PRAVILNIK
O KVALITETU ČAJA, MEŠAVINE ČAJA, DOMAĆEG ČAJA, MEŠAVINE DOMAĆEG ČAJA I INSTANT-ČAJA

("Sl. list SRJ", br. 68/93)

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se minimalni uslovi koje u pogledu kvaliteta i pakovanja moraju da ispunjavaju čaj, mešavina čaja, domaći čaj, mešavina domaćeg čaja i instant-čaj (u daljem tekstu: proizvodi), kao i minimalni uslovi za obezbeđenje i očuvanje tog kvaliteta.

Uslovi propisani ovim pravilnikom moraju biti ispunjeni u proizvodnji i prometu proizvoda.

Član 2

Za proizvode za koje ovim pravilnikom nisu propisani uslovi kvaliteta i pakovanja i uslovi za obezbeđenje i očuvanje kvaliteta shodno se primenjuju odredbe ovog pravilnika koje se odnose na srodne proizvode.

Za proizvode iz stava 1 ovog člana i za proizvode za koje je to ovim pravilnikom izričito propisano proizvođač je dužan da donese proizvođačku specifikaciju.

Proizvođačka specifikacija, pored podataka iz deklaracije propisane u odredbi člana 4 ovog pravilnika mora da sadrži kratak opis tehnološkog postupka proizvodnje odnosnog proizvoda, vrstu i količinu upotrebljenih sirovina u odnosu na neto-masu proizvoda, kao i izveštaj o izvršenom ispitivanju organoleptičkih, fizičkih i hemijskih karakteristika proizvoda.

U evidenciju o proizvođačkim specifikacijama za proizvode iz stava 1 ovog člana proizvođač unosi:

1) evidencijski broj specifikacije;

2) naziv proizvoda i njegovo trgovačko ime ako ga proizvod ima;

3) datum donošenja proizvođačke specifikacije;

4) datum početka proizvodnje po proizvođačkoj specifikaciji;

5) datum i izveštaj o izvršenom organoleptičkom, fizičkom i hemijskom ispitivanju;

6) grupu kojoj proizvod pripada prema odredbama ovog pravilnika.

Član 3

Proizvodi se stavljaju u promet u originalnom pakovanju, osim ako za pojedine proizvode ovim pravilnikom nije drukčije propisano.

Član 4

Ako za pojedine proizvode ovim pravilnikom nije drukčije propisano, svi proizvodi koji se stavljaju u promet u originalnom pakovanju moraju na omotu, kutiji ili kesi imati deklaraciju, koja sadrži:

1) naziv proizvoda i njegovo trgovačko ime, ako ga proizvod ima;

2) firmu, odnosno naziv i sedište proizvođača;

3) datum proizvodnje i rok upotrebe proizvoda ili reči: "upotrebljivo do" (mesec i godina);

4) neto-masu proizvoda;

5) grupu upotrebljenih aditiva ako su dozvoljeni ovim pravilnikom;

6) osnovne komponente proizvoda prema opadajućem redosledu upotrebljenih količina, a za mešavinu čajeva vrstu, količinu i kvalitet čaja od kojih je napravljena mešavina;

7) kategoriju kvaliteta;

8) druge podatke od interesa za potrošača.

Deklaracija mora biti lako uočljiva, jasna i čitka. Slova kojima su odštampani naziv proizvoda i firma, odnosno naziv proizvođača moraju biti veća od slova kojima su odštampani ostali podaci iz deklaracije.

Član 5

Ako proizvode ne pakuje proizvođač, deklaracija mora, pored podataka iz člana 4 ovog pravilnika, osim podataka iz tačke 2 tog člana, da sadrži i firmu, odnosno naziv i sedište organizacije koja je proizvod upakovala.

Član 6

Ako ovim pravilnikom nije drukčije propisano, nije dozvoljeno bojenje, zaslađivanje i aromatizovanje proizvoda veštačkim sredstvima i konzervisanje proizvoda hemijskim sredstvima.

Član 7

U proizvodnji i prometu proizvoda se moraju pakovati, skladištiti, transportovati i čuvati tako da se obezbedi očuvanje njihovog kvaliteta do momenta upotrebe.

II POSEBNE ODREDBE

Član 8

Pod nazivom čaj, u smislu ovog pravilnika, bez ikakve druge oznake ili sa bližom oznakom zemlje proizvodnje (kineski, ruski, java, indijski, cejlonski i sl.), mogu se stavljati u promet samo lišće i lisni pupoljci čajnog grma (Thea Sinensis L.) spremljeni na uobičajeni način, fermentacijom ili sušenjem, od kojih se kuvanjem ili parenjem dobija napitak. Zavisno od načina pripreme, čaj se može stavljati u promet kao crni čaj i zeleni čaj.

Pod nazivom "lomljeni čaj", u smislu ovog pravilnika, može se stavljati u promet samo čaj koji se posebnim postupkom dobija od delova lišća čaja.

Član 9

Pod nazivom "mešavina čaja", u smislu ovog pravilnika, može se stavljati u promet samo čaj koji je dobijen mešavinom raznih vrsta i kvaliteta čaja.

