PRAVILNIK
O USLOVIMA ZA OBAVLJANJE UTVRĐIVANJA KVALITETA I KVANTITETA SIROVOG DUVANA U LISTU, OBRADE DUVANA, PROMET OBRAĐENOG DUVANA I PROIZVODNJU DUVANSKIH PROIZVODA

("Sl. glasnik RS", br. 79/2003 i 80/2003 - ispr.)

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi koje mora da ispuni preduzeće, odnosno preduzetnik koji se bavi utvrđivanjem kvaliteta i kvantiteta sirovog duvana u listu, obradom duvana, prometom obrađenog duvana (u daljem tekstu: obrađivač duvana) i proizvodnjom duvanskih proizvoda u pogledu prostorija, unutrašnjeg uređenja prostorija i njihove funkcionalne povezanosti, postrojenja, opreme, uređaja i pribora kao i uslovi radi sticanja prava učestvovanja na javnom tenderu.

Odredbe Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe ("Službeni list SFRJ", br. 53/91 i "Službeni list SRJ", br. 24/94, 28/96 i 17/2002), Zakona o zdravstvenom nadzoru nad životnim namirnicama i predmetima opšte upotrebe ("Službeni glasnik SRS", br. 48/77, 24/85 i 29/88 i "Službeni glasnik RS", br. 44/91, 53/93, 67/93 i 48/94) i odredbe Pravilnika o sanitarno-higijenskim uslovima za objekte u kojima se obavlja proizvodnja i promet životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe ("Službeni glasnik RS", br. 6/97 i 52/97) primenjuju se na obrađivače duvana i preduzeća, odnosno preduzetnike, koji se bave proizvodnjom duvanskih proizvoda u pogledu sanitarno-higijenskih i zdravstvenih uslova, koji se odnose na lokaciju objekta, okruženje, izgradnju, uređenje, snabdevanje objekta vodom, odvod otpadnih voda, uklanjanje čvrstih otpadnih materija, prostorije i opremu kao i na zaposlena lica.

I USLOVI ZA OBRAĐIVAČE DUVANA

Član 2

Obrađivač duvana obezbeđuje prostorije u kojima se vrši prijem, obrada, čuvanje i skladištenje duvana, čiji broj i veličina zavise od vrste duvana i tehnološkog postupka obrade.

Prostorije za obradu duvana čine tehničku i tehnološku celinu koja sadrži:

1) skladište za otkupljeni duvan;

2) prostor za pripremu duvana;

3) opremu i instalacije za obradu orijentalnih tipova duvana;

4) opremu i instalacije za obradu duvana tipa Virdžinija i Berlej;

5) prostor i opremu za kontrolu kvaliteta;

6) skladište obrađenog duvana;

7) skladište repromaterijala;

8) skladište za hemijska sredstva;

9) energetska postrojenja.

1) Skladište za otkupljeni duvan

Član 3

Skladište za otkupljeni duvan je prostor namenjen za odlaganje i razvrstavanje otkupljenog duvana po kvalitetu i kvantitetu.

Prostorije iz stava 1 ovog člana izgrađuju se od čvrstog i nezapaljivog materijala koji ne utiče štetno na kvalitet sirovine i gotovog proizvoda i koje su suve, prozračne, sa prirodnim i veštačkim osvetljenjem i potrebnom ventilacijom.

2) Prostor za pripremu duvana

Član 4

Prostor za pripremu duvana je prostor namenjen za harmanisanje određenog kvaliteta i kvantiteta duvana za finalnu obradu po zahtevima tržišta ili poznatog kupca.

3) Oprema i instalacije za obradu orijentalnih tipova duvana

Član 5

Oprema i instalacije za obradu orijentalnih tipova duvana sastoji se od:

(1) opreme za harmanisanje i sortiranje duvana;

(2) opreme za obesprašivanje (odstranjivanje peska, prašine, metalnih predmeta i dr.);

(3) opreme i instalacija za pakovanje duvana u pakovne jedinice "tonga bale";

(4) komore sa instalacijama u kojima se obavlja proces vansezonske fermentacije ili odgovarajuće prostorije za sezonsku fermentaciju duvana;

(5) opreme i uređaja za ispitivanje fermentisanosti i kvaliteta duvana.

