PRAVILNIK
O VOZAČKIM DOZVOLAMA, DOZVOLAMA ZA VOZAČE - INSTRUKTORE I VOZAČE TRAKTORA I POTVRDAMA O POZNAVANJU SAOBRAĆAJNIH PROPISA

("Sl. glasnik SRS", br. 16/83 i 8/89 - odluka USS)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se obrazac dozvole za vozača-instruktora, dozvole za vozača traktora, potvrde o poznavanju saobraćajnih propisa i obrazac uverenja o položenom vozačkom ispitu, ispitu za vozača traktora i o pozitivnim rezultatima koje vozač pokaže u postupku provere znanja o poznavanju saobraćajnih propisa, postupak za izdavanje, zamenu i produžavanje važenja vozačkih dozvola, dozvola za vozače traktora i potvrde o poznavanju saobraćajnih propisa, kao i način vođenja evidencija o izdatim dozvolama i potvrdama.

Član 2

Dozvola za vozača-instruktora je ružičaste boje, izdaje se na jednodelnom obrascu, pravougaonog oblika, dimenzije 75 x 100 mm (obrazac broj 1).

Na naslovnoj strani obrazac dozvole za vozača-instruktora sadrži: grb SR Srbije, natpis "Socijalistička Republika Srbija", broj pod kojim je dozvola izdata, naznačene kategorije vozila za koju vozač-instruktor ima pravo da vrši obuku, natpis "Dozvola za vozača-instruktora", prezime, ime, datum rođenja, matični broj, prebivalište, naziv organa koji je dozvolu izdao, mesto za fotografiju, datum izdavanja, pečat organa koji je dozvolu izdao i potpis ovlašćenog lica.

Na drugoj strani obrasca dozvole za vozača-instruktora nalaze se tri mesta za upisivanje produženja važenja dozvole, sa mestima za pečate organa i potpise ovlašćenog lica.

Član 3

Dozvola za vozača traktora je ružičaste boje, izdaje se na dvodelnom obrascu, pravougaonog oblika, koji razvijen ima dimenzije 148 x 105 mm, a presavijen - 74 x 105 mm (obrazac broj 2).

Na naslovnoj strani obrazac dozvole za vozača traktora sadrži: grb SR Srbije, natpis "Socijalistička Republike Srbija", natpis "dozvola za vozača traktora" i serijski broj.

Na prvoj unutrašnjoj strani obrasca dozvole za vozača traktora određena su mesta za: prezime, ime, datum i mesto rođenja, matični broj, prebivalište, fotografiju (30 x 35 mm) i potpis vozača, naziv organa koji je dozvolu za vozača traktora izdao, mesto i datum izdavanja, rok važenja, broj pod kojim je dozvola izdata, pečat organa koji je dozvolu izdao i potpis ovlašćenog lica.

Na drugoj unutrašnjoj strani obrasca dozvole za vozača traktora određena su mesta za upisivanje vozila za koje dozvola važi, za upisivanje posebnih uslova pod kojima dozvola važi i mesto za upisivanje produženja važenja dozvole.

Na zadnjoj strani obrasca dozvole za vozača traktora nalaze se četiri mesta za upisivanje izrečene mere bezbednosti ili zaštitne mere zabrane upravljanja traktorom (vreme trajanja mere bezbednosti, odnosno zaštitne mere, datum upisivanja i potpis službenog lica), kao i serijski broj sa naslovne strane.

Član 4

Potvrda o poznavanju saobraćajnih propisa je ružičaste boje, izdaje se na jednodelnom obrascu, pravougaonog oblika, dimenzije 74 x 105 mm (obrazac broj 3).

Na naslovnoj strani obrazac potvrde o poznavanju saobraćajnih propisa sadrži: grb SR Srbije, natpis "Socijalistička Republike Srbija", natpis "Potvrda o poznavanju saobraćajnih propisa", naznačenje vozila kojima imalac potvrde može upravljati, prezime, ime, datum rođenja, matični broj, prebivalište, mesto za fotografiju vozača (30 x 35 mm), naziv organa koji je potvrdu izdao, broj pod kojim je potvrda izdata, pečat organa koji je potvrdu izdao, datum izdavanja i potpis ovlašćenog lica.

