PRAVILNIK
O REGISTRACIJI VOZILA

("Sl. glasnik SRS", br. 51/75 i 46/77)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se postupak registracije vozila na motorni pogon, priključnih vozila i zaprežnih vozila, vođenje evidencije o registrovanim vozilima, obrazac potvrde o registraciji, oblik, veličina i način postavljanja registarskih tablica na vozilu.

Član 2

Registraciju vozila na motorni pogon, priključnih vozila i zaprežnih vozila vrši organ unutrašnjih poslova opštine na čijoj je teritoriji prebivalište sopstvenika odnosno sedište nosioca prava korišćenja vozila (u daljem tekstu: imalac vozila).

Član 3

Registracija vozila vrši se upisom određenih podataka o vozilu u odgovarajuću evidenciju o registrovanim vozilima.

Član 4

Vozilo se registruje na ime sopstvenika vozila odnosno na ime nosioca prava korišćenja vozila.

Ako je vozilo svojina više lica registruje se na ime jednog od tih lica, prema njihovom sporazumu.

II REGISTRACIJA

Član 5

Registracija vozila neće se izvršiti za vozilo:

1) za koje nema odgovarajućih dokaza o poreklu odnosno o vlasništvu vozila,

2) koje se prema važećim propisima ne može koristiti u saobraćaju na putevima,

3) za koje nisu izvršene propisane zakonske i druge obaveze (carina, porez, taksa i dr.),

4) koje ne odgovara tehničkim i drugim uslovima propisanim za vozila u saobraćaju na putevima.

Član 6

Registracija motornih i priključnih vozila kao i traktora i priključnih vozila koja vuče traktor, a koriste se za radove van poljoprivrede, važi 12 meseci. Rok važenja registracije produžava se na način propisan ovim pravilnikom.

Za ostala vozila koja podležu registraciji rok važenja registracije nije ograničen.

Član 7

Zahtev za registraciju vozila, kao i zahtev za produženja važenja registracije podnosi imalac vozila nadležnom organu unutrašnjih poslova.

Tehničke podatke o vozilu upisuje u zahtev za registraciju odnosno za produženje registracije organizacija udruženog rada ovlašćena za vršenje tehničkih pregleda vozila, a njihovu tačnost overava ovlašćeni radnik te organizacije odgovoran za vršenje tehničkih pregleda vozila. Ovi podaci upisuju se u zahtev iz dokumentacije proizvođača vozila odnosno iz posebnog atesta za vozilo ili priznatih kataloga za vozila.

Zahtevu za registraciju odnosno produženje registracije vozila prilažu se:

1) dokaz o uplati propisanih taksa i drugih obaveza, i

2) dokaz o vlasništvu vozila ako se prvi put vrši registracija vozila ili ako je došlo do promene imaoca vozila.

Za vozila koja podležu obaveznom tehničkom pregledu, overa da je vozilo tehnički ispravno upisuje se na samom zahtevu za registraciju, odnosno za produženje važenja registracije.

Član 8

Za vozila koja podležu obaveznom tehničkom pregledu svakih 6 meseci, za traktore koji se koriste u poljoprivredne svrhe kao i za njihova priključna vozila, overa tehničke ispravnosti upisuje se i u posebnu potvrdu.

Član 9

Zahtev za registraciju vozila sadrži, pored podataka propisanih Pravilnikom o registraciji motornih i priključnih vozila ("Službeni list SFRJ", broj 20/75) i podataka koji se upisuju u potvrdu o registraciji još i sledeće podatke:

1. vrstu prevoza za koji se vozilo koristi;

2. broj vrata na vozilu;

3. broj točkova na vozilu;

4. da li je na vozilu ugrađena radio-stanica;

5. da li su i kakve adaptacije vršene na vozilu;

6. način garažiranja odnosno radnu lokaciju vozila;

7. matični broj imaoca vozila.

Član 10

Zahtev za registraciju vozila na motorni pogon i priključnih vozila čiji su imaoci fizička lica podnosi se na obrascu BS-1.01.

Zahtev za registraciju vozila na motorni pogon i priključnih vozila čiji su imaoci pravna lica podnosi se na obrascu BS-1.02.

Zahtev za registraciju zaprežnih vozila podnosi se na obrascu BS-1.03.

Obrasci BS-1.01, BS-1.02 i BS-1.03 odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 11

Po prijemu zahteva za registraciju odnosno za produženje važenja registracije vozila, nadležni organ unutrašnjih poslova utvrđuje da li su ispunjeni svi propisani uslovi i prema nalazu vrši registraciju odnosno produženje važenja registracije ili pismenim rešenjem odbija zahtev.

Za vozilo koje je registrovao organ unutrašnjih poslova izdaje saobraćajnu dozvolu odnosno potvrdu o registraciji i odgovarajuće registarske tablice odnosno tablicu.

Član 12

Imalac vozila koji promeni prebivalište odnosno sedište i preseli se iz jedne opštine u drugu, dužan je da odjavi vozilo kod organa unutrašnjih poslova koji ga je registrovao, u roku od 30 dana od dana promene prebivališta odnosno sedišta. Ako je pri tom promenjeno i registarsko područje imalac vozila dužan je da vrati registarske tablice.

