PRAVILNIK
O OBRAZOVANJU, ORGANIZACIJI I NAČINU RADA ORGANA VEŠTAČENJA
(zaposlenih)

("Sl. glasnik RS", br. 46/2003 i 80/2003)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se obrazovanje, organizacija, sastav i način rada organa veštačenja, postupak donošenja nalaza, mišljenja i ocene, upućivanje osiguranika organu veštačenja radi pregleda, prava osiguranika, korisnika prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i drugih lica u postupku veštačenja, sadržaj nalaza, mišljenja i ocene, obrasci koji se upotrebljavaju u postupku veštačenja i druga pitanja od značaja za veštačenje o invalidnosti, telesnom oštećenju, uzroku invalidnosti i telesnog oštećenja, postojanju potrebe za pomoć i negu od strane drugog lica, nesposobnosti za rad i nesposobnost za samostalan život i rad članova porodice osiguranika ili korisnika prava, obaveznost kontrolnog pregleda, ocena promene u stanju invalidnosti i preispitivanje nalaza, mišljenja i ocene organa veštačenja na osnovu kojih su ostvarena prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja po osnovu invalidnosti do stupanja na snagu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Službeni glasnik RS", broj 34/2003 - u daljem tekstu: Zakon) i drugim medicinskim činjenicama od značaja za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Član 2

Utvrđivanje i ocena o invalidnosti, telesnom oštećenju, uzroku nastanka invalidnosti i telesnog oštećenja, postojanju potrebe za pomoći i negom drugog lica, nesposobnosti za rad, nesposobnosti za samostalni život i rad i drugim medicinskim činjenicama od značaja za prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja (u daljem tekstu: veštačenje) obavlja se u okviru postupka za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Član 3

Veštačenje se ostvaruje davanjem nalaza, mišljenja i ocene od strane organa veštačenja - lekara pojedinca.

Organi veštačenja su stručni organi Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih (u daljem tekstu: Fond), koji se organizuju u sastavu direkcije Fonda, Službe direkcije Fonda u Prištini (u daljem tekstu: direkcija Fonda) i direkcije Pokrajinskog fonda u Novom Sadu, kao organizacione jedinice Fonda.

U Fondu se organizuje prethodna kontrola nalaza, mišljenja i ocene organa veštačenja.

Član 4

Veštačenje se obavlja u postupku rešavanja o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja i ostvaruje se davanjem nalaza, mišljenja i ocene organa veštačenja koji su stručni organi Fonda i obrazuju se u sastavu Fonda.

Veštačenje se organizuje i sprovodi radi ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u rokovima određenim zakonom.

Član 5

U postupku veštačenja obezbeđuje se poštovanje ličnosti i dostojanstvo osiguranika, korisnika i lica za koje se obavlja veštačenje.

U postupku veštačenja, odnosno kontrole nalaza, mišljenja i ocene organa veštačenja obezbeđuje se saradnja između osiguranika, odnosno korisnika prava, organa veštačenja i kontrole, zdravstvenih ustanova čija se medicinska dokumentacija koristi u postupku veštačenja radi utvrđivanja činjenica iz člana 2 ovog pravilnika.

Član 6

Direkcija Fonda, direkcija Pokrajinskog fonda i filijale, u okviru svojih prava, obaveza i odgovornosti obezbeđuju potrebne stručne, kadrovske i materijalne uslove za obavljanje veštačenja.

II ORGANI VEŠTAČENJA

1. Obrazovanje organa veštačenja

Član 7

Organi veštačenja obrazuju se kao prvostepeni i drugostepeni.

Prvostepeni organi veštačenja obrazuju se radi davanja nalaza, mišljenja i ocene u prvostepenom postupku za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Drugostepeni organi veštačenja obrazuju se radi davanja nalaza, mišljenja i ocene u drugostepenom postupku za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i u postupku revizije prvostepenih rešenja o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Broj organa veštačenja utvrđuje se aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Fonda.

Prilikom obrazovanja organa veštačenja vodiće se računa o vrsti specijalnosti lekara kako bi odgovarala potrebama veštačenja iz člana 1 ovog pravilnika.

Član 8

Prvostepeni i drugostepeni organ veštačenja sastoji se od jednog člana - lekara specijaliste.

Za člana prvostepenog i drugostepenog organa veštačenja može se postaviti lekar specijalista koji ima iskustvo u oceni invalidnosti.

Lekar specijalista koji nema iskustva u oceni invalidnosti, može se postaviti za člana prvostepenog i drugostepenog organa veštačenja, ali se u tom slučaju prethodno za njega organizuje osposobljavanje za veštačenje o medicinskim činjenicama od značaja za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja prema posebnom programu, utvrđenom u direkciji Fonda, u trajanju od najmanje jednog meseca.

Član 9

Pre veštačenja od strane lekara pojedinca obaviće se stručna obrada predmeta od strane radnika koji je stručan za propise iz oblasti ostvarivanja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Direkcija Fonda, direkcija Pokrajinskog fonda i filijale obezbeđuju stručnu obradu predmeta iz stava 1 ovog člana, kao i obavljanje administrativno-tehničkih poslova vezanih za rad organa veštačenja.

Stručna obrada predmeta u smislu st. 1 i 2 ovog člana dostavlja se organima veštačenja u pismenoj formi.

2. Organizacija organa veštačenja

Član 10

Rad prvostepenih organa veštačenja obavlja se u direkciji Fonda, direkciji Pokrajinskog fonda i filijalama.

Izuzetno od stava 1 ovog člana, prvostepeni organ veštačenja može obavljati veštačenje u sedištu jedne filijale za osiguranike sa područja dve ili više filijala.

Član 11

Prilikom rasporeda rada organa veštačenja vodi se računa o osnovnom oboljenju osiguranika i to tako što se za veštačenje određuje lekar čija je specijalnost odgovarajuća ili srodna lečenju tog oboljenja.

Član 12

Raspored rada organa veštačenja vrši rukovodilac organizacione jedinice direkcije Fonda u čijem su sastavu organi veštačenja, odnosno direkcije Pokrajinskog fonda u saradnji sa direkcijom Fonda, uzimajući u obzir predloge filijala.

3. Delokrug organa veštačenja

Član 13

Prvostepeni organ veštačenja daje nalaz, mišljenje i ocenu, po završenom lečenju sa medicinskom rehabilitacijom, u prvostepenom postupku za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja o:

1) postojanju invalidnosti,

2) postojanju telesnog oštećenja i stepenu toga oštećenja,

3) uzroku nastanka invalidnosti i telesnog oštećenja,

4) potrebi za pomoći i negom od strane drugog lica,

5) potpunoj nesposobnosti za rad i nesposobnosti za samostalan život i rad članova porodice osiguranika ili korisnika prava,

6) datumu nastupanja invalidnosti, telesnog oštećenja, potreba za pomoći i negom drugog lica i

7) drugim činjenicama i okolnostima od značaja za prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja o kojima se vrši veštačenje.

Prvostepeni organ veštačenja daje nalaz, mišljenje i ocenu u postupku kontrole invalidnosti utvrđene prvostepenim rešenjem.

Član 14

Drugostepeni organ veštačenja obavlja sledeće poslove:

1) daje nalaz, mišljenje i ocenu u postupku po žalbi i ceni pravilnost nalaza, mišljenja i ocene prvostepenog organa veštačenja,

2) daje nalaz, mišljenje i ocenu u postupku kontrole (revizija i nadzor) pravilnosti nalaza, mišljenja i ocene prvostepenog organa veštačenja,

3) pruža stručnu pomoć prvostepenim organima veštačenja.

Član 15

Za osiguranike koji prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvaruju u Fondu može se tražiti veštačenje, putem organa veštačenja drugih fondova, ako stalno borave na području tih fondova i ako se oceni da je to celishodno, s obzirom na udaljenosti mesta stalnog boravka i druge okolnosti.

Nalaz, mišljenje i ocena organa veštačenja drugih fondova može se uzeti kao dokazno sredstvo u postupku ostvarivanja prava u Fondu ako organi veštačenja nadležni za veštačenje po odredbama ovog pravilnika daju mišljenje da odgovara merilima koja se primenjuju prilikom veštačenja u Fondu.

Kada nalaz, mišljenje i ocenu organa veštačenja drugih fondova nije moguće koristiti zbog toga što nisu ispunjeni uslovi iz stava 2 ovog člana, veštačenje vrši organ veštačenja nadležan po odredbama ovog pravilnika.

Član 16

Organi veštačenja mogu davati nalaze, mišljenja i ocene o invalidnosti i drugim činjenicama i okolnostima od značaja za prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja za osiguranike koji ta prava ostvaruju kod drugih fondova na traženje njihovih organa.

Član 17

Organi veštačenja mogu obavljati veštačenje za potrebe drugih fondova, organizacija i organa na osnovu ugovora Fonda sa drugim fondovima, organizacijama i organima.

Organi veštačenja obavljaju veštačenje za potrebe inostranih nosilaca penzijskog i invalidskog osiguranja na osnovu međunarodnih ugovora o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Organi veštačenja, na zahtev lica, a uz snošenje troškova veštačenja u skladu sa opštim aktom Fonda, mogu vršiti veštačenja o medicinskim činjenicama koje su od značaja za ostvarivanje prava utvrđenih drugim propisima.

4. Rad organa veštačenja

Član 18

U postupku veštačenja organi veštačenja dužni su:

1) da se oslanjaju na dostignuća savremene nauke i prakse u oblasti ocene invalidnosti i da u tom cilju sarađuju sa odgovarajućim vrhunskim medicinskim institucijama,

2) da koriste dijagnostičko-funkcionalna i laboratorijska ispitivanja i druge aktivnosti koje se u okviru Fonda organizuju i sprovode radi unapređenja veštačenja o invalidnosti,

3) da primenjuju usvojena jedinstvena merila za ocenu invalidnosti, telesnog oštećenja i potrebe za pomoći i negom drugog lica,

4) da se povezuju i sarađuju sa organima veštačenja zdravstvene zaštite, zdravstvenim ustanovama, filijalama i drugim učesnicima u postupku veštačenja,

5) da se pridržavaju propisa i opštih akata o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i drugih propisa u vezi s tim osiguranjem,

6) da poštuju opšte principe i etička načela struke.

Član 19

Organi veštačenja daju nalaze, mišljenja i ocene na osnovu potpune medicinske, pravne i druge dokumentacije, kao i na osnovu neposrednih zapažanja stečenih prilikom pregleda izvršenih u slučajevima određenim ovim pravilnikom.

Član 20

Organi veštačenja dužni su da svestrano i brižljivo razmotre celokupnu medicinsku, pravnu i drugu dokumentaciju, kao i rezultate neposrednih pregleda, da tačno navedu svoja zapažanja i nalaze i da svoje ocene i mišljenja, zasnovane na primeni usvojenih jedinstvenih kriterijuma, iznose objektivno i nepristrasno.

