UREDBA
O LICIMA KOJIMA SE IZDAJE DIPLOMATSKI I SLUŽBENI PASOŠ, NAČINU IZDAVANJA I VOĐENJA EVIDENCIJE O IZDATIM DIPLOMATSKIM I SLUŽBENIM PASOŠIMA I VIZAMA

("Sl. list SCG", br. 37/2003)

Član 1

Ovom uredbom određuju se lica kojima se izdaje diplomatski i službeni pasoš, način izdavanja i vođenja evidencije o izdatim diplomatskim i službenim pasošima i vizama.

Ovom uredbom nisu obuhvaćeni funkcioneri i zaposleni u Ministarstvu spoljnih poslova i članovi diplomatskih i vojnih misija Srbije i Crne Gore u inostranstvu.

Za lica iz stava 2 ovog člana postupak izdavanja diplomatskih i službenih pasoša urediće svojim aktom ministar spoljnih poslova.

Član 2

Diplomatski pasoš izdaje se licima koja obavljaju sledeće funkcije, i to:

 1) predsedniku Srbije i Crne Gore;

 2) predsedniku Skupštine Srbije i Crne Gore;

 3) predsedniku Suda Srbije i Crne Gore;

 4) ministru u Savetu ministara;

 5) zameniku ministra u Savetu ministara;

 6) načelniku Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore;

 7) predsedniku Republike Srbije;

 8) predsedniku Republike Crne Gore;

 9) predsedniku Vlade Republike Srbije;

10) predsedniku Vlade Republike Crne Gore;

11) ministru u Vladi Republike Srbije;

12) ministru u Vladi Republike Crne Gore;

13) predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije;

14) predsedniku Skupštine Republike Crne Gore;

15) predsedniku Ustavnog suda Republike Srbije;

16) predsedniku Ustavnog suda Republike Crne Gore;

17) predsedniku Vrhovnog suda Republike Srbije;

18) predsedniku Vrhovnog suda Republike Crne Gore;

19) guverneru Narodne banke Srbije;

20) predsedniku saveta Centralne banke Crne Gore.

Član 3

Diplomatski pasoš, po prestanku funkcije, izdaje se licu koje je obavljalo sledeće funkcije iz člana 2 ove uredbe, i to:

1) predsedniku Srbije i Crne Gore;

2) predsedniku Skupštine Srbije i Crne Gore;

3) ministru spoljnih poslova u Savetu ministara;

4) predsedniku države članice Srbije i Crne Gore;

5) predsedniku vlade države članice Srbije i Crne Gore.

Član 4

Radi obavljanja poverene misije u inostranstvu, po odluci nadležnog organa državne zajednice ili države članice, diplomatski pasoš se izdaje:

 1) poslaniku u Skupštini Srbije i Crne Gore i poslaniku u skupštini države članice;

 2) funkcioneru koji rukovodi organom državne zajednice, odnosno organizacijom van sastava ministarstava državne zajednice;

 3) generalu i admiralu Vojske Srbije i Crne Gore;

 4) predsedniku Srpske akademije nauka i umetnosti;

 5) predsedniku Crnogorske akademije nauka i umetnosti;

 6) predsedniku Privredne komore Srbije;

 7) predsedniku Privredne komore Crne Gore;

 8) komesaru za izbeglice Republike Srbije;

 9) komesaru za izbegla i raseljena lica Republike Crne Gore;

10) državnom tužiocu Republike Srbije;

11) državnom tužiocu Republike Crne Gore;

12) specijalnom tužiocu Republike Srbije;

13) predsednicima skupština i izvršnih veća autonomnih pokrajina Republike Srbije;

14) rukovodiocu civilne, vojne uprave bezbednosti i obaveštajne uprave;

15) savetniku za spoljnu politiku u najvišim organima Srbije i Crne Gore i država članica.

Član 5

Ministar spoljnih poslova može, izuzetno, odobriti izdavanje diplomatskog ili službenog pasoša licu zaposlenom u organu Srbije i Crne Gore ili države članice na obrazloženi pismeni zahtev nadležnog organa koji licu poverava obavljanje određenog posla u inostranstvu, kao i licima koja su u okviru administrativne zastupljenosti Srbije i Crne Gore, zaposlena u međunarodnim organizacijama i telima.

Član 6

Diplomatski pasoš izdaje se licu, koje je odlukom Saveta ministara imenovano za ambasadora dobre volje Srbije i Crne Gore.