Član 12a

Imalac vozila iz člana 12 ovog pravilnika dužan je da promenu prebivališta odnosno sedišta prijavi nadležnom organu unutrašnjih poslova na čiju se teritoriju doselio, u roku od 30 dana od dana nastale promene.

Organ unutrašnjih poslova će, po prijemu prijave, oduzeti staru i izdati novu saobraćajnu dozvolu odnosno potvrdu o registraciji a u slučaju promene registarskog područja izdati i nove registarske tablice odnosno tablicu.

Član 13

Imalac vozila dužan je da nadležnom organu unutrašnjih poslova prijavi promenu ma kog od podataka koji sadrži saobraćajna dozvola odnosno potvrda o registraciji - u roku od 15 dana od dana kad je promena nastupila.

Ako se promeni imalac vozila ili neki od podataka koji sadrži saobraćajna dozvola odnosno potvrda o registraciji, izdaje se nova saobraćajna dozvola odnosno potvrda o registraciji.

Član 14

Pre isteka važenja saobraćajne dozvole odnosno potvrde o registraciji, imalac vozila podnosi organu unutrašnjih poslova koji je vozilo registrovao zahtev za produženje važenja registracije ili zahtev za odjavu vozila.

Ako se zahtev za produženje važenja registracije odnosno zahtev za odjavu vozila ne podnese u roku od 30 dana od dana isteka važenja saobraćajne dozvole odnosno potvrde o registraciji, vozilo se pismenim rešenjem briše iz evidencije a registarske tablice se oduzimaju.

Zahtev za produženje registracije podnosi se na obrascu BS-1.01 odnosno BS-1.02.

Član 14a

Imalac vozila koji otuđi registrovano vozilo dužan je da ga odjavi kod organa unutrašnjih poslova koji ga je registrovao, u roku od 30 dana od dana otuđenja. Ako je otuđenje izvršeno van registarskog područja u kome je vozilo do tada bilo registrovano, imalac vozila pri odjavi vraća registarske tablice.

Ako je otuđenje vozila izvršeno na istom registarskom području, novi imalac vozila dužan je da nadležnom organu unutrašnjih poslova prijavi ovu promenu i zatraži registraciju vozila na svoje ime u roku od 30 dana od dana odjave.

Član 14b

Imalac registrovanog vozila koje nestane, bude uništeno ili rashodovano dužan je da ga odjavi kod organa unutrašnjih poslova koji ga je registrovao, u roku od 15 dana od dana nestanka, uništenja ili rashodovanja, kao i da vrati registarske tablice osim u slučaju kad je to nemoguće.

Član 14v

Imalac registrovanog vozila dužan je da organu unutrašnjih poslova kod koga je vozilo registrovano prijavi promenu imena ili prezimena sopstvenika odnosno promenu naziva nosioca prava korišćenja vozila, u roku od 30 dana od dana nastale promene.

Član 14g

Nadležni organ unutrašnjih poslova će u saobraćajnu dozvolu odnosno u potvrdu o registraciji vozila koje se odjavljuje upisati odjavu, razlog i datum odjave i navesti šta je bilo sa registarskim tablicama, a u slučaju iz člana 14a, stav 1 ovog pravilnika navešće ime i prezime odnosno naziv i adresu novog imaoca vozila.

Registarske tablice koje su vraćene prilikom odjave vozila, prilikom prijave promene prebivališta odnosno sedišta imaoca vozila ili prilikom zamene registarskih tablica, uništiće organ unutrašnjih poslova kome su tablice vraćene i o tome će se sačiniti zapisnik.

Član 15

Nadležni organ unutrašnjih poslova kome je podnet zahtev za produženje važenja registracije može imaocu vozila, ako utvrdi da su ispunjeni svi uslovi za produženje registracije, o tome izdati potvrdu koja zamenjuje saobraćajnu dozvolu najduže 30 dana.

U potvrdu iz stava 1 unosi se: registarska oznaka vozila, vrsta, marka i tip vozila, broj šasije, broj motora, broj sedišta, nosivost, ime i prezime odnosno naziv i adresa imaoca vozila, kao i vreme do kada potvrda važi.

Član 16

Odjava vozila, prijava promene prebivališta odnosno sedišta imaoca vozila, promena imaoca vozila, promene podataka o imaocu vozila kao i promena bilo kog od podataka koji sadrži saobraćajna dozvola odnosno potvrda o registraciji vrši se na obrascu BS-1.01 odnosno BS-1.02.

Nadležni organ unutrašnjih poslova može tražiti da se uz odjavu odnosno prijavu iz stava 1 ovog člana priloži ili podnese na uvid isprava kojom se dokazuje postojanje okolnosti bitnih za odjavu odnosno prijavu.

III POTVRDA O REGISTRACIJI

Član 17

Potvrda o registraciji traktora i priključnog vozila koje vuče traktor je sive boje, izdaje se na dvodelnom obrascu broj 6, pravougaonog oblika koji razvijen ima dimenzije 148 x 105 mm, a presavijen 74 x 105 mm.

Potvrda o registraciji radnih mašina, motokultivatora, priključnih vozila koja vuku motokultivatori i bicikala sa motorom je sive boje, izdaje se na jednodelnom obrascu broj 7, pravougaonog oblika, dimenzija 74 x 105 mm.

Potvrda o registraciji zaprežnog vozila je sive boje, izdaje se na jednodelnom obrascu broj 8, pravougaonog oblika, dimenzija 74 x105 mm.