Član 21

Prvostepeni organ veštačenja pre davanja nalaza, mišljenja i ocene vrši neposredan pregled osiguranika za koga se vrši veštačenje.

Prvostepeni organ veštačenja može, izuzetno, da daje nalaz, mišljenja i ocene i bez pregleda, na osnovu medicinske, pravne i druge dokumentacije, u slučaju dužeg boravka osiguranika na koga se odnosi veštačenje u inostranstvu ili na bolničkom lečenju, smrti tog osiguranika i drugim opravdanim slučajevima.

Prvostepeni organ veštačenja može da obavi pregled osiguranika za koga se vrši veštačenje u njegovom stanu, u stacionarnoj zdravstvenoj ili drugoj ustanovi, kao i na drugim mestima.

Član 22

Drugostepeni organ veštačenja daje nalaz, mišljenja i ocene, po pravilu, na osnovu medicinske i druge dokumentacije pribavljene u prvostepenom postupku za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Drugostepeni organ veštačenja pre davanja nalaza, mišljenja i ocene ima pravo da pregleda osiguranika, ako na osnovu prethodnog razmatranja medicinske i druge dokumentacije oceni da je pregled neophodan.

Član 23

Član organa veštačenja izuzeće se, odnosno može biti izuzet od rada u određenom predmetu veštačenja u slučaju i pod uslovima predviđenim odredbama Zakona o opštem upravnom postupku koje se odnose na izuzeće službenog lica u postupku.

O izuzeću člana organa veštačenja rešava direktor Fonda.

III PRETHODNA KONTROLA

Član 24

U Fondu se obrazuje prethodna kontrola.

Član 25

Prethodnu kontrolu nalaza, mišljenja i ocene prvostepenih i drugostepenih organa veštačenja obavlja lekar pojedinac.

Posebno se obrazuje prethodna kontrola nalaza, mišljenja i ocene koje daju prvostepeni organi veštačenja a posebno nalaza, mišljenja i ocene koje daju drugostepeni organi veštačenja.

Lekar pojedinac koji obavlja prethodnu kontrolu nalaza, mišljenja i ocene prvostepenih organa veštačenja ne može u istom slučaju da obavlja veštačenje u prvostepenom i drugostepenom postupku veštačenja, kao i da obavlja prethodnu kontrolu nalaza, mišljenja i ocene koje daje drugostepeni organ veštačenja.

Prethodna kontrola se obavlja bez neposrednog pregleda osiguranika, ali ako se oceni kao potrebno, na osnovu prethodno razmotrene medicinske i druge dokumentacije, može se obaviti i neposredan pregled osiguranika u postupku prethodne kontrole.

Član 26

Prilikom obavljanja prethodne kontrole nalaza, mišljenja i ocene prvostepenog ili drugostepenog organa veštačenja može se dati saglasnost ili primedba.

Primedba kojom se u prethodnoj kontroli ukazuje na uočene nedostatke i daje uputstvo za njihovo otklanjanje obavezna je za organe veštačenja koji su obavili veštačenje.

IV POSTUPAK VEŠTAČENJA

A. Veštačenje invalidnosti

1. Predlog za veštačenje

Član 27

Zahtev za pokretanje postupka za ostvarivanje prava po osnovu invalidnosti podnosi se na osnovu predloga za ocenu invalidnosti (u daljem tekstu: predlog za veštačenje) na obrascu 1 koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Predlog za veštačenje daje izabrani lekar, a saglasnost na predlog daje lekarska komisija u zdravstvenoj ustanovi.

Izabranim lekarom u smislu stava 2 ovog člana smatra se lekar opšte prakse, specijalista opšte medicine ili specijalista medicine rada (ordinirajući lekar) doma zdravlja, zdravstvene stanice ili zdravstvene ambulante gde osiguranik ostvaruje primarnu zdravstvenu zaštitu i gde se vodi zdravstveni karton (dosije) opšte medicine ili medicine rada za osiguranika, odnosno za lice za koje se podnosi predlog za veštačenje.

Lekarska komisija zdravstvene ustanove proverava medicinsku dokumentaciju, bez neposrednog pregleda osiguranika i kada utvrdi da je potpuna i dovoljna za veštačenje, daje svoju saglasnost overavanjem predloga za veštačenje. Lekarske komisije ne daju ocenu i mišljenje o radnoj sposobnosti osiguranika.

Kada lekarska komisija utvrdi da podneta medicinska dokumentacija nije potpuna i dovoljna za veštačenje ne daje saglasnost na predlog za veštačenje, a na obrascu 1-b koji je sastavni deo ovog pravilnika, obaveštava osiguranika o medicinskoj dokumentaciji koja nedostaje.

Član 28

Ako ne postoji saglasnost lekarske komisije na predlog za veštačenje, troškove postupka veštačenja snosi osiguranik koji je podneo zahtev, s tim da, ukoliko se utvrdi invalidnost troškovi se refundiraju.

Troškovi veštačenja za osiguranika iz stava 1 ovog člana, odnosno za lice za koje se obavlja veštačenje, iznosi 15.000 dinara.

Visinu troškova veštačenja, početkom svake godine, utvrđuje Upravni odbor Fonda.

Član 29

Direkcija Fonda ostvaruje stalnu i neposrednu saradnju sa lekarskim komisijama u zdravstvenim ustanovama.

Radi provere verodostojnosti medicinske dokumentacije Fonda i Republički fond za zdravstveno osiguranje organizovaće zajedničku lekarsku komisiju koja će povremeno da vrši kontrolu celokupne medicinske dokumentacije, uključujući i proveru na mestu izdavanja dokumentacije.

Član 30

Predlog za veštačenje sadrži: lične podatke, zdravstvenu anamnezu, radni istorijat, lekarske nalaze sa detaljnim nalazom glavnog oboljenja ili povrede, sprovedenoj medicinskoj rehabilitaciji, podatke o lečenju, iscrpnu dijagnozu.

Član 31

Predlog za veštačenje može se uzeti u postupak samo ako je podnet u skladu sa čl. 27 i 30 ovog pravilnika na propisanom obrascu, ako su u obrascu svi potrebni podaci uredno popunjeni i ako je uz predlog podneta potpuna medicinska dokumentacija.

Pod potpunom medicinskom dokumentacijom u smislu stava 1 ovog člana podrazumeva se odgovarajuća dokumentacija koja je prema dijagnostičkim kriterijumima neophodna za veštačenje.

Obim i sadržina medicinske dokumentacije koja je neophodna za veštačenje i koja se podnosi uz predlog za veštačenje određuje se Uputstvom o medicinskoj dokumentaciji potrebnoj za veštačenje koje je sastavni deo ovog pravilnika.

Medicinska dokumentacija iz stava 3 ovog člana trajno ostaje u spisima predmeta.

2. Postupak do upućivanja predloga za veštačenje

Član 32

Predlog za veštačenje podnosi se filijali koja je prema Statutu Fonda nadležna za rešavanje o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja u prvom stepenu.

Uredan i potpun predlog za veštačenje filijala je dužna da uputi odmah, odnosno najdalje u roku od 7 dana organu veštačenja.

Član 33

Osiguranik, odnosno korisnik može da podnese lekarske nalaze, podatke o lečenju i druge podatke i dokaze o zdravstvenom stanju i stanju radne sposobnosti i da traži da se ti podaci i dokazi prilože uz predlog za veštačenje zaključno sa danom veštačenja.

Kada se veštačenje odnosi na vreme koje prethodi donošenju predloga za ocenu invalidnosti od osiguranika se traži da podnese raspoloživu medicinsku ili drugu dokumentaciju koja se odnosi na ranije periode.

Pribavljanje potrebnih podataka i dokaza radi veštačenja organizuje se i ostvaruje do okončanja postupka veštačenja kod prvostepenog organa veštačenja.

Član 34

Na osnovu predloga za veštačenje filijala pristupa pribavljanju podataka i dokaza o radu osiguranika za koga se vrši veštačenje, kao i drugih podataka i dokaza od značaja za veštačenje i za sprovođenje postupka za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

U postupku pribavljanja podataka i dokaza u smislu stava 1 ovog člana, filijala obezbeđuje učešće osiguranika i njegovo izjašnjavanje o prikupljenim podacima.

Član 35

Podaci o radu osiguranika obuhvataju:

1) lične podatke,

2) podatke o poslu osiguranika,

3) opis posla sa podacima o prirodi, uslovima i načinu rada na poslu, naročito u pogledu napora i opterećenja psihofizičkih zahteva, kao i zahteva određenih funkcija, položaja i pokreta tela pri radu, o uslovima fizičke sredine i mikroklimatskim uslovima rada, sa podacima o organizaciji i procesu rada u organizaciji i merama higijenskotehničke zaštite.

Ako su za obavljanje posla predviđeni posebni zdravstveni uslovi koje radnik mora da ispunjava, navodi se poseban propis kojim su takvi posebni zdravstveni uslovi određeni.

Član 36

Podatke o poslu osiguranika i opis posla daje poslodavac kod koga je osiguranik u radnom odnosu, u saradnji sa filijalama, na obrascu 1a.

Član 37

Za lica van radnog odnosa i druga lica koja prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja ostvaruju u Fondu, opis posla, utvrđuje filijala na propisan način.

Član 38

Kada filijala prikupi podatke i dokaze, priključuje tim podacima i dokazima predlog za veštačenje sa medicinskom dokumentacijom i ceo predmet dostavlja prvostepenom organu veštačenja radi veštačenja.

Prilikom dostavljanja predmeta prvostepenom organu veštačenja, filijala će ukazati na posebna pitanja i okolnosti o kojima organ veštačenja treba da se izjasni prilikom davanja nalaza, mišljenja i ocene.

3. Postupak veštačenja koji vodi prvostepeni organ veštačenja

Član 39

Kada primi predmet za veštačenje, prvostepeni organ veštačenja utvrđuje da li on sadrži sve potrebne podatke predviđene ovim pravilnikom, odnosno da li su se stekli svi potrebni uslovi za pozivanje osiguranika na pregled, za razmatranje predmeta veštačenja radi davanja nalaza, mišljenja i ocene o invalidnosti.

Član 40

Kada prvostepeni organ veštačenja utvrdi da spisi predmeta nisu potpuni u pogledu medicinske ili radne dokumentacije, vraća predmet nadležnoj filijali radi kompletiranja dokumentacije u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Vraćanje predmeta veštačenja na dopunu vrši se kada su u pitanju nedostaci od bitnog uticaja za obavljanje veštačenja.

Radi ekonomičnosti postupka i kad je to, s obzirom na okolnosti konkretnog slučaja moguće, prvostepeni organ veštačenja može u pozivu za pregled osiguranika da označi koje podatke i dokaze osiguranik treba da pribavi do pregleda i da ih podnese prilikom dolaska na pregled.