Član 5

Obrazac uverenja o položenom vozačkom ispitu, ispitu za vozača traktora i o pozitivnim rezultatima koje vozač pokaže u postupku provere znanja o poznavanju saobraćajnih propisa, izdaje se na jednodelnom obrascu, formata A4. Obrazac je bele boje, izrađen od punije bezdrvne hartije.

Obrazac iz stava 1 ovog člana odštampan je u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Član 6

Obrazac dozvole za vozača-instruktora, dozvole za vozača traktora i potvrde o poznavanju saobraćajnih propisa izrađuje se od posebnog materijala, koji ima odgovarajuće mehaničke i hemijske karakteristike.

Vrsta materijala iz stava 1 ovog člana utvrdiće se ugovorom koji zaključi funkcioner koji rukovodi republičkim organom uprave nadležnim za unutrašnje poslove sa organizacijom udruženog rada kojoj se poverava štampanje obrasca dozvole za vozača-instruktora, dozvole za vozača traktora i potvrde o poznavanju saobraćajnih propisa.

Član 7

U obrazac dozvole za vozača-instruktora, dozvole za vozača traktora i potvrde o poznavanju saobraćajnih propisa podaci se upisuju pisaćom mašinom. Fotografija se pričvršćuje mehanički, tako da se bez oštećenja obrasca ne može zameniti. Na fotografiju, u donjem desnom uglu, stavlja se pečat organa koji je dozvolu odnosno potvrdu izdao.

Član 8

Vozačka dozvola, dozvola za vozača-instruktora i vozača traktora i potvrda o poznavanju saobraćajnih propisa izdaje se na zahtev stranke.

Uz zahtev za izdavanje vozačke dozvole, dozvole za vozača-instruktora i vozača traktora podnosi se:

1. Uverenje o položenom vozačkom ispitu i ispitu za vozača traktora, a za vozače i vozače-instruktore koji su pravo na upravljanje vozilom odnosno pravo da vrše obuku vozača odgovarajućih kategorija stekli u sistemu usmerenog obrazovanja i vojnim licima, koja su položila vozački ispit u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, odgovarajući dokaz o položenom ispitu;

2. Lekarsko uverenje o duševnoj i telesnoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom odnosno traktorom, koje ne sme biti starije od šest meseci;

3. Dve fotografije podnosioca zahteva i to za vozačku dozvolu veličine 35 x 45 mm, a za dozvolu za vozača-instruktora i vozača traktora veličine 30 x 35 mm.

Uz zahtev za izdavanje potvrde o poznavanju saobraćajnih propisa prilaže se uverenje o pozitivnim rezultatima koje vozač pokaže u postupku provere znanja o poznavanju saobraćajnih propisa i dve fotografije veličine 30 x 35 mm.

Na fotografijama koje se prilažu uz zahtev za izdavanje vozačke dozvole, dozvole za vozača-instruktora i vozača traktora, podnosilac zahteva mora biti snimljen sa lica bez kape. Ako je lekarskim pregledom ustanovljeno da su podnosiocu zahteva pri upravljanju motornim vozilom i traktorom potrebne naočari, podnosilac zahteva mora biti snimljen sa naočarima.

Član 9

Po prijemu zahteva i priloga iz člana 8 ovog pravilnika nadležni opštinski organ unutrašnjih poslova utvrđuje da li podnosilac zahteva ispunjava propisane uslove za dobijanje vozačke dozvole, dozvole za vozača-instruktora i vozača traktora, odnosno potvrde o poznavanju saobraćajnih propisa, pa će prema rezultatima utvrđivanja, izdati odgovarajuću dozvolu odnosno potvrdu ili doneti rešenje kojim se dobija zahtev za izdavanje.

Član 10

U vozačkoj dozvoli, označavanje kategorije vozila (A, B, C, D i E), za koju vozačka dozvola važi vrši se stavljanjem pečata opštinskog organa unutrašnjih poslova koji dozvolu izdaje i upisivanjem datuma polaganja vozačkog ispita u svaku rubriku u kojoj su navedena vozila kojima vozač može upravljati.