4) Oprema i instalacije za obradu duvana tipa Virdžinija i Berlej

Član 6

Oprema i instalacije za obradu duvana tipa Virdžinija i Berlej sastoji se od:

(1) opreme za harmanisanje i odabiranje duvana i to:

- stolova za odstranjivanje neodgovarajućih listova duvana;

- opreme za obesprašivanje (odstranjivanje peska, prašine, metalnih predmeta i dr.);

- opreme za kondicioniranje (regulisanje vlage duvana).

(2) opreme za izžiljavanje duvana i to:

- dozirne trakaste vage;

- cilindra za regulisanje vlage (kondicioner);

- uređaja za pravilno raspoređivanje duvana i odstranjivanje stranih primesa;

- uređaja za izžiljavanje;

- uređaja za izdvajanje delova lista (stripsa), klasifikatora;

- sita za izdvajanje sitnjavine.

(3) opreme za industrijsku fermentaciju i kondicioniranje izžiljenog duvana i to:

- uređaja za pravilno raspoređivanje duvana;

- tunela za termičku obradu i kondicioniranje duvana (Redryer);

- instrumenata i instalacija za regulisanje režima procesa industrijske fermentacije.

(4) opreme za pakovanje izžiljenog duvana i to:

- uređaja za doziranje;

- prese;

- kontrolne vage.

(5) opreme za sušenje i pakovanje izdvojene lisne nervature (rebra) i sitnjavine i to:

- uređaja za sušenje;

- klasifikacije rebra;

- pakovanje rebra i duvanske sitnjavine.

5) Prostor i oprema za kontrolu kvaliteta

Član 7

Za analizu i utvrđivanje kvaliteta duvana, obrađivač duvana mora raspolagati prostorom i opremom za testiranje i obavljanje analiza i to:

(1) frakcijskog sastava izžiljenog duvana, na način koji je propisan ISO standardom 12194;

(2) sadržaja rebra u stripsu, na način koji je propisan ISO standardom 12195;

(3) vlage u stripsu i rebru.

6) Skladište obrađenog duvana

Član 8

Skladište fermentisanog duvana je prostor namenjen za čuvanje i odležavanje obrađenog duvana.

Prostorije iz stava 1 ovog člana moraju biti zaštićene od vlage i moraju imati obezbeđenu potrebnu ventilaciju.

7) Skladište repromaterijala

Član 9

Skladište repromaterijala je prostor namenjen za skladištenje sargije, kartonskih kutija, kanapa i dr. u količinama koje su neophodne za nesmetano obavljanje obrade i fermentaciju duvana.

8) Skladište za hemijska sredstva

Član 10

Skladište za hemijska sredstva za zaštitu duvana od bolesti i štetočina mora zadovoljiti uslove skladištenja sredstava opasnih po zdravlje čoveka.

9) Energetska postrojenja

Član 11

Energetska postrojenja su prostorije koje moraju obezbediti dovoljne količine vodene pare i komprimiranog vazduha za neometano obavljanje procesa obrade duvana.

II USLOVI ZA OBAVLJANJE PROIZVODNJE DUVANSKIH PROIZVODA

Član 12

Preduzeće, odnosno preduzetnik koji obavlja proizvodnju duvanskih proizvoda kao jedinstvenu tehničku i tehnološku celinu, mora raspolagati sa:

1) skladištem fermentisanog ili ridrajgovanog duvana;

2) skladištem repromaterijala;

3) odeljenjem za pripremu duvana;

4) odeljenjem za izradu i pakovanje cigareta;

5) skladištem gotove robe;

6) laboratorijom za analizu i kontrolu kvaliteta;

7) energetskim postrojenjem.

1) Skladište fermentisanog ili ridrajgovanog duvana

Član 13

Skladište fermentisanog ili ridrajgovanog duvana je prostor koji je namenjen skladištenju duvana u količini koja je neophodna za neometano obavljanje proizvodnje.

U skladištu iz stava 1 ovog člana ne može se skladištiti repromaterijal.

Prostorije iz stava 1 ovog člana moraju biti zaštićene od vlage i moraju imati obezbeđenu potrebnu ventilaciju.