Član 41

Kad utvrdi da je predmet za veštačenje potpun i uredan, prvostepeni organ veštačenja određuje dan pregleda osiguranika i obaveštava filijalu.

Pozivanje podnosioca zahteva na pregled radi davanja nalaza, mišljenja i ocene vrši se prema utvrđenom planu i rasporedu veštačenja.

Raspored predmeta za veštačenje prema specijalnosti lekara utvrđuje se na dan veštačenja.

Veštak pojedinac koji veštači u predmetu, upoznaje se sa predmetom veštačenja na dan pregleda podnosioca zahteva kome se pristupa radi davanja nalaza, mišljenja i ocene.

Poziv za pregled kod prvostepenog organa veštačenja upućuje osiguraniku filijala.

Poziv za pregled osiguranika sadrži podatke o datumu, vremenu i mestu pregleda i o podacima i dokazima koje treba da podnese prilikom dolaska na pregled, kao i upoznavanje o pravnim posledicama koje nastupaju ako se određenog dana ne javi prvostepenom organu veštačenja na pregled.

Član 42

Pregledu osiguranika prisustvuje samo član prvostepenog organa veštačenja - lekar.

Član 43

Pregled osiguranika obuhvata uzimanje šire i ciljane anamneze, klinički pregled (opšti somatski pregled, ciljani nalaz prema osnovnom obolenju, opšti psihički aspekt-upadljivost u ponašanju i sl.), a u neuropsihijatrijskim slučajevima i psihijatrijski intervju.

Prvostepeni organ veštačenja može da odluči da se, pored uzimanja anamneze i kliničkog pregleda, obave i dopunska ispitivanja u Direkciji Fonda ili u određenim zdravstvenim ustanovama.

Član 44

Posle obavljenog pregleda osiguranika i dopunskih ispitivanja u smislu ovog pravilnika, pristupa se upoznavanju sa rezultatima postupka sprovedenog do pregleda osiguranika, kao i sa rezultatima pregleda osiguranika i izvršenih dopunskih ispitivanja.

Prvostepeni organ veštačenja upoznaje se sa zdravstvenom anamnezom osiguranika i podacima o glavnom oboljenju, odnosno povredama i njihovom uzroku, sa preduzetim merama lečenja i medicinske rehabilitacije i njihovom trajanju, sa bolovanjima osiguranika, rezultatima pregleda osiguranika i izvršenih dopunskih ispitivanja i sa zdravstvenim stanjem i telesnim oštećenjem i prognozom zdravstvenog stanja osiguranika.

Član 45

U okviru razmatranja predmeta veštačenja, prvostepeni organ veštačenja najpre ocenjuje celokupnu medicinsku dokumentaciju, rezultate pregleda osiguranika i rezultate dopunskih ispitivanja i na osnovu toga utvrđuje zdravstveno stanje osiguranika i stanje funkcionalne sposobnosti pojedinih organa i sistema.

Član 46

Pošto utvrdi objektivno zdravstveno stanje osiguranika, prvostepeni organ veštačenja, na osnovu razmatranja dotadašnjeg toka lečenja i medicinske rehabilitacije ocenjuje da li je lečenje osiguranika završeno, tako da se može pristupiti oceni invalidnosti.

Pod završenim lečenjem podrazumeva se zdravstveno stanje osiguranika koje se daljim lečenjem i medicinskom rehabilitacijom u dogledno vreme ne bi bitno poboljšalo u odnosu na radnu sposobnost.

Član 47

Pri oceni invalidnosti prvostepeni organ veštačenja uzima u obzir, pored zdravstvenog stanja osiguranika, vrstu posla, zahteve za obavljanje svoga posla u pogledu fizičkog i psihičkog opterećenja, angažovanje čula, mikroklimatske uslove i uslove radne sredine, dejstvo štetnih činilaca, mogućnosti profesionalnog oboljenja ili učestalog povređivanja, mogućnost primene sredstava higijensko-tehničke zaštite, kao i druge činjenice i okolnosti od značaja za pravilnu i potpunu ocenu invalidnosti.

Član 48

Na osnovu razmatranja predmeta veštačenja, utvrđenog zdravstvenog stanja i ocene invalidnosti, prvostepeni organ veštačenja daje nalaz, mišljenje i ocenu.

Član 49

Nalaz, mišljenje i ocena prvostepenog organa veštačenja sadrži:

1) lične podatke: ime, očevo ime i prezime osiguranika, datum rođenja, zanimanje, naziv radnog mesta, broj lične karte i adresu stalnog boravka osiguranika,

2) zdravstvenu anamnezu, ličnu i porodičnu, podatke o glavnoj bolesti ili povredi sa naznačenjem vremena kada je do povrede došlo i pod kojim okolnostima (povreda na radu, povreda van rada, profesionalna bolest), podatke o lečenju i trajanju lečenja, odnosno medicinske rehabilitacije osiguranika,

3) radni istorijat, sa bližim podacima o penzijskom stažu, opštem obrazovanju i stručnoj spremi, kao i o poslu koji je osiguranik obavljao pre ocene radne sposobnosti, odnosno pre odlaska na bolovanje,

4) fizikalne, laboratorijske i druge nalaze,

5) iscrpnu dijagnozu (pri čemu se vodi računa da se osnovna dijagnoza stavi na prvo mesto, a ostale prema redosledu važnosti i uticaja na radnu sposobnost, odnosno na neki od drugih osnova za prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja), s tim što se dijagnoze šifriraju prema međunarodnoj zdravstvenoj klasifikaciji,

6) mišljenje da li je lečenje sa medicinskom rehabilitacijom završeno u smislu zakona, odredbi ovog pravilnika i kriterijuma za ocenu invalidnosti, telesnog oštećenja i potrebe za pomoći i negom od strane drugog lica. Ako organ veštačenja oceni da lečenje nije završeno, daje o tome obrazloženo mišljenje sa uputstvom za dalje lečenje,

7) izuzetno od tačke 6 ovog člana, nalaz, mišljenje i ocena organa veštačenja može se dati pre završenog lečenja osiguranika, ako se sa sigurnošću može utvrditi, na osnovu savremene medicinske nauke i prakse, da se stanje bolesti osiguranika i po završenom lečenju neće bitno promeniti,

8) organ veštačenja po službenoj dužnosti prilikom veštačenja o invalidnosti ceni i postojanje telesnog oštećenja,

9) datum nastupanja invalidnosti,

10) uzrok invalidnosti (bolest, povreda van rada, povreda na radu ili profesionalna bolest). Ako postoji više uzroka invalidnosti (bolest, povreda van rada, povreda na radu ili profesionalna bolest), nalaz, mišljenje i ocena treba da sadrži ocenu u kom procentu utiče povreda na radu ili profesionalna bolest na ukupnu invalidnost,

11) nalaz, mišljenje i ocenu o postojanju telesnog oštećenja sa naznačenjem procenta pojedinačnog telesnog oštećenja, kao i ukupnog ako postoji više telesnih oštećenja sa uzrokom i sa pozivom na glavu i odgovarajuću tačku Pravilnika o utvrđivanju telesnih oštećenja kada se radi o ostvarivanju novčane naknade. U slučajevima kada se računa staž osiguranja sa uvećanim trajanjem, pojedinačno telesno oštećenje utvrđuje se bez obzira koji je uzrok tog telesnog oštećenja (bolest, povreda van rada, povreda na radu ili profesionalna bolest), a kada postoje dva ili više telesnih oštećenja prouzrokovanih različitim uzrokom utvrđuje se ukupno telesno oštećenje bez obzira kojeg su uzroka (bolest, povreda van rada, povreda na radu, profesionalna bolest). Međutim, kada se ostvaruje novčana naknada i kada postoji više telesnih oštećenja čiji su uzroci različiti, utvrdiće se ukupno telesno oštećenje čiji je uzrok samo povreda na radu i profesionalna bolest,

12) sažeto obrazloženje nalaza, mišljenja i ocene, odnosno detaljnije obrazloženje po posebnim pitanima (uzročna veza oboljenja i povrede na radu, ranije nastupanje invalidnosti i sl.) kao i kad se ne prihvataju nalazi i mišljenja lekara specijaliste ili zdravstvenih ustanova, odnosno određena medicinska dokumentacija,

13) rok za obavljanje kontrolnog pregleda.

Član 50

Prvostepeni organ veštačenja daje nalaz, mišljenje i ocenu na obrascu 2, koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Nalazi, mišljenja i ocene prvostepenog organa veštačenja moraju da budu jasni i potpuni i da obuhvataju sve činjenice koje su predmet veštačenja.

Nalaz, mišljenje i ocenu prvostepenog organa veštačenja potpisuje lekar veštak.

4. Kontrolni pregled korisnika prava

Član 51

Kada utvrdi postojanja invalidnosti, prvostepeni organ veštačenja određuje rok za obavljanje obaveznog kontrolnog pregleda, osim u sledećim slučajevima:

1) kada su uzrok invalidnosti sledeća oboljenja:

(1) maligna oboljenja nakon hemio i radio terapije kao i operacije:

(2) amputacije ekstremiteta;

(3) teške traume sa trajnim defomitetima;

(4) reumatska degenerativna oboljenja zglobova i kičmenog stuba sa neurološkim ispadima i stanjima posle operacije;

(5) hronične psihoze sa početnom deterioracijom ličnosti;

(6) cerebrovaskularni inzulti sa poznim i trajnim neurološkim konsekvencama i psihoorganskim sindromom;

(7) teška degenerativna neuromišićna oboljenja i urođene i stečene miopatije;

(8) mentalno insuficijentne osobe IQ< 50 i višestruke ometenosti u razvoju;

(9) genetske bolesti;

(10) sistemske bolesti u odmakloj fazi;

(11) diabetes sa sekundarnim terminalnim komplikacijama;

(12) maligna hipertenzija sa dokazanim promenama na očnom dnu, srcu i bubrezima;

(13) stanja nakon operacije srca, a ako je EF < 50 posle završene rehabilitacije;

(14) primarne kardiopatije;

(15) hronična opstruktivna bolest pluća u terminalnoj fazi;

(16) slepilo (III, IV i V grupa u zdravstvenom delu/SZO, suženje vidnog polja 10% i više;

(17) stanje sa terminalnim znacima ciroze jetre;

(18) dijaliza;

2) kada je na osnovu medicinske dokumentacije trajno utvrđena invalidnost od strane inostranog nosioca socijalnog osiguranja;

3) kada je osiguranik na dan utvrđivanja invalidnosti imao navršenih 55 (žena), odnosno 58 (muškarac) godina života, osim u slučajevima za koje proceni organ veštačenja.

