POSLOVNIK
O RADU KOMISIJE ZA STAMBENA PITANJA IZVRŠNOG ODBORA SKUPŠTINE GRADA BEOGRADA

("Sl. list grada Beograda", br. 22/2003)

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim poslovnikom bliže se uređuje način rada Komisije za stambena pitanja Izvršnog odbora Skupštine grada Beograda (u daljem tekstu: Komisija) u postupku prodaje stanova i davanja stanova na korišćenje na određeno vreme u skladu sa Odlukom o uslovima i načinu raspolaganja stanovima izgrađenim prema projektu izgradnje 1.100 stanova u Beogradu (u daljem tekstu: Odluka).

Komisija ima predsednika i osam članova.

Član 2

Komisija radi u zgradi Skupštine grada Beograda, Dragoslava Jovanovića br. 2.

II NAČIN RADA

Član 3

Komisija radi i odlučuje na sednicama.

Sednicu saziva predsednik Komisije.

Poziv za sednicu sa predlogom dnevnog reda dostavlja se članovima Komisije, po pravilu u pisanom obliku.

Komisija može punovažno da radi ako sednici prisustvuje većina članova Komisije.

Komisija odlučuje većinom glasova prisutnih članova.

Član 4

O radu Komisije vodi se zapisnik.

Zapisnik sadrži datum i mesto održavanja sednice, imena prisutnih i odsutnih članova Komisije, dnevni red, kratak tok sednice i usvojene predloge, zaključke i odluke.

Zapisnik sa sednice usvaja se na prvoj narednoj sednici.

Zapisnik potpisuje predsednik Komisije i radnik Sekretarijata za imovinsko-pravne poslove i građevinsku inspekciju koji ga je sačinio.

III NADLEŽNOST KOMISIJE

Član 5

Komisija raspisuje javni konkurs kojim poziva zainteresovane da podnesu prijave (sa potrebnim dokazima) za kupovinu i davanje u zakup stanova na određeno vreme u skladu sa odredbama Odluke.

a) Prodaja stanova

Član 6

Po isteku 30 dana od dana zatvaranja konkursa Komisija sačinjava predlog rang-liste na osnovu ukupnog broja bodova za svakog učesnika u konkursu.

Predlog rang-liste sadrži ukupan broj bodova za sva lica koja su podnela urednu prijavu, bez obzira na broj stanova koji po članu 5 Odluke pripadaju određenoj grupi zaposlenih.

Član 7

Utvrđeni predlog rang-liste Komisija objavljuje u dnevnom listu "Politika", "Glas javnosti" i "Danas" kao i na zvaničnom sajtu grada.

Svaki učesnik u konkursu može Izvršnom odboru Skupštine grada Beograda preko Komisije uložiti prigovor u roku od 15 dana od dana objavljivanja.

Po isteku roka od 15 dana od dana odlučivanja Izvršnog odbora Skupštine grada Beograda o podnetim prigovorima, Komisija utvrđuje konačnu rang-listu za prodaju stanova i oglašava je na način utvrđen u stavu 1 ovog člana.

Član 8

Na osnovu konačne rang-liste za svaku grupu zaposlenih iz člana 5 Odluke, Komisija donosi odluku o prodaji određenog stana po utvrđenom redu prvenstva na rang-listi.

Broj i strukturu stanova koji pripadaju određenoj grupi zaposlenih iz člana 5 Odluke opredeljuje Izvršni odbor Skupštine grada Beograda po utvrđivanju da je rang-lista postala konačna.

Član 9

Komisija objavljuje odluke o dodeli stana na način određen u stavu 1 člana 7 ovog poslovnika i dostavlja primerak iste svakom učesniku konkursa u roku od 15 dana od dana njenog donošenja.

Član 10

Na odluku Komisije može se podneti prigovor Izvršnom odboru Skupštine grada Beograda, preko Komisije, u roku od 15 dana od dana objavljivanja odluke.

Odluka po prigovoru je konačna i objavljuje se na način utvrđen u stavu 1 člana 7 ovog poslovnika.

Član 11

Na osnovu konačne odluke, Sekretarijat za imovinsko-pravne poslove i građevinsku inspekciju sa Javnim pravobranilaštvom grada sačinjava, po potrebi, tekst predugovora.

Član 12

Radi proučavanja pojedinih pitanja iz svog delokruga i drugih dokumenata, kao i obavljanja pojedinih radnji, Komisija može formirati radnu grupu iz sastava svojih članova i od stručnih radnika.

Član 13

Komisija daje saopštenje za javnost preko Sektora za odnose sa medijima Sekretarijata za informisanje gradske uprave.

b) Davanje stanova u zakup

Član 14

Komisija sprovodi poseban konkursni postupak za davanje 100 stanova u zakup na određeno vreme socijalno ugroženim licima bez stana.

Stručne i administrativne poslove vezane za Komisiju iz stava 1 ovog člana vrši Sekretarijat za socijalnu i dečiju zaštitu.

Odredbe ovog poslovnika o sprovođenju konkursa za prodaju stanova shodno se primenjuju i na postupak davanja stanova u zakup na određeno vreme socijalno ugroženim licima.

Ugovor o davanju stanova u zakup na određeno vreme potpisuje sekretar Sekretarijata za socijalnu i dečiju zaštitu.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 15

Pitanja koja se odnose na rad Komisije, a koja nisu uređena ovim poslovnikom, mogu se urediti zaključkom Komisije, u skladu sa odredbama ovog poslovnika.

Član 16

Ovaj poslovnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".