Obrasci broj 6 do 8 odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Obrasci broj 6 do 8 izrađuju se od kvalitetnog materijala, mogu se štampati samo u organizaciji udruženog rada koju odredi Republički sekretarijat za unutrašnje poslove i ne smeju se puštati u slobodnu prodaju.

Član 18

U potvrdu o registraciji podaci o registrovanom vozilu unose se pisaćom mašinom.

Član 19

Obrazac potvrde o registraciji traktora i priključnog vozila koje vuče traktor na naslovnoj strani sadrži: utisnut grb SR Srbije, natpis "Socijalistička Republika Srbija" i natpis "potvrda o registraciji", mesto za upisivanje registarske oznake, rubrika za upisivanje datuma registracije, naziv organa koji je potvrdu izdao, datum izdavanja potvrde, mesto za pečat i potpis službenog lica.

Prva i druga unutrašnja strana obrasca potvrde o registraciji sadrži rubrike u koje se upisuju sledeći podaci:

1. prezime i ime, odnosno naziv i prebivalište, odnosno sedište (adresa) imaoca vozila,

2. vrsta, marka i tip vozila, broj šasije, broj motora, godina proizvodnje, snaga motora, radna zapremina motora, težina praznog vozila, nosivost, broj mesta za sedenje, oblik ili namena karoserije, boja karoserije, a za priključna vozila i broj osovina.

Na prvoj i drugoj unutrašnjoj strani odštampan je serijski broj potvrde o registraciji.

Na drugoj spoljašnjoj (poslednjoj) strani potvrde nalaze se rubrike za produženje važenja registracije i rubrika za napomenu u koju se upisuju podaci o novom sopstveniku vozila, odjava vozila i sl.

Član 20

Odredbe člana 15 ovog pravilnika shodno se primenjuju i prilikom produženja važenja registracije traktora koji se koriste za vršenje javnog prevoza ili za druge radove van poljoprivrede, kao i njihovih priključnih vozila.

Član 21

Potvrda o registraciji radnih mašina, motokultivatora, priključnih vozila koje vuku motokultivatori i bicikala sa motorom sadrži: mesto za upisivanje registarskog broja vozila, naziv organa koji je izvršio registraciju, datum i mesto izdavanja potvrde, vrsta, marka i tip vozila, broj motora, broj šasije, godina proizvodnje, snaga motora u KS odnosno zapremina motora u cm3, težina praznog vozila, nosivost (samo za priključna vozila), broj sedišta, ime i prezime odnosno naziv i prebivalište odnosno sedište imaoca vozila, mesto za pečat i potpis ovlašćenog lica.

Član 22

Potvrda za registrovano zaprežno vozilo sadrži mesto za upisivanje registarskog broja vozila, naziv organa koji je izvršio registraciju, ime i prezime odnosno naziv i sedište imaoca vozila, datum izdavanja potvrde, mesto za pečat i potpis službenog lica.

Član 23

Ako je potvrda o registraciji vozila uništena, izgubljena, oštećena ili dotrajala, organ unutrašnjih poslova koji je vozilo registrovao izdaće, na zahtev imaoca vozila, duplikat potvrde o registraciji.

IV REGISTARSKE TABLICE

Član 24

Registarska tablica za traktor koji se koristi za radove van poljoprivrede je bele boje i na njoj su crnim slovima i ciframa ispisani naziv opštine, a ispod njega registarski broj vozila.

Registarska tablica za traktor koji se koristi za radove u poljoprivredi je zelene boje i na njoj su belim slovima i ciframa ispisani naziv opštine, a ispod njega registarski broj vozila.

Oblik i dimenzije registarske tablice za traktor utvrđeni su na crtežu broj 1.

Član 25

Registarska tablica za priključno vozilo koje vuče traktor u pogledu oblika, boje, dimenzija i oznaka odgovara registarskoj tablici za traktor, s tim što je na njoj naziv opštine ispisan ispod registarskog broja vozila (crtež br. 2).

Član 26

Registarska tablica za radnu mašinu je bele boje i na njoj je crnim slovima i ciframa ispisan naziv opštine, a ispod njega registarski broj vozila.

Oblik i dimenzije registarske tablice za radnu mašinu utvrđeni su na crtežu broj 3.

Član 27

Registarska tablica za motokultivator je zelene boje i na njoj su belim slovima i ciframa ispisani naziv opštine, a ispod njega registarski broj vozila.

Oblik i dimenzije registarske tablice za motokultivator utvrđeni su na crtežu broj 4.

Registarska tablica za priključno vozilo koje vuče motokultivator u pogledu oblika, boje, dimenzija i oznaka odgovara registarskoj tablici za motokultivator, s tim što je naziv opštine ispisan ispod registarskog broja vozila (crtež broj 5).

Član 28

Registarska tablica za bicikl sa motorom je bele boje i na njoj su crnim slovima i ciframa ispisani naziv opštine, a ispod njega registarski broj vozila.

Oblik i dimenzije registarske tablice za bicikl sa motorom utvrđeni su na crtežu broj 6.

Član 29

Registarska tablica za zaprežno vozilo je bele boje i na njoj su crnim slovima i ciframa ispisani naziv opštine i registarski broj vozila.

