiskalne kase. Poslednji, osmi znak je redni broj fiskalnog modula ugrađenog u fiskalnu kasu i može da se kreće od 0 do 9, u skladu sa članom 9 stav 1 tačka 2) Uredbe.

Evidenciju o odobrenim i dodeljenim IB vodi Centrala Poreske uprave pojedinačno po poreskim obveznicima (u daljem tekstu: obveznik) i po radnjama.

Kada proizvođač utroši dodeljeni raspon IB brojeva obraća se Centrali Poreske uprave za dodelu novih IB.

Postupak fiskalizacije fiskalne kase

Član 3

U postupku fiskalizacije fiskalne kase ovlašćeni proizvođač upisuje IB fiskalnog modula u fiskalnu memoriju iz raspona IB fiskalnih kasa dobijenih od Poreske uprave, postavlja proizvođačku plombu na fiskalnu kasu pre slanja fiskalne kase u ovlašćeni servis.

IB fiskalne kase mora biti jasno utisnut na poklopcu fiskalne kase, vidno uočljiv na gornjim stranicama iste i obavezno se završava sa "0" kao osmim znakom.

Po prijemu fiskalne kase, ovlašćeni serviser proverava proizvođačku plombu i ako je ispravna, obaveštava nadležnu organizacionu jedinicu Poreske uprave o mestu instaliranja fiskalne kase na Obrascu IPU-1 - Zahtev za fiskalizaciju, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo. Direktor Poreske uprave određuje način dostavljanja podataka na obrascu IPU-1 u elektronskoj formi.

Obrazac IPU-1 sastoji se iz dela koji popunjava servis i dela koji popunjava Poreska uprava.

Ako ovlašćeni serviser utvrdi neispravnost proizvođačke plombe, ovlašćeni servis vraća fiskalnu kasu proizvođaču.

Član 4

Po prijemu obaveštenja iz člana 3 stav 3 ovog pravilnika, od strane ovlašćenog servisa, nadležna organizaciona jedinica Poreske uprave obaveštava ovlašćeni servis o datumu i vremenu fiskalizacije.

Ovlašćeni serviser u prisustvu ovlašćenog radnika Poreske uprave proverava da li je IB fiskalne kase identičan broju navedenom u dokumentaciji za fiskalnu kasu, skida ispravnu proizvođačku plombu, proverava da li je IB u fiskalnom modulu identičan broju navedenom u pratećoj dokumentaciji fiskalne kase i da li je sadržaj programske memorije identičan sadržaju programske memorije odobrenog tipa fiskalne kase.

Proizvođačka plomba je izrađena od pečatnog materijala u koji ovlašćeni radnik proizvođača utiskuje kod proizvođačke plombe pomoću posebnog alata proizvođača, tako da spreči pristup matičnoj ploči i fiskalnom modulu, bez vidljivog oštećenja proizvođačke plombe.

Ovlašćeni radnik Poreske uprave proverava da li se uneti IB na fiskalnoj kasi i u fiskalnom modulu nalazi u rasponu IB odobrenih od strane Poreske uprave, da li je već izvršena fiskalizacija sa IB fiskalne kase ili IB fiskalnog modula, konstatuje da li je sadržaj programske memorije identičan sadržaju programske memorije odobrenog tipa fiskalne kase i ako su rezultati sve četiri provere pozitivni, dozvoljava serviseru da u fiskalnu memoriju unese preostale podatke propisane članom 9 Uredbe.

Član 5

Po dobijanju dozvole iz člana 4 stav 4 ovog pravilnika, ovlašćeni serviser unosi i proverava preostale podatke u fiskalnoj memoriji.

Po unosu podataka iz stava 1 ovog člana, ovlašćeni radnik Poreske uprave konstatuje da li su uneti podaci ispravni i postavlja fiskalnu i programsku plombu.

Fiskalna plomba je izrađena od materijala za jednokratnu upotrebu tako da pokriva deo konektora koji spaja fiskalni modul sa matičnom pločom i deo matične ploče, čime onemogućava razdvajanje fiskalnog modula od matične ploče bez vidljivog oštećenja fiskalne plombe.

