ZAKON
O SISTEMIMA VEZA

("Sl. glasnik RS", br. 38/91, 41/91 - ispr., 53/93, 67/93, 48/94, 20/97 i 44/2003 - dr. zakon)

Čl. 1-7

(Prestali da važe)

III JAVNO PREDUZEĆE ZA PTT SAOBRAĆAJ

 

Član 8

Osniva se javno preduzeće za obavljanje PTT saobraćaja.

Javno preduzeće PTT saobraćaja posluje pod firmom: "Javno preduzeće PTT saobraćaja "Srbija", sa potpunom odgovornošću".

Skraćeni naziv firme je "PTT "Srbija" sa p.o."

Sedište javnog preduzeća PTT saobraćaja "Srbija" je u Beogradu.

Član 9

Delatnost Javnog preduzeća PTT saobraćaja "Srbija" (u daljem tekstu: Preduzeće PTT) je:

1) prenos poštanskih pošiljaka, telegrafskih i telefonskih saopštenja, prenos svih govornih i pisanih poruka, podataka i drugih telekomunikacionih signala, u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju, kao i održavanje poštanskih, telegrafskih i telefonskih postrojenja;

2) promet i distribucija poštanskih maraka i vrednosnica i prodaja maraka u filatelističke svrhe;

3) poštansko-štedna služba (dinarska i devizna);

4) poslovi platnog prometa, uplate i isplate po žiro i tekućim računima (dinarski i devizni), štednim ulozima i poštanskim telegrafskim uputnicama;

5) menjački poslovi;

6) drugi poslovi određeni Statutom.

Član 10

Preduzeće PTT može da obavlja i druge delatnosti i poslove određene Statutom, kojima se doprinosi ekonomičnom i racionalnom korišćenju kapaciteta sistema veza.

Član 11

(Prestao da važi)

Član 11a

Preduzeće PTT može se organizovati kao holding preduzeće osnivanjem zavisnih preduzeća za obavljanje PTT delatnosti, i to:

1) za delatnost telekomunikacija - prenos telekomunikacionih saopštenja, govornih i negovornih poruka, podataka i drugih telekomunikacionih signala u unutrašnjem i međunarodnom saobraćaju; pružanje svih vrsta telekomunikacionih usluga u prenosu podataka, zvuka, slike itd., interaktivno ili emitovanjem - difuzija; planiranje, projektovanje, izgradnja i održavanje telekomunikacionih objekata, postrojenja i mreže; drugi poslovi u funkciji telekomunikacija utvrđeni osnivačkim aktom i statutom;

2) za delatnost poštanskog saobraćaja - prijem, prevoz i isporuka domaćih ili međunarodnih pisanih saopštenja i roba i novca; prijem i uručenje hitnih saopštenja; promet i distrubucija poštanskih maraka i vrednosnica i prodaja maraka u filatelističke svrhe; poslovi platnog prometa, uplate i isplate po žiro i tekućim računima - dinarski i devizni, štednim ulozima i poštanskim i telegrafskim uputnicama; poštansko - štedna služba - dinarska i devizna; menjački poslovi; drugi poslovi u funkciji poštanskog saobraćaja utvrđeni osnivačkim aktom i statutom.

U slučaju iz stava 1 ovog člana Preduzeće PTT kao matično preduzeće obavlja poslove upravljanja, planiranja i razvoja, marketinga, sticanja učešća kapitala u zavisnim preduzećima putem akcija, udela ili zamenljivih obveznica (osnivanje, trajno ulaganje, kupovina, razmena) i ostale delatnosti utvrđene aktom o organizovanju holdinga i statutom.

Akt o organizovanju Preduzeća PTT kao holdinga donosi Upravni odbor Preduzeća PTT.

Na akt iz stava 4 ovog člana saglasnost daje Vlada.

Član 11b

(Prestao da važi)

Član 11v

Ako se Preduzeće PTT organizuje kao holding, to preduzeće kao matično imenuje organe uprave zavisnog preduzeća (upravni odbor, nadzorni odbor i direktora).

Na akte o imenovanju organa zavisnih preduzeća saglasnost daje Vlada. Kad se radi o preduzeću sa mešovitom svojinom, saglasnost se daje na imenovanje članova upravnog odbora koje imenuje matično preduzeće.