Oblik i dimenzije registarske tablice za zaprežno vozilo utvrđeni su na crtežu broj 7.

Član 30

Oznake i brojevi na registarskim tablicama ispisuju se slovima ćirilice i arapskim ciframa.

Oblik i dimenzije slova i cifara utvrđeni su na crtežu broj 8.

Član 31

Registarske tablice na vozilu moraju biti pričvršćene u vertikalnom položaju i postavljene tako da se dobro vide.

Motorna vozila, traktori i radne mašine u saobraćaju na putu moraju imati po dve registarske tablice, jednu na prednjem, a drugu na zadnjem delu vozila.

Priključna vozila, motocikli, bicikli sa motorom, motokultivatori i zaprežna vozila moraju u saobraćaju na putu imati po jednu registarsku tablicu postavljenu na zadnjem delu vozila.

Vozač je dužan da registarske tablice čuva i održava u takvom stanju da se oznake i brojevi na njima mogu lako čitati i ne sme ih zaklanjati drugim tablicama ili predmetima.

Član 32

Registarska tablica zameniće se, na zahtev imaoca vozila, novom registarskom tablicom:

1) ako se ma i jedna registarska tablica izgubi, nestane ili bude uništena,

2) ako usled dotrajalosti registarska tablica postane neupotrebljiva.

Zahtev za zamenu registarskih tablica podnosi se na obrascu BS-1.01, BS-1.02 odnosno BS-1.03.

Umesto registarske tablice koja je izgubljena ili nestala ne može se izdati nova registarska tablica sa istim registarskim brojem pre nego što isteknu dve godine od dana kad je prijavljen gubitak odnosno nestanak registarske tablice.

Član 33

Crteži broj 1 do 8 odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 34

Probne tablice propisane za motorna i priključna vozila mogu se koristiti i za traktore, radne mašine, motokultivatore, priključna vozila koja vuku traktori i motokultivatori, priključna vozila koja vuku traktori i motokultivatori i bicikle sa motorom na isti način i pod istim uslovima koji su propisani za njihovu upotrebu na motornim i priključnim vozilima.

V EVIDENCIJE

Član 35

O registrovanim motornim i priključnim vozilima kao i o registrovanim traktorima i priključnim vozilima koji se koriste van poljoprivrede, vodi se evidencija koja se sastoji iz registra vozila i kartoteke vozila.

Organi unutrašnjih poslova koji obradu podataka o registraciji vozila vrše pomoću sredstava za automatsku obradu, evidencije o registrovanim vozilima vode na način koji takva obrada omogućava ali tako da budu obezbeđeni svi podaci koje sadrži registar vozila i karton vozila.

O registrovanim traktorima i priključnim vozilima koji se koriste u poljoprivredi, radnim mašinama, motokultivatorima i priključnim vozilima koje vuku motokultivatori, biciklima sa motorom i zaprežnim vozilima vodi se evidencija koja se sastoji iz registra vozila.

Član 36

Registar vozila vodi se posebno za svaku vrstu vozila, navedenih u članu 35 ovog pravilnika.

Registar vozila sadrži sledeće podatke: redni broj, oznaka registarskog područja odnosno naziv opštine, registarski broj vozila, vrsta vozila, prezime i ime odnosno naziv imaoca vozila i primedba.

Član 37

Kartoteka vozila sastoji se iz pojedinačnih kartona koji se vode za motorna vozila i za traktore koji se koriste van poljoprivrede na obrascu broj 9 a za priključna vozila na obrascu broj 10.

Kartoni se ulažu u kartoteku po rastućim registarskim brojevima vozila.

Član 38

O privremeno registrovanim vozilima vodi se evidencija koja se sastoji iz registra.

Registar privremeno registrovanih vozila sadrži sledeće podatke: redni broj, prezime i ime sopstvenika vozila, vrsta, marka i tip vozila, broj šasije, broj motora, registarski broj vozila, rok važenja privremene registracije, naznačenje da li je vozilo već bilo privremeno registrovano u Jugoslaviji, kod kog organa i za koje vreme i primedba.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 39

Saobraćajne dozvole za registrovane traktore i njihova priključna vozila kao i registarske tablice izdate za ova vozila po odredbama Pravilnika o registraciji motornih i priključnih vozila ("Službeni list SFRJ", broj 20/67), zameniće se potvrdama o registraciji i registarskim tablicama prema odredbama ovog pravilnika prilikom prvog produženja važenja registracije.

Član 40

Potvrde o registraciji zaprežnih vozila izdate prema odredbama Pravilnika o registraciji zaprežnih vozila ("Službeni glasnik SR Srbije", broj 1/71), ostaju i dalje u važnosti a mogu se na zahtev imaoca vozila zameniti potvrdama koje su propisane odredbama ovog pravilnika.

Član 41

Obrasci BS-1.01, BS-1.02 i BS-1.03 propisani ovim pravilnikom primenjivaće se od 1. januara 1978. godine.

Član 42

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o registraciji zaprežnih vozila ("Službeni glasnik SR Srbije", broj 1/71).

Član 43

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".