Programska plomba je izrađena od materijala za jednokratnu upotrebu tako da pokriva deo programske memorije, deo podnožja programske memorije i deo matične ploče, čime onemogućava razdvajanje programske memorije od matične ploče bez vidljivog oštećenja programske plombe.

Po proveri postavljanja fiskalne i programske plombe, ovlašćeni serviser postavlja servisnu plombu u prisustvu ovlašćenog radnika Poreske uprave.

Servisna plomba je izrađena od pečatnog materijala u koji ovlašćeni serviser utiskuje kod servisne plombe pomoću posebnog alata servisa, tako da spreči pristup fiskalnoj i programskoj plombi, bez vidljivog oštećenja servisne plombe.

Po postavljanju servisne plombe, ovlašćeni radnik Poreske uprave popunjava i potpisuje Obrazac IPU-1.

Član 6

Ovlašćeni radnik Poreske uprave ne dozvoljava fiskalizaciju, oduzima fiskalnu kasu, popunjava i potpisuje Obrazac IPU-1 ako:

1) se IB fiskalnog modula ne nalazi u rasponu IB fiskalnih kasa odobrenih od strane Poreske uprave;

2) je već izvršena fiskalizacija sa IB fiskalne kase, odnosno IB fiskalnog modula;

3) je sadržaj programske memorije različit od sadržaja programske memorije odobrenog tipa fiskalne kase;

4) su uneti podaci neispravni.

Fiskalna kasa može biti vraćena proizvođaču bez fiskalnog modula, koji Poreska uprava oduzima ako:

1) se IB fiskalne kase ne nalazi u rasponu IB fiskalnih kasa odobrenih od strane Poreske uprave;

2) se IB fiskalnog modula ne nalazi u rasponu IB fiskalnih kasa odobrenih od strane Poreske uprave;

3) je već izvršena fiskalizacija sa IB fiskalne kase;

4) je već izvršena fiskalizacija sa IB fiskalnog modula;

5) su uneti podaci neispravni.

Ako je sadržaj programske memorije različit od sadržaja odgovarajuće programske memorije odobrenog tipa fiskalne kase, fiskalna kasa može biti vraćena proizvođaču bez programske memorije, koju Poreska uprava oduzima.

Po fiskalizaciji fiskalne kase, nadležna organizaciona jedinica Poreske uprave donosi rešenje o fiskalizaciji fiskalne kase.

Obveznik je dužan da rešenje iz stava 4 ovog člana čuva na prodajnom mestu, uz fiskalnu kasu.

Oblik, sadržina i način vođenja evidencije o fiskalnim kasama

Član 7

Evidencija o fiskalnim kasama vodi se u elektronskoj formi i sadrži:

1) podatke o vlasniku fiskalne kase, i to:

   (1) redni broj;

   (2) datum;

   (3) naziv firme, sedište i adresu;

   (4) poreski identifikacioni broj (PIB);

   (5) matični broj;

   (6) naziv poslovne jedinice u kojoj je instalirana fiskalna kasa, sedište i adresu.

2) podatke o fiskalnoj kasi, i to:

   (1) naziv;

   (2) tip;

   (3) IB fiskalnog modula;

   (4) broj rešenja o fiskalizaciji;

   (5) datum fiskalizacije;

   (6) datum zamene fiskalnog modula i IB novog fiskalnog modula;

   (7) broj servisne plombe;

   (8) kod i broj fiskalne plombe;

   (9) kod i broj programske plombe;

   (10) datum prestanka korišćenja fiskalizovane fiskalne kase.

Postupak servisiranja fiskalne kase

Član 8

Ovlašćeni serviser po završetku servisiranja evidentira izvršene radnje u servisnoj knjižici fiskalne kase koje obuhvataju skidanje i postavljanje svih plombi i zamenu i popravku svih delova fiskalne kase.

Izgled i sadržina servisne knjižice propisani su na Obrascu SK - Servisna knjižica sa osam delova, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Evidencija ovlašćenih servisera

Član 9

Evidencija ovlašćenih servisera sadrži:

1) naziv, mesto i adresu servisera;

2) ime i prezime servisera;

3) jedinstveni matični broj građana;

4) datum zasnivanja i prestanka radnog odnosa servisera;

5) kod servisne plombe servisera;

6) broj identifikacione karte servisera.

