POSEBAN KOLEKTIVNI UGOVOR
ZA JAVNA KOMUNALNA I DRUGA JAVNA PREDUZEĆA GRADA NOVOG SADA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 14/2003)

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim kolektivnim ugovorom uređuju se prava, obaveze i odgovornosti zaposlenih iz oblasti radnih odnosa u javnim komunalnim i drugim javnim preduzećima, čiji je osnivač Grad Novi Sad, kao i međusobni odnosi učesnika ovog kolektivnog ugovora.

Član 2

Poslodavac, u smislu ovog kolektivnog ugovora, je javno komunalno i drugo javno preduzeće, čiji je osnivač Grad Novi Sad.

Zaposleni, u smislu ovog kolektivnog ugovora, je lice koje je u skladu sa zakonom i drugim propisima zasnovalo radni odnos kod poslodavca iz stava 1 ovog člana.

Član 3

Ovaj kolektivni ugovor neposredno se primenjuje.

II ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA

Član 4

Poslodavac je dužan da zatraži mišljenje sindikata pre donošenja opšteg akta kojim se utvrđuje vrsta posla, stručna sprema i drugi posebni uslovi za rad na tim poslovima.

Poslodavac je dužan da akt iz stava 1 ovog člana, nakon donošenja, dostavi sindikatu.

III ODMORI I ODSUSTVA

Član 5

Dužina godišnjeg odmora utvrđuje se zaposlenom u zavisnosti od dužine staža osiguranja, uslova rada, složenosti poslova, zdravstvenog stanja i drugih kriterijuma utvrđenih pojedinačnim kolektivnim ugovorom.

Član 6.

Zaposlenom sa 30 godina penzijskog staža ili 55 godina života i zaposlenoj sa 25 godina penzijskog staža ili 50 godina života, kao i zaposlenom mlađem od 18 godina života, utvrđuje se dužina godišnjeg odmora u trajanju od najmanje 30 radnih dana.

Član 7

Zaposleni ima pravo na plaćeno odsustvo do pet radnih dana u toku kalendarske godine u skladu sa kriterijumima utvrđenim pojedinačnim kolektivnim ugovorom.

Broj dana plaćenog odsustva u slučaju sklapanja braka, rođenja deteta, smrti člana porodice, davanja krvi ili tkiva, i u drugim izuzetnim slučajevima utvrđenim pojedinačnim kolektivnim ugovorom, ne uračunava se u ukupan broj radnih dana plaćenog odsustva iz stava 1 ovog člana.

IV ZARADA, NAKNADA TROŠKOVA I DRUGA PRIMANJA

Član 8

Zaposleni ima pravo na odgovarajuću zaradu, naknadu troškova i druga primanja u skladu sa zakonom i ovim kolektivnim ugovorom.

Zarada se sastoji od:

1. zarade koju je zaposleni ostvario za obavljeni rad i vreme provedeno na radu, koju čini:

- osnovna zarada (cena rada i koeficijent),

- deo zarade po osnovu uslova rada,

- deo zarade za vreme provedeno na radu (minuli rad),

- deo zarade po osnovu ostvarenih rezultata rada, odnosno radnog učinka, i

- zarada po osnovu udela u delu dobiti;

2. uvećane zarade po osnovu rada:

- u neradne državne i verske praznike,

- dužeg od redovnog radnog vremena (prekovremeni rad),

- noću, i

- u dane nedeljnog odmora;

3. naknade zarade za vreme odsustvovanja sa rada, u skladu sa zakonom i ovim kolektivnim ugovorom.

Pravo na naknadu troškova obuhvata troškove za:

- dolazak i odlazak sa rada, i

- službeni put u zemlji;

Druga primanja su:

- naknada za ishranu u toku rada,

- regres za korišćenje godišnjeg odmora,

- otpremnina pri prestanku radnog odnosa zbog odlaska u penziju,

- u slučaju smrti zaposlenog ili člana uže porodice,

- jubilarna nagrada,

- solidarna pomoć, i

- druga primanja u skladu sa pojedinačnim kolektivnim ugovorom.