5. Postupak veštačenja koji vodi drugostepeni organ veštačenja

a) Postupak veštačenja po žalbi osiguranika

Član 52

Kad se žalbom osporava nalaz, mišljenje i ocena prvostepenog organa veštačenja organ Fonda nadležan za rešavanje po žalbi dostavlja žalbu sa svim spisima drugostepenom organu veštačenja.

Prilikom dostavljanja predmeta drugostepenog organu veštačenja, organ koji rešava po žalbi može da ukaže na posebna pitanja i okolnosti o kojima je drugostepeni organ veštačenja dužan da se izjasni prilikom davanja nalaza, mišljenja i ocene.

Član 53

Nalaz, mišljenje i ocena drugostepenog organa veštačenja sadrži:

1) lične podatke: ime, očevo ime i prezime osiguranika, datum rođenja, naziv radnog mesta, broj lične karta, adresu stalnog boravka,

2) bitne navode žalbe osiguranika kojim osporava pravilnost nalaza, mišljenja i ocene prvostepenog organa veštačenja,

3) iscrpnu dijagnozu (sve što je u vezi sa dijagnozom obrađuje se kao i u nalazu, mišljenju i oceni prvostepenog organa veštačenja),

4) mišljenje o pravilnosti nalaza, mišljenja i ocene prvostepenog organa veštačenja u vezi sa navodima žalbe,

5) nalaz, mišljenje i ocenu o spornim pitanjima po žalbi osiguranika,

6) potpuno obrazloženje nalaza, mišljenja i ocene naročito o spornim pitanjima.

Nalaz, mišljenje i ocena drugostepenog organa veštačenja daje se na obrascu 3, koji je sastavni deo ovog pravilnika.

Član 54

Kad drugostepeni organ veštačenja oceni da je nalaz, mišljenje i ocena prvostepenog organa veštačenja zasnovana na nepotpunoj medicinskoj dokumentaciji ili da je u suprotnosti sa postojećom dokumentacijom ili da veštačenje u prvostepenom postupku nije sprovedeno u skladu sa propisima, daje primedbe u kojima ukazuje na uočene nedostatke i daje uputstvo za njihovo otklanjanje.

Prvostepeni organ veštačenja dužan je da se pridržava primedaba i uputstava iz stava 1 ovog člana.

Član 55

U postupku veštačenja po žalbi osiguranika shodno se primenjuju odredbe ovog pravilnika o pregledu osiguranika, dopunskim ispitivanjima, davanju nalaza, mišljenja i ocene i drugim pitanjima koja se odnose na postupak veštačenja koji vodi prvostepeni organ veštačenja.

Član 56

Posle završenog veštačenja, drugostepeni organ veštačenja dostavlja svoj nalaz, mišljenje i ocenu sa svim spisima predmeta organu nadležnom za rešavanje o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja u drugom stepenu.

b) Postupak veštačenja u vršenju revizije prvostepenih rešenja

Član 57

Kad se u postupku vršenja revizije prvostepenih rešenja o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja uoči da nalaz, mišljenje i ocena prvostepenog organa veštačenja nije jasan ili potpun, da nije dovoljno obrazložen ili da postoje razlozi koji dovode u sumnju tačnost datog mišljenja, zatražiće se od drugostepenog organa veštačenja da se izjasni o pravilnosti nalaza, mišljenja i ocene prvostepenog organa veštačenja.

Drugostepeni organ veštačenja dužan je da veštačenje u vršenju revizije obavi po hitnom postupku.

Član 58

U postupku veštačenja u vršenju revizije primenjuju se odredbe ovog pravilnika o postupku veštačenja po žalbi osiguranika.

B. Ostali slučajevi veštačenja

1. Veštačenje o telesnom oštećenju i o potrebi za pomoći
i negom drugog lica

Član 59

Veštačenje koje se odnosi na utvrđivanje invalidnosti obavezno obuhvata i veštačenje o telesnom oštećenju.

U skladu sa stavom 1 ovog člana, veštačenje o telesnom oštećenju vrši se, po pravilu, u okviru i po pravilima postupka predviđenog ovim pravilnikom za veštačenje koje se odnosi na utvrđivanje invalidnosti.

Član 60

Veštačenje o telesnom oštećenju i potrebi za pomoći i negom drugog lica vrši se po zahtevu osiguranika, odnosno korisnika prava i lica van radnog odnosa, po odredbama ovog pravilnika.

Član 61

Utvrđivanje potrebe za pomoći i negom drugog lica obavlja se (do donošenja posebnih propisa), prema medicinskim uslovima u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskog osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 52/96, 46/98, 29/2001 i 80/2002).

Organ veštačenja se izjašnjava o potrebi ponovnog pregleda osiguranika, odnosno korisnika penzija.

Član 62

U postupku veštačenja prvostepeni organ daje nalaz, mišljenje i ocenu o telesnom oštećenju i potrebi za pomoći i negom drugog lica na obrascu 2, koji je sastavni deo ovog pravilnika.

2. Veštačenje o potpunoj nesposobnosti za rad, odnosno nesposobnosti za samostalni život i rad članova porodice

Član 63

Veštačenje o nesposobnosti člana porodice vrši se u okviru postupka pokrenutog za ostvarivanje prava na porodičnu penziju, po odredbama ovog pravilnika o postupku veštačenja koje se odnose na utvrđivanje invalidnosti.

Član 64

Nesposobnost za samostalni život i rad postoji kada se dete ne može osposobiti za obavljanje poslova za koje se traži stručna sprema priučenog radnika, odnosno zanimanje I ili II stepena stručne spreme.

Potpuna nesposobnost za rad člana porodice osiguranika ceni se prema njegovom zdravstvenom stanju i opštoj radnoj sposobnosti za obavljanje poslova za koje se traži stručna sprema priučenog radnika, odnosno zanimanje I ili II stepena stručne spreme. Kao merilo za ocenu te sposobnosti uzimaju se poslovi koje obavlja priučeni radnik, odnosno zanimanje I ili II stepena stručne spreme, bez obzira na to za koji posao je član porodice stvarno sposoban ili koji obavlja ili koji je obavljao pre nastanka nesposobnosti za rad, uzimajući pri tome u obzir sposobnost za rad sa punim radnim vremenom.

3. Veštačenje u postupku ostvarivanja prava po osnovu
međunarodnih ugovora

Član 65

Veštačenje o invalidnosti, telesnom oštećenju i drugim medicinskim činjenicama od značaja za prava koja se ostvaruju na osnovu međunarodnih ugovora o penzijskom i invalidskom osiguranju vrši se shodno odredbama ovog pravilnika.

U postupku veštačenja o činjenicama od značaja za ostvarivanje prava na osnovu međunarodnih ugovora, poslove određene ovim pravilnikom za filijalu vrši direkcija Fonda, odnosno direkcija Pokrajinskog fonda.

4. Veštačenje o promenama u stanju invalidnosti

Član 66

Veštačenje o promenama u stanju invalidnosti po zahtevu osiguranika, odnosno po službenoj dužnosti (kontrolni pregled) sprovodi se po odredbama ovog pravilnika o postupku veštačenja koje se odnose na utvrđivanje invalidnosti.

5. Veštačenje u postupku preispitivanja, po službenoj dužnosti, nalaza, mišljenja i ocene organa veštačenja

Član 67

Nalaz, mišljenje i ocenu organa veštačenja, na osnovu kojih su do dana stupanja na snagu Zakona, priznata prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja po osnovu invalidnosti, mogu se preispitati po službenoj dužnosti u roku od pet godina.

Preispitivanje nalaza, mišljenja i ocene organa veštačenja iz stava 1 ovog člana vrši komisija od šest članova (lekara specijaliste) koje imenuje direktor Fonda.

Komisija odlučuje u sastavu od tri člana (neuropsihijatar, internista i ortoped ili hirurg).

Lekar veštak koji je dao nalaz, mišljenje i ocenu koji se preispituje ne može biti član komisije koja odlučuje u istom slučaju.

Član 68

U postupku veštačenja radi preispitivanja nalaza, mišljenja i ocene shodno se primenjuju odredbe ovog pravilnika o pregledu osiguranika, dopunskim ispitivanjima, davanju nalaza, mišljenja i ocene i drugim pitanjima koja se odnose na postupak veštačenja.

Član 69

Posle završenog veštačenja, komisija iz člana 67 ovog pravilnika dostavlja svoj nalaz, mišljenje i ocenu sa svim spisima predmeta organu nadležnom za rešavanje o pravima iz penzijskog i invalidskog osiguranja u drugom stepenu.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 70

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o obrazovanju, organizaciji i postupku rada organa veštačenja ("Službeni glasnik RS", broj 47/97).

Član 71

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti ministra nadležnog za poslove penzijskog i invalidskog osiguranja i ministra nadležnog za poslove zdravlja, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i primenjuje se od 1. maja 2003. godine.

 

Obrazac 1.

___________________________
   (naziv zdravstvene ustanove)
u _________________________
Ordinirajući lekar ___________
Broj lekarskog dnevnika ______
ZZ-Nalaz-46

PREDLOG ZA VEŠTAČENJE
sa izveštajem i mišljenjem o zdravstvenom stanju
i radnoj sposobnosti

1. LIČNI PODACI

Ime, očevo ime i prezime osiguranika _______________________________________________

______________________________________________________________________________

Dan, mesec i godina rođenja _______________________ Broj lične karte ___________________

Mesto stalnog boravka i adresa _____________________________________________________

_______________________________________________________________________________

Bračno stanje _____________________________ broj dece _____________________

Naziv poslodavca kod kog radi i adresa _______________________________________________

________________________________________________________________________________

Zaposlen na radnom mestu _____________________________ radni staž __________________

Broj zdravstvene legitimacije _______________________.

Osiguranik fonda:

- zaposlenih

o

- samostalnih delatnosti

o

- zemljoradnika

o

 

2. ZDRAVSTVENA ANAMNEZA

_____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

 

3. LEKARSKI NALAZ

Konstitucija i opšte stanje: ____________________________ visina _______ cm, težina ______ kg, puls: broj udara _____, kvalitet _________, ritam _________, krvni pritisak ______, mokraća: alb ______, saccharum ______, urobilionogen _____, specifična težina _____, sediment ________________, Se ________, Er. _________, Hgb ________, Le _________,

W.R. (obavezno) ______________________________________________________________________

Koža: _______________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

Glava i vrat: ___________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

Kičmeni stub: _________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

Grudni koš: ___________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

Pluća (kod TBC pluća) (obavezno sputum na BK, SE i RTG): _____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

Srce (kardiovaskularni aparat): ____________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

Abdomen (abdominalni organi): ___________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

Urogenitalni organi: _____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

Ekstremiteti: __________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

Neuropsihijatrijski nalaz: __________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

Stanje glavnih čula: _____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

Detaljan nalaz glavnog oboljenja (povrede), nalazi i mišljenja (laboratorijski nalazi RTG, EKG i drugi nalazi):

_____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

 

4. BLIŽI PODACI O SPROVEDENOM LEČENJU I
REZULTATIMA LEČENJA

_____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

Lečio se ambulantno u vremenu __________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

Lečio se u bolnici (klinici) u vremenu od ___________________ do _________________.