Član 11g

(Prestao da važi)

Član 11d

Aktom o organizovanju Preduzeća PTT kao holding preduzeća, odnosno aktom o osnivanju zavisnih preduzeća, bliže se utvrđuje struktura i broj članova organa upravljanja zavisnih preduzeća, poslovi koje, pored zakonom utvrđenih, obavlja holding i druga pitanja od značaja za ostvarivanje međusobnih prava i obaveza matičnog i zavisnih preduzeća, određuju sredstva za osnivanje i rad, kao i druga prava i obaveze zavisnih preduzeća i način rešavanja ravnopravnog statusa zaposlenih.

Član 12

(Prestao da važi)

Član 13

Sredstva za osnivanje i rad Preduzeća PTT čine sredstva Javnog preduzeća PTT saobraćaja "Srbija" osnovanog Odlukom o osnivanju javnog preduzeća PTT saobraćaja "Srbija" Skupštine SRS ("Sl. glasnik SRS", broj 59/89), utvrđena bilansom stanja na dan 31. decembra 1991. godine.

Član 14

Sredstva iz člana 13 ovog zakona, u državnoj su svojini.

U slučaju prodaje dela kapitala Preduzeća PTT i zavisnih preduzeća, na odluke o statusnim promenama, likvidaciji, povlačenju ili prenosu udela u kapitalu ili akcija na drugo lice ili prodaji osnovih sredstava saglasnost daje Vlada.

Izuzetno od odredaba stava 2 ovog člana, prodaja stanova se vrši na način određen odgovarajućim propisima.

Član 14a

(Prestao da važi)

Član 14b

Organizovanjem Preduzeća PTT kao holding preduzeća, zaposleni u tom preduzeću nastavljaju da rade na poslovima na kojima su radili, odnosno na drugim poslovima u matičnom i zavisnim preduzećima, a u zavisnosti od delatnosti, odnosno poslova koje ta preduzeća obavljaju.

Organizovanjem Preduzeća PTT kao holding preduzeća i prodaja kapitala ne mogu predstavljati razlog za prestanak radnog odnosa zaposlenih za vreme od pet godina od nastupanja navedenih razloga.

Čl. 15 i 16

(Prestali da važe)

Član 17

Nad preduzećem PTT ne može se sprovoditi stečajni postupak.

U slučaju nastupanja uslova za otvaranje i sprovođenje stečajnog postupka nad Preduzećem PTT, osnivač preduzima mere za obezbeđenje uslova za nesmetan rad Preduzeća PTT i jamči za njegove obaveze.

Član 18

Statutom Preduzeća PTT uređuje se organizacija i delokrug rada organa Preduzeća PTT, prava i obaveze delova Preduzeća PTT u pravnom prometu, ovlašćenja u pogledu raspolaganja sredstvima od strane delova Preduzeća PTT i druga pitanja od značaja za poslovanje Preduzeća PTT.

Član 19

Organi Preduzeća PTT su: Upravni odbor, generalni direktor i Nadzorni odbor.

U slučaju organizovanja Preduzeća PTT kao javnog mešovitog preduzeća, obrazuje se Skupština.

Organ upravljanja Preduzeća PTT je Upravni odbor koji ima 9 članova.

Predsednika i članove Upravnog odbora imenuje i razrešava Vlada Republike Srbije. 3 člana Upravnog odbora imenuju se od predstavnika zaposlenih u Preduzeću PTT na način utvrđen Statutom.

U slučaju organizovanja preduzeća PTT kao mešovitog, broj članova Upravnog odbora povećava se za broj predstavnika vlasnika kapitala srazmerno visini tog kapitala u ukupnom kapitalu preduzeća.

U slučaju iz stava 5 ovog člana predsednika Upravnog odbora imenuje i razrešava skupština uz saglasnost Vlade Republike Srbije.

Član 20

Upravni odbor:

1) donosi dugoročni i srednjoročni plan razvoja Preduzeća PTT,

2) donosi godišnji program poslovanja Preduzeća PTT,

3) utvrđuje kriterijum za obrazovanje cena PTT usluga i donosi odluke o cenama u skladu sa zakonom,

4) donosi opšta akta, kojima se uređuju postupanja i ovlašćenja Preduzeća PTT u vršenju javnih ovlašćenja,

5) utvrđuje naknadu za korišćenje kablovske kanalizacije Preduzeća PTT,

6) daje saglasnost na opšti akt o sistematizaciji Preduzeća PTT,

7) vrši druge poslove u skladu sa Statutom.

Odluke iz stava 1 tač. 1, 2 i 5 ovog člana Upravni odbor donosi uz saglasnost Vlade Republike Srbije.

Obrazovanjem Skupštine, poslove iz stava 1 tač. 1, 2, 5 i 7 obavlja Skupština.