Svaka promena podataka o ovlašćenim serviserima unosi se u evidenciju iz stava 1 ovog člana.

Svaki ovlašćeni serviser za servisiranje i tehničko održavanje fiskalnih kasa ima identifikacionu kartu koja sadrži:

1) ime, prezime i potpis ovlašćenog servisera;

2) fotografija ovlašćenog servisera;

3) kod servisne plombe;

4) broj identifikacione karte;

5) naziv servisa.

Ako nastanu promene u evidenciji ovlašćenih servisera, ovlašćeni servis za servisiranje i tehničko održavanje fiskalnih kasa dostavlja Centrali Poreske uprave spisak ovlašćenih servisera sa unetim izmenama.

Poreska uprava obavezno se obaveštava o svakoj promeni firme ovlašćenog servisa za servisiranje, redovno i vanredno tehničko održavanje fiskalnih kasa.

Ovlašćeni servis oduzima ovlašćenje serviseru po prestanku radnog odnosa u servisu, odnosno raskidu ugovora sa ovlašćenim servisom.

Ovlašćeni servis oduzima ovlašćenje serviseru na osnovu pismenog zahteva nadležne organizacione jedinice Poreske uprave, ako ovlašćeni serviser ne postupa u skladu sa Uredbom i ovim pravilnikom.

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac SK

SERVISNA KNJIŽICA

1. OPŠTI PODACI

1. Fiskalna kasa

Podaci

Proizvođač

 

Tip

 

Identifikacioni broj fiskalne kase

 

   

2. Mesto instaliranja

Podaci

Naziv objekta

 

Mesto i opština

 

Ulica i broj

 

Telefon i telefaks

 

 

 

3. Poreski obveznik

Podaci

PIB

 

Naziv

 

Mesto i opština

 

Ulica i broj

 

Telefon i telefaks

 

 

 

4. Ovlašćeni servis

Podaci

Naziv

 

Mesto i opština

 

Ulica i broj

 

Telefon i telefaks

 

 

 

5. Organizaciona jedinica Poreske uprave

Podaci

Naziv

 

Mesto i opština

 

Ulica i broj

 

Telefon i telefaks

 

 

 

2. FISKALIZACIJA

 

 

1. Redosled događaja

Datum i vreme

Prijem zahteva za fiskalizacijom

 

Prijem fiskalne kase

 

Početak fiskalizacije

 

Kraj fiskalizacije

 

Predaja fiskalne kase

 

 

 

2. Parametar pri fiskalizaciji

Podaci

Identičnost sadržaja programske memorije

 

Identifikacioni broj fiskalnog modula

 

PIB iz fiskalne memorije

 

Broj poslednjeg fiskalnog isečka

 

Broj poslednjeg dnevnog izveštaja

 

Ukupan broj reseta

 

Ukupan broj promena poreskih stopa

 

Kod fiskalne plombe

 

Kod programske plombe

 

Kod servisne plombe

 

 

 

3. Tip potvrde

Podaci

Ime i prezime, potpis i pečat ovlašćenog servisera

 

Ime i prezime, potpis i pečat ovlašćenog radnika Poreske uprave

 

Ime i prezime, potpis i pečat poreskog obveznika

 

 

 

3. TEHNIČKI PREGLED

 

 

1. Redosled događaja

Datum

Prijem zahteva za tehničkim pregledom

 

Prijem fiskalne kase

 

Početak tehničkog pregleda

 

Kraj tehničkog pregleda

 

Predaja fiskalne kase

 

 

 

2. Parametar

Podaci

Vizuelni pregled stanja kućišta

 

Opšta ispravnost funkcionisanja

 

Ispravnost štampanja, sadržaj i čitljivost fiskalnih dokumenata

 

Identifikacioni broj fiskalnog modula

 

PIB iz fiskalne memorije

 

 

 

3. Parametar pri tehničkom pregledu

Podaci

Broj poslednjeg fiskalnog isečka

 

Broj poslednjeg dnevnog izveštaja

 

Ukupan broj reseta

 

Ukupan broj promena poreskih stopa

 

Kod servisne plombe

 