Bio na bolovanju od ___________________ do ___________________.

 

5. ISCRPNA DIJAGNOZA

Šifra:

   

   

   

 

_____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

U ________________

 M.P. 

__________________________

Dana _______ godine

 

(potpis i faksimil ordinirajućeg lekara)

 

SAGLASNOST LEKARSKE

Glavno oboljenje

 

KOMISIJE

 

 

_____________________                  M.P.
        (potpis i faksimil)

- Neuropsihijatrijsko

o

- Interna medicina

o

  Dana _______ godine

- Ortopedsko-hirurško

o

 

Obrazac 1-a

ŠTAMBILJ POSLODAVCA
Broj: ___________________
Datum: _________________
Mesto, ulica i broj: _______
________________________
ZZ-Nalaz-5

POTVRDA
o radnom mestu, opis posla

1. LIČNI PODACI

- Ime i prezime ________________________________________________________________________

- Jedinstveni matični broj građana iz lične karte ______________________________________________

- Adresa stalnog boravka ________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

2. Stručna sprema stečena redovnim - vanrednim školovanjem:

_____________________________________________________________________________________

3. Stručna sprema stečena radom (interna kvalifikacija): _______________________________________

_____________________________________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

4. Delokrug rada poslodavca: _____________________________________________________________

_____________________________________________________________________________________

5. Posao koji osiguranik obavlja u vreme izlaska na ocenu radne sposobnosti - (popunjava poslodavac).

Za lice van radnog odnosa (popunjava ovlašćeni radnik Fonda).

M.P.

Ovlašćeni radnik Fonda

  M.P.

Ovlašćeno lice
za poslodavca

 

  Obrazac 1-b

____________________________
   (naziv zdravstvene ustanove)
U __________________________
Lekarska komisija za davanje saglasnosti
na predlog za veštačenje
Datum: ______________

_________________________
   (ime i prezime osiguranika)      

_________________________
       (mesto, ulica i broj)          

Obaveštenje

Za davanje saglasnosti na predlog za veštačenje neophodno je medicinsku dokumentaciju dopuniti sledećim:

1. _____________________________________________________________________________________

2. _____________________________________________________________________________________

3. _____________________________________________________________________________________

4. _____________________________________________________________________________________

5. _____________________________________________________________________________________

6. _____________________________________________________________________________________

Osiguranik može pokrenuti postupak za ostvarivanje prava po osnovu invalidnosti kod nadležne filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje zaposlenih i bez saglasnosti lekarske komisije, s tim da snosi troškove postupka veštačenja u iznosu od _________________ dinara (član 94 stav 4 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju "Službeni glasnik RS", broj 34/2003 i Pravilnik o obrazovanju, organizaciji i načinu rada organa veštačenja).

   Predsednik      
   lekarske komisije 
M.P.                     ________________

 

Obrazac 2.

REPUBLIČKI FOND ZA PENZIJSKO I
INVALIDSKO OSIGURANJE ZAPOSLENIH

- DIREKCIJA -

   Filijala:           

 

 

 

Dr Aleksandra Kostića 9
POKRAJINSKI FOND U NOVOM SADU
Žitni trg br. 3
Prvostepeni organ veštačenja
U ______________
Broj: ___________
Datum: _________

NALAZ, OCENA I MIŠLJENJE

                                             

16

                 Matični broj građana

 

1. LIČNI PODACI O OSIGURANIKU:

Prezime, ime oca ___________________________________________

i ime________________ pol ____________________________

 

17

 

 

 

 

 

 

 

 

Broj lične karte ______ datum rođenja ______

 

 

 

 

 

 

23

 

 

 

 

 

 

 

 

Školska sprema _______________________________________

 

24

 

 

 

 

 

 

 

 

Zaposlen kod poslodavca ________________________

 

_____________________________________________

 

 

 

 

28

 

 

 

 

 

 

 

 

Svoj posao ____________________________________________

 

 

29

 

 

 

 

 

 

 

 

Staž ______________________________________________

 

 

31

Adresa stalnog boravka ________________________________________

 

2. RADNA I ZDRAVSTVENA ANAMNEZA:

3. FIZIKALNI NALAZ, LABORATORIJSKI I DRUGI NALAZI:

4. ISCRPNA DIJAGNOZA

        - (šifra po međun. klasifik. bolesti)

   

   

   

34

5. OCENA I MIŠLJENJE ORGANA VEŠTAČENJA:

 

 

35

6. UZROK INVALIDNOSTI - šifra po Listi U-Iv.

 

 

 

37

7. OCENA POSTOJANJA TELESNOG OŠTEĆENJA PO LISTI TELESNIH OŠTEĆENJA, UZROK I DATUM NASTANKA - šifra po Listi U-Im:

 

 

38

8. OCENA POTREBE ZA POMOĆ I NEGU:

 

 

39

9. KONTROLNI PREGLED:

 

 

 

41

10. OBRAZLOŽENJE ZA POSEBNA PITANJA U VEZI VEŠTAČENJA:

 

M.P.

LEKAR VEŠTAK
________________

 

 

43

 

Obrazac 3.

REPUBLIČKI FOND ZA PENZIJSKO I
INVALIDSKO OSIGURANJE ZAPOSLENIH

- DIREKCIJA -

   Filijala:            

 

 

 

Ulica Dr Aleksandra Kostića 9
POKRAJINSKI FOND U NOVOM SADU

Žitni trg br. 3

Žalba na ocenu:

 

 

Drugostepeni organ veštačenja

- radna sposobnost

 

3

U ______________________

- telesno oštećenje

 

4

Broj: ___________________

- pomoć i nega

 

5

Datum: ________________

- ostala prava

 

6

NALAZ, OCENA I MIŠLJENJE

                                             

19

                 Matični broj građana

1. LIČNI PODACI O OSIGURANIKU:

        Prezime, ime oca ___________________________________________

        i ime______________ pol ______________________

 

 

 

20

 

 

 

 

 

 

 

 

        broj lične karte ___ datum rođenja ____

 

 

 

 

 

 

26

 

 

 

 

 

 

 

 

        školska sprema _______________________________________

 

27

 

 

 

 

 

 

 

 

        zaposlen kod poslodavca __________________________________

 

       _________________________________________

 

 

 

 

31

 

 

 

 

 

 

 

 

        svoj posao ______________________________________

 

 

32

 

 

 

 

 

 

 

 

        staž ____________________________________________

 

 

34

        adresa stalnog boravka ____________________________________

 

2. BITNI NAVODI ŽALBE OSIGURANIKA I ANAMNEZA:

3. FIZIKALNI NALAZ, LABORATORIJSKI I DRUGI NALAZI:

4. ISCRPNA DIJAGNOZA

                 - šifra po međunarodnoj klasif.

    

    

    

37

              - uzrok invalidnosti        

 

 

39

5. OCENA I MIŠLJENJE O PRAVILNOSTI NALAZA, OCENE I MIŠLJENJA PRVOSTEPENOG ORGANA VEŠTAČENJA:

6. OCENA I MIŠLJENJE O SPORNIM PITANJIMA, KAO I MIŠLJENJE O BITNIM ČINJENICAMA I OKOLNOSTIMA KOJE NISU RAZMATRANE U RANIJEM POSTUPKU I OBRAZLOŽENJE OCENE I MIŠLJENJA:

 

     - radna sposobnost

 

 

 

 

41

 

 

 

 

 

 

 

 

     - telesno oštećenje

 

 

 

 

42

 

 

 

 

 

 

 

 

     - pomoć i nega

 

 

 

 

43

 

 

 

 

 

 

 

 

     Kontrolni pregled

 

 

 

 

44

 

 

 

 

 

 

 

               M.P.

     LEKAR VEŠTAK

 

 

 

 

46

 

UPUTSTVO
O MEDICINSKOJ DOKUMENTACIJI POTREBNOJ ZA VEŠTAČENJE

Član 1

Uputstvom o medicinskoj dokumentaciji potrebnoj za veštačenje određuje se obim i sadržina medicinske dokumentacije, koja je neophodna za veštačenje i koja se podnosi uz predlog za veštačenje.

Član 2

Pod medicinskom dokumentacijom koja se podnosi filijali, uz predlog za veštačenje, sa izveštajem i mišljenjem o zdravstvenom stanju i radnoj sposobnosti (obrazac 1) podrazumeva se: otpusna lista ili prepis istorije bolesti bolnice u kojoj se osiguranik lečio ili ispitivao, specijalistički nalaz i dijagnostički testovi kao i laboratorijski nalazi.

Medicinska dokumentacija treba da bude ispisana pisaćom mašinom.

Član 3

Obrazac 1, ispisan pisaćom mašinom, treba da sadrži:

- lične podatke,

- iscrpnu zdravstvenu anamnezu koja daje uvid u početak, tok i trajanje tegoba na koje se osiguranik žali, iscrpan i precizan objektivni lekarski nalaz, po sistemima i organima,

- detaljan nalaz glavnog oboljenja,

- bliže podatke o sprovedenom lečenju i rezultatima lečenja, gde treba dati i podatke o vremenu provedenom na ambulantnom i bolničkom lečenju, odnosno bolovanju,

- iscrpnu dijagnozu glavnog oboljenja.

(Glavna bolest je ona bolest koja sama ili pretežno prouzrokuje invalidnost. U slučaju da postoje dve bolesti podjednakog negativnog delovanja na radnu sposobnost, glavna je ona koja ima lošiju prognozu.

Druge bolesti koje utiču na gubitak, jesu one koje, pojedinačno ili udruženo, pojačavaju nepovoljno delovanje glavne bolesti na radnu sposobnost).

Član 4

1. Medicinska dokumentacija koja je potrebna za verifikaciju dijagnoze glavne bolesti, neophodno je da sadrži podatke:

- o početku bolesti ili povrede, odnosno uzroku i okolnostima pod kojima je nastala bolest ili povreda,

- o toku lečenja (ambulantno ili stacionarno) osiguranika, sa naznakom dana od kojeg se lečio, pod kojim dijagnozama i sa kakvim uspehom kao i dužinu neprekidnog bolovanja,

- o toku medicinske rehabilitacije, sa naznakom ustanove u kojoj se osiguranik rehabilitovao, vremenskom razdoblju u kojem je obavljena rehabilitacija i uspehu rehabilitacije u periodu za poslednje tri godine,

- o sadašnjem zdravstvenom stanju, a posebno podatke:

a) o vrsti anatomskog oštećenja;

b) o funkcionalnom oštećenju,

v) o prognozi bolesti.