1. ZARADA

Zarada za obavljeni rad i vreme provedeno na radu

Član 9

Zarada iz člana 8 stav 2 tačka 1 ovog kolektivnog ugovora utvrđuje se na osnovu:

1. osnovne zarade, i

2. ostvarenih rezultata rada.

Osnovna zarada utvrđuje se na osnovu elemenata za određivanje zarade, odnosno cene rada i koeficijenata, kao i vremena provedenog na radu (minuli rad), u skladu sa ovim kolektivnim ugovorom.

Ostvareni rezultati rada, odnosno radni učinak zaposlenog, utvrđuje se na osnovu normativa ili ocene rezultata rada, u skladu sa kriterijumima koje sporazumno utvrđuju poslodavac i sindikat.

Član 10

Elementi za određivanje osnovne zarade su cena rada i koeficijenti koje učesnici u zaključivanju pojedinačnih kolektivnih ugovora utvrđuju za najjednostavniji rad, za puno radno vreme i standardni učinak, sporazumno polazeći od poslovno-finansijskih rezultata preduzeća i kretanja prosečnih zarada zaposlenih u privredi i vanprivredi Grada.

Cena rada za najjednostavniji rad iz prethodnog stava, polazeći od poslovno-finansijskih rezultata preduzeća, odnosno uspešnosti poslovanja poslodavca, može se umanjiti najviše za 10% ili uvećati za 40% u odnosu na utvrđenu osnovicu koja je uzeta za ugovaranje.

Svođenje na najjednostavniji rad vrši se deljenjem prosečne bruto zarade po zaposlenom isplaćene u privredi i vanprivredi Grada Novog Sada, sa koeficijentom prosečne složenosti, odgovornosti i uslova rada u privredi Republike Srbije, prema objavljenom podatku organa nadležnog za poslove statistike.

Prosečnom bruto zaradom isplaćenom u privredi i vanprivredi Grada, smatra se prosečno isplaćena bruto zarada po zaposlenom u prethodnom mesecu, u odnosu na mesec za koji se vrši obračun i isplata zarada.

Učesnici u zaključivanju pojedinačnog kolektivnog ugovora sporazumno mesečno utvrđuju cenu rada za najjednostavniji rad utvrđenu u st. 1, 2 i 3 ovog člana.

Zarade za puno radno vreme i standardni učinak utvrđuju se tako što se cena rada za najjednostavniji rad utvrđena u st. 1 i 3 ovog člana pomnoži sledećim koeficijentima:

Prva grupa

Obuhvata najjednostavnije poslove (zaposleni - fizički radnik početnik).

Koeficijent za ovu grupu poslova utvrđuje se u rasponu od 1,00-1,35.

Druga grupa

Obuhvata poslove nekvalifikovanog zaposlenog koji se obavljaju po jednostavnom postupku i sa jednostavnim stredstvima rada, kao što su poslovi: održavanje higijene poslovnih prostorija, čišćenje komunalnih objekata i drugih najjednostavnijih poslova iz oblasti delatnosti.

Koeficijent za ovu grupu poslova utvrđuje se u rasponu od 1,20-1,50.

Treća grupa

Obuhvata poslove polukvalifikovanog zaposlenog kao što su: poslovi čišćenja i pranja javnih površina, iznošenje i deponovanje otpadaka, pomoćni poslovi u proizvodnji, distribucija vode i toplote, pružanje dimničarskih i drugih srodnih poslova.

Koeficijent za ovu grupu poslova utvrđuje se u rasponu od 1,44-1,90.

Četvrta grupa

Obuhvata srednje složene poslove KV zaposlenog u proizvodnji i pružanju komunalnih usluga, uređenju i održavanju komunalnih objekata i poslove rukovanja sredstvima rada.

Koeficijent za ovu grupu poslova utvrđuje se u rasponu od 1,70-2,10.