2) Skladište repromaterijala

Član 14

Skladište repromaterijala je prostor koji je namenjen skladištenju repromaterijala u količini koja je neophodna za neometano obavljanje proizvodnje.

Uz skladište repromaterijala mora postojati klimatizovani prostor za priručno skladište repromaterijala, kapaciteta koji odgovara jednodnevnoj proizvodnji.

3) Odeljenje za pripremu duvana

Član 15

Odeljenje za pripremu duvana sastoji se od:

(1) prostora za pripremu mešavine;

(2) tehnološke linije za pripremu duvana;

(3) skladišta rezanog duvana;

(4) uređaja za pripremu sosova i aromata.

Član 16

(1) Prostor za pripremu mešavine (priručno skladište obrađenog duvana) mora biti kapaciteta koji odgovara jednodnevnoj proizvodnji.

Član 17

(2) Tehnološka linija za pripremu duvana sastoji se od:

a) osnovne tehnološke linije za pripremu duvana;

b) tehnološke linije za obradu duvanskog rebra;

v) tehnološke linije za obradu berleja.

Tehnološka linija iz stava 1 ovog člana po kapacitetu mora zadovoljiti najmanje dnevne potrebe instaliranih linija u odeljenju izrade i pakovanja cigareta.

Član 18

a) Osnovna tehnološka linija za pripremu duvana sastoji se od:

- uređaja za odvajanje ambalaže od bala duvana i paleta duvana;

- uređaja za kontinuirano i kontrolisano doziranje duvana u proizvodnom postupku;

- uređaja za kondicioniranje duvana sa opremom za kontrolu i regulisanje vlage i temperature duvana na izlazu iz uređaja;

- uređaja za izdvajanje stranih primesa;

- uređaja za dodavanje aditiva sa opremom za doziranje i kontrolu doziranja aditiva-sosova;

- najmanje dva silosa za mešanje;

- mašina za rezanje duvana;

- uređaja za sušenje duvana sa instalacijom za kontrolu i kontinuirano doziranje duvana i opremom za regulisanje i kontrolu vlage duvana nakon sušenja;

- uređaja sa opremom za doziranje i kontrolu doziranja aditiva-aromata, ekspandiranog duvanskog rebra i duvana iz recikliranih cigareta;

- uređaja za punjenje rezanog duvana u kontejner ili silose;

- uređaja za doziranje rezanog duvana do mašine za izradu cigareta.

Član 19

b) Tehnološka linija za obradu duvanskog rebra sastoji se od:

- prostora za pripremu mešavine duvanskog rebra;

- uređaja za kontinuirano doziranje duvanskog rebra u proizvodnom postupku;

- uređaja za vlaženje duvanskog rebra;

- silosa za mešanje i odležavanje duvanskog rebra;

- uređaja za valjanje duvanskog rebra;

- uređaja za izdvajanje metalnih predmeta;

- mašina za rezanje duvanskog rebra;

- uređaja za ekspanziju duvanskog rebra sa instalacijama za kontrolisano kontinuirano doziranje;

- uređaja za sušenje ekspandiranog duvanskog rebra sa opremom za kontrolu i regulaciju izlazne vlage;

- uređaja za izdvajanje neizrezanog i neekspandiranog duvanskog rebra;

- silosa i uređaja za dodavanje duvanskog rebra u osnovnu mešavinu.

Član 20

v) Tehnološka linija za obradu berleja sastoji se od:

- prostora za pripremu mešavine berleja;

- uređaja za dodavanje aditiva sa opremom za doziranje i kontrolu doziranja;

- uređaja za prženje i rekondicioniranje berleja sa opremom za podešavanje i kontrolu temperature prženja i izlazne vlage berleja;

- silosa i uređaja za dodavanje berleja u osnovnu mešavinu;

- instrumenata za kontrolu temperature i vlažnosti u skladištu - silosu rezanog duvana.

Član 21

(3) Skladište rezanog duvana je prostor koji je namenjen skladištenju rezanog duvana u količini koja je neophodna za jednodnevnu proizvodnju cigareta.

Prostorije iz stava 1 ovog člana moraju biti zaštićene od vlage i moraju imati obezbeđenu potrebnu ventilaciju.