2. Medicinska dokumentacija potrebna za verifikovanje drugih bolesti koje utiču na invalidnost treba samo da dokaže sadašnje stanje, tj. stanje anatomskog i funkcionalnog oštećenja i ne sme biti starija od šest meseci.

3. Za sporedne bolesti koje ne utiču na invalidnost dovoljna je zatečena medicinska dokumentacija koja verifikuje dijagnozu.

Član 5

Podaci navedeni u članu 4 ovog uputstva utvrđuju se na osnovu:

- otpusne liste ili prepisa istorije bolesti zdravstvene ustanove u kojoj se osiguranik lečio koje moraju sadržati podatke o svim nalazima i izvršenim pregledima,

- specijalističkih nalaza na propisanim obrascima, a osim utvrđene dijagnoze moraju biti opisane i anatomske i funkcionalne promene utvrđene prilikom specijalističkog pregleda,

- dijagnostičkih testova (EKG, EMG, spirometrija, BM, scintigrafija, nalazi endoskopije), rezultata svih drugih dijagnostičkih postupaka na osnovu kojih je verifikovana dijagnoza bolesti kao i laboratorijskih nalaza. Uz opis priložiti nalaze i rezultate dijagnostičkih procedura (EKG traka, EHO snimak i dr.).

Član 6

Kod osiguranika čija profesija zahteva posebne psihofizičke sposobnosti, kao i u slučaju povreda na radu, potrebna je i dopunska dokumentacija, i to:

- kod profesionalnih oboljenja obavezno se prilaže ekspertiza Instituta za medicinu rada i radiološku zaštitu - Beograd, iz koje treba da se vidi da li je profesionalno oboljenje utvrđeno u skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju profesionalnih bolesti i po metodologiji za utvrđivanje profesionalnih oboljenja,

- kod vozača profesionalaca neophodno je priložiti odluku posebne ovlašćene komisije za ocenu vozačkih sposobnosti kod vozača profesionalca i rešenje MUP-a o oduzimanju vozačke dozvole,

- kod radnika u izvršnoj službi železničkog saobraćaja prilaže se odluka - mišljenje zdravstvene komisije koja ocenjuje psihofizičke sposobnosti radnika u izvršnoj službi železničkog saobraćaja, sa iscrpnim obrazloženjem i odgovarajućom medicinskom dokumentacijom koja se potkrepljuje mišljenjem o eventualnoj nesposobnosti,

- kod radnika operativno izvršnih službi MUP, JAT i Rečne plovidbe prilaže se poseban nalaz koji mora biti usaglašen sa posebnim zahtevom o psihofizičkim sposobnostima radnika,

- kod povrede na radu u prethodnom postupku treba raspraviti i utvrditi okolnosti povređivanja i priložiti odgovarajuću dokumentaciju o prirodi povrede i lečenju te povrede.

Član 7

Obavezan minimum medicinske dokumentacije neophodan za verifikaciju dijagnoze, prema vrsti oboljenja:

1. Infektivne i parazitarne bolesti

Za verifikaciju dijagnoze infektivnih i parazitarnih bolesti, kod kliconoštva (crevne zarazne bolesti: salmoneloze, šigeloze, rezistentni stafilokok, streptokokne infekcije i druge), potrebna je sledeća medicinska dokumentacija:

1) otpusna lista ili prepis istorije bolesti odgovarajuće ustanove,

2) bakteriološki nalaz kojim se dokazuje postojanje uzročnika prilikom uzastopnih pregleda u dužem razdoblju,

3) mišljenje odgovarajuće zdravstvene ustanove o tome da se bolest ne može izlečiti.

2. Pozne posledice akutnog poliomielitisa

Dijagnoza poznih posledica akutnog poliomielitisa potvrđuje se iscrpnim podacima o dosadašnjem lečenju i o anatomskom i funkcionalnom oštećenju. Obavezni su elektromiografija oštećenih mišićnih grupa, testovi mišićne snage i goniometrija.

3. Tuberkuloza pluća

Dijagnoza plućne tuberkuloze potvrđuje se medicinskom dokumentacijom kojom se verifikuje sadašnje stanje i na osnovu koje se mora dati odgovor na pitanja:

a) da li je proces aktivan,

b) da li je proces stabilizovan,

v) da li je proces inaktivan.

To je sledeća medicinska dokumentacija:

1) nalaz nadležnog AT dispanzera sa podacima: od kada je počela bolest, da li je bio VK pozitivan u ispljuvku ili u ispljuvku želudačnog soka na početku lečenja, da li je lečen u stacionarnoj ustanovi ili pod kontrolom nadležnog ATD, ukupna količina primljenih ATL u toku lečenja, da li je lečen kontinuirano ili diskontinuirano, da li sada prima lekove i koje ili od kada ne prima lekove,

2) snimak pluća u PA položaju i tomografiji obolelog dela pluća na dubinama gde se najbolje vidi patološki proces. Poslednji snimci ne smeju biti stariji od mesec dana. Karton na uvid u ATD je obavezan,

3) navodi se da li je postignuta trajna konverzija sputima - trajna stacionarnost,

4) navode se najmanje tri rezultata, s tim da poslednji ne sme biti stariji od mesec dana,

5) nalaz spirometrijskog ispitivanja, a ako se odražava teško oštećenje disajne funkcije (po stabilizovanju specifičnog procesa na plućima), potrebni su rezultati ispitivanja gasova u arterijskoj krvi u miru i pri opterećenju fizičkim radom,

6) nalaz kardiologa sa opisom EKG.

Za hirurške intervencije na plućima obezbeđuje se sledeća dokumentacija:

1) otpusna lista bolnice u kojoj je izvršena hirurška intervencija,

2) razultati spirometrijskih ispitivanja posle hirurške intervencije, a nakon stabilizacionog perioda. Ako se ustanovi težak poremećaj funkcije pluća, potrebni su rezultati analize gasova u arterijskoj krvi pri mirovanju i pri fizičkom opterećenju - radu,

3) nalaz kardiologa sa opisom EKG.

4. Tuberkuloza moždanica i centralnog nervnog sistema

Za verifikaciju dijagnoze, toka bolesti i toka lečenja tuberkuloze moždanice i centralnog nervnog sistema služi otpusna lista ili prepis istorije bolesti ustanove u kojoj se bolesnik lečio.

Dijagnoza mora biti potvrđena i standardnim laboratorijskim i bakteriološkim nalazima.

Za procenu sadašnjeg stanja i funkcionalnog oštećenja potrebni su nalazi odgovarajućih specijalista, na primer: neuropsihijatra, kliničkog psihologa, okuliste, otorinolaringologa i drugih.

5. Tuberkuloza creva, periotoneuma i mezenterijalnih žlezda

Tuberkuloza creva, periotoneuma i mezenterijalnih žlezda potvrđuje se medicinskom dokumentacijom koja sadrži:

1) otpusnu listu ili prepis istorije bolesti odgovarajućih zdravstvenih ustanova u kojima se bolesnik lečio,

2) medicinske dokaze o aktivnom ili inaktivnom stanju procesa tj. da li je stanje definitivno,

3) medicinske dokaze o veličini anatomsko-morfoloških i funkcionalnih oštećenja (o kasnim posledicama)

6. TBC kostiju i zglobova

Za verifikaciju dijagnoze TBC kostiju i zglobova potrebni su medicinski dokazi o etiologiji bolesti, o aktivnosti procesa i o završenom lečenju. Neophodni su standardni rendgenski snimci obolelih delova tela, eventualni histološko-patološki nalazi, laboratorijski nalazi i menzuracija obima pokreta u dva susedna zgloba.

7. Tuberkuloza genitourinarnog sistema

Za verifikaciju dijagnoze tuberkuloze genitourinarnog sistema potrebna je medicinska dokumentacija:

1) o uzročniku i aktivnosti procesa: sedimentacija, BK, mikroskopski pregled, kultivacija i biološki ogled,

2) o lokalizaciji i veličini oštećenja (pielografija i scintigrafija po potrebi),

3) o ispitivanju funkcija bubrega (obrada nefrologa i urologa),

4) ginekološki nalazi (u slučaju genitalne TBC).

8. Tuberkuloza drugih organa

Dokumentacija za verifikaciju dijagnoze tuberkuloze drugih organa obezbeđuje se u specijalizovanim ustanovama, kao i podaci o aktivnosti procesa, veličini anatomskog i funkcionalnog oštećenja i prognoza daljeg lečenja bolesti.

9. Endokrine bolesti, bolesti metabolizma, bolesti u vezi sa ishranom i diabetes mellitus

Za verifikaciju dijagnoze kod endokrinih bolesti, bolesti metabolizma i bolesti u vezi sa ishranom i diabetes mellitusa neophodni su:

1) endokrinološki laboratorijski minimum: sedimentacija, hemogram, nalazi u urinu, urea, kreatinin u krvi, glikemija, holesterol, gliceridi sa lipidogramom, elektroliti: Na, K, Ca, P i CL,

2) oftalmološki nalaz, zavisno od osnovnog oboljenja, vizus bazni sa korekcijama, fundus i, po potrebi, vidno polje,

3) neuropsihijatrijski nalaz: kranijalni i periferni nervi, eventualni neurološki ispadi i asimetrije, i po potrebi, nalaz kliničkog psihologa, EEG, EMG i dr.,

4) kod oboljenja hipofize: Rtg Sellae turcicae, CT, nalaz neurohirurga (pored nalaza oftalmologa i neurologa), GTT, alkalna rezerva, jedan od sledećih testova: Tornov, deksametazonski test, metapirinski test, Gurter-Roobinsonov test, Robbinson-Keplerov test i, zavisno od vrste osnovnog oboljenja, dopunsko ispitivanje funkcija štitaste žlezde, nadbubrega i polnih žlezda,

5) kod oboljenja štitaste žlezde: scintigrafija i fiksacija sa J 131, T3, T4, TSH, nalaz oftalmologa i neurologa i EKG nalaz,

6) kod oboljenja paratireoidnih žlezda: laboratorijski minimum, kalcijum u mokraći, klirene fosfor, Ca tolerans test, dijagnostički test sa kortizonom, klirens kreatinin, scintigrafija štitaste žlezde sa J 131 i paratiroidnih žlezda, kisela i alkalna fosfataza, RTG nalazi bubrega, Lamine dure (vilice i zuba) i drugih kostiju, kompletan neurološki nalaz i EKG,

7) kod oboljenja nadbubrežnih žlezda: endokrinološki laboratorijski minimum, glikozurija, GTT, insulin TT, keto i kortikosteroidi, Thornov test, metapirinski test, deksametazonski test, RTG nadbubrega, CT bubrega i ultrazvuk,

8) kod oboljenja polnih žlezda: nalaz urologa, ginekologa, androloga i neuropsihijatra,

9) kod diabetes mellitusa: obavezan laboratorijski minimum, glikemija sa glikozurijom za poslednja tri meseca (potvrda ili legitimacija iz savetovališta za dijabetičare), a kod lakših slučajeva i GTT, zatim nalaz TT i ITV, nalaz oftalmologa i neuropsihijatra, EKG i RTG pluća, a kod komplikacija na bubrezima i jetri i funkcionalna ispitivanja ovih organa, ako pored osnovnih endrokrinoloških postoje i druga oboljenja i komplikacije, prilažu se odgovarajući nalazi,

10) kod svih endrokrinoloških oboljenja: otpusne liste iz bolnice specijalističke, internističke i endokrinološke i drugi izveštaji o lečenju sa poslednjim nalazima i mišljenjima testiranja.