Za poslove koji se obavljaju pod najtežim uslovima i sa specifičnim sredstvima rada u komunalnoj delatnosti kao što su: rukovaoci građevinskih mašina, rukovaoci centralnog grejanja, instalateri vodovoda i kanalizacije i drugi srodni poslovi, utvrđuje se koeficijent do 2,20.

Peta grupa

Obuhvata srednje složene i raznovrsne poslove srednje stručne spreme vezane za pripremu i praćenje procesa rada uključujući i administrativno-tehničke poslove.

Koeficijent za ovu grupu poslova utvrđuje se u rasponu od 1,80-2,20.

Za poslove koji se obavljaju u najtežim uslovima i sa specifičnim sredstvima rada u komunalnoj delatnosti kao što su: poslovođa mikrorejona iznošenja smeća, pomoćnik rukovaoca toplane, referent interflore i drugi srodni poslovi utvrđuje se koeficijent do 2,40.

Šesta grupa

Obuhvata složene poslove srednje stručne spreme, visokokvalifikovanih zaposlenih u proizvodnji i pružanju komunalnih usluga, uređenju i održavanju komunalnih objekata koji podrazumevaju odgovarajući stepen specijalizacije u procesu rada.

Koeficijent za ovu grupu poslova utvrđuje se u rasponu od 2,20-2,40.

Za poslove koji se obavljaju pod najtežim uslovima, sa specifičnim sredstvima rada i rukovodeće poslove kao što su: zaposleni - VKV kanalski radnik, vozač specijalnog komunalnog vozila, rukovaoci parnih kotlova i blokovskih kotlarnica u toplani, vozač - kondukter autobusa, poslovođe i drugi srodni poslovi utvrđuje se koeficijent do 3,00.

Sedma grupa

Obuhvata složene i specijalizovane poslove vezane za organizaciono, operativno i stručno vođenje procesa rada, složene poslove na pripremi, praćenju i analiziranju procesa rada, poslove rukovođenja odgovarajućim delovima rada i slično.

Za obavljanje ovih poslova potrebna je viša školska sprema.

Koeficijent za ovu grupu poslova utvrđuje se u rasponu od 2,40-3,00.

Osma grupa

Obuhvata složene poslove visoke stručne spreme kao što su: poslovi stručnog vođenja procesa rada, analize i kontrole i rukovođenja procesa rada, pripreme stručnih predloga za unapređenje procesa rada i slično.

Koeficijent za ovu grupu poslova utvrđuje se u rasponu od 3,00-3,80.

Za najodgovornije poslove stručnog vođenja procesa rada i rukovođenja procesa rada kao što su: glavni projektant, glavni inžinjer u proizvodnim pogonima, glavni dispečer vodovoda i kanalizacije i drugi srodni poslovi utvrđuje se koeficijent 3,80.

Deveta grupa

Obuhvata najsloženije poslove visoke stručne spreme, magisterija, doktorata u procesu rada komunalnih delatnosti, kao i najsloženije rukovodne poslove kao što su: šef proizvodnog pogona, pogona vodovoda i kanalizacione mreže, šef pogona za proizvodnju toplotne energije u toplani, direktor sektora, direktor funkcionalne celine, pomoćnik direktora i zamenik direktora, kao i drugi srodni poslovi.

Koeficijent za ovu grupu poslova utvrđuje se u rasponu od 3,80-4,80.

Ako se aktom poslodavca za obavljanje poslova na određenom radnom mestu predviđaju alternativni zahtevi stručnosti pri utvrđivanju cene rada za to radno mesto polazi se od cene utvrđene i skladu sa st. 1 i 3 ovog člana za veći stepen stručnosti predviđene tim aktom.

Član 11

Za sve poslove rukovođenja zaključno sa zamenikom direktora, pojedinačnim kolektivnim ugovorom mogu se utvrditi dodatni koeficijenti od 0,10 do 2,20.