Član 22

(4) Oprema za pripremu sosova i aromata sastoji se od:

- opreme sa posudama i mešalicom za mešenje i zagrevanje aditiva i uređajima za doziranje komponenti i kontrolu temperature sosova i aromata.

4) Odeljenje za izradu i pakovanje cigareta

Član 23

Odeljenje izrade i pakovanja cigareta treba biti klimatizovano i opremljeno najmanje jednom linijom za izradu i pakovanje cigareta.

Član 24

(1) Linija za izradu cigareta sastoji se od:

- mašine za izradu cigareta;

- mašine za aplikaciju filter štapića;

- mašine za skupljanje cigareta u slagajne ili putem silosa;

- uređaja za distribuciju filter štapića (prema mašini za izradu cigareta).

Član 25

(2) Linija za pakovanje cigareta sastoji se od:

- uređaja za pražnjenje slagajni (ako je jedna tehnološka celina uređaj nije potreban);

- uređaja za formiranje paklica;

- uređaja za formiranje akciznih markica;

- mašina za omotavanje paklica, grupisanje paklica u tkz. "šteke" i formiranje "šteke" i omota.

6) Laboratorija za analizu i kontrolu kvaliteta

Član 26

Laboratorija za analizu i kontrolu kvaliteta duvanskih proizvoda mora imati opremu za praćenje fizičkih osobina i uređaja za kontrolu proizvodnje cigareta, i to:

(1) za praćenje fizičkih osobina:

- sušionik (200oC);

- komplet sita za merenje frakcije duvana;

- opremu za merenje denziteta duvana, odnosno tvrdoće cigareta i filtera;

- precizna vaga (najmanje dva decimalna mesta).

(2) uređaje za kontrolu proizvodnje cigareta:

- uređaj za merenje prečnika filter cigareta;

- uređaj za merenje pada pritiska filtera i filter cigareta;

- uređaj za merenje ventilacije filter cigareta;

- uređaj za merenje krajnje stabilnosti cigareta;

- uređaj za merenje snage punjenja rezanog duvana.

7) Energetsko postrojenje

Član 27

Energetsko postrojenje je postrojenje koje mora osigurati dovoljnu distribuciju vodene pare, komprimiranog vazduha i vakuma.

Član 28

Objekti za proizvodnju ili promet duvana i duvanskih proizvoda su sledeće prostorije i prostori:

- skladište za obrađen duvan;

- skladište materijala i repromaterijala;

- odeljenje pripreme;

- skladište rezanog duvana;

- odeljenje izrade cigareta ili drugih duvanskih proizvoda;

- skladište za gotove proizvode;

- laboratorija za kontrolu kvaliteta;

- prostorije za spravljanje sosova i aromata;

- odgovarajuća odeljenja za garderobu, toalet i umivaonicu i

- objekti za proizvodnju energije.

Član 29

Preduzeće, odnosno preduzetnik koji obavlja proizvodnju duvanskih proizvoda mora imati u radnom odnosu najmanje jednog radnika sa završenim poljoprivrednim fakultetom ratarskog ili tehnološkog smera i iskustvom od jedne godine na poslovima proizvodnje duvanskih proizvoda.

Preduzeće, odnosno preduzetnik koji obavlja kontrolu kvaliteta duvanskih proizvoda mora imati u radnom odnosu najmanje jednog radnika sa završenim poljoprivrednim fakultetom tehnološkog smera, tehnološkim fakultetom ili hemijskim fakultetom i iskustvom od jedne godine na poslovima kontrole kvaliteta.

Član 30

U proizvodnji duvanskih proizvoda posebnu pažnju u skladu sa posebnim zakonima mora da ima kontrola sledećih zona:

- merenja i kontrole emisije prašine (korišćenje filtera za prašinu);

- merenja i kontrole mirisa;

- prečišćavanja otpadnih voda (osim ako se zagađena voda izbacuje u javni sistem za prečišćavanje vode);

- upotrebe, rukovanja i skladištenja opasnih supstanci;

- upotrebe, rukovanja i skladištenja merača gustine radio-izotopima;

- protivpožarnih zahteva (npr: detektori dima).

Član 31

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".