Član 21

Generalnog direktora Preduzeća imenuje Vlada Republike Srbije.

Generalni direktor predstavlja i zastupa Preduzeće PTT, organizuje i rukovodi procesom rada i vodi poslovanje, donosi opšta akta o organizaciji i sistematizaciji poslova i odluke u skladu sa zakonom i Statutom, odgovara za zakonitost rada Preduzeća PTT, predlaže osnove poslovne politike, program rada i plan razvoja Preduzeća PTT i preduzima mere za njihovo sprovođenje, izvršava odluke Upravnog odbora Preduzeća PTT, imenuje i razrešava lica sa posebnim ovlašćenjima i odgovornostima Preduzeća PTT i vrši i druge poslove određene zakonom i Statutom Preduzeća PTT.

Ako se Preduzeće PTT organizuje kao javno mešovito, generalnog direktora imenuje i razrešava Upravni odbor uz saglasnost Vlade Republike Srbije.

Član 22

Nadzorni odbor Preduzeća PTT saobraćaja ima 5 članova koje imenuje i razrešava Vlada Republike Srbije.

Nadzorni odbor vrši nadzor nad poslovanjem Preduzeća PTT, pregleda godišnji izveštaj i godišnji obračun poslovanja i predlog za raspodelu dobiti Preduzeća PTT i kontroliše korišćenje namenskih sredstava.

O rezultatima nadzora, u pismenom obliku, Nadzorni odbor obaveštava Upravni odbor Preduzeća PTT i Vladu Republike Srbije, najmanje jednom godišnje.

Član 23

U slučaju štrajka u Preduzeću PTT mora se obezbediti minimum procesa rada, u skladu sa posebnim zakonom.

Član 24

U slučaju proglašavanja vanrednog stanja, Predsednik Republike Srbije može, pored mera utvrđenih posebnim zakonom, da naredi mere fizičke i tehničke zaštite sistema PTT veza i koji objekti sistema PTT saobraćaja moraju funkcionisati.

Čl. 25-50

(Prestali da važe)

Napomene

Danom početka primene Zakona o telekomunikacijama ("Sl. glasnik RS", br. 44/2003) prestaje da važi Zakon o sistemima veza ("Sl. glasnik RS", br. 38/91, 41/91, 53/93, 67/93, 48/94 i 20/97), osim odredaba kojima se uređuje osnivanje i delatnost javnog preduzeća za obavljanje PTT saobraćaja (čl. 8, 9 i 10), organizovanje Preduzeća PTT kao holding preduzeća (član 11a st. 1, 3, 4 i 5), imenovanje organa uprave zavisnog preduzeća (član 11v), odnos matičnog i zavisnog preduzeća (član 11d), sredstva za osnivanje i rad Preduzeća PTT (čl. 13 i 14 st. 1, 2 i 5), status zaposlenih u matičnom i zavisnom preduzeću (član 14b), sprovođenje stečajnog postupka nad Preduzećem PTT (član 17), statut Preduzeća PTT (član 18), organi uprave Preduzeća PTT (čl. 19, 20, 21 i 22), obaveza Preduzeća PTT u slučaju štrajka (član 23) i obaveza Preduzeća PTT u slučaju proglašavanja vanrednog stanja (član 24).
Danom stupanja na snagu akta iz člana 104 Zakona o poštanskim uslugama ("Sl. glasnik RS", br. 18/2005) prestaju da važe odredbe Zakona o sistemima veza ("Službeni glasnik RS", br. 38/91, 41/91, 53/93, 67/93, 48/94 i 20/97) kojima su uređeni: osnivanje i delatnost javnog preduzeća za obavljanje PTT saobraćaja (čl. 8, 9 i 10), organizovanje Preduzeća PTT kao holding preduzeća (član 11a st. 1, 3, 4 i 5), imenovanje organa uprave zavisnog preduzeća (član 11v), odnos matičnog i zavisnog preduzeća (član 11d), sredstva za osnivanje i rad Preduzeća PTT (član 13 i član 14 st. 1, 2 i 5), status zaposlenih u matičnom i zavisnom preduzeću (član 14b), sprovođenje stečajnog postupka nad Preduzećem PTT (član 17), statut Preduzeća PTT (član 18), organi uprave Preduzeća PTT (čl. 19, 20, 21 i 22), obaveze Preduzeća PTT u slučaju štrajka (član 23) i obaveze Preduzeća PTT u slučaju proglašavanja vanrednog stanja (član 24) - prestaje važenje zakona u celini.