10. Avitaminoze i druga deficitarna stanja prehrane i nutritivni marazam

Medicinska dokumentacija za avitaminoze i druga deficitarna stanja prehrane i nutritivni merazam treba da sadrži nalaze kojima se verifikuje dijagnoza, uzrok, anatomsko i funkcionalno oštećenje i prognoza bolesti.

11. Bolesti krvi i krvotvornih organa

Za verifikaciju dijagnoze bolesti krvi i krvotvornih organa potrebni su: laboratorijski nalazi kojima se dokazuje postojanje bolesti, a u težim slučajevima i obrada bolesnika na hematološkim odeljenjima ili klinikama, s dokumentacijom o toku bolesti i rezultatima lečenja i nalazima i mišljenjima hematologa ili interniste.

12. Duševna oboljenja

Medicinska dokumentacija potrebna za verifikaciju dijagnoza kod duševnih oboljenja je sledeća:

1) kod svih duševnih stanja i oboljenja neophodni su nalazi neuropsihijatra koji treba da sadrže:

- anamnezu,

- neurološki status u karakterističnim crtama,

- psihijatrijski status,

- nalaz kliničkog psihologa,

- dijagnozu sa šifrom prema međunarodnoj klasifikaciji,

- mišljenje o potrebi daljeg lečenja, eventualno kliničko ispitivanje, prognozu o radnoj sposobnosti,

2) kod psihoze i organskih psihotičnih stanja privremenog ili trajnog karaktera obavezno je prethodno kliničko ispitivanje (hospitalizacija), a rezultati ispitivanja treba da budu sažeti u vidu izvoda koji treba da sadrži: sve osnovne elemente za ova oboljenja, vrstu oboljenja ili poremećaja po mogućstvu psihološko testiranje,

3) kod svih duševnih poremećaja kod kojih se može očekivati intelektualno propadanje, odnosno deterioracija obavezan je psihogram i I.Q. (koeficijent inteligencije),

4) kod teških neuroza i nastranosti potrebno je i timsko mišljenje odgovarajuće ustanove,

5) kod posledica alkoholizma kod bolnički lečenih slučajeva potrebno je obezbediti otpusnu listu sa svim nalazima, kao i dokaze o obimu i vrsti trajnih posledica na organsku strukturu i neuropsihičku sferu,

6) ukoliko ne postoji hospitalizacija potrebno je minimum dve godine ambulantno praćenje lekara specijaliste.

13. Bolesti nervnog sistema

Za verifikaciju dijagnoze kod zapaljenskih oboljenja centralnog nervnog sistema i heraditarnih i stečenih bolesti ovog sistema neophodni su nalazi neuropsihijatra, koji treba da sadrže:

1) kratku anamnezu, neurološki status u karakterističnim crtama, psihijatrijski status, dijagnozu, mišljenje o potrebi daljeg lečenja, eventualno kliničko ispitivanje, prognozu, potrebu eventualne profesionalne rehabilitacije i slično,

2) kod sistemskih zapaljivih i vaskularnih oboljenja, CNS, kao i kod sistemskih neuromuskularnih oboljenja neophodno je prethodno kliničko ispitivanje i iscrpan izveštaj odgovarajuće ustanove o nađenom stanju,

3) kod oboljenja perifernog nervnog sistema i mišića, pored nalaza neuropsihijatra - prema uputstvu iz prethodnog poglavlja, obavezno je pribaviti i elektomiografski nalaz,

4) kod traumatskih oštećenja (kranio-cerebralnih povreda) neophodno je prezentiranje relevantnih podataka o vremenu, mestu, načinu i nalazu ukazane prve pomoći i rezultatima kliničkog ispitivanja posledica trauma i preostalih psihofizičkih sposobnosti (iscrpan neuropsihijatrijski status, psihogram, elektroencefalogram, CT i otpusna lista o lečenju),

5) kod epileptične bolesti i srodnih sindroma obavezni su bolnička verifikacija, heteroanamneza za relevantne okolnosti (pribaviti i podatke o učestalosti napada) i iscrpna anamneza, elektroencefalografski nalaz, CT i prethodno bolničko ispitivanje a u grupi bolesti mišljenje psihijatra mora biti precizniji na okolnosti da li postoje psihički poremećaji, a ako postoje, da li su u vezi sa osnovnim oboljenjima, uz odgovarajuću argumentaciju.

14. Bolesti uva i procesi u mastoideusu

Za verifikaciju dijagnoze kod bolesti uva i mastoideusa, kao i kod ostalih otorinolaringoloških oboljenja neophodna je medicinska dokumentacija sa nalazima specijaliste otorinolaringologa, koja treba da sadrži:

1) kratku anamnezu i kratak otorinolaringološki nalaz lokalnog statusa,

2) dijagnozu, koja mora biti tako postavljena da se iz nje može sagledati i etiologija oboljenja, odnosno oštećenja sluha ili vestibularnog organa, a ako je etiologija nepoznata, treba je naznačiti, kao i ako utvrđeno oboljenje i stanje može biti posledica različitih etioloških faktora,

3) dokaze audiometrije i audiogram rađen neposredno pre izlaska na invalidsku komisiju i procenu stepena oštećenja sluha u procentima prema tablicama Sabine-Fowler kod svih oboljenja koja dovode u pitanje sluh,

4) rezultate ispitivanja funkcije vestibularisa (kalorični test), a ako je kontraindikovan, potrebni su drugi odgovarajući testovi (elektronistagmografija i slično) i nalazi neurologa kod oštećenja funkcije vestibularnog organa,

5) mišljenje o radnoj sposobnosti, odnosno o podobnosti za rad na radnim mestima za rad koja su predviđeni posebni zdravstveni uslovi kod svih slučajeva oboljenja uva.

15. Oboljenja oka i adneksa oka

Medicinska dokumentacija kojom se verifikuje dijagnoza i oštećenje funkcije vida jeste: istorija bolesti (anamneza), otpusna lista odeljenja za očne bolesti, bolnice i drugih sličnih ustanova i specijalistički nalaz okuliste sa podacima o funkciji vida. Ispituju se integralne funkcije vida, i to:

1) oštrina vida - navesti naturalnu oštrinu i oštrinu sa korekcijom i korekciju obavezno upisati u dioptrijuma (ako su osobe mlađe od 40 godina, neophodna je skiackopija u jomatropinskoj medrijazi),

2) vidno polje na perimetru - naznačiti veličine značke i veličine osvetljenosti značke i obavezno priložiti nalaze vidnog polja,

3) prednji i zadnji segment oka na biomikroskopu sa opisom nađenih promena (ako se nađu zamućenja optičkih medija, navesti lokalizaciju centralno i paracentralno),

4) očno dno sa opisom papile vidnog živca, makularne regije, krvnih sudova retine i horoideje, kao i ostale promene terine; lokalizacija i nađene promene, kao što su: hemoragije, eksudacije, ablacije i zapaljive i degenerativne promene treba detaljno opisati, a i njihovu lokalizaciju,

5) intraokularni pritisak - navesti sa kojim aparatom (Schiotzu, aplanacioni tenometar),

6) stanje motiliteta, naročito ako se osiguranik žali na pojavu dvoslike (Lancasterov test, Hes i dr.) i nalaz neurologa,

7) stanje binokularnog vida (postoji, ne postoji I, II, III stepen i navesti metodu ispitivanja).

Ispitivanje prostornog vida, stereo-vida, adaptacije i viđenja boja tražiti za određena zanimanja (radnici koji rade na visinama, kranisti, zidari i elektromonteri), za koje je neophodno tražiti stanje dubinskog stereovida, a za vozače profesionalne (železničare, pilote i mornare), pored dubinskog stereovida, neophodan je nalaz o stanju adaptacije i nalaz testova za razlikovanje boja,

8) kolorfunkcije (po Ischiharu).

16. Hipertenzije

Za verifikaciju dijagnoze kod hipertenzija potrebni su internistički izveštaj ili otpusna lista bolnice sa jasno upisanim stadijumom hipertenzione bolesti, i to:

1) EKG, EHO srca, test opterećenja, pregled očnog dna, biohemijske analize - faktori rizika.

U slučaju komplikacija na bubrezima, potrebni su i testovi ispitivanja bubrežne funkcije (kreatinin klirens, urinokultura, eventualna intravenska pielografija). U slučaju postojanja komplikacija na centralnom nervnom sistemu, neophodan je nalaz neurologa,

2) kod sekundarne arterijske hipertenzije neophodna je otpusna lista o bolničkom ispitivanju i lečenju, vrsti hipertenzije, odnosno osnovnom oboljenju, uz laboratorijske, rendgenološke i druge pomoćne dijagnostičke metode ispitivanja.

17. Ishemične bolesti srca

Za verifikaciju dijagnoze ishemičkih bolesti srca potreban je specijalistički izveštaj ili otpusna lista, u kojima je jasno rečeno o kom se obliku koronarne bolesti radi, i to:

1) za infarkt miokarda: otpusna lista o akutnoj fazi bolesti i lečenju, kardiološki izveštaj o sadašnjem stanju kardiovaskularnog sistema i podaci o sprovedenoj medicinskoj terapiji, kao i izveštaj o tome da li je stanje stabilno ili postoji evolucija bolesti.

EKG nalaz, teleradiografija srca i laboratorijske analize sedimentacija, transaminaza, glikemija i lipidogram - ne smeju biti stariji od šest meseci, kao i podaci o sprovedenoj rehabilitaciji,

2) za anginu pektoris obavezni su: ergometrija, kardiološki nalazi sa podacima o vremenu nastanka bolesti, toku i uspehu lečenja i vrsti terapije, izveštaj o sadašnjem stanju, da li je bolest u evoluciji ili je stabilizovana, kao i izveštaj da li je sprovedena potpuna medicinska rehabilitacija.

