PRAVILNIK
O OBRASCU I NAČINU VOĐENJA VODNE KNJIGE

("Sl. glasnik SRS", br. 16/78 i 20/85)

Član 1

Organi uprave (republički i opštinski) nadležni za izdavanje vodoprivredne saglasnosti i vodoprivrednih dozvola vode vodnu knjigu.

Republički organ uprave nadležan za izdavanje vodoprivredne saglasnosti i vodoprivredne dozvole vodi vodnu knjigu po sledećim rečnim slivovima: Sava, Drina, Dunav, Mlava-Pek, Timok, Južna Morava, Zapadna Morava i Velika Morava.

Opštinski organ uprave nadležan za izdavanje vodoprivredne saglasnosti i vodoprivredne dozvole vodi vodnu knjigu za teritoriju opštine.

Član 2

Vodna knjiga sastoji se od upisnika, zbirke isprava i izvoda iz tehničke dokumentacije.

Član 3

Upisnik se vodi za svaki rečni sliv iz člana 1 ovog pravilnika posebno u vidu tvrdo ukoričene knjige, čije su strane numerisane i prošivene jemstvenikom, formata 40 x 60 cm i to na obrascu "C" za vodoprivredne saglasnosti, a na obrascu "D" za vodoprivredne dozvole.

Obrazac C za vodoprivredne saglasnosti sadrži sledeće rubrike: redni broj, naziv i sedište podnosioca zahteva ili investitora, broj i datum rešenja o izdatoj vodoprivrednoj saglasnosti, naziv, lokacija i namena objekta - postrojenja za koje je data vodoprivredna saglasnost, potpis službenog lica koje vodi upisnik vodoprivredne saglasnosti.

Obrazac D za upisnik vodoprivredne dozvole sadrži sledeće rubrike: redni broj, naziv i sedište korisnika ili vlasnika objekta - postrojenja, broj i datum rešenja o izdatoj vodoprivrednoj dozvoli, naziv, lokacija i namena objekta - postrojenja za koje se daje vodoprivredna dozvola, redni broj upisnika vodoprivredne saglasnosti i potpis službenog lica koje vodi upisnik vodoprivredne dozvole.

Propisani obrasci su sastavni deo ovog pravilnika.

Član 4

Zbirka isprava sadrži rešenje o izdatoj vodoprivrednoj saglasnosti i vodoprivrednoj dozvoli, kao i isprave i druge spise na osnovu kojih je izdata saglasnost odnosno dozvola. Isprave i spisi slažu se u posebne omote od kojih se obrazuje dosije za pojedini objekat odnosno postrojenje. Na naslovnoj strani omota upisuje se redni broj iz upisnika, rečni sliv i naziv objekta odnosno postrojenja na koji se odnosi zbirka isprava.

Član 5

Tehnička dokumentacija, koja se prilaže uz zahtev za izdavanje vodoprivredne saglasnosti i vodoprivredne dozvole za vodoprivredne objekte i postrojenja, ostaje i čuva se u jednom primerku kod organa koji vodi vodnu knjigu, a za ostale objekte za koje se izdaje vodoprivredna saglasnost odnosno dozvola samo izvod iz tehničke dokumentacije.

Član 6

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Socijalističke Republike Srbije".