Kod programske plombe

 

Kod fiskalne plombe

 

 

 

4. Tip potvrde

Podaci

Ime i prezime, potpis i pečat ovlašćenog servisera

 

Ime i prezime, potpis i pečat punomoćnika poreskog obveznika

 

 

 

4. SERVISIRANJE

 

 

1. Redosled događaja

Datum i vreme

Prijem zahteva za servisiranje

 

Prijem fiskalne kase

 

Početak servisiranja

 

Kraj servisiranja

 

Predaja fiskalne kase

 

 

 

2. Specifikacija

Objašnjenje

Spisak prijavljenih neispravnosti

 

Spisak detektovanih neispravnosti

 

Specifikacija izvršenih radova

 

 

 

3. Parametri pre servisiranja

Podaci

Broj poslednjeg fiskalnog isečka

 

Broj poslednjeg dnevnog izveštaja

 

Ukupan broj reseta

 

Ukupan broj promena poreskih stopa

 

Kod servisne plombe

 

Kod programske plombe

 

Kod fiskalne plombe

 

 

 

4. Parametri posle servisiranja

Podaci

Broj poslednjeg fiskalnog isečka

 

Broj poslednjeg dnevnog izveštaja

 

Ukupan broj reseta

 

Ukupan broj promena poreskih stopa

 

Kod servisne plombe

 

Kod programske plombe

 

Kod fiskalne plombe

 

 

 

5. Tip potvrde

Podaci

Ime i prezime, potpis i pečat prijavioca neispravnosti

 

Ime i prezime, potpis i pečat ovlašćenog servisera

 

Ime i prezime, potpis i pečat punomoćnika poreskog obveznika

 

 

 

5. ZAMENA FISKALNE MEMORIJE

 

 

1. Redosled događaja

Datum i vreme

Prijem zahteva za zamenu

 

Prijem fiskalne kase

 

Početak zamene

 

Kraj fiskalizacije

 

Kraj zamene

 

Predaja fiskalne kase

 

 

 

2. Parametri pre zamene

Podaci

PIB u fiskalnoj memoriji

 

Identifikacioni broj fiskalnog modula

 

Broj poslednjeg fiskalnog isečka

 

Broj poslednjeg dnevnog izveštaja

 

Ukupan broj reseta

 

Ukupan broj promena poreskih stopa

 

Kod servisne plombe

 

Kod programske plombe

 

Kod fiskalne plombe

 

 

 

3. Parametri posle zamene

Podaci

PIB u fiskalnoj memoriji

 

Identifikacioni broj fiskalnog modula

 

Broj poslednjeg fiskalnog isečka

 

Broj poslednjeg dnevnog izveštaja

 

Ukupan broj reseta

 

Ukupan broj promena poreskih stopa

 

Kod servisne plombe

 

Kod programske plombe

 

Kod fiskalne plombe

 

 

 

4. Tip potvrde

Podaci

Ime i prezime, potpis i pečat ovlašćenog servisera

 

Ime i prezime, potpis i pečat ovlašćenog radnika Poreske uprave

 

Ime i prezime, potpis i pečat punomoćnika poreskog obveznika

 

 

 

6. ZAMENA PROGRAMSKE MEMORIJE

 

 

1. Redosled događaja

Datum i vreme

Prijem zahteva za zamenu

 

Prijem fiskalne kase

 

Početak zamene

 

Kraj zamene

 

Predaja fiskalne kase

 

 

 

2. Parametri pre zamene

Podaci

Verzija programa

 

Broj poslednjeg fiskalnog isečka

 

Broj poslednjeg dnevnog izveštaja

 

Ukupan broj reseta

 

Ukupan broj promena poreskih stopa

 

Kod servisne plombe

 

Kod programske plombe

 

Kod fiskalne plombe

 

 

 

3. Parametri posle zamene

Podaci

Verzija programa

 

Broj poslednjeg fiskalnog isečka

 

Broj poslednjeg dnevnog izveštaja

 

Ukupan broj reseta

 

Ukupan broj promena poreskih stopa

 

Kod servisne plombe

 

Kod programske plombe

 

Kod fiskalne plombe

 

 

 