Član 12

Cena rada može da se poveća po osnovu uslova rada pod kojima zaposleni radi, u sledećim slučajevima:

1) od 3% do 6% u slučaju:

- izloženosti prašini, buci, prljavštini ili neugodnim mirisima, i

- opasnosti od zaraze ili profesionalnih oboljenja;

2) od 3% do 6% u slučaju:

- teških fizičkih napora,

- rada pri niskim ili visokim temperaturama, i

- rukovanja štetnim ili otrovnim materijalima;

3) od 5% do 8% u slučaju:

- povećane opasnosti od povreda na radu ili nesrećnih slučajeva.

Povećanja cene rada po osnovama iz stava 1 ovog člana određuju se za vreme provedeno u tim uslovima i mogu se sabirati.

Pojedinačnim kolektivnim ugovorom će se utvrditi, u skladu sa opštim aktom poslodavca, koja su radna mesta sa uslovima rada iz stava 1 ovog člana.

Član 13

Cena rada povećava se zaposlenom po osnovu vremena provedenog na radu (minuli rad) najmanje 0,4% za svaku punu godinu rada ostvarenog u radnom odnosu uvećanog za staž osiguranja koji se računa sa uvećanim trajanjem.

Član 14

Pojedinačnim kolektivnim ugovorom konkretno se razrađuju poslovi kod poslodavca prema grupama poslova utvrđenim ovim kolektivnim ugovorom, s tim da oni ne mogu biti u procentu nepovoljnije razvrstani u odnosu na grupe poslova utvrđene u ovom kolektivnom ugovoru.

Član 15

Osnovna zarada zaposlenog može da se uveća za 25% ili umanji za 10% u zavisnosti od ostvarenih rezultata rada, odnosno radnog učinka ostvarenog značajno iznad ili ispod standardnog, u skladu sa normativima ili ocenom rezultata rada, polazeći od kvaliteta, blagovremenosti i obima izvršenog posla, kao i drugih kriterijuma utvrđenih pojedinačnim kolektivnim ugovorom.

Član 16

Zaposleni može da ostvari zaradu na ime učešća u delu dobiti na osnovu rezultata poslovanja utvrđenih po godišnjem obračunu, ili na osnovu procenjenih rezultata poslovanja pre utvrđivanja godišnjeg obračuna, a u skladu sa pojedinačnim kolektivnim ugovorom i odlukom nadležnog organa o raspodeli dobiti.

Član 17

Zarada pripravnika iznosi 80% osnovne zarade utvrđene za poslove za koje se pripravnik osposobljava.

Uvećana zarada

Član 18

Osnovna zarada zaposlenog uvećava se za rad:

1. u neradne državne i verske praznike, najmanje za 110%,

2. duži od punog radnog vremena (prekovremeni rad), najmanje za 26%,

3. noću (između 22,00 i 6,00 časova narednog dana), najmanje za 26%, i

4. u dane nedeljnog odmora, najmanje za 50%.

Ako se istovremeno steknu uslovi za uvećanje zarade zaposlenog po više osnova utvrđenih u stavu 1 ovog člana, procenat uvećanja jednak je zbiru procenata po svakom od navedenih osnova.

Naknada zarade

Član 19

Zaposleni ima pravo na naknadu zarade u skladu za zakonom, Opštim kolektivnim ugovorom i Posebnim kolektivnim ugovorom za komunalne delatnosti Srbije (u daljem tekstu: Poseban kolektivni ugovor), i pojedinačnim kolektivnim ugovorom.

2. NAKNADA TROŠKOVA

Član 20

Zaposleni ima pravo na naknadu troškova za:

1) dolazak i odlazak sa rada, u skladu sa Opštim i Posebnim kolektivnim ugovorom, a prema kriterijumima utvrđenim pojedinačnim kolektivnim ugovorom, i

2) vreme provedeno na službenom putu u zemlji, a prema kriterijumima utvrđenim Opštim kolektivnim ugovorom.

3. DRUGA PRIMANJA

Član 21

Zaposleni ima pravo na primanja za mesečnu ishranu u toku rada i po osnovu regresa za korišćenje godišnjeg odmora.