 

Obrazac BS-1.01
Fizička lica

(boja plava)
(strana 1)

REGISTRACIONI LIST
VOZILA NA MOTORNI POGON - PRIKLJUČNOG VOZILA

Registarska oznaka _____________________________________

Broj registra ___________________________________________

Razlog popunjavanja:

0. prva registracija

1. ponovna registracija

2. produženje registracije

3. privremena registracija

4. promena imaoca vozila

5. promena podataka o imaocu vozila

6. promena tehničkih podataka o vozilu

7. promena registarskih tablica

8. promena prebivališta

9. odjava vozila

Prilozi:

1. Dokaz o vlasništvu

2. Povrede o uplati dažbina

3. ________________________________________________

4. ________________________________________________

5. ________________________________________________

 

(strana 2)

1. Podaci o vozilu

1.1. Identifikacioni podaci

1. vrsta vozila i oblik karoserije

__________________________________________________

2. marka ___________________________________________

3. tip ______________________________________________

4. zemlja proizvodnje ________________________________

5. godina proizvodnje ________________________________

6. broj motora ______________________________________

7. broj šasije________________________________________

8. namena vozila (za autobuse, specijalna i radna vozila)

__________________________________________________

9. osnovna boja vozila _______________________________

10. sporedna boja ___________________________________

1.2. Tehničke karakteristike vozila:

11. snaga motora (U KS o JUS) ________________________

12. radna zapremina motora u cm3 _____________________

13. težina praznog vozila u kg _________________________

14. dozvoljena nosivost u kg (za teretna vozila) ___________

15. tehnička nosivost u kg (za teretna vozila) _____________

16. broj putničkih mesta: za sedenje _____ za stajanje ______

17. broj pogonskih osovina ____________________________

18. broj osovina (za priključna vozila) ___________________

19. vrsta pogonskog goriva: 1. benzin 98, 2. benzin 86, 3. dizel, 4. mešavina, 5. benzin-gas, 6. električna energija

20. vozilo ima uređaj: 1. kuka, 2. za spajanje vučnog i priključnog, 3. čekrk, 4. kuka + čekrk, 5. čekrk + za spajanje vučnog i priključnog

21. vrsta prevoza: 1. sopstvene potrebe, 2. javni prevoz

22. broj vrata _______________________________________

23. broj točkova _____________________________________

24. radio-stanica: 1. ima 2. nema

25. adaptacija vozila: 1. nožne komande za upravljanje rukom; 2. ručne komande za upravljanje nogom; 3. kombinovano ručne i nožne komande; 4. ostalo.

2. Podaci o tehničkom pregledu:

26. naziv organizacije i matični broj

__________________________________________________

27. datum pregleda __________________________________

Da je vozilo tehnički ispravno

overava:

Potpis ovlašćenog lica
__________________

(M . P .)

 

 

(strana 3)

3. Podaci o imaocu vozila

__________________________________________________________________________________
Matični broj

3.1. Podaci o sopstveniku:

1. prezime _________________________________________

2. ime _____________________________________________

3. ime oca ili majke _________________________________

4. zanimanje _______________________________________

5. državljanstvo _____________________________________

6-9 adresa stana: opština, mesto, ulica, broj (kuće-zgrade, sprata, stana)

10. način garažiranja vozila: 1. javna garaža, 2. javni parking, 3. sopstvena garaža, 4. na ulici, 5. ostalo

11-15. gde radi: naziv organizacije i matični broj, opština, mesto, ulica, broj

3.2. Podaci o ranijem sopstveniku

 (samo kod prijave promene sopstvenika vozila)

____________________________________________________________________________
Matični broj

16. prezime ________________________________________

17. ime ____________________________________________

18-21. adresa stana: opština, mesto, ulica, broj

3.3. Podaci o ranijem nosiocu prava korišćenja (samo kod prijave promene nosioca prava korišćenja vozila)

22. naziv organizacije i matični broj

__________________________________________________

23-26. sedište: opština, mesto, ulica, broj

 

(strana 4)

4. Podaci koji se odnose na zahtev:

27. vreme za koje se zahteva privremena registracija _______

28. naziv opštinskog organa unutrašnjih poslova koji je izvršio prethodnu registraciju (u slučaju promene imaoca ili promene prebivališta) _____________________________

29. datum do koga važi prethodna registracija (u slučaju promene imaoca ili promene prebivališta) _____________

30. razlog odjave: 1. neproduženje registracije u propisanom roku, 2. otuđenje vozila, 3. promena prebivališta, 4. nestanak vozila, 5. rashodovanje vozila, 6. uništenje vozila, 9. ostalo.

31. šta je sa registarskim tablicama: 1. vraćene organu koji je vozilo registrovao; 2. uništene (neupotrebljive), 3. nestale, 4. izgubljene, 5. zadržane na vozilu, 9. ostalo

U ________________
dana _____ 19____ g.

Potpis podnosioca zahteva
_____________________

5. Podaci o osiguranju vozila:

32. naziv organizacije kod koje je vozilo osigurano ________

33. sedište filijale (opština) ____________________________

34. broj polise osiguranja _____________________________

35. datum važenja osiguranja: od ___ do ___

6. Podaci o prvoj registraciji:

36. datum __________________________________________

37. mesto (opština) __________________________________

38. registarska oznaka ________________________________

7. Podaci organa unutrašnjih poslova koji je izvršio registraciju - produženje registracije:

1. organ unutrašnjih poslova ___________________________

2. datum rešenja zahteva ______________________________

3. registarska oznaka _________________________________

4. prethodna registarska oznaka (popunjava se uvek kad se menjaju registarske tablice) ________________________

5. serijski broj saobraćajne dozvole odnosno potvrde o registraciji_______________________________________

6. datum do kog važi dozvola odnosno potvrda o registraciji _______________________________________________

Potpis ovlašćenog lica
__________________

U _____________
dana ___ 19___ g.