Opštinski organ iz stava 1 ovog člana dužan je da u vozačkoj dozvoli vozača koji je stekao pravo za upravljanjem motornim vozilom C odnosno D kategorije, pored ovih kategorija, stavljanjem pečata, u odgovarajuću rubriku u kojoj su navedene kategorije vozila, označi i kategorije motornih vozila kojima u smislu člana 158 stav 8 Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima, vozač ima pravo da upravlja.

Prilikom zamene vozačke dozvole izdate u nekoj stranoj zemlji, umesto datuma polaganja vozačkog ispita, u rubriku za označavanje kategorije motornih vozila upisaće se datum kada je izdata inostrana vozačka dozvola.

Član 11

Maloletnom licu koje je navršilo 16 godina života i položilo vozački ispit za upravljanje vozilima iz kategorije "A" izdaće se vozačka dozvola sa naznačenjem da važi samo za upravljanje motociklima sa motorom čija radna zapremina ne prelazi 125 cm3, a kada lice postane punoletno izdaće mu se, na njegov zahtev, ova dozvola bez ograničenja.

Član 12

Licu koje praktični deo vozačkog ispita za upravljanje motornim vozilima kategorije "A" položi na vozilu za invalide ili na automobilu sa tri točka, izdaće se vozačka dozvola u kojoj će se navesti da važi samo za upravljanje onom vrstom vozila na kome je položen praktični deo vozačkog ispita.

Član 13

Invalidima i licima sa telesnim nedostacima koji ne predstavljaju smetnju za upravljanje motornim vozilima, ali ga znatno otežavaju, izdaće se vozačka dozvola koja važi samo pod uslovom da vozač u vreme kad upravlja motornim vozilom bude snabdeven potrebnim pomagalima (naočari, proteza, slušni amplifikator i dr.), odnosno koja važi samo za određena vozila specijalno podešena za vozače sa određenim telesnim nedostatkom, ili za određeno motorno vozilo prilagođeno nedostacima određenog vozača.

U vozačkoj dozvoli iz stava 1 ovog člana navešće se uslovi odnosno ograničenja pod kojima ona važi.

Član 14

Licima iz člana 165 Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima izdaće se, saglasno odredbama tog Zakona, na njihov zahtev, vozačka dozvola propisana ovim pravilnikom za upravljanje onim kategorijama motornih vozila za koje su ta lica ovlašćena važećom inostranom dozvolom.

Uz zahtev za izdavanje vozačke dozvole na osnovu izdate inostrane dozvole, podnosi se:

1. prevod inostrane vozačke dozvole overen od strane sudskog tumača ili organa nadležnog za održavanje veza sa diplomatskim i konzularnim predstavništvima stranih država;

2. dve fotografije veličine 35 x 45 mm; i

3. lekarsko uverenje o telesnoj i duševnoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilima, koje ne sme biti starije od šest meseci.

Lekarsko uverenje o telesnoj i duševnoj sposobnosti za upravljanje motornim vozilom podnose samo lica za koja ta obaveza proizilazi iz člana 165 Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima.

Licu kome se izdaje vozačka dozvola po odredbi stava 1 ovog člana, osim lica na diplomatskoj listi, zadržava se inostrana vozačka dozvola i čuva u dosijeu vozača.

Zadržana inostrana vozačka dozvola vratiće se licu, na njegov zahtev, kad napušta teritoriju Jugoslavije, pod uslovom da vrati jugoslovensku vozačku dozvolu koja mu je izdata u zamenu za inostranu vozačku dozvolu.

Član 15

Važenje vozačke dozvole, dozvole za vozača-instruktora, i dozvole za vozača traktora produžava na zahtev vozača opštinski organ unutrašnjih poslova koji vozača vodi u evidenciji, ukoliko su ispunjeni svi propisani uslovi za produženje važenja dozvole.

Produženje važenja vozačke dozvole, dozvole za vozača-instruktora i dozvole za vozača traktora ubeležava se u dozvolu.

Član 16

Licu koje je starije od 65 godina života vozačka dozvola u smislu člana 159 stav 2 Zakona o osnovama bezbednosti saobraćaja na putevima produžava se posle svake tri godine. Prilikom produžavanja važenja dozvole ovo lice je dužno i da priloži lekarsko uverenje, da je duševno i telesno sposobno za upravljanje vozilom, koje ne sme biti starije od 6 meseci.