Primanja iz stava 1 ovog člana utvrđuju se pojedinačnim kolektivnim ugovorom u skladu sa kriterijumima utvrđenim Opštim kolektivnim ugovorom.

Član 22

Zaposleni ima pravo na:

1. otpremninu pri prestanku radnog odnosa radi korišćenja prava na penziju ili pri prestanku radnog odnosa po sili zakona zbog gubitka radne sposobnosti najmanje u visini utvrđenoj Opštim kolektivnim ugovorom, i

2. pomoć porodici u slučaju smrti zaposlenog ili člana uže porodice u visini troškova pogrebnih usluga.

Član 23

Poslodavac može zaposlenom da isplati jubilarnu nagradu za neprekidan rad kod poslodavca, i to za:

- 10 godina radnog staža - najmanje jednu prosečnu zaradu isplaćenu kod poslodavca u mesecu koji prethodi mesecu isplate jubilarne nagrade,

- 20 godina radnog staža - najmanje jednu i po prosečnu zaradu isplaćenu kod poslodavca u mesecu koji prethodi mesecu isplate jubilarne nagrade, i

- 30 godina radnog staža - najmanje dve prosečne zarade isplaćene kod poslodavca u mesecu koji prethodi mesecu isplate jubilarne nagrade.

Član 24

Poslodavac može zaposlenom da isplati nagradu povodom Dana preduzeća, Nove godine i u drugim slučajevima pod uslovima i na način utvrđen pojedinačnim kolektivnim ugovorom.

Član 25

Poslodavac može zaposlenom da isplati jednokratnu solidarnu pomoć u iznosu dvostruke prosečne mesečne zarade kod poslodavca u slučajevima:

1. duže ili teže bolesti zaposlenog, odnosno člana njegove uže porodice,

2. zdravstvene rehabilitacije zaposlenog, i

3. nastupa teže invalidnosti zaposlenog.

Zaposlenom se mogu platiti troškovi lečenja ili nabavke lekova ili ortopedskih pomagala po priloženom računu, a najviše do iznosa jedne prosečne mesečne zarade kod poslodavca.

Pojedinačnim kolektivnim ugovorom mogu se utvrditi i drugi slučajevi solidarne pomoći.

Član 26

Poslodavac može zaposlenom da odobri zajam za nabavku ogreva, zimnice i udžbenika, pod uslovima utvrđenim Opštim kolektivnim ugovorom.

Član 27

Poslodavac je dužan da sve zaposlene osigura za slučaj smrti ili invaliditeta, a visinu premije i druge uslove utvrđuje sporazumom sa organizacijom sindikata.

Član 28

Zaposleni ima pravo na stručno usavršavanje i osposobljavanje koje je u interesu procesa rada.

Poslodavac obezbeđuje sredstva i druge uslove za pravo iz stava 1 ovog člana, a prema kriterijumima utvrđenim pojedinačnim kolektivnim ugovorom.

Član 29

Poslodavac je dužan da obezbedi sredstava i uslove za svakodnevnu ličnu higijenu zaposlenih koji rade na poslovima pri čijem obavljanju dolazi do prljanja, mašćenja i slično.

Član 30

Uz isplatu mesečne zarade zaposlenima poslodavac obezbeđuje sredstva za prevenciju radne invalidnosti i rekreativni odmor zaposlenih u iznosu najmanje 0,15% sredstava isplaćenih na ime zarade.

Sredstva iz stava 1 ovog člana uplaćuju se na poseban račun Gradskog odbora sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada, a koriste se prema posebnim kriterijumima.

Pojedinačnim kolektivnim ugovorom može se predvideti obezbeđivanje dodatnih sredstava za namene iz stava 1 ovog člana, koja se uplaćuju na poseban račun organizaciji sindikata kod poslodavca.

Član 31

Za vreme štrajka prouzrokovanog neobezbeđivanjem prava po ovom kolektivnom ugovoru, svim zaposlenima koji učestvuju u štrajku poslodavac je dužan da isplati materijalnu naknadu u visini cene rada iz člana 10 ovog kolektivnog ugovora.

