UPUTSTVO
O OBRAZOVANJU RADNIH JEDINICA ZA ZAŠTITU OD ELEMENTARNIH I DRUGIH VEĆIH NEPOGODA U MIRU

("Sl. glasnik SRS", br. 34/78)

1. Za zaštitu od elementarnih i drugih većih nepogoda (u daljem tekstu: zaštita od elementarnih nepogoda) u miru, opština može obrazovati radne jedinice. Radne jedinice se obrazuju od neraspoređenih vojnih obveznika i vojnih obveznika raspoređenih u Jugoslovensku narodnu armiju, ukoliko ovi vojni obveznici nisu pozvani na službu u Jugoslovensku narodnu armiju, od obveznika civilne zaštite koji nisu raspoređeni u civilnu zaštitu i od obveznika radne obaveze. U radne jedinice treba raspoređivati mlađe i za rad sposobne ljude.

2. Opština može da obrazuje radne jedinice:

- pre nastupanja elementarne nepogode radi sprečavanja te nepogode;

- u toku nastupanja elementarne nepogode radi zaštite od elementarne nepogode i

- radi otklanjanja neposrednih posledica od elementarne nepogode.

3. Jačinu, sastav i opremu radnih jedinica određuje opština aktom o njihovom obrazovanju na osnovu zadataka koje one treba da izvršavaju.

4. Način upotrebe radnih jedinica iz tačke 1 ovog uputstva utvrđuje se planovima zaštite od elementarnih nepogoda opštine.

5. Radnim jedinicama opštine rukovodi Štab civilne zaštite opštine.

6. Predsednik skupštine opštine, odnosno lice koje tu dužnost vrši, može da naredi mobilizaciju i učešće radnih jedinica ako preti ili je nastala elementarna nepogoda koja ugrožava ili je ugrozila zdravlje i živote ljudi, ili materijalna dobra većeg obima. Aktom o naređivanju mobilizacije i učešća radnih jedinica određuje se smeštaj, ishrana i obezbeđenje drugih potreba pripadnika radnih jedinica.

7. Evidenciju pripadnika radnih jedinica vodi opštinski organ uprave za narodnu odbranu. Evidencija obuhvata spisak pripadnika radnih jedinica koji sadrži: prezime i ime pripadnika radne jedinice, zanimanje, godinu rođenja i adresu. Uz spisak čuvaju se pozivi za svakog pripadnika radne jedinice.

8. Vojni obveznici raspoređeni u radne jedinice ukoliko budu istovremeno pozvani na službu u oružane snage i radne jedinice dužni su da se odazovu pozivu za službu u oružane snage.

9. Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku SR Srbije".