Licu za koje je na lekarskom pregledu utvrđeno da ima izvesne telesne ili duševne nedostatke koji još ne predstavljaju smetnju za upravljanje vozilom, ali postoje izgledi da će se njegovo zdravstveno stanje pogoršati kroz kraće vreme vozačka dozvola, odnosno dozvola za vozača traktora produžava se po isteku roka koji je predložen u lekarskom uverenju.

Član 17

Vozaču koji ne zatraži produženje važenja vozačke dozvole, odnosno dozvole za vozača traktora u smislu člana 119 stav 2 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, izdaće se nova dozvola pošto pokaže zadovoljavajuće rezultate na posebnoj proveri poznavanja propisa o bezbednosti saobraćaja.

Provera poznavanja propisa o bezbednosti saobraćaja vrši se na testovima i po postupku koji je propisan za polaganje ispita za vozače motornih vozila, odnosno vozače traktora.

Član 18*

(Prestao da važi odlukom USS)

Član 19

Zahtev za izdavanje nove umesto izgubljene, uništene ili dotrajale vozačke dozvole, dozvole za vozača-instruktora, dozvole za vozača traktora ili potvrde o poznavanju saobraćajnih propisa, vozač podnosi organu unutrašnjih poslova koji ga vodi u evidenciji vozača.

Zahtevu za izdavanje nove dozvole odnosno potvrde iz stava 1 ovog člana, prilažu se dve fotografije vozača veličine 35 x 45 mm odnosno 30 x 35 mm.

Zahtev iz stava 1 ovog člana mora da sadrži objašnjenje kako je došlo do gubljenja, uništenja ili oštećenja dozvole odnosno potvrde.

Član 20

Nova vozačka dozvola, dozvola za vozača-instruktora, dozvola za vozača traktora ili potvrda o poznavanju saobraćajnih propisa koja se izdaje umesto izgubljene, dotrajale ili uništene nosi isti registarski broj koji je nosila ranija dozvola odnosno potvrda, a na naslovnoj strani dozvole odnosno potvrde ispisuje se reč "Duplikat".

Član 21

Ako vozač izgubi vozačku dozvolu, dozvolu za vozača traktora ili potvrdu o poznavanju saobraćajnih propisa van teritorije opštine u kojoj ima prebivalište, opštinski organ unutrašnjih poslova će mu, na njegov zahtev, o tome izdati potvrdu u kojoj će navesti kategoriju odnosno vrstu vozila kojim vozač upravlja. Ova potvrda se izdaje sa važenjem samo za onoliko vremena koliko je vozaču potrebno da se vozilom vrati u sedište organa unutrašnjih poslova opštine koji ga vodi u evidenciji vozača, a najduže za 30 dana.

Opštinski organ unutrašnjih poslova koji izda potvrdu iz stava 1 ovog člana obavestiće o tome organ unutrašnjih poslova opštine koji vozača vodi u svojoj evidenciji.

Član 22

Opštinski organ unutrašnjih poslova vodi evidenciju o vozačkim dozvolama, dozvolama za vozača-instruktora, dozvolama za vozače traktora i potvrdama o poznavanju saobraćajnih propisa koje su izdate vozačima koji imaju prebivalište na teritoriji tog opštinskog organa.

Opštinski organ unutrašnjih poslova vodi evidenciju o dozvolama iz st. 1 i 2 ovog člana i kada su izdate vozačima koji imaju boravište na teritoriji tog organa, s tim da je dužan da u roku od 30 dana od dana izdavanja dozvole dokumentaciju o tome dostavi opštinskom organu unutrašnjih poslova na čijoj teritoriji vozač ima prebivalište.

Evidencija iz stava 1 ovog člana sastoji se iz registra vozača i kartoteke vozača, koji se vode za svaku vrstu vozača posebno.

Kartoteka vozača se vodi samo za vozače motornih vozila i za vozače traktora.

U organima unutrašnjih poslova koji obradu podataka o vozačima vrše pomoću sredstava za automatsku obradu podataka, evidencija o vozačima vodi se na način koji takva obrada omogućava ali tako da budu obezbeđeni svi podaci koje sadrži registar vozača i karton vozača.

Član 23

Registar vozača sadrži mesta u koja se upisuje: redni broj, prezime i ime vozača, prebivalište odnosno boravište i adresa stana i napomena.