V ZABRANA KONKURENCIJE

Član 32

Zabrana konkurencije utvrđuje se za zaposlene iz člana 2 stav 2 ovog kolektivnog ugovora i važi na teritoriji Grada Novog Sada, a van teritorije Grada na području na kom poslodavac obavlja delatnost.

Pojedinačnim kolektivnim ugovorom kod poslodavca predvideće se za koje poslove, odnosno radna mesta može da se ugovorom o radu utvrdi zabrana konkurencije.

Ako zaposleni prekrši zabranu konkurencije, poslodavac ima pravo da od zaposlenog zahteva naknadu štete.

VI NAKNADA ŠTETE

Član 33

Zaposleni koji na radu, odnosno u vezi sa radom, namerno ili iz krajnje nepažnje prouzrokuje štetu kod poslodavca, dužan je da štetu naknadi u skladu sa zakonom, Opštim kolektivnim ugovorom, ovim kolektivnim ugovorom i pojedinačnim kolektivnim ugovorom.

Pojedinačnim kolektivnim ugovorom utvrdiće se: lice ovlašćeno za pokretanje postupka za utvrđivanje odgovornosti zaposlenog za štetu; rokovi za pokretanje postupka; obrazovanje komisije za utvrđivanje činjenica i okolnosti pod kojima je šteta nastala, visinu štete i odgovornost lica za prouzrokovanu štetu; način donošenja rešenja poslodavca kojim se zaposleni obavezuje da naknadi štetu ili se oslobađa odgovornosti; kao i kriterijumi o načinu i rokovima za naknadu štete.

Član 34

Po prijemu rešenja o naknadi štete, zaposleni daje pismenu izjavu o tome da li prihvata da se naknada štete izvrši obustavom utvrđenog iznosa od njegove zarade.

Ako zaposleni ne prihvati da naknadi štetu, pokreće se postupak pred nadležnim sudom.

Član 35

Ako zaposleni pretrpi štetu na radu ili u vezi sa radom, poslodavac je dužan da mu naknadi štetu, u skladu sa zakonom, ovim kolektivnim ugovorom i pojedinačnim kolektivnim ugovorom.

Pojedinačnim kolektivnim ugovorom utvrdiće se postupak utvrđivanja činjenica o postojanju odgovornosti poslodavca ili drugog zaposlenog kod poslodavca za nastalu štetu, kao i način utvrđivanja visine štete.

Ako se poslodavac i zaposleni ne sporazumeju o naknadi štete, zaposleni ima pravo da naknadu štete zahteva pred nadležnim sudom.

VII VIŠAK ZAPOSLENIH

Član 36

Prilikom donošenja programa rešavanja viška zaposlenih, osim mišljenja reprezentativnog sindikata, poslodavac je dužan da pribavi i saglasnost osnivača.

Pri predlaganju i utvrđivanju zaposlenog za čijim je radom prestala potreba, u slučaju da zaposleni ostvaruje jednake rezultate u radu na istim poslovima, primenjivaće se, pored kriterijuma utvrđenih Opštim i Posebnim kolektivnim ugovorom, i drugi kriterijumi utvrđeni pojedinačnim kolektivnim ugovorom.

Član 37

U slučaju otkaza ugovora o radu usled tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena zbog kojih prestane potreba za obavljanjem određenih poslova, poslodavac je dužan da isplati otpremninu, i to zaposlenom koji je proveo u radnom odnosu:

1. do 10 godina - najmanje u visini dvostrukog iznosa zarade,

2. od 10 do 20 godina - najmanje u visini trostrukog iznosa zarade,

3. od 20 do 30 godina - najmanje u visini četvorostrukog iznosa zarade, i

4. preko 30 godina - najmanje u visini petostrukog iznosa zarade.

Otpremnina zaposlenog iz stava 1 ovog člana ne može biti veća od desetostrukog iznosa zarade.

Zaradom u smislu stava 1 ovog člana smatra se zarada koju bi zaposleni ostvario u skladu sa zakonom i ovim ugovorom, za mesec koji prethodi mesecu u kome mu prestaje radni odnos.