 

Potvrđujem prijem saobraćajne dozvole - potvrde o registraciji - registarskih tablica.

Potpis primaoca
_____________

U ______________
dana ___ 19 ___ g.

 

(boja crvena)
(strana 1)

Obrazac BS-1.02
Pravna lica

REGISTRACIONI LIST
VOZILA NA MOTORNI POGON - PRIKLJUČNOG VOZILA

Registarska oznaka _____________________________________

Broj registra ___________________________________________

Razlog popunjavanja:

0. prva registracija

1. ponovna registracija

2. produženje registracije

3. privremena registracija

4. promena imaoca vozila

5. promena podataka o imaocu vozila

6. promena tehničkih podataka o vozilu

7. promena registarskih tablica

8. promena sedišta

9. odjava vozila

Prilozi:

1. Dokaz o vlasništvu

2. Povrede o uplati dažbina

3. ________________________________________________

4. ________________________________________________

5. ________________________________________________

 

(strana 2)

1. Podaci o vozilu

1.1. Identifikacioni podaci

1. vrsta vozila i oblik karoserije

__________________________________________________

2. marka ___________________________________________

3. tip ______________________________________________

4. zemlja proizvodnje ________________________________

5. godina proizvodnje ________________________________

6. broj motora ______________________________________

7. broj šasije________________________________________

8. namena vozila (za autobuse, specijalna i radna vozila)

__________________________________________________

9. osnovna boja vozila _______________________________

10. sporedna boja vozila ______________________________

1.2. Tehničke karakteristike vozila:

11. snaga motora (U KS po JUS) ________________________

12. radna zapremina motora u cm3 _____________________

13. težina praznog vozila u kg _________________________

14. dozvoljena nosivost u kg (za teretna vozila) ___________

15. tehnička nosivost u kg (za teretna vozila) _____________

16. broj putničkih mesta: za sedenje _____ za stajanje ______

17. broj pogonskih osovina ____________________________

18. broj osovina (za priključna vozila) ___________________

19. vrsta pogonskog goriva: 1. benzin 98, 2. benzin 86, 3. dizel, 4. mešavina, 5. benzin-gas, 6. električna energija

20. vozilo ima uređaj: 1. kuka, 2. za spajanje vučnog i priključnog, 3. čekrk, 4. kuka + čekrk, 5. čekrk + za spajanje vučnog i priključnog

21. vrsta prevoza: 1. sopstvene potrebe, 2. javni prevoz

22. broj vrata _______________________________________

23. broj točkova _____________________________________

24. radio-stanica: 1. ima 2. nema

25. adaptacija vozila: 1. nožne komande za upravljanje rukom; 2. ručne komande za upravljanje nogom; 3. kombinovano ručne i nožne komande; 4. ostalo.

2. Podaci o tehničkom pregledu:

26. naziv organizacije i matični broj

_______________________________________________

27. datum pregleda __________________________________

Da je vozilo tehnički ispravno

overava:

Potpis ovlašćenog lica
__________________

(M . P .)

 

(strana 3)

3. Podaci o imaocu vozila:  

 matični broj:  _______________

3.1. Podaci o nosiocu prava korišćenja:

1. naziv organizacije _________________________________

2. delatnost ________________________________________

3-6. sedište: opština, mesto, ulica, broj __________________

7-10. radna lokacija vozila (garažiranje): opština, mesto, ulica, broj

3.2. Podaci o ranijem sopstveniku matični broj: ______________

11. prezime ________________________________________

12. ime ____________________________________________

13-16. adresa: opština, mesto, ulica, broj _________________

3.3. Podaci o ranijem nosiocu prava korišćenja:

17. naziv organizacije i matični broj

_______________________________________________

18-21. sedište: opština, mesto, ulica, broj

 

(strana 4)

4. Podaci koji se odnose na zahtev:

 22. vreme za koje se zahteva privremena registracija: ____

 23. naziv opštinskog organa unutrašnjih poslova koji je izvršio prethodnu registraciju (u slučaju promene imaoca ili promene sedišta) ______________________

 24. datum do koga važi prethodna registracija (u slučaju promene imaoca ili promene sedišta) ______________

 25. razlog odjave: 1. neproduženje registracije u propisanom  roku, 2. otuđenje vozila, 3. promena sedišta, 4.  nestanak vozila, 5. rashodovanje vozila, 6. uništenje  vozila, 9. ostalo

 26. šta je sa registarskim tablicama: 1. vraćene organu koji  0je vozilo registrovao, 2. uništene (neupotrebljive), 3.  nestale, 4. izgubljene, 5. zadržane na vozilu, 9. ostalo

U ______________
dana ____ 19___ g.

Potpis podnosioca zahteva
_____________________

(M . P .)