Kartoteka vozača sastoji se iz kartona vozača koji sadrži sledeće podatke: prezime i ime vozača i ime jednog od roditelja, datum i mesto rođenja, matični broj, državljanstvo, zanimanje, broj izdate dozvole i datum izdavanja, naziv organa koji je dozvolu izdao i rok važenja, mesto za upisivanje ograničenja važenja dozvole, mesto za produženje važenja dozvole i promenu prebivališta, a za vozače motornih vozila i oznaku kategorije motornog vozila kojim vozač ima pravo da upravlja.

U karton vozača upisuju se kazne, zaštitne mere i mere bezbednosti koje vozaču budu izrečene u krivičnom ili prekršajnom postupku.

Karton vozača vodi se na obrascu broj 4.

Član 24

Posle izdavanja dozvole odnosno potvrde, na zahtev za njihovo izdavanje ubeležava se redni broj pod kojim je vozač upisan u registar vozača.

Zahtev na osnovu koga je izdata vozačka dozvola, dozvola za vozača-instruktora, dozvola za vozača traktora odnosno potvrda o poznavanju saobraćajnih propisa, zajedno sa ispravama podnesenim uz taj zahtev čine dosije vozača koji se čuva kod organa koji je dozvolu odnosno potvrdu izdao.

Član 25

Kartoni vozača se slažu po azbučnom redu prezimena vozača, a dosijea vozača prema rastućem broju registra vozača.

Član 26

Kada se vozač prilikom promene prebivališta prijavi organu unutrašnjih poslova opštine na čijoj teritoriji je njegovo novo prebivalište, ovaj organ će ga upisati u registar vozača i to ubeležiti u njegovu dozvolu odnosno potvrdu, a od organa unutrašnjih poslova koji ga je do tada vodio u evidenciji zatražiti da ga briše iz evidencije i da dostavi njegov dosije i karton vozača.

Ako organ unutrašnjih poslova ne vodi kartoteku vozača (član 22 stav 5), prilikom dostavljanja vozačkog dosijea dužan je dati sve podatke o vozaču koji sadrži karton vozača.

Član 27

Na obrascu dozvole za vozača traktora izdate saglasno odredbama Pravilnika o vozačkim dozvolama, dozvolama za vozača traktora i potvrdama o poznavanju saobraćajnih propisa ("Službeni glasnik SR Srbije", broj 51/75), mera bezbednosti ili zaštitna mera zabrane upravljanja traktorom upisaće se na mestu određenom za upisivanje promene prebivališta vozača.

Član 28

Dozvola za vozača traktora izdata na obrascu propisanom Pravilnikom o vozačkim dozvolama, dozvolama za vozača traktora i potvrdama o poznavanju saobraćajnih propisa ("Službeni glasnik SR Srbije", broj 51/75), zamenjivaće se dozvolom za vozača traktora izdatom na obrascu propisanom ovim pravilnikom prilikom produženja važenja dozvole za vozača traktora, kao i prilikom zamenjivanja dozvole za vozača traktora, zbog gubitka, oštećenja, promene podataka upisanih u dozvoli i prilikom upisivanja mera bezbednosti ili zaštitne mere zabrane upravljanja traktorom.

Dozvola za vozača-instruktora izdata na obrascu propisanom Pravilnikom o programu i načinu polaganja ispita za vozača-instruktora ("Službeni glasnik SR Srbije", broj 8/75), zamenjivaće se dozvolom za vozača-instruktora izdatom na obrascu propisanom ovim pravilnikom, prilikom produženja važenja dozvole za vozača-instruktora, kao i prilikom zamenjivanja dozvole za vozača-instruktora zbog gubitka, oštećenja i promene podataka upisanih u dozvoli.

Potvrda o poznavanju saobraćajnih propisa izdata na obrascu propisanom Pravilnikom iz stava 1 ovog člana, zamenjivaće se potvrdama izdatim na obrascu propisanom ovim pravilnikom samo prilikom zamenjivanja potvrde zbog gubitka, oštećenja i promene podataka upisanih u potvrdi.

Član 29

Obrasci broj 1 do 4 odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo, a upotrebljavaće se od 31. decembra 1983. godine. Do ovog roka upotrebljavaće se postojeći obrasci.

