PRAVILNIK
O DOKAZIMA KOJI SE PRILAŽU UZ ZAHTEV ZA IZDAVANJE SANITARNE SAGLASNOSTI

("Sl. glasnik RS", br. 3/2001)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se dokazi koji se prilažu uz zahtev za izdavanje sanitarnih saglasnosti utvrđenih u članu 4 st. 1-3 Zakona o sanitarnom nadzoru ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 34/94 i 25/96).

Član 2

Uz zahtev za izdavanje sanitarne saglasnosti za lokaciju objekata, prilažu se sledeći dokazi:

1) kopija katastarskog plana (delovi koji se odnose na predmetne katastarske parcele i građevine na njima);

2) urbanističko-tehnički uslovi;

3) skica objekta s rasporedom prostorija, tehnološke opreme i instalacija i podacima o gabaritu, veličini, spratnosti, nameni, kapacitetu objekta, obimu i vrsti delatnosti, tehničko-tehnološkom procesu rada, količini i vrsti otpadnih materija koje će se stvarati pri korišćenju objekta i načinu njihovog uklanjanja, načinu snabdevanja objekta higijenski ispravnom vodom, podacima o konfiguraciji i ostalim karakteristikama terena na kome će se objekat graditi, kao i o vrsti i udaljenosti postojećih okolnih objekata;

4) dokazi o izvršenim uplatama na ime administrativne takse i troškova nastalih u postupku vršenja inspekcijskog nadzora po zahtevu stranke.

Član 3

Uz zahtev za izdavanje sanitarne saglasnosti za lokaciju objekata za koje je, u skladu sa propisima o vodama, utvrđena obaveza pribavljanja vodoprivrednih uslova, pored dokaza utvrđenih u članu 2 ovog pravilnika, prilažu se i vodoprivredni uslovi.

Član 4

Uz zahtev za izdavanje sanitarne saglasnosti za lokaciju izvorišta, pored dokaza utvrđenih u čl. 2 i 3 ovog pravilnika prilažu se i:

1) podaci o klasi sirove vode (pokazatelji i njihove granične vrednosti);

2) elaborat o studijsko-istražnim radovima sa predlogom mogućnosti određivanja zona i pojaseva sanitarne zaštite.

Član 5

Uz zahtev za izdavanje sanitarne saglasnosti na projekte objekata, prilažu se sledeći dokazi:

1) rešenje sanitarnog inspektora kojim je data sanitarna saglasnost za lokaciju objekta;

2) urbanistička dozvola;

3) glavni projekat (delovi neophodni za utvrđivanje ispunjenosti sanitarno-higijenskih i zdravstvenih uslova projektno-tehničke dokumentacije);

4) izveštaj o tehničkoj kontroli glavnog projekta;

5) dokazi o izvršenim uplatama na ime administrativne takse i troškova nastalih u postupku vršenja inspekcijskog nadzora po zahtevu stranke.

Član 6

Uz zahtev za izdavanje sanitarne saglasnosti na projekat objekata za koje je, u skladu sa propisima o vodama, utvrđena obaveza pribavljanja vodoprivredne saglasnosti, pored dokaza utvrđenih u članu 5 ovog pravilnika, prilaže se i vodoprivredna saglasnost.

Član 7

Uz zahtev za izdavanje sanitarne saglasnosti na projekat objekata izvorišta, pored dokaza utvrđenih u čl. 5 i 6 ovog pravilnika, kao sastavni deo glavnog projekta, prilažu se i:

1) razrada projektovanih zona i pojaseva sanitarne zaštite;

2) podaci o rezultatima ispitivanja kvaliteta vode novog izvorišta.

Član 8

Nakon izdavanja sanitarne saglasnosti na projekat, sanitarni inspektor overava svaku svesku projektno-tehničke dokumentacije svojim potpisom i pečatom ministarstva nadležnog za poslove zdravlja.

Projektno-tehnička dokumentacija vraća se investitoru.

Član 9

Uz zahtev za izdavanje sanitarne saglasnosti za korišćenje objekata prilažu se sledeći dokazi:

1) rešenje sanitarnog inspektora kojim je data sanitarna saglasnost na projekat objekta;

2) izveštaj komisije o tehničkom pregledu objekta;

3) atest o higijenskoj ispravnosti vode za piće;

4) atest o efikasnosti sistema ventilacije;

5) atest o zdravstvenoj ispravnosti za ugrađene materijale, opremu, postrojenja, uređaje, posuđe i pribor;

6) dokazi o izvršenim uplatama na ime administrativne takse i troškova nastalih u postupku vršenja inspekcijskog nadzora po zahtevu stranke.

Član 10

Uz zahtev za izdavanje sanitarne saglasnosti za korišćenje objekata za koje je, u skladu sa propisima o vodama, utvrđena obaveza pribavljanja vodoprivredne dozvole, pored dokaza utvrđenih u članu 9 ovog pravilnika, prilaže se i vodoprivredna dozvola.

Član 11

Uz zahtev za izdavanje sanitarne saglasnosti za korišćenje objekata za vodosnabdevanje, pored dokaza utvrđenih u čl. 9 i 10 ovog pravilnika, prilažu se i sledeći dokazi:

1) potvrda ovlašćene zdravstvene ustanove o izvršenoj dezinfekciji objekta i instalacija;

2) rešenje nadležnog organa o određivanju i održavanju zona i pojaseva sanitarne zaštite objekta za vodosnabdevanje.

Član 12

Ako zbog složenosti i specifičnosti objekta sanitarni inspektor ne može sam da oceni ispunjenost sanitarno-higijenskih i zdravstvenih uslova i pogodnost projektno-tehničke dokumentacije, može da zatraži mišljenje stručne organizacije.

Član 13

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o dokazima koji se prilažu uz zahtev za izdavanje sanitarne saglasnosti ("Službeni glasnik RS", broj 5/95).

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".