REŠENJE
O OBRAZOVANJU KOMISIJE ZA OSTVARIVANJE RAVNOPRAVNOSTI POLOVA I UNAPREĐENJE POLOŽAJA ŽENA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 13/2003)

1. Obrazuje se Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti polova i unapređenje položaja žena (u daljem tekstu: Komisija).

2. Komisija razmatra pitanja iz nadležnosti Skupštine Grada Novog Sada koja se odnose na ostvarivanje ravnopravnosti polova.

Sa stanovišta ostvarivanja ravnopravnosti polova Komisija predlaže Skupštini Grada Novog Sada razmatranje određenih pitanja; daje mišljenje o predlozima odluka, drugim propisima i opštim aktima; utvrđuje mišljenje o predlozima za izbore i imenovanja o kojima odlučuje Skupština Grada Novog Sada, sa stanovišta ostvarivanja ravnopravne zastupljenosti polova u javnom i političkom životu; razmatra predloge i predstavke upućene Skupštini Grada Novog Sada i predlaže Skupštini Grada Novog Sada preduzimanje mera za rešavanje pitanja iznetih u predstavkama; razmatra planove akcija i pokreće akcije koje doprinose unapređenju ravnopravnosti polova; sarađuje sa drugim radnim telima Skupštine Grada Novog Sada u pitanjima iz njihove nadležnosti; predlaže Skupštini Grada Novog Sada formiranje povremenih radnih tela (anketni odbor, komisija) radi sagledavanja stanja u ostvarivanju ravnopravnosti polova, kao i radi utvrđivanja činjenica o pojedinim pojavama ili događajima koji se odnose na ravnopravnost polova; prati primenu standarda o ravnopravnosti polova u aktima Skupštine Grada Novog Sada i Izvršnog odbora Skupštine Grada, a naročito u oblastima: obrazovanja, zdravstva, rada i zapošljavanja, pravima žena, nasilju nad ženama, ravnomerne zastupljenosti žena na mestima odlučivanja, institucija i mehanizama za ostvarivanje ravnopravnosti polova, finansijama i dr.

3. Komisija ima predsednika, zamenika predsednika i devet članova, koje imenuje Skupština Grada Novog Sada, iz reda odbornika, predstavnika nevladinih organizacija i stručnjaka koji se u svom radu bave ostvarivanjem ravnopravnosti polova i unapređenjem položaja žena.

4. Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavljaće Služba za skupštinske poslove Gradske uprave Grada Novog Sada.

5. Ovo rešenje će se objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".