Član 30

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o vozačkim dozvolama, dozvolama za vozače traktora i potvrdama o poznavanju saobraćajnih propisa ("Službeni glasnik SR Srbije", broj 51/75).

Član 31

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".

 

Obrazac broj 1.

(Naslovna strana)
(Grb)

Socijalistička Republika Srbija

 

Broj dozvole __________

 

Važi za obuku na motornim
vozilima kategorije
_____________________

DOZVOLA ZA VOZAČA - INSTRUKTORA

 

 

Fotografija
35 x 30 mm

 

 

 

Prezime
__________________

 

Ime
______________________

 

Datum rođenja
_____________

 

Matični broj
_______________

 

Prebivalište
_______________

 

Izdata od
_________________

Datum izdavanja

 

Potpis ovlašćenog radnika

_______________

(M. P.)

_______________________

 

(Druga strana)

Važenje dozvole za vozača-instruktora produžava se do ____________19__ godine.

 

 

Potpis ovlašćenog radnika

 

(M. P.)

_______________________

Važenje dozvole za vozača-instruktora produžava se do ____________ 19__ godine.

 

 

Potpis ovlašćenog radnika

 

(M. P.)

_______________________

Važenje dozvole za vozača-instruktora produžava se do ____________ 19__ godine.

 

 

Potpis ovlašćenog radnika

 

(M. P.)

_______________________

 

Obrazac broj 2.

(Naslovna strana)
(Grb)

Socijalistička Republika Srbija

DOZVOLA
ZA VOZAČA TRAKTORA
(Serijski broj)

(Prva unutrašnja strana)

 

 

 

     

Prezime ______________________________

 

Ime __________________________________

 

Datum i mesto rođenja __________________

 

Matični broj ___________________________

 

Prebivalište

   (mesto) ____________________________

Fotografija
35 x 30 mm

 

Potpis vozača

____________

Izdata od _____________________________

U ____________ dana ___________ 19___ g.

Važi do _______________________ 19___ g.

Broj _________________________________

 

 

 

 

 

M. P.                            Potpis                               
 ____________

 

 

 

(Druga unutrašnja strana)

 

Važi za upravljanje traktorom kome mogu biti pridodati najviše dva priključna vozila

____________________________________________________

OGRANIČENJA

____________________________________________________

Važenje dozvole produžava se do
____________ 19__ g.

 

(M. P.)

Potpis

 

 

____________

 

 

 

 

(Zadnja strana)

 

Mera bezbednosti ili zaštitna mera
____________________________________________________

Zabranjeno je da upravlja traktorom od __________ do __________

M. P.
Potpis
_________

Datum ____________

____________________________________________________

Zabranjeno je da upravlja traktorom od __________ do __________

M. P.
Potpis
_________

Datu______________

____________________________________________________

Zabranjeno je da upravlja traktorom od __________ do __________

M. P.
Potpis
_________

Datum ____________

____________________________________________________

Zabranjeno je da upravlja traktorom od __________ do __________

M. P.
Potpis
_________

Datum _____________

 

(Serijski broj)

 

 

Obrazac broj 3

(Naslovna strana)
(Grb)

Socijalistička Republika Srbija

POTVRDA
O POZNAVANJU SAOBRAĆAJNIH PROPISA

Broj ______

Važi za upravljanje radnim mašinama, motokultivatorima i biciklima sa motorom

Fotografija
35 x 30 mm

 

Prezime
_________________________

 

Ime
_____________________________

 

Datum rođenja
____________________

 

Matični broj
______________________

 

Prebivalište (mesto)
________________

 

Izdata od
________________________

Datum izdavanja

 

Potpis

________________

M. P.

________________

 

Obrazac broj 4.

