REZOLUCIJA
O KOSOVU I METOHIJI

("Sl. list SCG", br. 39/2003)

1. Skupština Srbije i Crne Gore čvrsto je opredeljena za proces evropskih integracija, a to je ujedno najefikasniji način za rešavanje problema Kosova i Metohije, uz dosledno sprovođenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

2. Skupština Srbije i Crne Gore smatra da je Rezolucija 1244 Ujedinjenih nacija osnovni okvir za rešavanje problema Kosova i Metohije i u tom smislu insistira na njenoj punoj i doslednoj primeni, u skladu sa zajedničkim dokumentom SRJ-UNMIK od 5. novembra 2001. godine.

To znači pravo na povratak svih interno raseljenih lica, bez obzira na njihovu versku i etničku pripadnost, punu bezbednost i slobodu kretanja za sve građane, ličnu imovinsku sigurnost, odsustvo diskriminacije i vladavinu prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, rasvetljavanje sudbine nestalih i kidnapovanih lica, otkrivanje zločina protiv čovečnosti i njihovo procesuiranje.

3. Skupština Srbije i Crne Gore podržava napore i odluke organa državne zajednice Srbija i Crna Gora, kao i organa države Srbije za mirno rešenje pitanja Kosova i Metohije, u skladu sa preuzetim obavezama iz Rezolucije 1244.

4. Skupština Srbije i Crne Gore poziva nadležne organe da preduzmu sve mere u okviru svojih nadležnosti za stvaranje uslova za otpočinjanje dijaloga sa relevantnim demokratskim činiocima koji mogu da doprinesu rešavanju stanja na Kosovu i Metohiji.

5. Skupština Srbije i Crne Gore osuđuje sve vidove terorizma na Kosovu i Metohiji i daje punu podršku aktivnostima misije Organizacije ujedinjenih nacija u osiguranju bezbednosnog okruženja, zaštite ljudskih prava i građanskih sloboda.

6. Ova rezolucija će se objaviti u "Službenom listu Srbije i Crne Gore".