Lice iz stava 1 ovog člana dužno je da diplomatski pasoš vrati Ministarstvu spoljnih poslova po prestanku funkcije ambasadora dobre volje.

Član 7

Pasoši lica iz čl. 4 i 5 ove uredbe posle obavljenog službenog puta deponuju se kod nadležnog organa - podnosioca zahteva za izdavanje diplomatskog ili službenog pasoša.

Lica, nosioci diplomatskih i službenih pasoša dužna su da po prestanku funkcije, odnosno radnog odnosa koji je bio osnov za izdavanje ove vrste pasoša, te pasoše vrate organu iz stava 1 ovog člana.

O prestanku funkcije ili radnog odnosa koji su bili osnov za izdavanje diplomatskih ili službenih pasoša, za svako lice za koje je podnet zahtev za izdavanje pasoša nadležni organ - podnosilac zahteva odmah će obavestiti Ministarstvo spoljnih poslova i dostaviće njegov pasoš tom ministarstvu radi poništenja.

Član 8

Zahtev za izdavanje diplomatskog ili službenog pasoša i vize na te pasoše (u daljem tekstu: zahtev) podnosi se Ministarstvu spoljnih poslova sa popunjenim propisanim obrascem.

Zahtev podnosi generalni sekretar Saveta ministara, sekretar nadležnog organa Srbije i Crne Gore ili države članice, odnosno generalni sekretar Ministarstva inostranih poslova Republike Crne Gore.

Uz zahtev se prilažu dve fotografije dimenzija 3,5 x 4,5 cm koje verno prikazuju lik lica za koje se zahtev podnosi. Zahtev se, po pravilu, podnosi najmanje tri dana pre dana planiranog putovanja, a u slučaju potrebe za pribavljanje viza stranih država - najmanje sedam dana pre dana planiranog putovanja.

Član 9

Diplomatski i službeni pasoš izdaju se sa rokom važenja od pet godina.

Član 10

Na diplomatske i službene pasoše stavlja se diplomatska, odnosno službena viza u obliku nalepnice, koja je propisana u Odluci o obrascima putnih isprava i viza ("Službeni list SRJ", br. 57/96, 14/97 i 4/98 i "Službeni list SCG", br. 18/2003).

Rok važenja vize, broj putovanja i države putovanja određuju se zavisno od predviđene misije ili službenog posla u inostranstvu i njihovog trajanja, prema uputstvu ministra spoljnih poslova.

Za lica iz čl. 2 i 6 ove uredbe viza na diplomatske pasoše izdaje se sa rokom važenja od jedne godine.

Član 11

U slučaju nestanka diplomatskog ili službenog pasoša, Ministarstvo spoljnih poslova može, na zahtev nadležnog organa - podnosioca zahteva, izdati novi pasoš, pošto utvrdi okolnosti nestanka, identitet lica, sprovede postupak proglašenja nevažećim i obavesti inostrana diplomatsko-konzularna predstavništva o nestanku ili gubitku pasoša.

Imalac diplomatskog i službenog pasoša kome pasoš nestane prilikom boravka u inostranstvu obratiće se najbližem diplomatskom ili konzularnom predstavništvu Srbije i Crne Gore i zatražiti putni list za povratak u Srbiju i Crnu Goru.

Član 12

Ministarstvo spoljnih poslova vodi evidenciju o izdatim diplomatskim i službenim pasošima i vizama na te pasoše, kao i o nestalim, nevažećim i oduzetim pasošima i poništenim vizama, u skladu sa Odlukom o načinu vođenja evidencije o izdatim putnim ispravama i vizama, o odbijenim zahtevima za izdavanje putnih isprava i viza, o oduzetim putnim ispravama i poništenim vizama i nevažećim putnim ispravama ("Službeni list SRJ", br. 5/97).

Član 13

Imaoci diplomatskih i službenih pasoša iz ove uredbe zahtev za pribavljanje viza stranih država podnose preko Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Crne Gore i preko Ministarstva inostranih poslova Republike Crne Gore.

Član 14

Danom stupanja na snagu ove uredbe prestaje da važi Uredba o licima kojima se izdaje diplomatski ili službeni pasoš, načinu izdavanja i vođenja evidencije o izdatim pasošima ("Službeni list SRJ", br. 33/97).

Član 15

Ova uredba stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SCG".