VIII OSTVARIVANJE I ZAŠTITA PRAVA ZAPOSLENIH

Član 38

Pojedinačnim kolektivnim ugovorom utvrdiće se postupak sporazumnog rešavanja spornih pitanja između poslodavca i zaposlenog.

Pojedinačnim kolektivnim ugovorom utvrdiće se i sastav arbitraže i postupak pred arbitražom, ako se na takav način predvidi rešavanje određenih spornih pitanja.

Član 39

Poslodavac će omogućiti ovlašćenom sindikalnom povereniku ili predstavniku organa sindikata van preduzeća da, po zahtevu zaposlenog za zaštitu prava, izvrši uvid zaključene ugovore o radu, uvid u primenu kolektivnih ugovora i ostvarivanje prava zaposlenog, pod uslovom da zahtev zaposlenog nije rešen u postupku pred organima preduzeća.

Član 40

Zaposleni se u pisanoj formi upozorava na postojanje razloga za otkaz ugovora o radu zbog nepoštovanja radne discipline i povrede radne obaveze.

Zaposleni ima pravo da se, u pisanoj formi, izjasni o navodima iz upozorenja za otkaz ugovora o radu iz stava 1 ovog člana, u roku od pet dana od dana prijema upozorenja.

IX REŠAVANJE STAMBENIH POTREBA

Član 41

Sporazumom između preduzeća i sindikata, u skladu sa finansijskim mogućnostima, može se obrazovati poseban fond za rešavanje stambenih potreba zaposlenih, čija se sredstva prevashodno koriste za obezbeđivanje učešća zaposlenog u dobijanju stambenog kredita, u skladu sa propisima.

X UČEŠĆE ZAPOSLENIH U UPRAVLJANJU

Član 42

Predstavnici zaposlenih u upravnom i nadzornom odboru kod poslodavca imenuju se u skladu sa zakonom, a na način utvrđen statutom.

Član 43

Zaposleni kod poslodavca mogu da obrazuju savet zaposlenih, u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom.

XI USLOVI ZA RAD SINDIKATA

Član 44

Poslodavac je dužan da omogući zaposlenim sindikalno organizovanje, u skladu sa zakonom, Opštim kolektivnim ugovorom i ovim kolektivnim ugovorom.

Organizacija sindikata ima pravo na uslove rada i delovanje, u skladu sa Opštim kolektivnim ugovorom.

Pojedinačnim kolektivnim ugovorom bliže se utvrđuju pojedina prava i obaveze poslodavca i predstavnika sindikata.

XII ODREDBE O ŠTRAJKU

Član 45

Ako se kod poslodavca organizuje štrajk u skladu sa zakonom i drugim propisima, direktor je obavezan da donese poseban akt o utvrđivanju minimuma procesa rada za vreme štrajka.

Akt iz stava 1 ovog člana, direktor donosi u skladu sa zakonom i aktom osnivača kojim su utvrđeni uslovi i način obavljanja delatnosti poslodavca, kao i minimum procesa rada za vreme štrajka.

Član 46

Poslodavac pojedinačnim aktom određuje zaposlene koji su u obavezi da rade za vreme štrajka radi obezbeđivanja minimuma procesa rada.

Zaposleni koji je određen da radi za vreme štrajka, dužan je, da obavlja svoje poslove i izvršava posebne naloge utvrđene aktom iz stava 1 ovog člana.

Član 47

Pojedinačnim kolektivnim ugovorom bliže se utvrđuju posebni uslovi o ostvarivanju minimuma procesa rada i drugih prava i obaveza poslodavca i zaposlenih za vreme štrajka.

XIII REŠAVANJE SPOROVA

Član 48

Sporna pitanja u postupku zaključivanja, odnosno izmena i dopuna, kao i u primeni ovog kolektivnog ugovora, rešavaju se mirnim putem, u skladu sa zakonom, Opštim i Posebnim kolektivnim ugovorom za komunalne delatnosti i ovim kolektivnim ugovorom.