 

5. Podaci o osiguranju vozila:

27. naziv organizacije kod koje je vozilo osigurano

__________________________________________________

28. sedište filijale (opština) ____________________________

29. broj polise osiguranja _____________________________

30. datum važenja osiguranja: od ___ do ___

6. Podaci o prvoj registraciji:

31. datum _________________________________________

32. mesto (opština) __________________________________

33. registarska oznaka ________________________________

7. Podaci organa unutrašnjih poslova koji je izvršio registraciju -  produženje registracije:

1. organ unutrašnjih poslova ___________________________

2. datum rešenja zahteva ______________________________

3. registarska oznaka _________________________________

4. prethodna registarska oznaka (popunjava se uvek kad se menjaju registarske tablice) ________________________

5. serijski broj saobraćajne dozvole odnosno potvrde o registraciji __________________________________________

6. datum do koga važi dozvola odnosno potvrda o registraciji

 ________________________________________________

U ____________
dana ___ 19___g.

Potpis ovlašćenog lica
__________________

Potvrđujem prijem saobraćajne dozvole - potvrde o registraciji - registarskih tablica.

U ____________
dana ____ 19__g.

Potpis primaoca
____________

 

(strana prva)
Redni broj registra
_______________

 

Obrazac BS-1.03

REGISTRACIONI LIST
ZA ZAPREŽNO VOZILO

Registarski broj vozila ___________________________________

Registracioni list podnosim radi:

A - registracije vozila

B - promene registarskog područja

V - promene prebivališta odnosno sedišta

G - promene imaoca vozila

D - promene podataka o imaocu vozila

Đ - promene tehničkog stanja vozila

E - zamene registarskih tablica

Ž - odjave vozila

Z - prijave otuđenja vozila

PODACI O IMAOCU VOZILA

1. Prezime i ime odnosno naziv

 ________________________________________________

2. Mesto i adresa stana odnosno sedišta

 ________________________________________________

3. Prezime i ime - naziv ranijeg imaoca vozila (popunjava se samo u slučaju promene imaoca vozila)

_______________________________________________

4. Naziv organa koji je vozilo ranije registrovao (popunjava se samo u slučaju promene registarskog područja ili prebivališta odnosno sedišta)

_______________________________________________

5. NAPOMENA ____________________________________

Potpis podnosioca zahteva
_____________________

U _____________
dana ____ 19___g.

 

(strana druga)

Na osnovu podnetog registracionog lista izvršena je:

A - registracija vozila

B - promena registarskog područja

V - promena prebivališta odnosno sedišta

G - promena imaoca vozila

D - promena podataka o imaocu vozila

Đ - promena tehničkog stanja vozila

E - zamena registarskih tablica

Ž - odjava vozila sa danom ____ 19 ___g.

Z - prijava otuđenja vozila sa danom ___ 19___g.

Potpis službenog lica
_________________

U _______________
dana ______ 19___g.

Dana ______ 19___ godine primio sam navedenu registarsku tablicu i potvrdu o registraciji

Potpis primaoca
_____________

 

 

Obrazac broj 6.

 
 

(naslovna strana)

 
 

 

(Grb)
Socijalistička Republika Srbija

POTVRDA O REGISTRACIJI

Registarska oznaka
__________________
__________________

Datum registracije ____________________ 19 ___ g.
Potvrdu izdao ________________________________
Dana _________ 19 ___ g.
Broj ________________ M. P.

___________________
(potpis službenog lica)

 
 

(prva unutrašnja strana)

 
 

PODACI O IMAOCU VOZILA

Prezime (naziv) ________________________________
Ime __________________________________________
Prebivalište-sedište (adresa) _______________________

PODACI O VOZILU

Vrsta ________________________________________
Marka _______________________________________
Tip _________________________________________
Broj šasije ___________________________________
Broj motora __________________________________
                                       (serijski broj)

 
 

(druga unutrašnja strana)

 
 

 

Godina proizvodnje ____________________________
Snaga motora u KS ____________________________
Radna zapremina motora u cm3 __________________
Težina praznog vozila u kg _____________________
Nosivost u kg (samo za priključna vozila) _________
Broj mesta za sedenje _________________________
Oblik ili namena karoserije ______________________
Boja ________________________________________
Broj osovina (samo za priključna vozila) ___________
                                                                   (serijski broj)

 

 
 

(poslednja strana)

 
 

Potvrda o registraciji važi do _______ 19 ___ g.

    Potpis
M.P._______________

 

Potvrda o registraciji važi do _______ 19 ___ g.

    Potpis
M.P._______________

 

Potvrda o registraciji važi do _______ 19 ___ g.

    Potpis
M.P._______________

 

Potvrda o registraciji važi do _______ 19 ___ g.

    Potpis
M.P._______________

 

Potvrda o registraciji važi do _______ 19 ___ g.

    Potpis
M.P._______________

 

Potvrda o registraciji važi do _______ 19 ___ g.

    Potpis
M.P._______________

 

Napomena:

 
 

Obrazac broj 7.

 
 

(naslovna strana)

 
 

 

(Grb)
Socijalistička Republika Srbija

POTVRDA O REGISTRACIJI

Registarska oznaka
__________________

Izdata od ______________________________________
Imalac vozila je _________________________________
Adresa prebivališta-sedišta ________________________
Broj ___________

M. P.

__________ 19 ___ g.

 _____________________
(potpis službenog lica)

(serijski broj)

 
 

(druga strana)

 
 

 

PODACI O VOZILU

Vrsta _________________________________________
Marka ________________________________________
Tip __________________________________________
Broj motora ____________________________________
Broj šasije _____________________________________
Godina proizvodnje _____________________________
Snaga motora u KS _____________________________
Radna zapremina motora u cm3 ___________________
Težina praznog vozila ___________________________
Nosivost (samo za priključna vozila) ________________
Broj sedišta ____________________________________

 

 
 

Obrazac broj 8.