4. Tip potvrde

Podaci

Ime i prezime, potpis i pečat ovlašćenog servisera

 

Ime i prezime, potpis i pečat ovlašćenog radnika Poreske uprave

 

Ime i prezime, potpis i pečat punomoćnika poreskog obveznika

 

 

 

7. PRESTANAK OBAVLJANJA DELATNOSTI

 

 

1. Redosled događaja

Datum i vreme

Prijem zahteva za prestanak obavljanja delatnosti

 

Prijem fiskalne kase

 

Početak rada na preuzimanju podataka

 

Kraj rada na preuzimanju podataka

 

Predaja fiskalne kase

 

 

 

2. Parametri pri preuzimanju fiskalnog modula

Podaci

PIB u fiskalnoj memoriji

 

Identifikacioni broj fiskalnog modula

 

Broj poslednjeg fiskalnog isečka

 

Broj poslednjeg dnevnog izveštaja

 

Ukupan broj reseta

 

Ukupan broj promena poreskih stopa

 

Kod servisne plombe

 

Kod programske plombe

 

Kod fiskalne plombe

 

 

 

3. Tip potvrde

Podaci

Ime i prezime, potpis i pečat ovlašćenog servisera

 

Ime i prezime, potpis i pečat ovlašćenog radnika Poreske uprave

 

Ime i prezime, potpis i pečat punomoćnika poreskog obveznika

 

 

 

8. POSEBNE MERE KONTROLE

 

 

1. Posebni događaji

Datum i vreme

Poziv ovlašćenog radnika Poreske uprave

 

Oduzimanje fiskalne kase

 

Oduzimanje fiskalnog modula

 

Oduzimanje programske memorije

 

 

 

2. Objašnjenja

Podaci

Razlozi za oduzimanje fiskalne kase

 

Razlozi za oduzimanje fiskalnog modula

 

Razlozi za oduzimanje programske memorije

 

 

 

3. Tip potvrde

Podaci

Ime i prezime, potpis i pečat ovlašćenog servisera

 

Ime i prezime, potpis i pečat ovlašćenog radnika Poreske uprave

 

 

Obrazac IPU-1

Republika Srbija
MINISTARSTVO FINANSIJA I EKONOMIJE
PORESKA UPRAVA
Filijala _____________
Mesto ______________
Datum ______________

ZAHTEV ZA FISKALIZACIJU

Zahtevamo da se izvrši fiskalizacija sledeće fiskalne kase:

(Popunjava servis)

Fiskalna kasa

Podaci

Proizvođač

 

Tip

 

Identifikacioni broj fiskalne kase

 

Poreski obveznik

Podaci

PIB

 

Naziv

 

Mesto i opština

 

Ulica i broj

 

Telefon i telefaks

 

Subvencija

 

Mesto instaliranja fiskalne kase

Podaci

Naziv objekta

 

Mesto i opština

 

Ulica i broj

 

Telefon i telefaks

 

Ovlašćeni servis

Podaci

Naziv

 

Mesto i opština

 

Ulica i broj

 

Telefon i telefaks

 

Ime i prezime ovlašćenog servisera

 

Potpis ovlašćenog servisera

 

 

(Popunjava Poreska uprava)

Podaci u fiskalnoj memoriji

Potrebna
vrednost podataka

Stvarna
vrednost
podataka

Rezultat poređenja

Identifikacioni broj fiskalnog modula

 

 

 

PIB

 

 

 

Datum fiskalizacije

 

 

 

Vreme fiskalizacije

 

 

 

 

Parametar

Podaci

Identičnost sadržaja programske memorije

 

Kod fiskalne plombe

 

Kod programske plombe

 

Kod servisne plombe

 

Uspešnost fiskalizacije

 

Događaj

Datum i vreme

Prijem zahteva

 

Početak fiskalizacije

 

Kraj fiskalizacije

 

Oduzimanje fiskalne kase

 

Oduzimanje fiskalnog modula

 

Oduzimanje programske memorije

 

Nadležna organizaciona jedinica Poreske uprave

Podaci

Naziv

 

Mesto i opština

 

Ulica i broj

 

Telefon i telefaks

 

Ime i prezime ovlašćenog radnika

 

Potpis ovlašćenog radnika