Član 10

Crni čaj koji se stavlja u promet mora da ispunjava sledeće uslove:

1) da ne sadrži pokvareno ili plesnivo lišće, čajnu prašinu ili čajne otpatke slepljene lepljivim materijama ili formirane na drugi način;

2) da ne sadrži strane primese biljnog ili drugog porekla i materije radi povećanja mase;

3) da nije ekstrahovan;

4) da nema izmenjen izgled;

5) da ne sadrži više od 30% (m/m) peteljki i čajnih grančica, s tim što se pri određivanju količine peteljki i grančica ne uzimaju u obzir lisne žilice (sa ostatkom ili bez ostataka liske);

6) da ispunjava uslove propisane za određeni kvalitet iz člana 12 ovog pravilnika;

7) da ne sadrži manje od 32% (m/m) vodenog ekstrakta;

8) da sadrži od 4% do 8% (m/m) ukupnog pepela;

9) da ne sadrži pepela rastvorljivog u vodi manje od 45% (m/m) od ukupnog pepela;

10) da alkalitet pepela rastvorljivog u vodi (računato kao KOH) iznosi od 1,0% (m/m) do 3% (m/m);*

11) da ne sadrži više od 1,0% (m/m) pepela nerastvorljivog u kiselinama;

12) da indeks nerastvorljivosti nazvan "celulozni" iznosi 16,5% (m/m), najviše;

13) da je sadržaj vode 12% (m/m), najviše;

14) da je sadržaj kofeina 2% (m/m), najmanje.

__________________________
* Što odgovara 17,8 mmol KOH/100g usitnjenog uzorka do 53,6 mmol KOH/100g usitnjenog uzorka.

Član 11

Zeleni čaj koji se stavlja u promet, pored uslova iz tač. 1 do 6 člana 10 ovog pravilnika, mora da ispunjava i sledeće uslove:

1) da ne sadrži više od 8% (m/m) vode;

2) da sadrži od 28% do 40% (m/m) ekstraktivnih materija;

3) da ne sadrži više od 5% (m/m) ukupnog pepela;

4) da ne sadrži manje od 2% (m/m) kofeina.

Član 12

Prema kvalitetu, čaj i mešavina čaja stavljaju se u promet s oznakom "I kvalitet" ili "II kvalitet".

Čaj I kvaliteta ne sme da sadrži više od 15% (m/m) odvojenih peteljki i čajnih grančica.

Čaj II kvaliteta ne sme da sadrži više od 30% (m/m) odvojenih peteljki i čajnih grančica.

Čaj koji sadrži više od 30% (m/m) odvojenih peteljki i čajnih grančica smatra se čajnom prašinom ili čajnim otpatkom.

Član 13

Pod nazivom"domaći čaj", u smislu ovog pravilnika, mogu se stavljati u promet biljne sirovine pripremljene na uobičajeni način, od kojih se kuvanjem ili parenjem dobija napitak.

Član 14

Pod nazivom "mešavina domaćeg čaja", u smislu ovog pravilnika, mogu se stavljati u promet samo mešavine raznih vrsta domaćih čajeva.

Član 15

Domaći čaj i mešavina domaćeg čaja mogu se stavljati u promet pod nazivom "voćni čaj" ako su pripremljeni od delova ili celih plodova suvog voća i "aromatizovani čaj" ako su pripremljeni od domaćeg čaja i mešavine domaćeg čaja, uz dodatak prirodnih aroma dozvoljenih za aromatizovanje hrane.

Član 16

Domaći čaj i mešavina domaćeg čaja, koji se stavljaju u promet, moraju ispunjavati uslove propisane odgovarajućim jugoslovenskim standardima.

Član 17

Čaj, mešavina čaja, domaći čaj i mešavina domaćeg čaja mogu se stavljati u promet kao sečeni (usitnjeni), lomljeni, u obliku praška i kao instant-čaj.

Član 18

Instant-čajem, mešavinom čaja, domaćim čajem i mešavinom domaćeg čaja, u smislu ovog pravilnika, smatraju se proizvodi u čvrstom stanju, dehidrirani, rastvorljivi u vodi, dobijeni ekstrakcijom različitih biljaka od kojih može da se spremi čajni napitak.

Član 19.

Instant-čaj koji se stavlja u promet mora da ispunjava sledeće uslove:

1) da ne sadrži više od 6% (m/m) vode;

2) da ne sadrži više od 20% (m/m) ukupnog pepela, računato na suvu materiju proizvoda.

III PAKOVANJE ČAJA, MEŠAVINE ČAJA, DOMAĆEG ČAJA, MEŠAVINE DOMAĆEG ČAJA I INSTANT-ČAJA

Član 20

Čaj, mešavina čaja, domaći čaj, mešavina domaćeg čaja i instant-čaj mogu se stavljati u promet samo ako su upakovani u pojedinačna originalna pakovanja odgovarajuće neto-mase.

Za pakovanje proizvoda iz stava 1 ovog člana mora se koristiti čista i suva ambalaža od materijala koji ne reaguju s proizvodom ili ne utiču nepovoljno na proizvod kojom se obezbeđuje očuvanje kvaliteta do momenta otvaranja.

IV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe čl. 39 do 46 Pravilnika o kvalitetu kafe i surogata kafe, čaja, začina, koncentrata za supu, pekarskog kvasca, praška za pecivo, praška za puding, dijetetskih proizvoda i aditiva ("Službeni list SFRJ", br. 13/78, 20/80, 41/80, 45/81, 52/86 i 33/89) koje se odnose na čaj (čaj i domaći čaj).

Član 22

Ovaj pravilnik stupa na snagu po isteku tri meseca od dana objavljivanja u "Službenom listu SRJ".