Član 49

Ako nastane spor u postupku zaključivanja, odnosno izmena ili dopuna ovog kolektivnog ugovora, rešava se sporazumom u roku od 30 dana.

Ako se ne postigne sporazum iz stava 1 ovog člana, učesnici ovog kolektivnog ugovora rešavaju spor u skladu sa Opštim kolektivnim ugovorom.

Član 50

Sporna pitanja u primeni ovog kolektivnog ugovor rešava arbitraža u roku od 15 dana od dana nastanka spora.

Arbitražu iz stava 1 ovog člana čine po jedan predstavnik osnivača i sindikata, kao i jedan neutralni član iz reda stručnjaka za oblast koja je predmet spora, koga sporazumom odrede strane u sporu.

Odluka arbitraže o spornom pitanju obavezna je za učesnike.

Član 51

Rasprava pred arbitražom je usmena.

O javnosti rada odlučuje arbitraža.

Arbitraža radi u punom sastavu i donosi odluku većinom glasova.

Odluka se dostavlja u pisanom obliku stranama u sporu.

Odluka se može objaviti samo uz pristanak strana u sporu.

Troškovi arbitražnog rešavanja spora snose strane u sporu.

Član 52

Učesnici ovog kolektivnog ugovora obrazuju odbor za praćenje i sprovođenje ovog kolektivnog ugovora u koji određuju po dva predstavnika.

Odbor iz stava 1 ovog člana daje tumačenja i stručna mišljenja o primeni ovog kolektivnog ugovora, a na zahtev učesnika ovog kolektivnog ugovora daje obavezujuće tumačenje.

XIV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 53

Ovaj kolektivni ugovor je zaključen na neodređeno vreme.

Izmene i dopune ovog kolektivnog ugovora vrši se na način i po postupku za njegovo zaključivanje.

Predlog za izmenu i dopunu može dati svaka ugovorna strana i podnosi ga drugoj ugovornoj strani u pisanoj formi.

Druga ugovorna strana je dužna da se u roku od 15 dana od dana podnošenja predloga iz stava 3 ovog člana izjasni o predlogu.

Ako se druga ugovorna strana ne izjasni u roku iz stava 4 ovog člana, smatraće se da je prihvatila predlog za izmenu i dopunu ovog kolektivnog ugovora.

Član 54

Ovaj kolektivni ugovor može se otkazati u slučaju kad učesnici ne mogu sporazumno da reše određeno pitanje u vezi primene, odnosno izmene i dopune ovog kolektivnog ugovora.

Otkaz se dostavlja ostalim učesnicima u pisanoj formi sa detaljnim obrazloženjem razloga za otkaz.

U slučaju otkaza, učesnici su dužni da u roku od 15 dana od dana dostavljanja otkaza iz stava 2 ovog člana otpočnu pregovaranje radi rešavanja spornog pitanja.

U slučaju otkaza ovaj kolektivni ugovor se primenjuje do rešenja spornog pitanja, a najduže šest meseci od dostavljanja otkaza.

Član 55

Potpisnici ovog kolektivnog ugovora ne preuzimaju materijalno-finansijske obaveze koje nastanu njegovom primenom.

Član 56

Učesnici pojedinačnog kolektivnog ugovora dužni su da, u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ovog kolektivnog ugovora, započnu pregovore za zaključivanje pojedinačnog kolektivnog ugovora.

Pojedinačni kolektivni ugovori zaključeni pre stupanja na snagu ovog kolektivnog ugovora, ako nisu u saglasnosti sa ovim kolektivnim ugovorom, moraju se usaglasiti u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog kolektivnog ugovora.

Odredbe pojedinačnog kolektivnog ugovora koji je na snazi na dan stupanja na snagu ovog kolektivnog ugovora koje nisu u suprotnosti sa ovim kolektivnim ugovorom primenjuju se do usaglašavanja pojedinačnog kolektivnog sa ovim kolektivnim ugovorom.

Član 57

Ovaj kolektivni ugovor stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".