 
 

 

(Grb)
Socijalistička Republika Srbija

POTVRDA
ZA REGISTROVANO ZAPREŽNO VOZILO

Registarski broj
____________________________

Prezime i ime odnosno naziv imaoca vozila
___________________________________

Adresa prebivališta odnosno sedišta
______________________________

Potvrdu izdao __________________________________

Broj ______ M. P.

Dana ________ 19 ___ g.

 _____________________
(potpis službenog lica)

(serijski broj)

 
 

Obrazac broj 9.
(Boja bela                      
Dimenzije 210 x 150 mm)

 
 

Redni broj
registra
______________

 

Registarski broj
vozila
_________________

 
 

KARTON
MOTORNOG VOZILA

 
 

PODACI O VOZILU
Vrsta _________________________________________
Marka _______________________________________
Tip __________________________________________
Zemlja proizvodnje _____________________________
Broj šasije ____________________________________
Broj motora ___________________________________
Godina proizvodnje _____________________________
Snaga motora u KS _____________________________
Radna zapremina motora u cm3 ___________________
Težina praznog vozila u kg ______________________
Dozvoljena nosivost u kg
(samo za teretna vozila) _________________________
Broj putničkih mesta u vozilu:
a) za sedenje _______________________________
b) za stajanje ______________________________
Oblik ili namena karoserije _______________________
Boja karoserije ________________________________
Dan, mesec i godina prve registracije (u zemlji ili inostranstvu) ______________________________________________
Naziv organa koji je izdao saobraćajnu dozvolu odnosno potvrdu o registraciji i datum izdavanja ____________________________
Rok važenja saobraćajne dozvole, odnosno potvrde o registraciji ______________________________________________________
Ostale napomene o vozilu: _______________________________

(Druga strana)

 
 

Važenje saobraćajne dozvole, odnosno potvrde o registraciji

Datum produženja

Potpis službenog lica koje je produžilo važenje saobraćajne dozvole, odnosno potvrde o registraciji

do _______ 19 __ g. ______ 19 __ g.
do _______ 19 __ g. ______ 19 __ g.
do _______ 19 __ g. ______ 19 __ g.
do _______ 19 __ g. ______ 19 __ g.
do _______ 19 __ g. ______ 19 __ g.

 

 
 

PODACI O IMAOCU VOZILA:

 
 

Datum prijave

Prezime i ime (naziv)

Zanimanje

Prebivalište - sedište i adresa

Datum odjave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Obrazac broj 10.
(Boja otvorenozelena   
Dimenzije 210 x 150 mm)

 
 

Redni broj
registra
______________

 

Registarski broj
vozila
_________________

 
 

KARTON
PRIKLJUČNOG VOZILA

 
 

PODACI O VOZILU
Vrsta _________________________________________
Marka _______________________________________
Tip __________________________________________
Zemlja proizvodnje _____________________________
Broj šasije ____________________________________
Broj motora ___________________________________
Godina proizvodnje _____________________________
Snaga motora u KS _____________________________
Radna zapremina motora u cm3 ___________________
Težina praznog vozila u kg ______________________
Dozvoljena nosivost u kg
(samo za teretna vozila) _________________________
Broj putničkih mesta u vozilu:
a) za sedenje _______________________________
b) za stajanje ______________________________
Oblik ili namena karoserije _______________________
Boja karoserije ________________________________
Dan, mesec i godina prve registracije (u zemlji ili inostranstvu) ______________________________________________
Naziv organa koji je izdao saobraćajnu dozvolu odnosno potvrdu o registraciji i datum izdavanja ____________________________
Rok važenja saobraćajne dozvole, odnosno potvrde o registraciji ______________________________________________________
Ostale napomene o vozilu: _______________________________

(Druga strana)

 
 

Važenje saobraćajne dozvole, odnosno potvrde o registraciji

Datum produženja

Potpis službenog lica koje je produžilo važenje saobraćajne dozvole, odnosno potvrde o registraciji

do _______ 19 __ g. ______ 19 __ g.
do _______ 19 __ g. ______ 19 __ g.
do _______ 19 __ g. ______ 19 __ g.
do _______ 19 __ g. ______ 19 __ g.
do _______ 19 __ g. ______ 19 __ g.

 

 
 

PODACI O IMAOCU VOZILA:

 
 

Datum prijave

Prezime i ime (naziv)

Zanimanje

Prebivalište - sedište i adresa

Datum odjave

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Napomene

* Utvrđeni oblici i dimenzije registarskih tablica objavljeni su u "Službenom glasniku SRS", br. 51/75, str. 1141-1143.
U obrascima javnih isprava propisanim republičkim zakonima i drugim propisima donetim pre 28. septembra 1990. godine naziv: "Socijalistička Republika Srbija" menja se i glasi: "Republika Srbija", u odgovarajućem padežu - Uredba o izmeni sadržaja obrazaca javnih isprava ("Sl. glasnik RS", br. 34/99).