18. Drugi oblici oboljenja srca

Za verifikaciju dijagnoze kod hroničnih miokardita potrebno je u medicinskoj dokumentaciji obezbediti:

1) otpusnu listu sa opisom akutne faze bolesti i noviji specijalistički izveštaj sa sedimentacijom, fibrihogenom, EKG nalazom i teleradiografijom srca, a ako nema medicinskih podataka o akutnoj fazi bolesti, ni pozitivne anamneze - više specijalističkih izveštaja sa podacima koji opravdavaju glavnu dijagnozu hroničnog miokardita (prisustvo valvularne srčane mane, perikardita) ili otpusnu listu kardiološkog odeljenja sa podacima o kliničkom ispitivanju u lečenju (eho srca sa ejekcionom frakcijom - EF),

2) kod hroničnog plućnog srca: otpusnu listu ili specijalistički izveštaj sa obaveznim podacima o bolesti koja je dovela do oštećenja plućne funkcije, RO - grafiju pluća, spirometriju, po potrebi, oksimetriju u miru u toku opterećenja i EKG nalaz. Za dijagnozu hroničnog plućnog srca moraju se u potpunosti poštovati elektrokardiografski i klinički kriterijumi koje je dao Komitet stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije i koji se primenjuju od 1968. godine,

3) kod primarne kordiomiopatije: specijalistički izveštaj, sa opisom fizikalnog nalaza srca, nastanka i evolucije bolesti, EKG nalaz, teleradiografiju srca, rezultate detaljnog ispitivanja - ehokardiografija, vektorkardiografija i ergometrijski test, a po potrebi, treba obaviti kliničko ispitivanje u toku koga treba isključiti koronarnu bolest, hipertenzivno oboljenje srca, srčane mane i drugo,

4) kod urođene srčane mane: specijalističke nalaze ili otpusne liste sa rezultatima ispitivanja - ekokardiografija, sadašnje stanje hemodinamskog ispitivanja kardiovaskularnog sistema i podatke o potrebi hirurške korekcije i rezultatima postoperativnog stanja, ako je rađena hirurška intervencija.

19. Oboljenja gornjih disajnih puteva

Za verifikaciju dijagnoze oboljenja gornjih disajnih puteva potrebna je odgovarajuća medicinska dokumentacija.

Pored obavezne dokumentacije kojom se identifikuju vrsta i obim anatomskih i funkcionalnih oštećenja, obavezni su i specijalistički nalazi ORL.

20. Nespecifična plućna oboljenja

Za verifikaciju dijagnoze nespecifičnih plućnih oboljenja, potrebna je medicinska dokumentacija, i to:

1) snimak pluća u PA položaju i profilni snimci,

2) nalaz spirometrijskog ispitivanja sa eventualnom primenom bronhodilatatora i nekoliko spirograma da bi se stekao utisak o reverzibilnosti poremećaja plućne funkcije,

3) određivanje rezidualnog volumena uobičajenim metodama,

4) rezultati ispitivanja gasova u arterijskoj krvi u miru i pri opterećenju fizičkim radom, ako se ustanovi teško oštećenje plućne funkcije koje traje jednu do dve godine,

5) kožne probe na standardne inhalacione alergene i alergene sa radnog mesta,

6) podaci o sprovedenim postupcima rehabilitacije respiratorne bolesti,

7) nalaz kardiologa sa opisom EKG.

21. Bolesti digestivnog sistema, jednjaka i duodenuma i druge bolesti creva i peritoneuma

Klinička dijagnoza bolesti digestivnog sistema, jednjaka, želuca i duodenuma i druge bolesti creva i peritoneuma dokazuje se medicinskom dokumentacijom o početku bolesti, toku bolesti, načinu lečenja, rezultatu lečenja, aktivnosti procesa, stabilizaciji procesa i prognozi. Da bi se dokazalo sadašnje stanje, obavezni su: rendgenski snimak, prema potrebi (zavisno od oboljenja), gastroskopija, aspiraciona biopsija želuca, duodenuma i creva, pasaža creva, irigoskopija i ezofagoskopija, i to:

1) za bolesti jetre, žučne kese i pankreasa dijagnoza se dokazuje medicinskom dokumentacijom o početku bolesti, toku bolesti, rezultatu lečenja, rezultatu medicinske rehabilitacije i prognozi. Radi prikaza sadašnjeg stanja, potreban je klinički nalaz ispitivanja funkcije jetre, i to: hepatogram i transaminaze,

2) za insuficijenciju jetre potrebni su: eho, klinički pregled i laboratorijske analize,

3) za bolesti žučne kese ili pankreasa potrebni su: eho i laboratorijske analize.

22. Bolesti urinarnog sistema, nefritisi i nefroze i druge urinarne bolesti

Bolesti urinarnog sistema, nefritisi i nefroze i druge urinarne bolesti dokazuju se medicinskom dokumentacijom o početku bolesti, uzroku bolesti, toku bolesti, uspehu lečenja i prognozi. Dokumentacija o sadašnjem anatomsko-funkcionalnom oštećenju treba da sadrži:

- hemogram: hematokrit, urea, natrijum, kalcij, holesterol, ukupne belančevine, elektroforeza i lipidi,

- nalaz urina: albumen (kvalitativno i kvantitativno), sediment, šećer, koncentracija i reakcija urina,

- urinokultura,

- I.V. pyelogram (infuzioni i pyelogram, sasvim izuzetno, retro-pneumoperitoneum).

U određenim slučajevima potreban je rezultat ultrazvuka i radiorenograma, scintigram bubrega, kao i arteriografija kod promene veličine, oblika i položaja bubrega.

Od specijalističkih nalaza potreban je nalaz okuliste, a u slučaju povišenog krvnog pritiska i nalaz kardiologa.

23. Bolesti kože i potkožnog tkiva

Za verifikovanje dijagnoze bolesti kože i potkožnog tkiva potrebna je medicinska dokumentacija o početku bolesti, uzroku bolesti, toku bolesti, rezultatima lečenja i prognozi. Treba ispitati da li je bolest nastala u vezi sa radom na radnom mestu osiguranika.

24. Bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva

Bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva obuhvataju: reumatoidni artritis i druge inflamatorne poliartropatije, osteoartroze i srodna oboljenja, druge neoznačene artropatije, artropatije udružene sa infekcijama, ankilozirajući spondilitis i druge spondilopatije.

Za navedena oboljenja neophodna je klasična dijagnostička dokumentacija o dijagnozi, terapeutskim postupcima i toku lečenja sa funkcionalnim statusom po lečenju. Za ankilozni spondilitis neophodni su: stanje motiliteta kičmenog stuba, rendgen-snimci, reum-faktori i eventualno CT.

25. Druge bolesti mišićno-koštanog sistema

Bolesti mišićno-koštanog sistema obuhvataju: osteomielitis, periostitis, druge infekcije koje zahvataju kost, deformirajući ostitis i osteopatiju udruženu sa drugim oboljenjima, osteohondropatiju i slična oboljenja. Neophodni su standardni dijagnostički nalazi i funkcionalni nalazi ako postoji bitno oštećenje funkcije.

26. Kongenitalne anomalije - deformiteti

Za sve kongenitalne anomalije - deformitete neophodna je standardna dijagnostička dokumentacija, uključujući obavezno elektro-dijagnostiku sa skolioze i spondilolistezu, kao i za Klipel-Feilov sindrom, i izveštaj o stanju motiliteta i mišićnog sistema kičmenog stuba. Za skoliozu je obavezno pribaviti rendgenski snimak, a za skoliozu sa merama stepena krivine - rendgenski snimak grudnog koša i pluća, nalaz spirometrije, gasni nalaz i standardni EKG nalaz.

Posebna napomena: za uvid obezbediti zdravstveni karton i lekarsko uverenje za zasnivanje radnog odnosa.

27. Nesrećni slučajevi, trovanja, nasilja i prelomi

Za verifikovanje dijagnoze nesrećnih slučajeva, trovanja, nasilja i preloma potrebna je dokumentacija o nastanku povrede, uzroku, toku lečenja, toku medicinske rehabilitacije i prognozi.

Potrebno je prikazati sadašnje stanje, tj. anatomsko i funkcionalno oštećenje, kao i mišljenje o prognozi.

Prema karakteru ozlede, potreban je jedan ili više specijalističkih nalaza, hirurga, ortopeda, rendgenologa (sa rendgen-snimcima), fizijatra, neuropsihijatra, psihologa, okuliste i oftalmologa.

28. Maligna oboljenja (neoplazme)

Za verifikaciju dijagnoze malignih oboljenja (neoplazme) neophodni su izveštaji o dijagnostičkim metodama i postupcima, histološko-patološki nalazi, standardni rendgenski snimci, scintigrafije, angigrafije i druge analize obavljene radi dijagnostike i lečenja i izveštaji o obavljenom lečenju.

29. Povreda tela

Za prelome kostiju lobanje potrebna je medicinska dokumentacija, i to za:

- prelom svoda lobanje - klasični snimci,

- prelom baze lobanje - klasični snimci i snimak piramide po Šileru i Stenversu,

- prelom kostiju lica - klasični snimci.

30. Degenerativne bolesti kičmenog stuba

Za verifikaciju degenerativnih bolesti kičmenog stuba, kao što su: unkartroze, spondiloze i srodna oboljenja spondiloartroze, diskartroze i degenerativna oboljenja intervertebralnog diskusa, potrebni su standardni rendgenski snimci i dopunski rendgenski snimci u funkcionalnom položaju kičmenog stuba, osnovne laboratorijske analize, izveštaj o stanju motiliteta i mišićnog sistema kičmenog stuba, kao i izveštaj o bitnim posledicama, ako su preostale.

1) Za oboljenja intervertebralnog diskusa neophodno je obezbediti: izveštaj o dosadašnjim dijagnostičkim postupcima i obavezno izveštaj EMG, nalaz ginekologa (žene) i urologa (muškarac). Obavezni su elektro-miografski status nishodno od lokalizacije diskalnog oboljenja za tangirane mišićne grupe, testovi mišićne snage, izveštaj o obavljenom konzervativnom i operativnom lečenju sa navođenjem bitnih posledica koje su preostale i izveštaj neurologa o stanju sfinktera bešike i debelog creva.

2) U medicinskoj dokumentaciji za amputaciju treba obezbediti: poslednji rendgenski snimak patrljka, izveštaj o izvršenom protetisanju tipa protetskog pomagala i završnoj obuci za upotrebu pomagala i mišljenje ustanove koja je izvršila protetisanje o pogodnosti pomagala.

3) U medicinskoj dokumentaciji za pseuodoartrozu treba obezbediti standardne snimke.

31. Oboljenja perifernog vaskularnog sistema

Za verifikaciju dijagnoze oboljenja perifernog vaskularnog sistema, obavezna je medicinska dokumentacija, i to: ultrazvuk i nalaz vaskularnog hirurga.

32. Profesionalne bolesti

Za profesionalne bolesti potrebna je ekspertiza Instituta za medicinu rada i radiološku zaštitu "Dr Dragomir Karajović", Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika "Novi Sad" i Institut za zaštitu zdravlja iz Niša.