(Prva strana)

(Boja otvoreno plava
dimenzije 210 x 150 mm)

Redni broj registra vozača
_____________________

Kategorija ____

KARTON VOZAČA

Prezime i ime ____________

Ime jednog
od roditelja ______________

Mesto rođenja ___________

Zanimanje ______________

Datum izdavanja
dozvole _________________

 

Datum rođenja ____________

Matični broj ______________

Državljanstvo _____________

Broj dozvole ______________

Rok važnosti
dozvole __________________

 

 

 

 

Naziv organa koji je dozvolu izdao ________________________

KATEGORIJA VOZILA ZA KOJU VAŽI
VOZAČKA DOZVOLA

     
 

 

 

Fotografija
vozača

 

 
     

Kategorija

Datum overe

Naziv organa koji je izvršio overu

Datum polaganja ispita

A

 

 

 

B

 

 

 

C

 

 

 

D

 

 

 

BE

 

 

 

CE

 

 

 

DE

 

 

 

Dozvola za vozača
traktora

 

 

 

OGRANIČENJA VAŽENJA DOZVOLE

 

 

 

(Druga strana)
PRODUŽENJE VAŽENJA DOZVOLE

Važenje produženo do _____ 19__ g.
Naziv organa koji je produžio važenje
________________

________________
Potpis

Važenje produženo do _____ 19__ g.
Naziv organa koji je produžio važenje
________________

________________
Potpis

Važenje produženo do _____ 19__ g.
Naziv organa koji je produžio važenje
________________

________________
Potpis

MESTO PREBIVALIŠTA

Mesto
prebivališta
(i opština)

Adresa

Datum prijave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kazne, zaštitne mere i mere bezbednosti izrečene u prekršajnom ili krivičnom postupku

_________________________________________________

_________________________________________________

_________________________________________________

_________________________________________________

 

Obrazac uverenja o položenom vozačkom ispitu, ispitu za vozača traktora i o pozitivnim rezultatima koje je vozač pokazao u postupku provere znanja o poznavanju saobraćajnih propisa

Naziv centra za obuku vozača _________________________

Broj iz registra izdatih uverenja ________________________

Na osnovu člana 109 Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima - prečišćen tekst ("Službeni glasnik SR Srbije", broj 53/82) izdaje se

UVERENJE

Kojim se potvrđuje da je:

Prezime, ime jednog od roditelja i ime __________________________________________________

Datum i mesto rođenja ______________________________________________________________

Prebivalište _______________________________________________________________________

Ulica i broj ________________________________________________________________________

Državljanstvo _____________________________________________________________________

Matični broj _______________________________________________________________________

Broj lične karte _______________________________________ od koga je izdata _________________________________________________________________________________

Dana _______________________________________________________________________
                                         (Bliže se označava vrsta položenog ispita)

_________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________

Ovo uverenje izdaje se na osnovu______________________________________________________

_________________________________________________________________________________
                                                              (Naziv evidencije)

_________________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________________

                                         (Konstatacija i osnov za naplatu ili oslobađanje od takse)

_________________________________________________________________________________

Broj: ___________________

 

___________________

Datum: _________________

(M. P.)

Potpis

Objavljuje za popunjavanje:

1. U rubrici iza reči: "Naziv centra za obuku vozača", navodi se i adresa centra.

2. U rubrici iza reči "Dana", navodi se datum polaganja ispita, odnosno izvršene provere znanja o poznavanju saobraćajnih propisa, a u daljem tekstu - za lica koja su položila ispit za vozača motornog vozila - POLOŽIO-LA ISPIT ZA VOZAČA MOTORNOG VOZILA __________ KATEGORIJE, za lica koja su položila ispit za vozača traktora / POLOŽIO-LA ISPIT ZA VOZAČA TRAKTORA - za lica koja su pokazala pozitivne rezultate u postupku provere znanja o poznavanju saobraćajnih propisa - POKAZAO-LA POZITIVNE REZULTATE U POSTUPKU PROVERE ZNANJA O POZNAVANJU SAOBRAĆAJNIH PROPISA.

3. U rubrici iza reči "Ovo uverenje izdaje se na osnovu", navodi se redni broj iz registra o polaganju ispita pod kojim se vodi kandidat za vozača, godina za koju se vodi registar.

Napomene

* Član 18 ovog pravilnika prestao je da važi na osnovu Odluke Ustavnog suda Srbije IU br. 410/88 ("Sl. glasnik SRS", br. 8/99)
U obrascima javnih isprava propisanim republičkim zakonima i drugim propisima donetim pre 28. septembra 1990. godine naziv: "Socijalistička Republika Srbija" menja se i glasi: "Republika Srbija", u odgovarajućem padežu. - Uredba o izmeni sadržaja obrazaca javnih isprava ("Sl. glasnik RS", br. 34/99).